سارا حیدری مقدم؛ نجمه عظیمی زاده؛ حمید محمدی
چکیده
به علت محدودیت استفاده از سموم در کنترل آفات انباری و خطر ایجاد مسمومیت توسط سموم شیمیایی برای جانوران خونگرم نیاز به استفاده از سموم با خطر کمتر، ازجمله ترکیبهای گیاهی بیش از پیش احساس میگردد. عصارهها و اسانسهای گیاهی سازگار با طبیعت هستند و در انبارهای مواد غذایی میتوان از آنها برای مبارزه با آفات انباری استفاده کرد. در ...
بیشتر
به علت محدودیت استفاده از سموم در کنترل آفات انباری و خطر ایجاد مسمومیت توسط سموم شیمیایی برای جانوران خونگرم نیاز به استفاده از سموم با خطر کمتر، ازجمله ترکیبهای گیاهی بیش از پیش احساس میگردد. عصارهها و اسانسهای گیاهی سازگار با طبیعت هستند و در انبارهای مواد غذایی میتوان از آنها برای مبارزه با آفات انباری استفاده کرد. در این تحقیق سمّیت تنفسی اسانس گیاهان زیره سبز (Cuminum cyminum L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و سمّیت گوارشی عصاره گیاه زیره سبز روی شبپره آرد Ephestia kuehniella (Zeller) بررسی شد. عصارهگیری از زیره سبز به روش الکلی انجام و اسانسهای زیره سبز و رزماری با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. عصاره زیره سبز با جیره غذایی مخلوط و در اختیار آفت قرار گرفت، ولی اسانسها به روش تنفسی یا تدخینی استفاده شدند. آزمایشها در شرایط کنترلشده (دمای ºC1±27، رطوبت 5±50% و دوره نوری 14:10 (تاریکی: روشنایی)) انجام شد. تأثیر هر یک از مواد روی درصد مرگ و میر لاروها و شفیرهها و طول دوره لاروی، بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد، اسانس زیره سبز نسبت به عصاره زیره سبز و اسانس رزماری بیشترین درصد کشندگی را روی آفت دارد. بنابراین با توجه به تأثیر مثبت این ترکیبها در تلفات آفت، استفاده از این عصاره و اسانسهای گیاهی ضمن مطالعات بیشتر میتواند گزینه مناسبی برای کنترل آفات در انبارهای مواد غذایی، سیلوها، سایر مکانهای بسته و ... باشد.
یونس مولودی؛ محسن دانشیار
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندامهای داخلی و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یکروزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) ...
بیشتر
هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندامهای داخلی و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یکروزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) بود. نتایج نشان داد که مصرف بالاترین سطح اسانس رزماری در هفته دوم موجب افزایش مصرف خوراک در مقایسه با دو سطح پایین آن شد (0.05>P). مصرف نعناع فلفلی در هفته چهارم آزمایش، ضریب تبدیل خوراک را تحت تأثیر قرار داد (0.05>P) و جوجه بلدرچینهای تغذیهشده با سطح متوسط اسانس نعناع (100 قسمت در میلیون) ضریب تبدیل خوراک پایینتری در مقایسه با سایر سطوح آن داشتند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف رزماری یا نعناع فلفلی و یا مصرف توأم اسانس این دو گیاه تأثیری بر وزن سینه، ران، کبد و طحال نداشت (0.05<P). مصرف اسانس گیاهان رزماری یا نعناع فلفلی تغییری در فراسنجههای خونی تریگلیسرید، پروتئین، اوره، کراتینین و HDL نداشت (0.05<P). اثر رزماری بر طول مجموع ژوژنوم و ایلئوم تمایل به معنیدار شدن داشت (0.09=P) و سطوح 100 و 200 قسمت در میلیون رزماری طول بیشتر مجموع ژوژنوم و ایلئوم را در سن 35 روزگی باعث شدند. بهطور کلی، مصرف اسانس گیاهان رزماری و نعناع فلفلی موجب بهبود عملکرد در سنین ابتدایی رشد در بلدرچین میگردد.
مریم عزیزخانی؛ رزا ازنار؛ پاتریسیا الیزاکویویل
چکیده
مسمومیت غذایی استافیلوکوکی به علت مصرف مواد غذایی که در آن استافیلوکوکوس انتروتوکسیژنیک رشد و تولید انتروتوکسین کرده است، رخ میدهد. هدف قرار دادن فاکتورهای بیماریزایی باکتریایی، در حال حاضر بهعنوان یک راهبرد جایگزین برای توسعه انواع جدیدی از مواد نگهدارنده ضدمیکروبی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان صنایع غذایی قرار ...
بیشتر
مسمومیت غذایی استافیلوکوکی به علت مصرف مواد غذایی که در آن استافیلوکوکوس انتروتوکسیژنیک رشد و تولید انتروتوکسین کرده است، رخ میدهد. هدف قرار دادن فاکتورهای بیماریزایی باکتریایی، در حال حاضر بهعنوان یک راهبرد جایگزین برای توسعه انواع جدیدی از مواد نگهدارنده ضدمیکروبی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان صنایع غذایی قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی تأثیر اسانس Rosmarinus officinalis L. (رزماری) بر رشد و بیان ژنی انتروتوکسینهای A، C و E استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 29213 میباشد. در این مطالعه پس از تعیین حداقل غلظت بازدارنده رشد، رشد باکتری و ترشح SEA، SEC و SEE تحت تأثیر غلظتهای بازدارنده اسانس رزماری (به روش ELISA) ارزیابی شد. علاوهبر این، تأثیر اسانس بر نسخهبرداری ژنهای sea، sec و see (ژنهای کدکننده SEA، SEC و SEE) با استفاده از PCR نیمه کمّی بررسی شد. اسانس Ros در غلظت MIC 75% رشد باکتری را به میزان قابل ملاحظهای کاهش داد. همچنین، اسانس از نسخهبرداری ژنهای sea، sec و see بازداری نمود و باعث کاهش ترشح SEA، SEC و SEE شد. غلظتهای تحت بازدارنده اسانس تولید انتروتوکسین را در روند وابسته به دوز کاهش دادند. بنابراین دادههای این مطالعه پیشنهاد میکند که اسانس رزماری میتواند بهعنوان نگهدارنده طبیعی بهمنظور بازداری رشد و تولید انتروتوکسین توسط استافیلوکوکوس اورئوس در صنایع غذایی بکار رود.
رضا شاهحسینی؛ محمد مقدم؛ داود کیانی؛ روحاله منصوری
چکیده
رزماری (Rosmarinus officinalis L.) گیاهی چندساله، دارویی، معطر و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. این گیاه بهدلیل تنوع کاربرد در طراحی فضای سبز و همچنین استفاده مواد مؤثره آن در صنایع مختلف نظیر دارویی، آرایشی- بهداشتی و غذایی مورد توجه بسیار واقع شدهاست. این تحقیق بهصورت دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی بهمنظور بررسی اثر غلظتهای ...
بیشتر
رزماری (Rosmarinus officinalis L.) گیاهی چندساله، دارویی، معطر و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. این گیاه بهدلیل تنوع کاربرد در طراحی فضای سبز و همچنین استفاده مواد مؤثره آن در صنایع مختلف نظیر دارویی، آرایشی- بهداشتی و غذایی مورد توجه بسیار واقع شدهاست. این تحقیق بهصورت دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی بهمنظور بررسی اثر غلظتهای مختلف (0، 1000، 2000، 3000، 4000 و 5000 mgl-1) تنظیمکنندههای رشد ایندولبوتیریکاسید (IBA) و نفتالیناستیکاسید (NAA) در چهار تکرار بر ریشهزایی قلمههای نیمهخشبی گیاه رزماری انجام شد. قلمههای تیمار شده در زیر سیستم مهپاش نگهداری و درصد و کیفیت ریشهزایی قلمهها پس از گذشت 70 روز ارزیابی گردید. اثر سطوح مختلف تنظیمکنندههای رشد مورد استفاده بر روی همه صفات مورد بررسی مؤثر (1%≤p) بود. نتایج نشان داد که در IBA غلظتهای بیشتر و NAA غلظتهای کمتر موجب افزایش ریشهزایی و رشد قلمه رزماری گردیدند. در NAA با افزایش غلظت بیشتر از mgl-12000 میزان رشد در مقایسه با شاهد کاهش یافت. بیشترین درصد ریشهزایی مربوط به تیمار NAA mgl-11000 (84%) و IBA mgl-15000 (66%) بود. نتایج حاصل از ارزیابی صفات کیفی در قلمهها (تعداد، قطر، طول و وزن تر و خشک ریشههای تولیدی، وزن و طول گیاهچه حاصل، وزن تر و خشک ساقه و برگ) نشان داد که بهترین کیفیت قلمههای تولیدی مربوط به تیمار mgl-14000 IBA بود.
فاطمه علوی نایینی؛ زهرا اسرار؛ حسین مظفری
چکیده
گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) از لحاظ زینتی و دارویی دارای ارزش زیادی میباشد. مطالعه وضعیت رشد و آناتومیک این گیاه در مرحله ریشهزایی قلمهها اهمیت دارد. در این پژوهش، تأثیر جداگانه و همزمان ویتامین B1 (تیامین) و ایندولبوتیریک اسید (IBA) بر رشد طولی، ریشهزایی و ساختار آناتومیک ریشههای نابجای قلمههای رزماری در محیط کشت هیدروپونیک ...
بیشتر
گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) از لحاظ زینتی و دارویی دارای ارزش زیادی میباشد. مطالعه وضعیت رشد و آناتومیک این گیاه در مرحله ریشهزایی قلمهها اهمیت دارد. در این پژوهش، تأثیر جداگانه و همزمان ویتامین B1 (تیامین) و ایندولبوتیریک اسید (IBA) بر رشد طولی، ریشهزایی و ساختار آناتومیک ریشههای نابجای قلمههای رزماری در محیط کشت هیدروپونیک مطالعه گردید. ترکیب تیمارها با استفاده از آزمایش فاکتوریل بهصورت 9 ترکیب تیماری حاوی سه سطح از دو ماده IBA و ویتامین B1 تعیین گردید. تیمارها به مدت دو هفته در شرایط استاندارد نور، دما و رطوبت بر قلمهها اعمال شد. سپس با استفاده از مقطعگیری عرضی و رنگآمیزی مضاعف، وضعیت آناتومیک ریشه از لحاظ مقطع عرضی، رشد سلولهای کورتکس، تراکم ریشههای فرعی و تارهای کشنده با استفاده از میکروسکوپ نوری و همچنین رشد طولی قلمهها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای جداگانه و همزمان B1 و IBA به خوبی بر رشد طولی، مورفولوژی و آناتومی قلمههای رزماری در مرحله ریشهزایی تأثیر معنیدار داشت. به هر حال نتایج نشان دادند که ویتامین B1 بیشتر تأثیر بر رشد ریشه داشته است و هورمون اکسین (IBA) با تحریک تقسیم سلولی در دایره محیطیه میتواند ریشهزایی را در قلمهها تحریک کند. بنابراین کاربرد همزمان این دو ماده، بهخوبی و بهطور چشمگیری بر تکثیر و رشد گیاه زینتی و دارویی رزماری تأثیر معنیدار داشته و از این دو ماده میتوان در شرایط تجاری و مزرعه نیز استفاده نمود و حتی میتوان در مورد سایر گیاهان زینتی که مشکل تکثیر دارند نیز استفاده نمود.
محمد براتشوشتری؛ روحالله قلندری
چکیده
کنترل پشهها و حفاظت افراد از گزش آنها یکی از مهمترین راههای پیشگیری از بیماریهای منتقله بهوسیله آنها میباشد. گزش این حشرات علاوه بر ایجاد عوارض موضعی (خارش، قرمزی و سوزش) میتواند موجب انتقال بیماریهای مهلک و خطرناک بهخصوص در مناطق حاره و گرمسیری گردد. یکی از روشهای کنترل این بیماری حفاظت افراد از گزش پشههای ناقل ...
بیشتر
کنترل پشهها و حفاظت افراد از گزش آنها یکی از مهمترین راههای پیشگیری از بیماریهای منتقله بهوسیله آنها میباشد. گزش این حشرات علاوه بر ایجاد عوارض موضعی (خارش، قرمزی و سوزش) میتواند موجب انتقال بیماریهای مهلک و خطرناک بهخصوص در مناطق حاره و گرمسیری گردد. یکی از روشهای کنترل این بیماری حفاظت افراد از گزش پشههای ناقل میباشد، استفاده از دورکنندهها بهویژه دورکنندههای گیاهی از روشهای مناسب برای حفاظت افراد بهشمار میرود. در این مطالعه از سه گیاه ملیس (Melissa officinalis L.)، رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و لاواندا (Lavandula angustifolia Mill.) استفاده شدهاست که بعد از تهیه اسانس و عصاره هر کدام، در دو مرحله آزمایش حیوانی و انسانی خاصیت دفعکنندگی آنها بر علیه پشه Anopheles stephensi مقایسه گردید. در نهایت اثر دفعکنندگی اسانسها و عصارهها با ترکیب شیمیایی دافع N و N- دیاتیل 3- متیل بنزامید که بهعنوان کنترل مثبت است، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بین عصاره و اسانس اختلاف معنیداری (1%) وجود دارد و اثرگذاری اسانس بیشتر از عصاره بود. همچنین نتایج نشان داد که اثر دفعکنندگی این مواد در حیوانات نسبت به انسان بیشتر بودهاست.
مجید حجازی مهریزی؛ حسین شریعتمداری؛ امیرحسین خوشگفتارمنش؛ فریبرز معطر
چکیده
رزماری (Rosmarinus officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی است که قابلیت خوبی برای تولید متابولیتهای ثانویه از خود نشان داده است. در این پژوهش، برهمکنش شوری و تغذیه روی بر رشد رزماری، غلظت ترکیبهای فنلی، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و ظرفیت کاهش آهن در یک خاک دچار کمبود روی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (3×2) شامل دو سطح روی ...
بیشتر
رزماری (Rosmarinus officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی است که قابلیت خوبی برای تولید متابولیتهای ثانویه از خود نشان داده است. در این پژوهش، برهمکنش شوری و تغذیه روی بر رشد رزماری، غلظت ترکیبهای فنلی، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و ظرفیت کاهش آهن در یک خاک دچار کمبود روی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (3×2) شامل دو سطح روی (صفر و 10 میلیگرم در کیلوگرم از منبع سولفات روی) و سه سطح شوری شامل صفر، 50 و 100 میلیمولار کلرید سدیم در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری تأثیر معنیداری بر عملکرد وزن خشک شاخسار نداشت که نشان از مقاوم بودن رزماری به شوری دارد. شوری 100 میلیمولار کلرید سدیم موجب افزایش 3 درصدی غلظت ترکیبهای فنلی برگ، افزایش 8 درصدی فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و افزایش 5 درصدی ظرفیت کاهش آهن شد. با افزودن 10 میلیگرم روی به خاک موجب غلظت ترکیبهای فنلی به میزان 2%، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH به میزان 4% و ظرفیت کاهش آهن رزماری به میزان 3% افزایش یافت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی رزماری رشدیافته در شرایط شور، ناشی از افزایش غلظت ترکیبهای فنلی است. نتایج این تحقیق نشان داد که شوری و تغذیه روی تولید ترکیبهای آنتیاکسیدانی رزماری را افزایش داده است.
کامکار جایمند؛ محمد باقر رضایی
دوره 19، شماره 2 ، مرداد 1382، ، صفحه 137-148
چکیده
رومارن یا اکلیل کوهی با نام علمی Rosmarinus officinalis L. یکی از گیاهان معطر کشت شده در ایران میباشد، نمونه گیاهی از مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی وابسته به مرکز آموزش عالی جهاد کشاورزی استان سمنان جمعآوری گردید و در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی به روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. بازده اسانس به ترتیب 31/0 درصد و 26/0 درصد تعیین گردید. نمونهها ...
بیشتر
رومارن یا اکلیل کوهی با نام علمی Rosmarinus officinalis L. یکی از گیاهان معطر کشت شده در ایران میباشد، نمونه گیاهی از مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی وابسته به مرکز آموزش عالی جهاد کشاورزی استان سمنان جمعآوری گردید و در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی به روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. بازده اسانس به ترتیب 31/0 درصد و 26/0 درصد تعیین گردید. نمونهها جهت مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس آن توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در نمونه آزمایشگاهی عبارتند از : a - pinene (3/30 درصد)، 1,8- cineole (2/15 درصد)، terpin-1-ol (2/8 درصد) و methyl chavicol (5/7 درصد) و ترکیبهای عمده در اسانس پایلوت شامل: a - pinene (30 درصد)، 1,8- cineole(2/12 درصد)، methyl chavicol (6/11 درصد) و camphene (6/6 درصد) میباشند. در ضمن با بررسی نتایج مشاهده میگردد که میزان بعضی از ترکیبها، از جمله 1,8-cineole (2/15 و 2/12 درصد)، methyl chavicol (5/7 و 6/11 درصد) و terpinen –1-ol (2/8 و 4/6 درصد) به ترتیب در دو نمونه متفاوت هستند.