یعقوب ایران منش؛ حسن جهانبازی گوجانی
چکیده
بلوط ایرانی، پسته وحشی و بادام کوهی سه گونه از مهمترین گونههای جنگلی غرب کشور بوده که بهعنوان گونههای اصلی در جنگلهای زاگرس پراکنش دارند. میوه این گونهها دارای روغن قابل توجه با خواص تغذیهای مناسب بوده که آشنایی با آن میتواند نقش مهمی در اقتصادی کردن جنگل ایفاء کند. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه ساختار روغن استخراج شده ...
بیشتر
بلوط ایرانی، پسته وحشی و بادام کوهی سه گونه از مهمترین گونههای جنگلی غرب کشور بوده که بهعنوان گونههای اصلی در جنگلهای زاگرس پراکنش دارند. میوه این گونهها دارای روغن قابل توجه با خواص تغذیهای مناسب بوده که آشنایی با آن میتواند نقش مهمی در اقتصادی کردن جنگل ایفاء کند. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه ساختار روغن استخراج شده از میوه این سه گونه انجام شد.این تحقیق بر روی میوه بلوط ایرانی، پسته وحشی و چهار گونه بادام وحشی (بادام طاووسی، بادام کوهی، بادام برگ سنجدی و بادام زاگرسی) انجام شد. گونههای مورد مطالعه از قسمتهای مختلف مناطق جنگلی در استان چهارمحال و بختیاری جمعآوری شدند. در مناطق مورد مطالعه از هر گونه پنج درخت بهطور تصادفی انتخاب و از هر درخت بهطور متوسط یک کیلوگرم میوه از قسمتهای مختلف تاج تهیه شد. نمونهها بهصورت جداگانه بهمنظور استخراج روغن به آزمایشگاه انتقال داده شد. استخراج روغن با استفاده از روش سوکسله انجام شد. ساختار اسید چرب روغن در گونههای مورد مطالعه عمدتاً حاوی اسیدهای چرب معمول در روغنهای گیاهیست. اسیدهای چرب تک غیراشباع گونههای مختلف بادام بهطور متوسط 80.41%، پسته وحشی 51.7% و بلوط ایرانی 45.8% بدست آمد. متوسط اسیدهای چرب چند غیراشباع در بادامها، پسته وحشی و بلوط ایرانی بهترتیب 13.3%، 22.8% و 25.4% میباشد. از نظر اسیدهای چرب اشباع گونههای بادام با متوسط 5.96% کمترین مقدار و پسته وحشی با 23.3% بیشترین مقدار را دارند.میوه انواع بادام وحشی بهویژه گونههای بادام کوهی و بادام طاووسی از نظر ترکیبهای اسید چرب روغن حائز اهمیت بوده و روغن آن دارای مقدار قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع است، بنابراین از نظر ساختار اسیدهای چرب در شرایط ممتازتری قرار دارند.
راضیه شریفپور؛ علی جعفری؛ حسن جهانبازی گوجانی
چکیده
باتوجه به نقش مهم مغز میوههای خشکباری در جلوگیری و کاهش بیماریهای قلبی و سرطان و باتوجه به مصرف بالای آنها در کشورمان که برای تغذیه و سلامت انسان میتواند مفید باشد، در این پژوهش به بررسی درصد روغن و عناصر پرمصرف موجود در بادام وامچک (Amygdalus arabica Olivier) و تأثیر جهت جغرافیایی پرداخته شدهاست. این تحقیق در جنگلهای منطقه کرهبس استان ...
بیشتر
باتوجه به نقش مهم مغز میوههای خشکباری در جلوگیری و کاهش بیماریهای قلبی و سرطان و باتوجه به مصرف بالای آنها در کشورمان که برای تغذیه و سلامت انسان میتواند مفید باشد، در این پژوهش به بررسی درصد روغن و عناصر پرمصرف موجود در بادام وامچک (Amygdalus arabica Olivier) و تأثیر جهت جغرافیایی پرداخته شدهاست. این تحقیق در جنگلهای منطقه کرهبس استان چهارمحال و بختیاری انجام گردید و نمونهبرداری از پایههای سالم و شاداب با بذردهی کافی در پنج طبقه قطر تاج شامل 2، 5/2، 3، 5/3 و 4 متر انجام شد. در هر طبقه قطری تعداد 5 اصله بهصورت تصادفی از دو جهت اصلی شمالی و جنوبی بهطور مجزا با ثبت موقعیت و وضعیت درختچهها انتخاب شد. تمامی بذر تولیدی آنها جمعآوری و در کیسههای جداگانه به آزمایشگاه منتقل و در هر طبقه قطری 10 گرم مغز بادام پس از خرد کردن بهروش سوکسله روغنگیری و بعد عناصر پرمصرف موجود در کنجاله و اسیدهای چرب روغن اندازهگیری شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزارهای EXCEL و SAS استفاده شد. نتایج نشان داد که از نظر کمّیت، مقدار روغن در جهت جنوبی 76/15% و در جهت شمالی 84/14% بود و این اختلاف از نظر آماری معنیدار شد. همچنین، بیشینه و کمینه درصد روغن بذر بهترتیب متعلق به طبقه قطری 4 و 2 متر با میزان 94/18 و 94/10 بود. از نظر عناصر پرمصرف، عناصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن در جهت جنوبی بیشترین مقدار را داشتند، در حالی که میزان عنصر کلسیم در جهت شمالی بیشینه مقدار خود را داشت.