مرتضی علیرضایی نغندر؛ حسین آرویی؛ شمسعلی رضازاده؛ محمود شور؛ رحیم تقیزاد فرید
چکیده
جنس کلشیکوم (Colchicum L.) به علت تولید کلشیسین شناخته شده است و چندین گونه از آن در نقاط مختلف ایران به صورت خودرو رشد میکنند. سطوح کلشیسین در طی رشد و نمو و در گونههای مختلف، متغیر است. به منظور تعیین میزان کلشیسین و درصد وزن خشک، طی مراحل مختلف نموی در دو گونه سورنجان بومی ایران (Colchicum kotschyi Boiss. و C. robustum Stefanov)، کورمها و بذرهای ...
بیشتر
جنس کلشیکوم (Colchicum L.) به علت تولید کلشیسین شناخته شده است و چندین گونه از آن در نقاط مختلف ایران به صورت خودرو رشد میکنند. سطوح کلشیسین در طی رشد و نمو و در گونههای مختلف، متغیر است. به منظور تعیین میزان کلشیسین و درصد وزن خشک، طی مراحل مختلف نموی در دو گونه سورنجان بومی ایران (Colchicum kotschyi Boiss. و C. robustum Stefanov)، کورمها و بذرهای هر دو گونه طی فصول مختلف (بهار، تابستان، پاییز و زمستان) در سالهای 1389- 1388 از عرصه جمعآوری شدند و میزان کلشیسین به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازهگیری شد. بیشترین میزان کلشیسین کورم در هر دو گونه در برداشت پاییزه (در زمانی نزدیک به آغاز فعالیت ریشه) با میزان w/w 077/0% و w/w 049/0% بهترتیب در C. kotschyi و C. robustum مشاهده شد. کمترین میزان کلشیسین کورم در C. kotschyi در برداشت تابستان (قبل از شروع گلدهی) و در C. robustum در برداشت زمستان (همزمان با گلدهی و شروع رشد رویشی) بهترتیب با میزان w/w 0058/0% و w/w 0075/0% وزن خشک بدست آمد. میزان کلشیسین بذر در C. robustum و C. kotschyi، بهترتیب w/w 128/0% و w/w 0462/0% وزن خشک بدست آمد. بیشترین و کمترین درصد وزن خشک کورم در هر دو گونه بهترتیب در برداشت تابستان و زمستان حاصل شد.
زهرا پوری؛ محمدهادی گیویانراد؛ سیدمهدی سیدیناردبیلی؛ کامبیز لاریجانی
چکیده
چای پس از آب، پرمصرفترین نوشیدنی در سراسر جهان است. ترکیبهای فنولیک 50 تا 70 درصد از عصاره آبی نوشیدنی چای را تشکیل میدهند که از مهمترین آنها میتوان به تئافلاوینها و تئاروبیجینها که تعیینکننده کیفیت چای سیاه میباشند، اشاره کرد. نوع رقم، فصل و شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی منطقه رویش از عوامل تأثیرگذار بر کیفیت چای ...
بیشتر
چای پس از آب، پرمصرفترین نوشیدنی در سراسر جهان است. ترکیبهای فنولیک 50 تا 70 درصد از عصاره آبی نوشیدنی چای را تشکیل میدهند که از مهمترین آنها میتوان به تئافلاوینها و تئاروبیجینها که تعیینکننده کیفیت چای سیاه میباشند، اشاره کرد. نوع رقم، فصل و شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی منطقه رویش از عوامل تأثیرگذار بر کیفیت چای میباشد. در این پژوهش میزان پلیفنل کل، تئافلاوین کل، تئاروبیجین کل و دو گروه عمده تشکیلدهنده آن (TRSI، TRSII)، شفافیت و رنگ کل به روش اسپکتروفتومتری در چای سیاه بدست آمده از کلون امید بخش 100 در سال زراعی 1388 در ماههای خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر مورد مطالعه قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس میزان ترکیبهای فنولیک در سطح 05/0 دارای تفاوت معنیداری در زمانهای مختلف برداشت بودند. نوشیدنی چای بدست آمده از برگ سبز برداشت شده در تیرماه دارای بالاترین میزان پلیفنل کل (83/15%)، تئافلاوین کل (µmol/g 33/22)، رنگ کل (01/3%) و شفافیت (85/28%) بود. بررسی نتایج ضریبهای همبستگی نشان داد که همبستگی تئاروبیجین کل و TRSII با شفافیت معنیدار نمیباشد، اما سایر ویژگیهای کیفی مورد مطالعه دارای همبستگی معنیداری با یکدیگر بودند. از نظر چشندهها، چای حاصل از ماههای تیر و مرداد دارای بالاترین مجموع امتیازات حسی بودند، اما از نظر عطر چای، چشندهها رتبه بالاتری به چای حاصل از خرداد ماه اختصاص دادند. ضریبهای همبستگی رتبهای اسپیرمن نشان داد که بین عطر با سایر ویژگیهای حسی همبستگی معنیداری وجود ندارد، ولی بین سایر ویژگیهای حسی به صورت دو به دو همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد. این مطلب بیانگر آن است که چای با کیفیت شیمیایی مناسب دارای ویژگیهای حسی مطلوب است.
محمدحسن عصاره؛ منصوره صداقتی؛ خدیجه کیارستمی؛ عباس قمریزارع
چکیده
توانایی اکالیپتوسها در رشد سریع سبب شده تا این جنس در جنگلکاری، مصارف صنعتی و دارویی اهمیت فوقالعادهای پیدا کند. گونه درختی Eucalyptus maculata Hook. از نظر تولید برخی ترکیبهای شیمیایی و مصارف دارویی نسبت به سایر اکالیپتوسها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش برای بررسی تغییرات کمّی اسانس و نوع ترکیبهای تشکیلدهنده برگ درخت ...
بیشتر
توانایی اکالیپتوسها در رشد سریع سبب شده تا این جنس در جنگلکاری، مصارف صنعتی و دارویی اهمیت فوقالعادهای پیدا کند. گونه درختی Eucalyptus maculata Hook. از نظر تولید برخی ترکیبهای شیمیایی و مصارف دارویی نسبت به سایر اکالیپتوسها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش برای بررسی تغییرات کمّی اسانس و نوع ترکیبهای تشکیلدهنده برگ درخت E. maculata، از منطقه گرمسیری دزفول (ایستگاه تحقیقاتی صفیآباد) در استان خوزستان در چهار فصل سال جمعآوری گردید. روغن اسانسی گیاه به روش تقطیر با آب استخراج و به کمک دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفت. بیشترین بازده اسانس در فصل پاییز (7/1%) و کمترین بازده اسانس در فصل بهار (52/0%) بدست آمد. بیشترین مقدار 8،1-سینئول با راندمان 5/22% در زمستان، سیترونلال 0/15% در بهار و سیترونلول 0/35% در تابستان بدست آمد. بیشترین مقدار ترکیبهای معطر (46%) در تابستان بدست آمد و همچنین بیشترین ترکیب در تمامی فصول سیترونلول بود و سیترونلیل استات نیز مقدار خود را در کل سال ثابت نگه داشت.
پروین صالحی شانجانی؛ مهدی میرزا
دوره 17، شماره 1 ، بهمن 1381، ، صفحه 119-196
چکیده
ارس یکی از مهمترین سوزنی برگان بومی ایران است. ارس به عنوان یکی از مقاومترین درختان به سرماهای شدید (بیش از 40 درجه سانتیگراد زیر صفر) و خشکی، جایگاه ویژهای در نواحی کوهستانی ایران دارد که میبایستی از کلیه جهات مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش سعی شد که با بررسی ویژگیهای کمی و کیفی اسانس سرشاخههای سبز و میوه ارس علاوه بر شناسایی ...
بیشتر
ارس یکی از مهمترین سوزنی برگان بومی ایران است. ارس به عنوان یکی از مقاومترین درختان به سرماهای شدید (بیش از 40 درجه سانتیگراد زیر صفر) و خشکی، جایگاه ویژهای در نواحی کوهستانی ایران دارد که میبایستی از کلیه جهات مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش سعی شد که با بررسی ویژگیهای کمی و کیفی اسانس سرشاخههای سبز و میوه ارس علاوه بر شناسایی اجزای اسانس، اثر عوامل محیطی بر متابولیسم فرآوردههای ثانوی مطالعه شود. برای بررسی اسانس ارس، سرشاخههای سبز و مخروطهای ماده پایههای نر، ماده و نر-ماده ارس پس از تقطیر با بخار توسط GC/MS تجزیه شدند.
نتایج نشان داد که مقدار اسانس در مخروطهای ماده ارس به طور چشمگیری زیادتر از سرشاخههای سبز است. روند تغییرات فصلی اسانس مخروطهای ماده متفاوت از سرشاخههای ارس بوده، به طوری که مقدار اسانس مخروطهای ماده در طول دوره رشد و نمو افزایش مییابد، ولی در سرشاخههای سبز کاهش مییابد.
با تجزیه اسانس سرشاخهها و مخروطهای ماده، 32 ترکیب ترپنوییدی شناسایی شد که عمدهترین آنها عبارتند از α-pinene، limonene، trans-verbenol، cis- verbenol، verbenone، γ- elemene، elemol ، که α- pinene با میزان 70% بیشترین ترکیب اسانس ارس را تشکیل میدهد. تغییرات فصلی هر یک از اجزای تشکیل دهنده اسانس ارس بسیار متفاوت میباشد.
اثر خشکانیدن در جداسازی ترکیبات بسیار با ارزش بوده و کاربردهای اقتصادی دارد.