همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

3 استادیار، گروه پژوهشی کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

4 دانشیار، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1400.37.178.105.1.1576.1606

به‌منظور ارزیابی صفات کمّی و کیفی گیاه خوشاریزه عطری (Echinophora platyloba DC.) تحت تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن تحقیقی در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل گیاه تازه، خشک کردن گیاه در سایه و آفتاب، آون 45، 55 و 65 درجه سلسیوس، آون خلأ 45، 55 و 65 درجه سلسیوس، میکروویو 200، 400 و 600 وات بودند. به این منظور بخش هوایی گیاه در خرداد ماه از ارتفاعات شهرستان تویسرکان جمع‌آوری شد و تحت تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن قرار گرفت. اسانس‌گیری به‌وسیله دستگاه کلونجر انجام شد و بعد اجزای اسانس به‌وسیله دستگاه گازکروماتوگرافی جرمی مشخص شدند. یافته‎های این تحقیق نشان داد که روش‌های مختلف خشک کردن گیاه خوشاریزه عطری تأثیر معنی‌داری بر درصد اسانس و تمامی اجزای اسانس داشت و روش میکروویو 400 وات دارای بیشترین میزان بازده اسانس بود، ولی روش مناسبی برای حفظ ترکیب‌های مؤثره در این گیاه نبود. روش خشک کردن در سایه با وجود طولانی بودن مدت زمان خشک کردن، مناسب‎ترین روش در حفظ ترکیب‌های شیمیایی اسانس در گیاه خوشاریزه عطری بود. دامنه تغییرات درصد اسانس در این تحقیق بین 0.39-0.06% بود. طبق نتایج بدست آمده دامنه تغییرات عمده اسانس گیاه خوشاریزه عطری ازجمله ترانس بتا-اوسیمن 57.52-34.16%، آلفا-فلاندرن 16.52-8.87%، سیس اوسیمن 4.57-1.69%، بتا-فلاندرن 9.24-2.08%، پی‌سیمن 5.05-1.53%، بتا-پینن 1.94-0.73%، آلفا-پینن 5.15-1.83%، ولوتون 3.78-0.39%، ترانس کاروئول 1.92-0.38%، لینالول 3.57-0.72% و دی جرماکرن 4.91-1.67% بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Adak, N., Heybeli, N. and Ertekin, C., 2017. Infrared drying of strawberry. Food Chemistry, 219:
109-116.
- Aqababa, H., Golkary, H., Zarei, A. and Changizi- Ashtiyani, S., 2016. Effect of aerial parts extract of Echinophora platyloba on liver and kidney function tests in obese hypercholesterolaemia rats. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 23(10): 943-956.
- Azizi, M., Rahmati, M., Ebadi, M.T. and Hasanzadeh Khayyat, M., 2009. The effects of different drying methods on weight loss rate, essential oil and chamazolene contents of chamomile (Matricaria recutita) flowers. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 25(2): 182-192.
- Ebadi, M.T., Rahmati, M., Azizi, M. and Hassanzadeh-Khayyat, M., 2011. Effects of different drying methods (natural method, oven and microwave) on drying time, essential oil content and composition of Savory (Satureja hortensis L.). Iranian Journal of Medical Sciences, 26(4): 477-489.
- Ebadi, M.T., Rahmati, M., Azizi, M., Hasanzadeh Khayyat, M. and Dadkhah, A.R., 2013. The effect of different drying methods on drying time, essential oil content and composition of basil (Ocimum basilicum L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 29(2): 425-437.
- Ebadi, M.T., Azizi, M., Sefidkon, F. and Ahmadi, N., 2016. Effects of organic and chemical fertilizers on leaf yield, essential oil content and composition of lemon verbena (Lippia citriodora Kunth.). Journal of Horticulture Science, 30: 293-302.
- Ennajar, M., Bouajila, J., Lebrihi, A., Mathieu, F., Savagnac, A., Abderraba, M., Raiesf, A. and Romdhane, M., 2010. The influence of organ, season and drying method on chemical composition and antioxidant and antimicrobial activities of Juniperus phoenicea L. essential oils. Journal of Science and Food Agriculture, 90: 462-470.
- Fayyaz, N., Mohamadi Sani, A. and Najaf Najafi, M., 2015. Antimicrobial activity and composition of essential oil from Echinophora platyloba. Journal Essential Oil Bearing Plants, 18(5): 1157-1164.
- Figiel, A., Szumny, A., Gutierrez-Ortiz, A. and Carbonell-Barrachina, A.A., 2010. Composition of oregano essential oil (Origanum vulgare) as affected by drying method. Journal of Food Engineering, 98(2): 240-247.
- Georgiou, C., Koutsaviti, A., Bazos, I. and Tzakou, O., 2010. Chemical composition of Echinophora tenuifolia subsp. sibthorpiana essential oil from Greece. Records of Natural Products, 4: 167-170.
- Glamoclija, J.M., Sokovic, M.D., Siljegovic, J.D., Ristic, M.S., Ciric, A.D. and Grubisic, D.V., 2011. Chemical composition and antimicrobial activity of Echinophora spinosa L. (Apiaceae) essential oil. Records of Natural Products, 5(4): 319-323.
- Guine, R.P., Pinho, S. and Barroca, M.J., 2011. Study of the convective drying of pumpkin (Cucurbita maxima). Food and Bioproducts Processing, 89(4): 422-428.
- Hassanpouraghdam, M.B. and Hassani, A., 2014. Oven and conventional drying methods affect volatile oil content and composition of Mentha pulegium L. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17(2): 346-352.
- Hassanpouraghdam, M.B., Shalamzari, M.S. and Sephri, N., 2009. GC/MS analysis of Echinophora platyloba DC essential oil from Northwest Iran: a potential source of (Z)-β-ocimene and
ά-phellandrene. Chemija, 20: 120-23.
- Hussein, E.H., 2011. Effect of different drying methods on essential oil and antioxidants activity of Mentha spicata and Origanum marjorana. Journal of Agricultural Research, 37(2): 385-394.
- Jaimand, K. and Rezaee, M.B., 2006. Essential Oil, Distillation Devices, Test Methods and Retention Indices in Essential Oil Analysis. Community Medicinal Plant of Iran Press, Tehran, 350p.
- Khangholi, S. and Rezaeinodehi, A., 2008. Effect of drying temperature on essential oil content and composition of Sweet Wormwood (Artemisia annua) growing wild in Iran. Pakistan Journal of Biological Science, 11(6): 934-937.
- Mashkani, M.R.D., Larijani, K., Mehrafarin, A. and Badi, H.N., 2018. Changes in the essential oil content and composition of Thymus daenensis Celak. under different drying methods. Industrial Crops and Products, 112: 389-395.
- Mirghazanfari, S.M., Hosseinzadeh, L., Shokoohinia, Y., Aslany, M. and Kamali Nejad, M., 2012. Acute and subchronic toxicological evaluation of Echinophora platyloba DC. (Apiaceae) total extract in Wistar rats. Clinics, 67(5): 497-502.
- Moreira, G.E.G., Costa, M.G.M., de Souza, A.C.R., de Brito, E.S., de Medeiros, M.F.D. and de Azeredo, H.M.C., 2009. Physical properties of spray dried acerola pomace extract as affected by temperature and drying aids. LWT-Food Science and Technology, 42(2): 641-645.
- Motevali, A., Minaei, S., Banakar, A., Ghobadian, B. and Khoshtaghaza, M.H., 2014. Comparison of energy parameters in various dryers. Energy Conversion and Management, 87: 711-725.
- Ne'mati, Sh., Sefidkon, F. and Poorherave, M., 2011. The effects of drying methods on essential oil content and composition of Thymus daenensis Celak. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 27(1): 72-80.
- Oliveira, W.P., Bott, R.F. and Souza, C.R., 2006. Manufacture of standardized dried extracts frommedicinalBrazilianplants. Drying Technology, 24(4): 523-533.
- Oztekin, S. and Martinov, M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying and Processing. Haworth Food and Agricultural Procucts Press, New York, 320p.
- Pilevar, Z., Hosseini, H., Hajimehdipoor, H., Shahraz, F., Alizadeh, L. and Mousavi Khaneghah, A., 2017. The anti-Staphylococcus aureus effect of combined Echinophora platyloba essential oil and liquid smoke in beef. Food Technology and Biotechnology, 55: 117-124.
- Que, F., Mao, L., Fang, X. and Wu, T., 2008. Comparison of hot air-drying and freeze-drying on the physicochemical properties and antioxidant activities of pumpkin (Cucurbita moschata Duch.) flours. International Journal of Food Science and Technology, 43(7): 1195-1201.
- Rita, P. and Animesh, D.K., 2011. An updated overview on peppermint (Mentha piperita L.). International Research Journal of Pharmacy, 2(8): 1-10.
- Samadi, L., Larijani, K., Naghdi Badi, H.A. and Mehrafarin, A., 2018. Quality and quantity variation of the essential oils of Deracocephalum kotschyi Boiss., as affected by different drying methods. Journal of Food Processing and Preservaton, 42(11): 1-12.
- Venskutonis, P.R., 1997. Effect of drying on the volatile constituents of Thyme (Thymus vulgaris) and sage (Salvia officinalis). Food Chemistry, 52(9): 219-277.
- Wang, J., Xiong, Y.S. and Yu, Y., 2004. Microwave drying characteristics of potato and the effect of different microwave powers on the dried quality of potato. European Food Research and Technology, 219(5): 500-506.
- Young-Cheol, Y., Hoi-Seon, L., Si Hyeock Lee, J., Marshall, C. and Young-Joon, A., 2005. Ovicidal and adulticidal activities of Cinnamomum zeylanicum bark essential oil compounds and related compounds against Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculicidae). International Journal for Parasitology, 35: 1595-1600.