نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه زابل، پژوهشکده کشاورزی
چکیده
به منظور بررسی تحمل شوری شش گونه گیاه دارویی به نامهای سیاموپسیس (Cyamopsis psoraloides (Lam.) DC.)، کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.)، چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)، سنای هند (Cassia angustifolia Vahl.)، ریحان (Ocimum bacillicum L.) و زوفا (Hyssopus afficinalis L.) در مرحله جوانهزنی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با یک فاکتور تنش شوری، با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه اجرا گردید. برای ایجاد سطوح شوری (0، 50، 100 و 200 میلیمولار) از کلرید سدیم خالص و آب مقطر استفاده شد. اندازهگیری درصد و سرعت جوانهزنی در پتری دیش و مطالعه رشد گیاهچه (طول ریشهچه و ساقهچه) در داخل کاغذ واتمن انجام شد. نتایج نشان داد که در غلظت 200 میلیمولار چهار گیاه چای ترش، سنای هند، ریحان و زوفا جوانهزنی نداشتند. در دو گیاه سیاموپسیس و کنگرفرنگی در سطح 200 میلیمولار کلرید سدیم جوانهزنی مشاهده گردید. تحمل بیشتر در مقابل شوری در گونههای یاد شده کشت و بهرهبرداری این گیاهان یا دیگر گونههای متحمل تنش را در مناطق شور امکانپذیر میسازد.
کلیدواژهها