اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
مهدیه محمدزاده؛ محمد سالارمعینی؛ محسن افشارمنش؛ محمد خواجه بمی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر جنس و پودر دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) بر عملکرد رشد، پاسخ ایمنی و جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده جوجههای گوشتی، پژوهشی با 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (120 قطعه نر و 120 قطعه ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت آزمایش فاکتوریل شامل سه سطح پودر دانه شنبلیله (صفر (شاهد)، 0.5 و یک درصد) و دو جنس (نر و ماده) ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر جنس و پودر دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) بر عملکرد رشد، پاسخ ایمنی و جمعیت میکروبی و مورفولوژی روده جوجههای گوشتی، پژوهشی با 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (120 قطعه نر و 120 قطعه ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت آزمایش فاکتوریل شامل سه سطح پودر دانه شنبلیله (صفر (شاهد)، 0.5 و یک درصد) و دو جنس (نر و ماده) با 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش وزن بدن، مصرف خوراک، شاخص تولید اروپایی و جمعیت باکتریهای لاکتوباسیل روده در جنس نر نسبت به جنس ماده بیشتر بود (0.05>P). اثرات اصلی پودر شنبلیله و جنس نشان داد که طول و عرض پرزها و نسبت طول پرز به عمق کریپت در روده جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 1% شنبلیله در مقایسه با شاهد و در جنس نر نسبت به جنس ماده بیشتر بود (0.05>P). اثرات متقابل نشان داد که طول و عرض پرزها و نسبت طول پرز به عمق کریپت در روده جوجههای نر تغذیه شده با جیره شاهد نسبت به سایر گروهها کمتر بود (0.05>P). تیتر آنتیبادی علیه گلبولهای قرمز گوسفند در سرم جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 1% شنبلیله در مقایسه با گروه شاهد بیشتر بود (0.05>P). بهطور کلی نتایج نشان داد که افزودن 1% پودر دانه شنبلیله به جیره جوجههای گوشتی اثرات مفیدی دارد و میتواند سبب بهبود مورفولوژی روده و پاسخ ایمنی شود.
کیوان عزیزی؛ محسن دانشیار؛ سید میثم ابطحی؛ سید هادی گلدانی
چکیده
هدف این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و عملکرد بلدرچینهای ژاپنی بود. برای این منظور از 200 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی Coturnix Japonica (Coturnix) یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح نعناع فلفلی (صفر، 0.25، 0.5 ...
بیشتر
هدف این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و عملکرد بلدرچینهای ژاپنی بود. برای این منظور از 200 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی Coturnix Japonica (Coturnix) یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح نعناع فلفلی (صفر، 0.25، 0.5 و 0.75 درصد) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف سطوح 0.5 و 0.75 درصد پودر نعناع فلفلی موجب کاهش شدت انفجار تنفسی شد (01/0P<). عدم تأثیر تیمارهای آزمایشی بر نسبت هتروفیل به لنفوسیت، هتروفیل، لنفوسیت و مونوسیت مشاهده گردید (0.05>P). همچنین سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی نسبت به تیمار شاهد بهطور چشمگیری باعث کاهش آنتیبادیها در مقابل آنتیژن گلبولهای قرمز خون گوسفندی (SRBC) و تضعیف سیستم ایمنی هومورال شد (0.01>P). بعلاوه اینکه سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی با افزایش تکثیر لنفوسیتها و افزایش معنیدار ضخامت پرده بین انگشتان پا در پاسخ به تزریق SRBC سبب تقویت سیستم ایمنی سلولی گردید (0.01>P). مصرف پودر گیاه نعناع فلفلی تأثیری بر عملکرد بلدرچینهای ژاپنی در طول هفتههای مختلف آزمایشی و کل دوره نداشت (0.05>P). همچنین اختلاف معنیداری بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ خصوصیات لاشه، وزن اندامهای داخلی و طول و وزن بخشهای مختلف روده وجود نداشت (0.05>P). بنابراین با توجه به تقویت پاسخهای ایمنی سلولی توسط پودر گیاه نعناع فلفلی، میتوان استفاده از پودر گیاه نعناع فلفلی را هنگام نیاز به تقویت پاسخهای ایمنی سلولی در بیماریهای ویروسی مانند نیوکاسل، برونشیت و آنفولانزا یا عفونتهای انگلی داخل سلولی مانند کوکسیدیوز پیشنهاد کرد.
محبوبه تاجالدینی؛ فیروز صمدی؛ سیدرضا هاشمی؛ سعید حسنی؛ عظیم قاسمنژاد
چکیده
این آزمایش بهمنظور بررسی اثرات گیاه کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.)، بر عملکرد و عیار آنتیبادی علیه نیوکاسل جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 300 قطعه جوجه یک روزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی برای مدت 42 روز بر روی بستر پرورش یافتند. یک جیره پایه برای هر یک از دورههای آغازین (صفر تا 21 روزگی) و پایانی (21 تا 42 روزگی) با مقادیر 5/1% و 3% پودر ...
بیشتر
این آزمایش بهمنظور بررسی اثرات گیاه کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.)، بر عملکرد و عیار آنتیبادی علیه نیوکاسل جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 300 قطعه جوجه یک روزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی برای مدت 42 روز بر روی بستر پرورش یافتند. یک جیره پایه برای هر یک از دورههای آغازین (صفر تا 21 روزگی) و پایانی (21 تا 42 روزگی) با مقادیر 5/1% و 3% پودر کنگرفرنگی و 300 میلیگرم ویتامین E در هر کیلوگرم خوراک مکمل شدند. بنابراین 4 تیمار آزمایشی با 5 تکرار متشکل از 15 قطعه جوجه گوشتی (بهصورت مخلوط جنسی) وجود داشت. دادههای عملکرد بهصورت هفتگی و تیتر آنتیبادی علیه نیوکاسل در روزهای 28 و 42 و وزن اندامهای داخلی در پایان دوره آزمایش اندازهگیری شدند. از نظر ترکیبهای مؤثره برگ کنگرفرنگی، میزان فلاونوئید، فنل کل و آنتیاکسیدانها بهترتیب 614/1، 387/2 و 92/6 برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که پودر کنگرفرنگی تأثیر معنیداری بر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک جوجههای گوشتی ندارد (05/0p>). افزودن کنگرفرنگی، باعث اختلاف معنیدار تیتر آنتیبادی علیه ویروس نیوکاسل در 42 روزگی گردید و بیشترین تیتر آنتیبادی مربوط به پرندگانی بود که با تیمار 5/1% کنگرفرنگی تغذیه شده بودند (05/0p<). از نظر وزن اندامهای داخلی، بجز وزن پانکراس، اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج این آزمایش پیشنهاد میشود که کنگرفرنگی میتواند بهعنوان یک افزودنی غذایی در بهبود تیتر آنتیبادی علیه نیوکاسل و تقویت سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی مورد توجه قرار گیرد.