@article { author = {Tajodini, M. and Samadi, F. and Hashemi, S.R. and Hassani, S. and Ghasemnejad, A.}, title = {Effects of different levels of artichoke (Cynara scolymus L.) powder and vitamin E on performance and immune system response of broiler chickens}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {1}, pages = {92-101}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.12614}, abstract = {A study was designed to investigate the effects of different levels of artichoke (Cynara scoolymus L.) powder on performance and humoral immune response of broiler chickens from 0-42 days of age. A total of 300 one-day-old Ross 308 broilers were randomly allocated to four treatments consisting of five replications with 15 chicks each. The groups were assigned to receive the treatment diets as follows: basal diet (control group) and control diet supplemented with 1.5% and 3% artichoke powder and 300 mg vitamin E. Body weight (BW), body weight gain (BWG), feed intake (FI), and feed conversion ratio (FCR) were determined during the whole experimental period. The serum antibody level against Newcastle Disease Virus (NDV) was measured by hemagglutination-inhibition test (HI) in two periods after vaccination during days 14 and 28 and carcass traits of broilers were evaluated at the end of experiment. Results showed that, the titer against Newcastle virus at 42 days of age showed significant difference among treatments, the highest titer was found for the treatment containing 1.5% of the artichokes (p<0.05). Weight of internal organs, except pancreas weight, did not differ among treatments. Generally, this study showed the positive impact of artichoke on immune system of broiler chickens. Therefore it can be used in poultry nutrition.}, keywords = {Cynara scoolymus L,performance,humoral immunity,Broiler chicken}, title_fa = {مقایسه اثرات استفاده از کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.) و ویتامین E بر عملکرد، وزن اندام‌های داخلی و میزان تیتر آنتی‌بادی علیه واکسن نیوکاسل در جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {این آزمایش به‌منظور بررسی اثرات گیاه کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.)، بر عملکرد و عیار آنتی‌بادی علیه نیوکاسل جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 300 قطعه جوجه یک روزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی برای مدت 42 روز بر روی بستر پرورش یافتند. یک جیره پایه برای هر یک از دوره‌های آغازین (صفر تا 21 روزگی) و پایانی (21 تا 42 روزگی) با مقادیر 5/1% و 3% پودر کنگرفرنگی و 300 میلی‌گرم ویتامین E در هر کیلوگرم خوراک مکمل شدند. بنابراین 4 تیمار آزمایشی با 5 تکرار متشکل از 15 قطعه جوجه گوشتی (به‌صورت مخلوط جنسی) وجود داشت. داده‌های عملکرد به‌صورت هفتگی و تیتر آنتی‌بادی علیه نیوکاسل در روزهای 28 و 42 و وزن اندام‌های داخلی در پایان دوره آزمایش اندازه‌گیری شدند. از نظر ترکیب‌های مؤثره برگ کنگرفرنگی، میزان فلاونوئید، فنل کل و آنتی‌اکسیدان‌ها به‌ترتیب 614/1، 387/2 و 92/6 برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که پودر کنگرفرنگی تأثیر معنی‌داری بر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک جوجه‌های گوشتی ندارد (05/0p>). افزودن کنگرفرنگی، باعث اختلاف معنی‌دار تیتر آنتی‌بادی علیه ویروس نیوکاسل در 42 روزگی گردید و بیشترین تیتر آنتی‌بادی مربوط به پرندگانی بود که با تیمار 5/1% کنگرفرنگی تغذیه شده بودند (05/0p<). از نظر وزن اندام‌های داخلی، بجز وزن پانکراس، اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج این آزمایش پیشنهاد می‌شود که کنگرفرنگی می‌تواند به‌عنوان یک افزودنی غذایی در بهبود تیتر آنتی‌بادی علیه نیوکاسل و تقویت سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی مورد توجه قرار گیرد.}, keywords_fa = {کنگرفرنگی (Cynara scoolymus L.),عملکرد,تیتر آنتی‌بادی,جوجه گوشتی}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_12614.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_12614_c380b6ddc3415e27ddf0314bccf00aae.pdf} }