زهرا سلیمی؛ رضا حیدری؛ وحید نجاتی؛ آزاده اسکندری؛ زهرا قاسمی
چکیده
سماق (Rhus coriaria L.) درختچهایست که سابقه طولانی در طب سنتی دارد و بهدلیل داشتن ترکیبهای فنلی بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی در درمان بیماریها مورد توجه قرار میگیرد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی بهدلیل حداقل عارضه جانبی آنها، در این تحقیق عصاره آبی سماق برای تعیین خاصیت آنتیدیابتیک مورد بررسی قرار گرفت.در این تحقیق از ۳۰ ...
بیشتر
سماق (Rhus coriaria L.) درختچهایست که سابقه طولانی در طب سنتی دارد و بهدلیل داشتن ترکیبهای فنلی بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی در درمان بیماریها مورد توجه قرار میگیرد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی بهدلیل حداقل عارضه جانبی آنها، در این تحقیق عصاره آبی سماق برای تعیین خاصیت آنتیدیابتیک مورد بررسی قرار گرفت.در این تحقیق از ۳۰ رت نر بالغ به وزن متوسط ۱۸۰ تا ۲۳۰ گرم استفاده شد. موشها به ۵ گروه ۶ تایی تقسیم شدند. به رتهای گروه کنترل، هم حجم ماده تزریقی سرم فیزیولوژی تزریق شد. رتهای گروه دوم، با تزریق داخل صفاقی آلوکسان مونوهیدرات با دوز mg/kgbw١٢٠ دیابتی شدند. به رتهای گروه سوم، چهارم و پنجم علاوهبر تیمار، مشابه گروه دوم، عصاره آبی سماق بهترتیب با دوزهای ٥٠، ١٠٠ و mg/kgbw٢٥٠ به مدت ٤ هفته گاواژ گردید. میزان گلوکز خون در شروع دوره تیمار، همچنین در پایان هفته دوم و چهارم اندازهگیری شد. در پایان ۲۸ روز، از قلب رتها خونگیری بعمل آمد و میزان کلسترول تام، تریگلیسرید، LDL-C و HDL-C سرم اندازهگیری شد. تیمار با عصاره منجر به کاهش معنیدار در میزان گلوکز خون در مقایسه با گروه دیابتی شد (05/0>p). همچنین سطح کلسترول تام، تریگلیسرید و LDL-C در گروههای دیابتی تحت تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی کاهش یافت (05/0>p). البته تغییرات HDL-C سرم در گروههای تحت تیمار با عصاره نسبت به گروه دیابتی معنیدار نبود. نتایج نشان داد که عصاره آبی سماق در مدل تجربی دیابت قندی در موش صحرایی موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح گلوکز خون و لیپیدهای سرم میگردد.
صدیقه عسگری؛ نجمه کبیری؛ حسین مدنی؛ پروین محزونی؛ پریوش رحیمی
دوره 24، شماره 3 ، آبان 1387، ، صفحه 353-362
چکیده
بیماریهای قلبی عروقی و آترواسکلروز که بهوسیله رسوب تدریجی چربی در قسمت زیر آندوتلیوم رگ ایجاد میشود، دلیل اصلی مرگ و میر در جهان است. در این مطالعه اثر ضد آترواسکلروزی عصاره سرشاخه گلدارگیاه تاجخروس دمگربهای (Amaranthus caudatus L.) در خرگوش مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 20 خرگوش نر بالغ از نژاد نیوزیلندی بهطور تصادفی در ...
بیشتر
بیماریهای قلبی عروقی و آترواسکلروز که بهوسیله رسوب تدریجی چربی در قسمت زیر آندوتلیوم رگ ایجاد میشود، دلیل اصلی مرگ و میر در جهان است. در این مطالعه اثر ضد آترواسکلروزی عصاره سرشاخه گلدارگیاه تاجخروس دمگربهای (Amaranthus caudatus L.) در خرگوش مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 20 خرگوش نر بالغ از نژاد نیوزیلندی بهطور تصادفی در چهار گروه پنجتایی تقسیم شدند. این گروهها با رژیمهای غذایی پایه، پرکلسترول، معمولی به همراه عصاره تاجخروس با دوز mg/kg 150 بر وزن بدن و پر کلسترول به همراه عصاره تاجخروس با دوز mg/kg 150 بر وزن بدن به مدت 60 روز تیمار شدند. در ابتدا و پایان دوره از خرگوشها خونگیری بعمل آمد و فاکتورهای سرمی آنها مورد بررسی قرار گرفت. در پایان مطالعه از آئورت برای عملیات بافتشناسی نمونهبرداری شد تا تشکیل پلاکهای آترواسکلروز مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج نشان میدهد عصاره تاجخروس سبب کاهش معنیدار سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL- کلسترول، آپولیپوپروتئینB (apoB)، CRP و نسبت LDL-C/HDL-C (AI) و نیز موجب افزایش سطح HDL-C، آپولیپوپروتئینA (apoA) نسبت به گروه پر کلسترول میشود. شدت ضایعات آترواسکلروتیک در گروه دریافت کننده عصاره در مقایسه با گروه پرکلسترول کاهش یافته است. عصاره تاجخروس با کاهش لیپوپروتئینهای سرمی بهخصوص آپولیپوپروتئینB که یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای مهم در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی است و فاکتورهای التهابی باعث جلوگیری از آترواسکلروز میشود.
مهرداد روغنی؛ توراندخت بلوچنژاد مجرد؛ مرجان رمضانی
چکیده
بیماری دیابت شیرین در زمره شایعترین بیماریهای سیستم غدد درونریز بدن است که با عوارض متابولیک متعدد همراه میباشد. از طرف دیگر، گیاه کرفس کوهی (Apium graveolens L.) دارای خاصیت کاهشدهندگی سطح پراکسیداسیون لیپیدی و سطح برخی چربیهای سرم در مدل تجربی هیپرلیپیدمی در حیوانات آزمایشگاهی میباشد. بنابراین در بررسی حاضر، اثر مصرف مزمن خوراکی ...
بیشتر
بیماری دیابت شیرین در زمره شایعترین بیماریهای سیستم غدد درونریز بدن است که با عوارض متابولیک متعدد همراه میباشد. از طرف دیگر، گیاه کرفس کوهی (Apium graveolens L.) دارای خاصیت کاهشدهندگی سطح پراکسیداسیون لیپیدی و سطح برخی چربیهای سرم در مدل تجربی هیپرلیپیدمی در حیوانات آزمایشگاهی میباشد. بنابراین در بررسی حاضر، اثر مصرف مزمن خوراکی این گیاه بر میزان گلوکز، تریگلیسیرید، کلسترول تام، کلسترول در LDL و HDL خون موش صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور موشهای صحرایی نر (40=n) از نژاد ویستار در محدوده وزنی320-270 گرم با سن 5/4-5/3 ماه بهطور تصادفی به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با کرفس کوهی، دیابتی و دیابتی تحت درمان با کرفس کوهی تقسیمبندی شدند. دو گروه تحت تیمار با کرفس کوهی، پودر گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (25/6% بر اساس یک نسبت وزنی) را بهمدت 6 هفته بدون محدودیت دریافت نمودند. میزان گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول تام و کلسترول در LDL و HDL سرم خون قبل از بررسی و در هفتههای سوم و ششم پس از بررسی تعیین گردید. وزن حیوانات دو گروه دیابتی و دیابتی تحت تیمار با بخش هوایی کرفس کوهی یک کاهش معنیدار (01/0p<) در مقایسه با گروه کنترل در هفته ششم نشان داد و تفاوت موجود بین دو گروه دیابتی و دیابتی تحت درمان با کرفس کوهی در حد معنیدار نبود. میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنیداری را در هفته ششم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان داد (001/0p<) و در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس کوهی، کاهش مختصر و غیر معنیدار در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد. بهعلاوه سطح تریگلیسیرید در گروه دیابتی افزایش معنیداری را در هفته ششم نسبت به هفته قبل از بررسی (05/0p<) نشان داد و سطح تریگلیسیرید در هفته ششم در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس کوهی در مقایسه با گروه دیابتی بهطور معنیدار پایینتر بود (01/0p<). همچنین یک کاهش معنیدار در سطح کلسترول سرم در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس کوهی در هفته ششم در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد (05/0p<). از طرف دیگر، میزان کلسترول HDL و LDL در گروه دیابتی تحت تیمار در هفته ششم در حد معنیدار و بهترتیب بیشتر و کمتر از گروه دیابتی بود (05/0p< و 01/0p<). بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تجویز خوراکی و مزمن کرفس کوهی بهمدت 6 هفته در مدل تجربی دیابت قندی هر چند فاقد اثر هیپوگلیسیمیک بارز بوده، ولی موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح لیپیدهای خون میگردد.