همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران

چکیده

رومارن یا اکلیل کوهی با نام علمی Rosmarinus officinalis L. یکی از گیاهان معطر کشت شده در ایران می‌باشد، نمونه گیاهی از مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی وابسته به مرکز آموزش عالی جهاد کشاورزی استان سمنان جمع‌آوری گردید و در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی به روش تقطیر با آب اسانس‌گیری شد. بازده اسانس به ترتیب 31/0 درصد و 26/0 درصد تعیین گردید. نمونه‌ها جهت مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس آن توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در نمونه آزمایشگاهی عبارتند از : a - pinene (3/30 درصد)، 1,8- cineole (2/15 درصد)، terpin-1-ol (2/8 درصد) و methyl chavicol (5/7 درصد) و ترکیبهای عمده در اسانس  پایلوت شامل: a - pinene (30 درصد)، 1,8- cineole(2/12 درصد)، methyl chavicol (6/11 درصد) و camphene (6/6 درصد) می‌باشند. در ضمن با بررسی نتایج مشاهده می‌گردد که میزان بعضی از ترکیبها، از جمله 1,8-cineole (2/15 و 2/12 درصد)، methyl chavicol (5/7 و 6/11 درصد) و terpinen –1-ol (2/8 و 4/6 درصد) به ترتیب در دو نمونه متفاوت هستند. 

کلیدواژه‌ها

- رضایی، محمد باقر. 1378، “ بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس اکلیل کوهی Rosmarinus officinalis L. ” ، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، جلد 4 ، 70-53.
- Spiro,M. and Chen,S.S., 1994, Flavour and Fragrance, vol. 9, pp187-200.
- Schneider,K.; Pulver,G. and Kubelka,W., 1992, “Infusions of rosmary leaves: Dissolution rate and kinetics of the main volatile compounds”, Planta Med, supplement issue 1,58, A678.
- Narashima,R. and Nigam,S., 1978, “In vitro antimicrobial efficiency of essential oils”, Indian J. Med. Res., 58,627-633.
- Arnold,n.; valentini,G. and Bellomaria,B., 1997, “Comparative study of the essential oils from Rosmarinus eriocalyx Jordan. Fourr. From Algeria of R. officinalis L. from other countries”, J. Essen. Oils Res., 9, 167-175.
- Granger,R.; Passet,J. and Arboussect,G., 1970, “Activite optique de L, essence de Rosmarinus officinalis L.”, La France Parfums, 67, 62-65.
- Cioni,P.L.; Flamini,G. and Morelli,I., 1993, “Indagine preliminare su una coltivazione di Rosmarinus officinalis L. in Provincia dipisa: studio della variabilita della resae della composizione chimica dell,olio essenziale”, Rivista ital. EPPOS, 9, 31-33.
- Perez-Alonso,M.J. ; Velasco-Negueruela,A. ; Duru,M.E. ; Harmandar,M. and Esteban,J.L. 1995, Composition of the essential oils of ocimum balsilicum var. glabratum  and Rosmarinus officinalis from Turkey., J.Essent. Oil Res., 7,73-75.
- Pino,J.A. ; Estarron,M. and Fuentes,V. 1998, Essential oil of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) from Cuba., J.Essent. Oil Res., 10, 111-112.
- Domohos,J. ; Hethelyi,E. ; palinkas,J. ; Szirmai,S. and Tulok,M.H. 1997, Essential oil of Rosemary (Rosmarinus officnlis L.) of Hungarian origin., J.Essent. Oil Res., 9, 41-45.
- Dellacassa,E.; Loerenzo,D. ; moyna,P.; frizzo,C.D. and Serafini,L.A. 1999, Rosmarinus officinalis L. (Labiatae) Essential oils from the south of Brazil and Uruguay., J. Essent. Oil Res., 11,27-30.
- Lawrence,B.M. 1977, Progres in essential ils., Perfum. Flavor., 2(4), 34-35.
- Shibamoto,T., 1987, “Retention Indices in Essential Oil Analysis. In: Capillary Gas Chromatography in Essential oils analysis. Edits., Sandra,P. and Bicchi,C. p. 259-274, Dr. Alfred Huethig Verlag, New York.
- Davies,N.W., 1990, Gas Chromatographic Retention Index of Monoterpenes and Sesquiterpenes on Methyl silicone and Carbowax 20  M phases. J. Chromatogr.,503, 1-24.
- Adams,R.P., 1989, Identification of essential oils by Ion trap Mass Spectroscopy.  Academic Press, San Diego, CA .