اثرات اسانس گیاهان نعناع فلفلی و رزماری بر عملکرد، وزن اندام‌های داخلی و برخی فراسنجه‌های خونی بلدرچین‌های ژاپنی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندام‌های داخلی و برخی فراسنجه‌های خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یک‌روزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) بود. نتایج نشان داد که مصرف بالاترین سطح اسانس رزماری در هفته دوم موجب افزایش مصرف خوراک در مقایسه با دو سطح پایین آن شد (0.05>P). مصرف نعناع فلفلی در هفته چهارم آزمایش، ضریب تبدیل خوراک را تحت تأثیر قرار داد (0.05>P) و جوجه بلدرچین‌های تغذیه‌شده با سطح متوسط اسانس نعناع (100 قسمت در میلیون) ضریب تبدیل خوراک پایین‌تری در مقایسه با سایر سطوح آن داشتند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف رزماری یا نعناع فلفلی و یا مصرف توأم اسانس این دو گیاه تأثیری بر وزن سینه، ران، کبد و طحال نداشت (0.05<P). مصرف اسانس گیاهان رزماری یا نعناع فلفلی تغییری در فراسنجه‌های خونی تری‌گلیسرید، پروتئین، اوره، کراتینین و HDL نداشت (0.05<P). اثر رزماری بر طول مجموع ژوژنوم و ایلئوم تمایل به معنی‌دار شدن داشت (0.09=P) و سطوح 100 و 200 قسمت در میلیون رزماری طول بیشتر مجموع ژوژنوم و ایلئوم را در سن 35 روزگی باعث شدند. به‌طور کلی، مصرف اسانس گیاهان رزماری و نعناع فلفلی موجب بهبود عملکرد در سنین ابتدایی رشد در بلدرچین می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


- Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M., 2003. The effects of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 33: 89-94.

- Alvandi, K.R., Sharifan, A. and Aghazadeh Meshgi, M., 2010. Investigation of chemical composition and antimicrobial effect of essential oil of Mentha Piperita. Comparative Pathobiology, 7: 355-364.

- Awad, W., Ghareeb, K. and Bohm, J., 2008. Intestinal structure and function of broiler chickens on diets supplemented with a synbiotic containing Enterococcus faecium and oligosaccharides. International Journal of Molecular Sciences, 9: 2205-2216.

- Bakirel, T., Bakirel, U., Keles, O.U., Ulgen, S.G. and Yardibi, H., 2008. In vitro assessment antidiabetic and antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus officinalis). Ethnopharmacology, 116: 64-73.

- Botsoglou, N.A., Christaki, E., Florou-Paneri, P., Giannenas, I., Papageoriou, G. and Spais, A.B., 2004. The effect of a mixture of herbal essential oils or a-tocopheryl acetate on performance parameters and oxidation of body lipid in broilers. South African Journal of Animal Science, 34: 52-62.

- Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A., Akbas, Y. and Kucukyimaz, K., 2006. Effect of a herbalessential oil mixture on growth and internal organ weight of broiler from young and old breeder flock. South African Journal of Animal Science, 36: 135-141.

- Chimote, M.J., Barmasel, B.S., Raut, A.S., Dhok, A.P. and Kuralkar, S.V., 2009. Effect of supplementation of probiotic and enzymes on performance of Japanese quails. Veterinary World, 2: 219-220.

- Cross, D.E., Mcdevitt, R.M., Hillman, K. and Acamovic, T., 2007. The effects of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48: 496-506.

- Davis, P.H., 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Vol. 7). Edinburgh University Press, 947p.

- Diarra, S.S., Kwari, I.D. and Igwebuike, J.U., 2011. The use of sorrel (Hibiscuss sabdariffa) seed as a feed ingredient for poultry. International Journal of Sciences and Nature, 2: 22-27.

- Faixova, Z. and Faix, S., 2008. Biological effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) essential oil (A Review). Folia Veterinaria, 52: 135-139.

- Florou-Paneri, P., Giannenas, I., Christaki, E., Govaris, A. and Botsoglou, N., 2006. Performance of chickense and oxidative Stability of the produced meat as affected by feed supplementation with oregano, vitamin C, vitamin E and their combinations. Archiv fur Geflugelkunde, 70: 232-240.

- Galib, A. and Al-kassie, M., 2010. The role of peppermint (Mentha piperita) on performance in broiler diets. Agriculture and Biology Journal of North America, 1: 1009-1013.

- Geran, M.P., Irany, M. and Deh Pourjoybari, A., 2010. The effect of pennyroyal essential oil on performance of broilers. Proceeding 5th of the Congress of New Idea in Agricalture: 1-3.

- Ghazalah, A.A. and Ali, A.M., 2008. Rosemary leaves as a dietary supplement for growth in broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 7: 234-239.

- Giannenas, I., Florou-Paneri, P., Papazahariadou, M., Christaki, E., Botsoglou, N.A. and Spais, A.B., 2003. Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Archives of Animal Nutrition, 57: 99-106.

- Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D., 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.

- Jamroz, D., Orda, J., Kamel, C., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T. and Skorupinska, J., 2003. The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal and Feed Science, 12: 583-596.

- Jamroz, D. and Kamal, C., 2002. Plant extracts enhance broiler performance. Journal of Animal Sciences, 80(1): 41-46.

- Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y. and Lee, C.Y., 2007. Effect of commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal and Feed Science Technology, 134: 304-315.

- Khan, M., Raoult, D., Richet, H., Lepidi, H. and La Scola, B., 2007. Growth-promoting effects of single-dose intragastrically administered probiotics in chickens. British Poultry Science, 48: 732-735.

- Mello rezende, M.J., Toreres, A.F., Murata, L.S., Soares Garcia, J.A. and McManus, C.M., 2009. Determination of metabolizable energy value of corn with different average geometric diameters for European quails (Coturnix coturnix). Brazilian Archives of Biology and Technology, 52: 981-984.

- Miah, M.Y., Rehman, M.S., Islam, M.K. and Monir, M.M., 2004. Effects of saponin and L-carnitine on the performance and reproductive fitness of male broiler. International Journal of Poultry Science, 3: 530-533.

- Ocak, N., Erener, F., Burak, A.K., Sungu, M., Altop, A. and Ozmen, A., 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science, 53: 169-175.

- Radwan Nadia, L., 2003. Effect of using some medicinal plants on performance and immunity of broiler chicks. Poultry Nutritional Research, 14: 750-756.

- Soares, R., Fonseca, J.B., Santos, A.S. and Mercandante, M.B., 2003. Protein requirement of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) during rearing and laying period. Brazilian Journal of Poultry Science, 5: 153-156.

- Scheeder, M.R.L., Glaser, K.R., Eichenberger, B. and Wenk, C., 2000. Influence of different fats in pig feed on fatty acid composition of phospholipids and physical meat quality characteristics. European Journal of Lipid Science and Technology, 102: 391-401.

- Shahidi, F., Janitha, P.K. and Wanasundara, P.K., 1992. Phenolic antioxidants. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 32: 67-103.

- Spernakova, D., Mate, D., Rozanska, H. and Kovac, G., 2007. Effect of dietary rosemary extract and α-tocopherol on the performance of chickens, meat quality, and lipid oxidation in meat storage under chilling conditions. Bulletin of Veterinary Institute in Pulawy, 51: 585-589.

- Vali, N., 2008. The Japanese quail: a review. International Journal of Poultry Science, 7: 925-931.

- Yesilbag, D., Gezen, S.S., Biricik, H. and Bulbul, T., 2012. Effects of a rosemary and oregano volatile oil mixture on performance, lipid oxidation of meat and haematological parameters in Pharaoh quails. British Poultry Science, 53: 89-97.