جلال قنبری؛ غلامرضا خواجویی نژاد
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.759.97.5.1576.1711 علاوهبر کلاله، سایر قسمتهای گل زعفران (Crocus sativus L.) ازجمله گلبرگ بهعنوان محصولات جانبی فرایند تولید زعفران، حاوی ترکیبهای زیست فعال و آنتیاکسیدان بوده که معمولاً بدون استفاده باقی میمانند. برای افزایش بهرهوری این گیاه و همچنین ارزیابی تنوع منشأ بنه از نظر عملکرد گل و ترکیبهای ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.759.97.5.1576.1711 علاوهبر کلاله، سایر قسمتهای گل زعفران (Crocus sativus L.) ازجمله گلبرگ بهعنوان محصولات جانبی فرایند تولید زعفران، حاوی ترکیبهای زیست فعال و آنتیاکسیدان بوده که معمولاً بدون استفاده باقی میمانند. برای افزایش بهرهوری این گیاه و همچنین ارزیابی تنوع منشأ بنه از نظر عملکرد گل و ترکیبهای زیست فعال گلبرگ زعفران، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. در این راستا، بنههای مختلف از 9 منطقه ایران (بجستان، استهبان، فردوس، گناباد، نطنز، قائن، سرایان، تربتحیدریه و زرند) تهیه و طی سالهای زراعی 95-1394، 96-1395 و 97-1396 بررسی شدند. نتایج بیانگر وجود ترکیبهای فنلی بین 24/5-83/2 میلیگرم گالیک اسید در گرم وزن خشک، ترکیبهای فلاونوئیدی از 38/0 تا 81/1 میلیگرم کوئرستین در گرم وزن خشک و همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی در گلبرگ بود. یافتهها همچنین نشان داد که صفات مرتبط با گل، ترکیبهای زیست فعال و قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد بهطور معنیداری تحت تأثیر فصل رشد، منشأ بنه و اثر متقابل آنها قرار گرفت. در تمام صفات مورد مطالعه (بجز قدرت احیاءکنندگی)، بنههای با منشأ مختلف واکنش متفاوتی به فصلهای رشد نشان دادند. بیشترین میزان عملکرد، از بنههای با منشأ فردوس در فصلهای رشد اول و سوم و بجستان در فصل رشد دوم بدست آمد. بنههای با منشأ بجستان و گناباد بهدلیل محتوای فنل و فلاونوئید بالا بیشترین (بهترتیب با 216 و 217 میلیگرم در لیتر) و استهبان بهدلیل میزان پایین ترکیبهای فنلی و فلاونوئیدی، کمترین قدرت آنتیرادیکالی را در فصل رشد 96-1395 نشان دادند. بنههای با منشأ فردوس، سرایان، بجستان و گناباد براساس عملکرد و محتوای بالای ترکیبهای زیست فعال، قائن و استهبان با میزان کم ترکیبهای زیست فعال و فعالیت آنتیاکسیدانی و نطنز، تربتحیدریه و زرند با میزان گلدهی پایین، براساس نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه خوشهای در سه گروه اصلی قرار گرفتند.
بهاره معین وزیری؛ غلامرضا خواجویی نژاد؛ مهدی سرچشمه پور
چکیده
این پژوهش، بررسی تأثیر برخی قارچهای میکوریز بومی به همراه تیمارهای مختلف کود شیمیایی بر روی خصوصیات رویشی و گلدهی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) میباشد. بدینمنظور ابتدا آزمایشهای اولیه بر روی خاک ریزوسفری چند گیاه خانواده چتریان (زیره سبز، زیره سیاه و گشنیز) انجام شد و براساس نتایج آن جدایه برتر (جدایه گشنیز3) که دارای بیشترین درصد کلونیزاسیون ...
بیشتر
این پژوهش، بررسی تأثیر برخی قارچهای میکوریز بومی به همراه تیمارهای مختلف کود شیمیایی بر روی خصوصیات رویشی و گلدهی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) میباشد. بدینمنظور ابتدا آزمایشهای اولیه بر روی خاک ریزوسفری چند گیاه خانواده چتریان (زیره سبز، زیره سیاه و گشنیز) انجام شد و براساس نتایج آن جدایه برتر (جدایه گشنیز3) که دارای بیشترین درصد کلونیزاسیون بود برای تولید انبوه مایه تلقیح قارچهای میکوریز انتخاب گردید. سپس آزمایش اصلی بر روی زیره سبز، بهصورت فاکتوریل و در قالب یک طرح آماری کامل تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل شاهد و سطوح مختلف کودی در دو سطح بدون تلقیح و تلقیح با میکوریز در گلخانه با 4 تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیهوتحلیل دادهها نشان داد که صفات مربوط به اندام هوایی (ارتفاع، قطر ساقه، وزن تر، وزن خشک، تعداد شاخههای فرعی و تعداد گل در بوته) و صفات مربوط به ریشه (حجم و طول ریشه) و درصد کلونیزاسیون بهطور بسیار معنیداری (در سطح احتمال 1%) تحت تأثیر مصرف تلفیقی میکوریز با کود شیمیایی قرار گرفت، بهطوری که موجب بهبود خصوصیات رویشی و اجزا عملکرد در زیره سبز شد و تیمار مصرف تلفیقی میکوریز و کود بجز عناصر کممصرف (T5) در تمام صفات برترین تیمار بود. در بین تیمارهای مختلف کودی و تیمار شاهد تفاوت معنیداری مشاهده نشد، اما با حضور قارچ میکوریزا تفاوت در بین صفات مورد مطالعه معنیدار بود.