مقایسه اثر شش عصاره گیاهی و آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

2 استاد، گروه پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

3 استادیار، گروه پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

این مطالعه به‌منظور بررسی اثر گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجه‌های گوشتی انجام شد. در این آزمایش 480 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308 به‌طورتصادفی به 8 گروه آزمایشی هر کدام با 3 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. جیره پایه (ذرت و سویا) با ppm15 ویرجینیامایسین (Virginiamycin) و هر کدام از عصاره‌های گیاهی اکالیپتوس (Eucalyptus globulus L.)، بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.)، بومادران (Achillea millefolium L.)، زیره سیاه ایرانی (Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch.)، سیر (Allium sativum L.) و شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) به میزان 1/0% در آب آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفت. در روز 41 پرورش جوجه‌های گوشتی از هر واحد آزمایشی 3 قطعه پرنده انتخاب شده و از آنها برای اندازه‌گیری کلسترول، تری‌گلیسرید، LDL و HDL سرم، خون‌گیری بعمل آمد. واکسن نیوکاسل نوبت دوم (لاسوتا) در سن 23 روزگی از طریق آب آشامیدنی به جوجه‌ها داده شد و در روزهای 34 و 41 روزگی خون‌گیری برای تعیین تیتر نیوکاسل انجام شد. بالاترین تیتر آنتی‌بادی علیه پادتن نیوکاسل در گروه مصرف‌کننده بابونه مشاهده شد (05/0>p). بالاترین تیتر آنتی‌بادی علیه پادتن گلبول قرمز گوسفند در گروه مصرف‌کننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p) و بالاترین میزان تری‌گلیسرید سرم در 42 روزگی در گروه ویرجینیامایسین مشاهده شد که تفاوت معنی‌داری با گروه شاهد نداشت (05/0>p). پایین‌ترین سطح کلسترول سرم در گروه مصرف‌کننده سیر دیده شد (05/0>p) و کمترین سطح LDL در گروه مصرف‌کننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p).

کلیدواژه‌ها


- صدقی، م.، گلیان، ا. و سلیمانی، پ.، 1389. تأثیر استفاده از عصاره شیرین‌بیان بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمایی و عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار. آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی (دامپزشکی تبریز)، 4(3): 941-933.

- عسگری، ص.، نادری، غ.، بشردوست، ن. و اطمینان، ز.، 1380. بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره بابونه بر سلول‌های کبدی موش صحرایی. گیاهان دارویی، 1(1): 76-69.

- Aoki, F., Honda, S., Kishida, H., Kitano, M., Arai, N., Tanaka, H., Yokota, S., Nakagawa, K., Asakura, T., Nakai, Y. and Mae, T., 2007. Suppression by licorice flavonoids of abdominal fat accumulation and body weight gain in high-fat diet-induced obese C57BL/6Jmice. Bioscience Biotechnology Biochemistry, 71: 206-214.

- Chen, H.L., Li, D.F., Chang, B.Y., Gong, L.M., Dai, J.G. and Yi, G.F., 2003. Effects of chinese herbal polysaccharides on the immunity and growth performance of young broiler. Poultry Science, 82(3): 364-370.

- Craig, W.J., 1999. Health promoting properties of common herbs. American Journal of Clinical Nutrition, 70(3 Suppl): 491S-499S.

- Farag, R.S., Badei, A.Z.M.A., Hewedi, F.M. and
El-Baroty, G.S.A., 1989. Antioxidant activity of some spice essential oils on linoleic and oxidation in aqueous media. Journal of the American Oil Chemistry Society, 66(6): 792-799.

- Francesch, M., Brufau, J., Badiola, I., Liaurado, L.I. and Liach, J.R., 1999. Effects of the essential oil blend CRINA HC in feed on the broiler performance and digesta viscosity. 12th European Symposium on Poultry Nutrition, Veldhoven (Holland), 15-19 August: 128.

- Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Atttias, J., Hayek, T. and Aviram, M., 2002. Antiatherosclerotic effects of licorice extract supplementation on patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition, 18(3): 268-273.

- Hassan, M.S.H., El-Sanhoury, M.H., Ali, W.A.H. and Ahmed, A.M.H., 2011. Effect of using eucalyptus leaves as natural additives on productive, physiological, immunological and histological performance of laying Japanese quail. Egyptian Poultry Science, 31(2): 305-329.

- Hosseini Mansoub, N. and Pooryousef Myandoab, M., 2012. Effect of dietary inclusion of alfalfa (Medicago sativa) and black cumin (Nigella sativa) on performance and some blood metabolites of Japanese quail. Research Opinions in Animal & Veterinary Sciences, 2:7-9.

- Humprey, B.D., Koutsos, E.A. and Klasing, K.C., 2002. Requirement and priorities of the immune system for nutrients: 69-77, In: Jacques, K.A. and Lyons, T.P., (Eds.). Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries: Proceeding of Alltech’s 18th Annual Symposium, 538p.

- Jafari, B., 2011. Influence of caraway on improve performance and blood parameters of Japanese quails. Annals of Biological Research, 2(6): 474-478.

- Jamroze, D., Bodkowski, R., Patkowska, B. and Sokota, A., 2004. Plant extracts-biological active substances in animal nutrition. Polskie Drobiarstwo, 6: 27-30.

- Jukic, M. and Molis, M., 2005. Catalytic oxidation and antioxidant properties of thyme essential oil (Thymus valgare L). Croatica Chemica Acta ccacaa. 78(1) 105-110.

- Konjufca, V.H., Pesti, G.M. and Bakalli, R.I., 1997. Modulation of cholesterol levels in broiler meat by dietary garlic and copper. Poultry Science, 76(9): 1264-1271.

- Lau, B.H., Yamasaki, T. and Gridley, D.S., 1991. Garlic compounds modulate macrophage and
T-lymphocyte functions. Molecular Biotherapy, 3(2): 103-107.

- Liu, L. and Yeh, Y.Y., 2000. Inhibition of cholesterol biosynthesis by organosulfur compounds derived from garlic. Lipids, 35(2): 197-203.

- Marco, J.A., Sanz-Cervera, J.F., Morante, M.D., Garcia-Lliso, V., Valles-Xirau, J. and Jakupovic, J., 1996. Tricyclic sesquiterpenes from Artemisia chamaemelifolia. Phytochemistry, 41(3): 837-844.

- Nowakowska, Z., 2006. A review of anti-infective and anti-inflammatory chalcones. European Journal of Medicinal Chemistry, 42(2): 125-137.

- Platel, K. and Srinivasan, K., 2004. Digestive stimulant action of spices: a myth or reality. Indian Journal of Medical Research, 119(5): 167-179.

- Reis, L.S., Pardo, P.E., Oba, E., Kronka Sdo, N. and Frazattii-Gallina, N.M., 2006. Matricaria chamomilla CH12 decrease handling stress in Nelore valves. Journal Veterinary Science, 7(2): 189-192.

- Sedghi, M., Golian, A., Kermanshahi, H. and Ahmadi, H., 2010. Effect of dietary supplementation of licorice extract and a prebiotic on performance and blood metabolites of broilers. South African Journal of Animal Science, 40(4): 371-380.

- Shikov, A.N., Pozharitskaya, O.N., Markarov, V.G. and Kventnaya, A.S., 2008. Antibacterial activity of Chamomilla recutita oil extract against helicobacter pylori. Phytotherapy Research, 22(2): 252-253.

- Somjen, D.K., Knoll, E., Vaya, J., Stern, N. and Tamir, S., 2004. Estrogen-like activity of licorice root constituents glabridin and glabrene in vascular tissues in vitro and in vivo. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 91(3): 147-155.

- Tan, B.K.H. and Vanitha, J., 2004. Immunomodulatory and antimicrobial effects of some traditional Chinese medicinal herbs: a review. Current Medicine Chemistry, 11(11): 1423-1430.

- Warshafsky, S., Kamer, R.S. and Sivak, S.L., 1993. Effects of garlic on total serum cholesterol. A meta-analysis. Annual International Medicine, 119: 599-605.

- Yakhkeshi, S., Rahimi, S., Niknam, A. and Hoseinian, H., 2010. Effects of yarrow (Achillea millefolium) levels on carcass characteristics, serum lipids and immune response of broilers. XIIIth European Poultry Conference, 10: 23-27.

- Yalçın, S., Onbaşılar, E.E. Reisli, Z. and Yalçın, S., 2006. Effect of garlic powder on the performance, egg traits and blood parameters of laying hens. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(9): 1336-1339.

- Zhang, F., Chen, B., Xiao, S. and Yao, S.Z., 2005. Optimization and comparison of different extraction techniques for sanguinarine and chelerythrine in fruits of Macleaya cordata (Willd) R. Br. Separation and Purification Technology, 42(3): 283-290.