همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی اثرات گیاه کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.)، بر عملکرد و عیار آنتی‌بادی علیه نیوکاسل جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 300 قطعه جوجه یک روزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی برای مدت 42 روز بر روی بستر پرورش یافتند. یک جیره پایه برای هر یک از دوره‌های آغازین (صفر تا 21 روزگی) و پایانی (21 تا 42 روزگی) با مقادیر 5/1% و 3% پودر کنگرفرنگی و 300 میلی‌گرم ویتامین E در هر کیلوگرم خوراک مکمل شدند. بنابراین 4 تیمار آزمایشی با 5 تکرار متشکل از 15 قطعه جوجه گوشتی (به‌صورت مخلوط جنسی) وجود داشت. داده‌های عملکرد به‌صورت هفتگی و تیتر آنتی‌بادی علیه نیوکاسل در روزهای 28 و 42 و وزن اندام‌های داخلی در پایان دوره آزمایش اندازه‌گیری شدند. از نظر ترکیب‌های مؤثره برگ کنگرفرنگی، میزان فلاونوئید، فنل کل و آنتی‌اکسیدان‌ها به‌ترتیب 614/1، 387/2 و 92/6 برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که پودر کنگرفرنگی تأثیر معنی‌داری بر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک جوجه‌های گوشتی ندارد (05/0p>). افزودن کنگرفرنگی، باعث اختلاف معنی‌دار تیتر آنتی‌بادی علیه ویروس نیوکاسل در 42 روزگی گردید و بیشترین تیتر آنتی‌بادی مربوط به پرندگانی بود که با تیمار 5/1% کنگرفرنگی تغذیه شده بودند (05/0p<). از نظر وزن اندام‌های داخلی، بجز وزن پانکراس، اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج این آزمایش پیشنهاد می‌شود که کنگرفرنگی می‌تواند به‌عنوان یک افزودنی غذایی در بهبود تیتر آنتی‌بادی علیه نیوکاسل و تقویت سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

- Abdo, Z.M.A., Radwan, N.L. and Selim, N.A., 2007. The effect of artichoke leaves meal on the utilization of dietary energy for broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 6(12): 973-982.
- Akbari, M.R., Kermanshahi, H., Nassiri Moghadam, H., Heravi Moussavi, A.R. and Tavakoli Afshari, J., 2008. Effect of wheat-soybean meal basal diet supplementation with vitamin A, vitamin E and zinc on blood cells, organ weights and humoral immune response in broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(3):291-298.
- Allan, W.H. and Gough, R.E., 1974. A standard haemagglutination inhibition test for Newcastle disease 1. comparison of macro and micro methods. Veterinary Record, 95(6): 120-123.
- Alim, A., Goze, I., Goze, H.M., Tepe, B. and Serkedjieva, J., 2009. In vitro antimicrobial and antiviral activities of the essential oil and various extracts of Salvia cedronella Boiss. Journal of Medicinal Plants Research, 3(5): 413-419.
- Atiq, U.R. and Durrani, F.R., 2007. Hypolipidimic, immunomodulatory and growth promoting effect of Aniseed and Ginger extract mixture in broiler chicks. MSc. (Hons) Thesis, NWFP Agricultural University, Peshawar.
- Biswas, A., Mohan, J., Sastry, K.V.H. and Tyagi, J.S., 2008. Effect of higher levels of dietary vitamin E on performance and immune response in growing Japanese quail. Journal of Applied Animal Research, 33: 61-64.
- Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A., Akbas, Y. and Kucukyimaz, K., 2006. Effects of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broiler from young and old breeder flock. South African Journal of Animal Science, 36(2): 135-141.
- Cook, N.C. and Saman, S., 1996. Flavonoids-chemistry, metabolism, cardio protective effects, dietary sources. The Journal of Nutritional Biochemistry, 7(2): 66-76.
- De Paolis, A., Pignone, D., Morgese, A. and Sonnante, G., 2008. Characterization and differential expression analysis of artichoke phenylalanine ammonia-lyase-coding sequences. Physiologia Plantarum, 132: 33-43.
- Dong, G.C., Chuang, P.H., Chang, K.C., Jan, P.S., Hwang, P.I., Wu, H.B., Yi, M., Zhou, H.X. and Chen, H.M., 2009. Blocking effect of an immune-suppressive agent, cynarin, on CD28 of t-cell receptor. Pharmaceutical Research, 26(2): 375-381.
- Fritsche, J., Beindorff, C.M., Dachtler, M., Zhang, H. and Lammers, J., 2002. Isolation, characterization and determination of minor artichoke (Cynara scolymus L.) leaf extract compounds. European Food Research and Technology, 215(2): 149-157.
- Gao, X., Ohlander, M., Jeppson, N., Bjork, L. and Trajkovski, V., 2000. Change in antioxidant effect and their relationship to phytonutrients in fruits of sea buckthorn during maturation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(5): 1485-1490.
- Hashemi, S.R. and Davoodi, H., 2010. Phytogenics as new class of feed additive in poultry industry. Journal of Animal and Veterinary Advance, 9(17): 2955-2304.
- Hashemi, S.R. and Davoodi, H., 2011. Herbal plants and their derivatives as growth and health promoters in animal nutrition. Veterinary Research Communications, 35(3): 169-180.
- Hashemi, S.R. and Davoodi, H., 2012. Herbal plants as new immuno-stimulator in poultry industry: a review. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(2): 105-116.
- Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D., 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83(2): 169-174.
- Hevener, W., Routh, P.A. and Almond, G.W., 1999. Effects of immune challenge on concentrations of serum insulin-like growth factor-I and growth performance in pigs. The Canadian Veterinary Journal, 40(11): 782-786.
- Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y. and Lee, C.Y., 2007. Effect of commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 134(3-4): 304-315.
- Jimene-Escrig, A., Dragsted, L.O., Daneshvar, B., Saura, F. and Saura-Calixto, F., 2003. In vitro antioxidant activities of edible artichoke (Cynara scolymus L.) and effect on biomarkers of antioxidant in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(18): 5540-5545.
- Knarreborg, A., Simon, M.A., Engberg, R.M., Jenson, B.B. and Tannoek, G.W., 2002. Effects of dietary fat source and subtherapeutic levels of antibiotics on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Applied and Enviromental Microbiology, 68(12): 5918-5924.
- Khalifeh, M.S., Amawi, M.M., Abu-Basha, E.A. and Bani Yonis, I.B., 2009. Assessment of humoral and cellular-mediated immune response in chickens treated with tilmicosin, florfenicol, or enrofloxacin at the time of Newcastle disease vaccination. Poultry Science, 88(10): 2118-2124.
- Khaligh, F., Sadeghi, Gh., Karimi, A. and Vaziry, A., 2011. Evaluation of different medicinal plants blends in diets for broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research, 5: 1971-1977.
- Llorach, R., Espin, J.C., Tomas-Barberán, F.A. and Ferreres, F., 2002. Artichoke (Cynara scolymus) by products as a potential source of health promoting antioxidant phenolics. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50(12): 3458-3464.
- NRC (National Research Council), 1994. Nutrient Requirement of Poultry (9th Eds.). National Academy, Washington, DC, 176p.
- Nidaullah, H., Durrani, F.R., Ahmad, S., Jan, I.U. and Gul, S., 2010. Aqueous extract from different medicinal plants as anticoccidial, growth promotive and immunostimulant in broilers. Journal of Agricultural and Biological Science, 5: 53-59.
- Nobakht, A. and Mehman Navaz, Y., 2010. Investigation the effects of using of Zizaphora (Thymyus valgaris), Peppermint (Lamiaceae Mentha piperita), Mentha pulagum (Oreganum valgare) medical plants on performance, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Animal Science, 41(2): 129-136.
- Ocak, N., Erener, F., Burak AK, F., Sunga, M., Altop, A. and Ozmen, A., 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science, 53(4): 169-175.
- Patterson, J.A. and Barkholder, K.M., 2003. Application of prebiotics in poultry production. Poultry Science, 82(4): 627-637.
- Rajput, A.B., Kolte, B.R., Shisodiya, J.M., Chandankhede, J.M. and Chahande, J.M., 2009. Effect of vitamin A, vitamin C, vitamin E and levamisole on performance of broilers. Veterinary World, 2(6): 225-227.
- Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K. and Yildirim, Y., 2005. Use of antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science, 35: 61-72.
- SAS Institute., 2002. SAS User’s Guide: Statistics. Version 9. SAS Institute Inc., Cary, NC.
- Schranner, I., Würdinger, M., Klumpp, N., Lösch, U. and Okpanyi, S.N., 1989. Beeinflussung der aviären humoralen Immunreaktionen durch Infuex und Echinacea angustifolia Extrakt. Journal of Veterinary Medicine, 36: 353-364.
- Shafiee Hajiabad, M., 1996. Artichoke (Cynara cardunculus L. subsp. scolymus) and its polyphenols. Chevallier, A., (Ed.). The Encyclopedia of Medicinal Plants. DK Publishing, 550p.
- Stimpel, H., Proksch, A., Wagner, H. and Lohmann-Matthes, M.L., 1984. Macrophage activation and induction of macrophage cytotoxicity by purified polysaccharide fractions from plant Echinacea purpurea. Infection and Immunity, 46(3): 845-849.
- Takahashi, K.T., Mashiko, Y. and Akiba, Y., 2000. Effect of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Poultry Science, 79(5): 743-747.
- Teymouri Zadeh, Z., Rahimi, Sh., Karimi Torshizi, M.A. and Omidbaigi, R., 2009. The effects of Thymus vulgaris L., Echinacea purpurea (L.) Moench., Allium sativum L. extracts and virginiamycin antibiotic on intestinal microflora population and immune system in Broilers. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 25(1): 39-48.
- Thakar, N.M., 2004. Pharmacological screening of some medicinal plants as antimicrobial and feed additives. Msc. Thesis, Department of Animal Science, Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, Virgina USA, 73p.