همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1399.36.1005.104.6.1576.1610
مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) گیاهی معطر از تیره نعناعیان بوده و با داشتن ترکیب‌هایی ازجمله تیمول و کارواکرول به‌عنوان ترکیب‌های آنتی‌اکسیدان و آنتی‌میکروب، در صنایع غذایی و دارویی استفاده می‌شود. در این پژوهش تنوع صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در بین توده‌های ایرانی و خارجی مرزه که در شرایط مزرعه کشت شده بود، بررسی شد. بذر توده‌های مختلف در سال 1398 در شهر اردبیل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردید. صفات مورد بررسی، تعداد میانگره، تعداد شاخه‌، تعداد روز تا جوانه‌زنی بذر، نسبت طول به عرض برگ، قطر طوقه، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر برگ، تعداد گل در هر بوته، طول دم‌گل‌آذین، وزن هزاردانه، وزن خشک گل، تعداد روز تا رسیدن بذرها، محتوای کلروفیل a، b و کاروتنوئید و فلاونوئید بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین تعداد میانگره (10.33)، تعداد شاخه (24.43) و وزن خشک گل (3.33 میلی‌گرم) در توده‌ خوزستان بود. بیشترین میزان همبستگی بین وزن خشک اندام هوایی و وزن هزاردانه (92/0r=) مشاهده شد. تجزیه خوشه‌ای، توده‌های مورد بررسی را در چهار گروه طبقه‌بندی نمود. گروه اول شامل توده‌های آذربایجان‌غربی، قزوین، تهران، کردستان، لرستان، خراسان رضوی و ایتالیا، گروه دوم شامل توده‌های تاجیکستان، مجارستان، ارمنستان، رومانی، رومانی 2، خوزستان، یونان، روسیه، گرجستان و خراسان شمالی بود. گیلان و یزد و همچنین ازبکستان به‌ترتیب در گروه سوم و چهارم قرار گرفتند. تجزیه به عامل‌ها نشان داد که 7 عامل توانستند 86.59% از واریانس کل را توجیه کنند. براساس نتایج این تحقیق، توده‌های مختلف ایرانی و خارجی مرزه دارای تنوع ژنتیکی بالایی بوده و این تنوع می‌تواند در برنامه‌های اصلاحی استفاده شود. در مجموع، توده‌ها‌ی خوزستان، یونان و ازبکستان از نظر عملکرد توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Arnon, A.N., 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23: 112-121.
- Bird, C., Schweizer, M., Roberts, A., Austin, W.E., Knudsen, K.L., Evans, K.M., Filipsson, H.L.,
Sayer, M.D., Geslin, E. and Darling, K.F., 2020. The genetic diversity, morphology, biogeography,
and taxonomic designations of Ammonia (Foraminifera) in the Northeast Atlantic. Marine Micropaleontology, 155: 101-116.
- Brenes, A. and Roura, E., 2010. Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology, 158(1): 1-14.
- Brown, B., 2003. Mint soil fertility research in the PNW. Western Nutrient Management Conference, 5(3): 54-60.
- Crossa, J., Perez-Rodríguez, P., Cuevas, J., Montesinos-Lopez, O., Jarquín, D., de los Campos, G. and Dreisigacker, S., 2017. Genomic selection in plant breeding: methods, models, and perspectives. Trends in Plant Science, 22(11): 961-975.
- Didry, N., Dubreuil, L. and Pinkas, M., 1994. Activity of thymol, carvacrol, cinnamaldehyde and eugenol on oral bacteria. Pharmaceutica Acta Helvetiae, 69(1): 25-28.
- Dos Santos, V.A., Nelson, B.W., Rodrigues, J.V.F.C., Garcia, M.N., Ceron, J.V.B. and Ferreira, M.J., 2019. Fluorescence parameters among leaf photosynthesis-related traits are the best proxies for CO2 assimilation in Central Amazon trees. Brazilian Journal of Botany, 42(2): 239-247.
- Eghlima, G., Hadian, J. and Motallebi Azar, A.R., 2018. A survey on diversity of morphological and biological production traits of Satureja rechingeri Jamzad clones in Dezfool climate. Plant Productions, 40(4): 42-52.
- Esquinas, J., 2005. Protecting crop genetic diversity for food security: political, ethical and technical challenges. Nature Reviews Genetics, 6: 946-953.
- Faravani, M., Razavi, A.R. and Farsi, M., 2006. Study of variation in some agronomic and anatomic characters of Nigella sativa landraces in Khorasan. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 22(3): 193-197.
- Ghani, A., Nemati, S.H., Azizi, M., Saharkhiz, M.J. and Farsi, M., 2014. The study of extract biochemical variations contents some of spearmint (Mentha spicata L.) population. Journal of horticulture science, 4(27): 433-443.
- Hadian, J., Azizi, A., Tabatabaei, S., Naghavi, M.R., Jamzad, Z. and Friedt, W., 2010a. Analysis of the genetic diversity and affinities of different Iranian Satureja species based on SAMPL markers. Planta Medica, 76: 1-7.
- Hadian, J., Ebrahimi, S.N. and Salehi, P., 2010b. Variability of morphological and phytochemical characteristics among Satureja hortensis L. accessions of Iran. Industrial Crops and Products, 32(1): 62-69.
- Hadian, J., Mirjalili, M.H., Kanani, M.R., Salehnia, A. and Ganjipoor., P., 2011. Phytochemical and morphplogical characterization of Satureja khuzistanica Jamzad populations from Iran. Chemical Biodiversity, 8: 902-915.
- Hadian, J., Tabatabaei, S., Naghavi, M.R., Jamzad, Z. and Ramak-Masoumi, T., 2008. Genetic diversity of Iranian accessions of Satureja hortensis L. based on horticultural traits and RAPD markers. Scientia Horticulturae, 115(2): 196-202.
- Hajhashemi, V., Sadraei, H., Ghannadi, A.R. and Mohseni, M., 2000. Antispasmodic and anti-diarrhoeal effect of Satureja hortensis L. essential oil.Journal of Ethnopharmacology, 71(1): 187-192.
- Hajhashemi, V., Zolfaghari, B. and Yousefi, A., 2012. Antinociceptive and anti-inflammatory activities of Satureja hortensis seed essential oil, hydroalcoholic and polyphenolic extracts in animal models. Medical Principles and Practice, 21(2): 178-182.
- Jamzad, Z., 2009. Thymus and Satureja Species of Iran. Tehran: Research Institute of Forest and Rangelands Publication, 172p.
- Karimi, E., Ghasemnejad, A. and Hadian, J., 2014. Evaluation of morphological diversity and essential oil yield of Satureja mutica Fisch. & C.A. Mey. populations growing wild in Iran. Journal of Horticulture Forestry and Biotechnology, 18(1):
7-16.
- Khadivi-khub, A., Salehi-Arjmand, H. and Hadian, J., 2013. Morphological and phytochemical variation of Satureja bachtiarica populations from Iran. Industrial Crops and Products, 54: 257-265.
- Khadivi-Khub, A., Salehi-Arjmand, H., Movahedi, K. and Hadian, J., 2015. Molecular and morphological variability of Satureja bachtiarica in Iran. Plant Systematics and Evolution, 301(1): 77-93.
- Krizek, D.T., Mirecki, R.M. and Britz, S.J., 1998. Inhibitory effects of ambient levels of solar UV-A and UV-B radiation on growth of cv. new red fire lettuce. Journal of Plant Physiology, 103: 1-7.
- Marotti, M.R., Piccaglia, W., Giovanelli, E., Deans, S. and Eaglesham, E., 2004. Effect of planting time and mineral fertilization on peppermint (Mentha piperita L.) essential oil composition and its biological activity. Flavour and Fragrance Journal, 9(3):
125-129.
- Mihajilov-Krstev, T., Radnovic, D., Kitic, D., Zlatkovic, B., Ristic, M. and Brankovic, S., 2009. Chemical composition and antimicrobial activity of Satureja hortensis L. essential oil. Open Life Sciences, 4(3): 411-416.
- Mosavi, S.H., Hasandokht, M., Chokan, R., Sepahvand, N.A. and khosroshahi, M., 2014. Genetic variation of Iranian Lettuce genotypes based on morphological traits. Plant Breeding and Seed Science Journal, 1(29): 103-119.
- Movahedi, R., Shojaeiyan, A., Falahati-Anbaran, M. and Ayyari, M., 2019. Genetic variation and structure in natural populations of a medicinal vegetable, satureja bachtiarica, inferred from microsatellite markers developed using next-generation sequencing. Plant Molecular Biology Reporter, 37(1-2): 14-23.
- Mulat, M., Pandita, A. and Khan, F., 2019. Medicinal plant compounds for combating the multi-drug resistant pathogenic bacteria: a review. Current Pharmaceutical Biotechnology, 20(3): 183-196.
- Naghavi, M.R., Gareyazi, B. and Hossaini Salkadeh, G., 2010. Molucullar Markers. Publication of Tehran University, 340p.
- Novak, J., Bahoo, L., Mitteregger, U. and Franz, C., 2006. Composition of individual essential oil glands of savory (Satureja hortensis L., Lamiaceae) from Syria. Flavour and Fragrance Journal, 21(4): 731-734.
- Ozguven, M., Ayanoglu, F. and Ozel, A., 2006. Effects of nitrogen rates and cutting times on the essential oil yield and components of Origanum syriacum L. var. bevanii. Journal of Agronomy, 5: 101-105.
- Saeedinia, M., Hosseinian, S.H., Beiranvand, F. and Mumivand, H., 2019. Study of the essential oil, morphological parameters, and growth-stage-specific crop coefficients of summer savory (Satureja hortensis L.). Journal of Medicinal Plants and By-product, 8(1): 1-6.
- Salamati, M.S. and Zeinali, H., 2011. Evaluation of genetic diversity of some Nigella sativa L. genotypes using agro-morphological characteristics. Iranian Journal of medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 201-204.
- Sorkheh, K., Shiran, B., Khodambashi, M., Moradi, H., Gradziel, T.M. and Martinaz Gomez, P., 2010. Correlations between quantitative tree and fruit almond traits and their implications for breeding. Scientia Horticulture, 125: 323-331.
- Tian, K., Dietzenbacher, E. and Jong-A-Pin, R., 2019. Measuring industrial upgrading: applying factor analysis in a global value chain framework. Economic Systems Research, 31(4): 642-664.