زهره بختیاری؛ غلامرضا اصغری؛ شکوفه انتشاری؛ نگین مهدی نژاد
چکیده
عوامل اقلیمی بر تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان تأثیرگذار هستند. فنولها و فلاوونوئیدها از مهمترین ترکیبهای ثانویه گیاهان میباشند. در این مقاله هدف بررسی تأثیر نور با فرکانسهای متفاوت بر تولید فنولها و فلاوونوئیدها در گیاه Artemisia aucheri یا درمنه کوهی بود. از محیط کشت جامد موراشینگ و اسکوگ بدون تنظیمکنندههای رشد استفاده ...
بیشتر
عوامل اقلیمی بر تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان تأثیرگذار هستند. فنولها و فلاوونوئیدها از مهمترین ترکیبهای ثانویه گیاهان میباشند. در این مقاله هدف بررسی تأثیر نور با فرکانسهای متفاوت بر تولید فنولها و فلاوونوئیدها در گیاه Artemisia aucheri یا درمنه کوهی بود. از محیط کشت جامد موراشینگ و اسکوگ بدون تنظیمکنندههای رشد استفاده شد. محیط کشتها در اتاق کشت در شرایط استریل، تحت دمای 2±25 و شرایط نوری متفاوت با تیمارهای مختلف بودند. شرایط نوری آزمایش، استفاده از تابشهای نوری 1000، 2000 و 3000 لوکس بود. علاوهبر آن تیمار اشعه UV با شدت 320 نانومتر و تیمار تاریکی هم در نظر گرفته شد. سنجش فنولها و فلاوونوئیدها با روش اسپکترومتری انجام شد و برای تحلیل دادهها و رسم نمودارها از نرمافزارهای SPSS نسخه 20 و برنامه Excel استفاده شد. در طول آزمایش دادههای حاصل میانگین سه تکرار ±SD بوده و نتایج براساس آزمون ANOVA یکطرفه، پس آزمون Tukey و اختلاف معنیدار براساس P≤0.05، بررسی شد. با توجه به آنالیز آماری نتایج، مشخص گردید که اشعه UV بر روی تولید فنولها و فلاوونوئیدها تأثیرگذار است، بهطوری که اشعه باعث کاهش میزان فلاوونوئیدها و افزایش فنولها شده است. تأثیر نور متفاوت بوده و به بررسیهای بیشتری نیاز دارد. در مورد کالوسها نیز نتایج متفاوتی بدست آمد. با توجه به دادههای حاصل میتوان نتیجه گرفت که نور و بهویژه اشعه UV بر تولید تعدادی از ترکیبهای ثانویه گیاه (فنولها و فلاوونوئیدها) مؤثر است و با توجه به ارتباط این ترکیبها با فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه، بررسی چگونگی تأثیرات این فاکتور محیطی میتواند مورد توجه قرار بگیرد.
محدثه محبوبی؛ فاطمه قاضیان بیدگلی
چکیده
Artemisia aucheri Boiss. گیاهی بوتهای از خانواده Asteraceaeمیباشد که در سراسر ایران پراکنده است. این گیاه در طب سنتی ایران، بهعنوان قابض، ضدعفونی کننده، ضد میکروب، ضد انگل و ضد مسمومیت بکار میرود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه، بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم منفی، گرم مثبت، ...
بیشتر
Artemisia aucheri Boiss. گیاهی بوتهای از خانواده Asteraceaeمیباشد که در سراسر ایران پراکنده است. این گیاه در طب سنتی ایران، بهعنوان قابض، ضدعفونی کننده، ضد میکروب، ضد انگل و ضد مسمومیت بکار میرود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه، بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم منفی، گرم مثبت، قارچهای رشتهای و مخمر با استفاده از روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن) و روش رقتسازی در لوله (میکروبراث دایلوشن) بود. شناسایی اجزای اسانس با استفاده از GC و GC/MS وجود 54 ترکیب را نشان داده که مجموعاً 98% از کل اسانس را تشکیل میدهند. ژرانیل استات (2/17%)، آلفا-سیترال (1/17%)، لینالول (7/12%)، ژرانیول (7/10%) و Z-سیترال (5/10%) از اجزای اصلی اسانس میباشند. نتایج مطالعات ضد میکروبی نشان داد که اثر ضد میکروبی اسانس درمنه کوهی با افزایش غلظت، افزایش مییابد. اسانس حاصل از اندام هوایی گیاه، اثر ضد قارچی بسیار خوبی نشان داد. اثر ضد قارچی اسانس از اثر ضد باکتریایی آن بیشتر بود. باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای مثبت مقاومتر بودند. متوسط میانگین قطر هاله عدم رشد اسانس درمنه کوهی بر باکتریهای گرم مثبت و قارچها بهترتیب از اثر وانکومایسین و آمفوتریسینB بیشتر بود و این اثر در باکتریهای گرم منفی از جنتامایسین کمتر بود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارایی اسانس در مقابل ایزولههای بالینی ارزیابی شود.