فیتوشیمی (استخراج، شناسایی و اندازه گیری مواد موثره)
پوراندخت گلکار؛ گلناز عرب؛ محمد رضا وهابی؛ حمیدرضا عشقی زاده
چکیده
سابقه و هدف: گیاه خلال دندان (Ammi visnaga L.) از گیاهان دارویی و معطر و متعلق به خانواده چتریان است. اسانس این گیاه دارای ترکیبهای معطر مهم با خواص ارزشمند درمانی و تغذیهای میباشد. تنشهای محیطی تأثیر معنیداری بر روی کمّیت و کیفیت اسانس در گیاهان دارویی دارند. این مطالعه به منظور بررسی اثرهای مستقل و توأم تنشهای شوری بر بازده اسانس ...
بیشتر
سابقه و هدف: گیاه خلال دندان (Ammi visnaga L.) از گیاهان دارویی و معطر و متعلق به خانواده چتریان است. اسانس این گیاه دارای ترکیبهای معطر مهم با خواص ارزشمند درمانی و تغذیهای میباشد. تنشهای محیطی تأثیر معنیداری بر روی کمّیت و کیفیت اسانس در گیاهان دارویی دارند. این مطالعه به منظور بررسی اثرهای مستقل و توأم تنشهای شوری بر بازده اسانس و اجزای اسانس در اندامهای مختلف خلال دندان (بذر و سرشاخه) در شرایط مزرعهای انجام شد.مواد و روشها: این آزمایش بهصورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجفآباد انجام شد. در هر تکرار 2 ردیف کاشت به طول 3 متر از بذرهای گیاه خلال دندان کاشته شد. سطوح مختلف تنش شوری بهعنوان پلاتهای اصلی و سطوح مختلف تنش خشکی بهعنوان پلاتهای فرعی در نظر گرفته شدند. سطوح شوری بهترتیب شامل S1 (صفر میلیمولار)، S2 (80 میلیمولار) و S3 (100 میلیمولار) از نمک کلرید سدیم و سطوح خشکی بهترتیب براساس 50% (D1)، 70% (D2) و 85% (D3) تخلیه آب از ظرفیت زراعی خاک در نظر گرفته شدند. اعمال تنشهای شوری و خشکی بهصورت همزمان از مرحله 10% گلدهی بوتهها شروع و تا آخرین مرحله رسیدگی ادامه یافت. پس از رسیدگی کامل بوتهها، عملکرد بوتهها اندازهگیری شد. سپس اسانس نمونهها از اندامهای سرشاخه و بذر با استفاده از روش کلونجر و در طی زمان حدود 4 ساعت استخراج شد. آنگاه ترکیبات شیمیایی اسانس با دستگاه گاز کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی گردید.نتایج: تنشهای مستقل و توأم خشکی و شوری باعث افزایش معنیدار درصد اسانس در گیاه خلال دندان شد. بیشترین درصد اسانس سرشاخه (1.26%) در شرایط عدم وقوع تنش خشکی و تنش متوسط شوری (D1S2) و کمترین درصد اسانس در سرشاخه (0.25%) در شرایط شاهد (D1S1) مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس بذر (0.25%) در شرایط D2S2 (تنش متوسط خشکی و شوری) و کمترین مقدار (0.12%) در شرایط D1S2 (عدم وقوع تنش خشکی و شوری متوسط) مشاهده گردید. نتایج تجزیه ترکیبهای اسانس در مجموع 25 ترکیب در اسانس بذر و سرشاخه شناسایی کرد که بیشترین و کمترین ترکیبها بهترتیب متعلق به گروههای مونوترپنهای هیدروکربنه و دیترپنهای اکسیژنه در هر دو اندام سرشاخه و بذر بود. نتایج تجزیه اسانس، سمبرن (cembrene) را بهعنوان ترکیب اصلی در بذر و سرشاخه شناسایی کرد که کمترین مقدار سمبرن در اسانس بذر (23.3%) و اسانس سرشاخه (26.2%) و بیشترین مقدار سمبرن در تنش ترکیبی شدید خشکی و شوری (D3S3) بهترتیب با مقدار33.3% (بذر) و 36.6% ( سرشاخه) گزارش شد. ترکیب 2-متیل-2-متیل بوتیل استر، بهعنوان دومین ترکیب مهم شناسایی شده در اندامهای سرشاخه و بذر خلال دندان مشاهده شد. بیشترین مقدار آن در اسانس بذر (9.4%) تحت شرایط تنش توأم خشکی ملایم و شوری ملایم (D2S2) و بیشترین مقدار این ترکیب در اسانس سرشاخه (18.5%) تحت شرایط تنش ملایم خشکی (D2S1) مشاهده گردید.نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده از کروماتوگرافی، تنشهای خشکی و شوری باعث افزایش درصد اسانس و ترکیبهای شیمیایی اجزای اسانس در خلال دندان شد. با توجه به شرایط اقلیمی نواحی خشک و نیمهخشک کشور و بهتبع آن شور شدن تدریجی خاکها، این گیاه میتواند بهعنوان گیاهی انتخابی در برنامههای اصلاحی گیاهان دارویی و اهداف مرتبط با صنایع غذایی و دارویی مورد توجه قرار گیرد.