همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه میکروبشناسی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد

2 استادیار گروه پریودونتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شاهد

3 دانش آموخته رشته دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شاهد

4 استادیار گروه فارماکولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد

چکیده

پورفیروموناس ژنژیوالیس یکی از باکتریهای بی‌هوازی اجباری و از عوامل مهم ایجاد عفونت پریودونتیت است. این بیماری یکی از عفونتهای شایع در دهان می‌باشد. برای کنترل عفونتهای دهانی از ترکیبهایی مانند کلرهگزیدین و دهانشویه‌های گیاهی مانند بابونه استفاده می‌شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر ضد میکروبی دهانشویه بابونه و اسانس بابونه در مقایسه با کلرهگزیدین بود. برای این منظور بر روی 28 سویه بالینی جداشده از بیماران مبتلا به پریودونتیت بالغین، خاصیت ضدمیکروبی کلرهگزیدین 0.2 درصذ دهانشویه بابونه (در رقتهای آبی صفر، 1:2، 1:5و1:10) و اسانس بابونه ( در رقت 1:5 ) مطالعه گردید. بررسی خاصیت ضدمیکروبی این ترکیبات به طریق انتشار در آگاربه صورت ایجاد چاهک در محیط بروسلا آگار غنی شده صورت گرفت. متوسط قطر هاله عدم رشد برای کلرهگزیدین، دهانشویه بابونه در رقت صفر و اسانس بابونه در رقت 1:5 به ترتیب برابر با 29.33، 13 و 19.6 میلیمتر بود. دهانشویه بابونه در سایر رقت ها فاقد اثر بود. این نتایج نشان می دهد که بابونه دارای اثر ضدمیکروبی است، هر چند در روش بکار رفته این اثر نسبت به کلرهگزیدین کمتر بوده است. با توجه به این نتایج استفاده از بابونه به صورت دهانشویه می‌تواند مفید باشد و در کنترل پورفیروموناس ژنژیوالیس مؤثر است.

کلیدواژه‌ها

- Dahlen, G., Renvert, S., Wikstrom, M. and Edelberg, J., 1990, “ Reproducibility of microbiological samples from periodontal pockets.” J. Clin. Periodontol. ; 17: 73-77.
- Fiehn, N.E. and Westergaard., 1990, “Microbial patterns in pooled subgingival plaque samples from young adults with advanced marginal periodontitis.” Scand. J. Dent. Res.; 98: 412-421.
- Dzink, J.K., Socransky,S.S. and Hafajee,A.D., 1988, “The predominant cultivable of active and inactive lesions of destructive periodontal disease.” J. Clin. Periodontol. ; 15: 316-323.
- Maiden, M.F.J., Carman,R.J., Curtis,M.A., Gillet,I.R.,Sterne,J.A.C., Wilton,J.M.A. and Johnson,N.W., 1990, “Detection of high- risk group and individuals for periodontal diseases: laboratory markers based on the microbiological analysis of subgingival plaque.” J. Clin. Periodontol.; 17: 1-13.
- Newman,M.G. and Nisengard,R., 1998, “Oral microbiology and immunology.” Sunders Company. USA,. 
- Decker,E.M., Weiger,R., Wiech,I. , Heide,P.E. and Brecx,M., 2003, “Comparison of antiadhesive and antibacterial effects of antiseptics on Streptococcus sanguis.”  Eur J Oral Sci.; 111: 144-148.
- Roberts,S.k., Wei GX an Wu,C.D., 2002, “Evaluating biofilm growth of two oral pathogens.” Lett Appl Microbiol.; 6: 552-556.
- WHO,1999, “monographs on selected medicinal plants. Vol. 1, World Health Organization. Geneva.”, PP: 86-94.
- Kinder,S.A., Holt,S.C. and Kormun,K., 1986, “Penicillin resistance in the subgingival microbiota associated with adult periodontitis.”  J. Clin. Microbiol. ; 23: 1127-1133.
- Kornman,K.S., Holt,S.C. and Robertson,P.B., 1981 “ The microbiology of ligature- induced periodontitis in the cynomologus monkey.”  J. Periodont. Res. ; 16: 363-371.
- Mombelli,A., McNabb,H. and Lang,N.P., 1991, “Black- pigmenting gram- negative bacteria in periodontal disease. П. Screening strategies for detection of P. gingivalis.” J. Periodont. Res.; 26: 308-313. 
- Syed, S. and Loesche,W.J., 1972, “Survival of human dental plaque flora in various transport media.”  Appl. Microbiol. ; 24: 638-644.
- Edelstein, M., 1990, “Processing clinical specimens for anaerobic bacteria: isolation and identification procedures.”, In: Baron,E.J. and Finegold,M.,  Diagnostic microbiology. Mosby Company. USA. , PP: 477-507.
- Acar, J.F. and Goldstein,F.W., 1996, “Disk susceptibility test, In: Lorian, V., Antibiotics inlaboratory medicine. ,Williams & Wilkins. USA. , PP: 3-7.
- Aggag, M.E. and Yousef,R.T., 1972, “Study of antimicrobial activity of Chamomile oil.” Planta medica. ; 22: 140-144.
- Wagner, H., Wierer,M. and Bauer,R., 1986, “In vitro inhibition of prostaglandin biosynthesis by essential oils and phenolic compounds.”  Planta Medica., 3 : 184-187.
- Lee, K.G. and Shibamoto,T., 2002, “Determination of antioxidant potential of volatile extracts isolated from various herbs and spices.” J Agri Food Chem.; 50: 4947- 4952.
- Rosenberg, R.S., Jenkins,D.J. and Diamandis,E.P., 2001, “Effects of natural products and nutraceuticals on stroid hormon- regulated gene expression.”  Clin Chim Acta.; 312: 213-219.