ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی در جمعیت‌های سالیکورنیا (Salicornia iranica Akhani) رشدکرده در اطراف دریاچه ارومیه

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

3 استاد، مرکز تحقیقات ریزفناوری دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

4 دانشیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.35.471.95.3.1575.1607

ترکیب‌های پلی‌فنل موجود در گیاهان به‌دلیل اثرهای آنتی‌اکسیدانی و احتمالاً ضدسرطانی، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده‌اند. در این پژوهش، به‌منظور بررسی تنوع فیتوشیمیایی 32 جمعیت وحشی سالیکورنیای (Salicornia iranica Akhani) رویش یافته در اطراف دریاچه ارومیه، میزان کلروفیل، کاروتنوئیدها، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی در سال 1395 در گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که جمعیت‌های مورد مطالعه تنوع بالایی را از نظر ویژگی‌های فیتوشیمیایی مورد اندازه‌گیری داشتند. بیشترین میزان کلروفیل کل با مقدار 12.05 میلی‌گرم در گرم وزن تر مربوط به جمعیت کارخانه ماسه و کمترین مقدار با 0.835 میلی‌گرم در گرم وزن تر مربوط به توده قوشچی I بود. بیشترین (10.41 میلی‌گرم اسید گالیک در گرم وزن تر) و کمترین (3.7 میلی‌گرم اسید گالیک در گرم وزن تر) میزان فنل کل به‌ترتیب در جمعیت قوشچی II و جمعیت کارخانه ماسه مشاهده گردید. همچنین جمعیت‌های داشخانه (با 2.12 میلی‌گرم کوئرستین در گرم وزن تر) و رودخانه آجی‌چای (با 0.18 میلی‌گرم کوئرستین در گرم وزن تر) به‌ترتیب بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل را داشتند. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی عصاره جمعیت‌های مختلف در محدوده 3.16 (مربوط به جمعیت رودخانه آجی‌چای) تا 70.89% (مربوط به جمعیت میقیطالو) متغیر بود. براساس تجزیه خوشه‌ای، جمعیت‌های مورد بررسی در سه گروه قرار گرفتند و جمعیت‌های رودخانه آجی‌چای و میقیطالو بیشترین فاصله ژنتیکی را از یکدیگر داشتند. یافته‌های کلی این تحقیق نشان داد که جمعیت‌های سالیکورنیا رویش یافته در اطراف دریاچه ارومیه از تنوع قابل‌ملاحظه‌ای به‌ویژه از نظر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی برخوردارند که این می‌تواند در مدیریت ژرم‌پلاسم و اصلاح این گیاه مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


- Aghaei, M., Hassani, A. and Darvishzadeh, R., 2014. Study on phenotypic variation of total phenol and antioxidant capacity among Iranian basil (Ocimum basilicum L.) landraces. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(2): 283-291.

- Aghaian-zadeh, A., Pirkharaty, H. and Rezaie, N., 2013. Drying of Lake Urmia and the challenges facing it. 32nd national and the 1st International Geosciences Congress, Tehran, 16-19 February: 121-128.

- Akhani, H., 2008. Taxonomic revision of the genus Salicornia L. (Chenopodiaceae) in centeral and Southern Iran. Pakiestan Journal Botany, 40(4): 1635-1655.

- Bystrická, J., Vollmannová, A., Margitanová, E. and Čičová, I., 2010. Dynamics of polyphenolics formation in different plant parts and different growth phases of selected buckwheat cultivars. Acta Agriculturae Slovenica, 95: 225-229.

- Christine, M., Pennesi, B.S., John Neely, M.D., Ames, G., Marks, Jr.M.D. and Alison Basak, M.D., 2017. Use of Isoquercetin in the treatment of Prurigo Nodularis. Journal of Drugs in Dermatology, 16(11): 1156-1158.

- Chung, Y.C., Chun, H.K., Yang, J.Y., Kim, J.Y., Han, E.H., Kho, Y.H. and Jeong, H.G., 2005. Tungtungmadic acid, a novel antioxidant, from Salicornia herbacea. Archives of Pharmacal Research, 28(10): 1122-1126.

- Daffodil, E.D., Rajalakshmi, K. and Mohan, V.R., 2013. Antioxidant activity, total phenolics and flavonoids of Salicornia brachiata Roxb. leaf extracts (Chenopodiaceae). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2: 352-366.

- Dixon, R.A. and Paiva, N.L., 1995. Stress-induced phenylpropanoid metabolism. The Plant Cell, 7(7): 1085-1097.

- El Shaer, H.M., 2010. Halophytes and salt-tolerant plants as potential forage for ruminants in the Near East region. Small Ruminant Research, 91: 3-12.

- Geslin, M. and Verbist, J.F., 1985. Flavonoides de Salicornia europaea. Journal of Natural Products, 48(1): 111-113.

- Glenn, E.P., Brown, J.J. and Oleary, J., 1998. Irrigating crops with sea water. Scientific Aamerican, 279: 76-81.

- Harisaranraj, R., Prasitha, R., Saravana Babu, S. and Suresh, K., 2008. Analysis of Inter-species relationships of Ocimum species using RAPD Markers. Ethnobotanical Leaflets, 12: 609-613.

- Isca, V.M.S., Seca, A.M.L., Pinto, D.C.G.A. and Silva, A.M.S., 2014. An overview of Salicornia genus: the phytochemical and pharmacological profile: 145-164. In: Gupta, V.K., (Ed.). Natural Products: Research Review, Vol 2. Daya Publishing House, New Delhi, 550p.

- Javanmardi, J., Khalighi, A., Kashi, A., Bais, H.P. and Vivanio, J.M., 2003. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions. Food Chemistry, 83: 547-550.

- Kang, S., Kim, M.R., Chiang, M. and Hong, J., 2015. Evaluation and comparison of functional properties of fresh water-cultivated Glasswort (Salicornia herbacea L.) with naturally-grown Glasswort. Food Science Biotechnology, 24(6): 2245-2250.

- Khazaal, K., Markantonuts, X., Nastis, A. and Ǿrskov, E.R., 1993. Changes with maturity in fibre composition and levels of extractable polyphenols in Greek browse: effects on in vitro gas production and in sacco dry matter degradation. Journal of the Scaienc of Food and Agrichulture, 63(2): 237-244.

- Kim, H.S., Yoon, Y.S. and Cho, J.W., 2008. Quantitative analysis of flavonoids from Salicornia herbacea L. extracst by LC-MS. Korean Journal of Medicinal Crop Science, 16(4): 231-237.

- Krüger, A.M., Hellwig, F.H. and Oberprieler, C. 2002. Genetic diversity in natural and antropogenic inland populations of salt-tolerant plants: random amplifed polymorphic DNA analysis of Aster tripolium L. (Compositae) and Salicornia ramosissima Woods (Chenopodiaceae). Molecular Ecology, 11: 1647-1655.

- Lakshmi, T., Ramasamy, R. and Thirumalaikumaran, R., 2015. Preliminary phytochemical analysis and in vitro antioxidant, FTIR spectroscopy, anti-diabetic activity of Acacia catechu ethanolic seed extract. Pharmacognosy Journal, 7: 356-362.

- Lichtenthaler, H.K. and Wellburn, A.R., 1983. Determination of total carotenoids and chlorophll a and b of leaf extracts in different solvents. Biochemical Society Transactions, 11: 591-592.

- Liebezeit, G., 2008. Ethnobotany and phytochemistry of plants dominant in salt marshes of the Lower Saxony Wadden Sea, southern North Sea. Senckenbergiana Marítima, 38: 1-30.

- Lu, D.H., Zhang, M., Wang, S.J., Cai, J.L., Zhou, X. and Zhu, C.P., 2010. Nutritional characterization and changes in quality of Salicornia bigelovii Torr. during storage. LWT Food Science and Technology, 43: 519-524.

- Mohammadi, M., 2007. Agriculture Pedology. Noor Bakhsh Press, 244p.

- Nasiri, T., 2013. Effect of irrigation levels and nitrogen fertilizer on the growth and yield of Salicornia europea. M.Sc. thesis, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, 59p.

- Orhan, I., Ozcelik, B., Kartal, M., Ozdeveci, B. and Duman, H., 2007. HPLC quantification of vitexine-2-O-rhamnoside and hyperoside in three Crataegus species and their antimicrobial and antiviral activities. Chromatographia, 66: 153-157.

- Osawa, T., 1994. Novel natural antioxidants for utilization in food and biological systems: 241-251. In: Uritani, I., Garcia, V.V. and Mendeoza, E.M., (Eds.). Postharvest Biochemistry of Plant Food-Materials in the Tropics. Japan Scientific Societies Press, 257p.

- Seevers, P.M. and Daly, J.M., 1970. Studies on wheat stem rust resistance control at sr6 locus. 1- The role of phenolic compounds. Phytopathology, 6: 1322-1328.

- Shuyskaya, E., Toderich, K., Gismatullina, L., Rajabov, T. and Khohlov, S., 2017. Genetic diversity of two annual Salsola species (Chenopodiaceae) among habitat types in desert plant communities. Biologia, 72(3): 267-276.

- Sun, F., Hayami, S., Haruna, S., Tanaka, K., Yamada, Y., Tokumaru, S. and Kojo, S., 2000. Evaluation of oxidative stress based on lipid hydroperoxide, vitamin C and vitamin E during apoptosis and necrosis caused by thioacetamide in rat liver. Biochimica et Biophysica Acta, 1500: 181-185.

- Tetenyi, P., 2002. Chemical variation (Chemodifferentiation) in medicinal and aromatic plant. Acta Horticulturae, 576: 15-21.