یعقوب صرافی؛ غلامرضا مرادی رباطی؛ محمدحسین فاطمی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.109.93.1.1575.1610 هدف از این مطالعه، بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع تولید شده از ضایعات توتون و همچنین شناسایی و اندازهگیری ترکیبهای مؤثره آن بود. ضایعات در کوره در شرایط بدون اکسیژن پیرولیز شد و دود حاصل با استفاده از مبرّد خنک شده و تبدیل به دود مایع شد. بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع با استفاده از سه نوع ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.109.93.1.1575.1610 هدف از این مطالعه، بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع تولید شده از ضایعات توتون و همچنین شناسایی و اندازهگیری ترکیبهای مؤثره آن بود. ضایعات در کوره در شرایط بدون اکسیژن پیرولیز شد و دود حاصل با استفاده از مبرّد خنک شده و تبدیل به دود مایع شد. بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع با استفاده از سه نوع قارچ Rhizoctonia solani، Sclerotinia sclerotiorum و Phytophthora nicotianae که بهترتیب عامل بیماری ساق زخم، پوسیدگی یقه و ساق سیاه توتون میباشند در غلظتهای صفر، ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ppm۴۰۰۰ دود مایع به روش اختلاط با محیط کشت انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تأثیر دود مایع بر قارچها نشان داد که تأثیر دود مایع، غلظت و اثر متقابل دود مایع بر غلظت روی قارچها در سطح احتمال 1% آماری معنیدار میباشد. نتایج مقایسه میانگین تأثیر دود مایع بر قارچها نشان داد که نمونه دود مایع حاصل از پیرولیز ۲۵% دمار توتون + ۷۵% خرده برگ توتون در غلظت ppm۴۰۰۰ رشد میسیلیوم قارچهای بیماریزای فوق را 100% کنترل مینماید. همچنین دود مایع تولید شده از تیمار بالا در غلظتهای پایین نیز رشد میسیلیوم قارچهای Rhizoctonia solani و Sclerotinia sclerotiorum را 100% کنترل نمود. براساس گزارش نتایج تحقیقات، حضور ترکیبهای فنولی، اسیدهای آلی و آلکالوئیدی در دود مایع عامل خواص ضد قارچی آن است. بنابراین استخراج این ترکیبها از دود مایع انجام شده و آنالیز کیفی بهوسیله روش کروماتوگرافی گازی اسپکتروسکوپی جرمی (GC/MS) و آنالیزهای کمّی برای اندازهگیری فنول کل و ترکیبهای آلکالوئیدی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری انجام شد. مقایسه نتایج نشان داد که اثرهای کنترلی ترکیبهای آلکالوئیدی بیشتر از ترکیبهای فنولی و اسیدی در دود مایع تولید شده از ضایعات توتونی است. نتایج این تحقیق نشان از توان بالای دود مایع در مهار زیستی قارچهای بیماریزا دارد.
ثریا هاشمی؛ محمد عبدالهی؛ حبیب الله چاره گانی
چکیده
نماتدهای ریشهگرهی غالبترین نماتد در میان نماتدهای انگل گیاهی در سبزیجات میباشند. از نظر اهمیت، این نماتدها جزو سه گروه مهم نماتدهای انگل گیاهی تلقی میشوند و از برخی جهات، ازجمله دامنه میزبانی و تعامل با بسیاری از عوامل بیماریزا، از مهمترین نماتدهای انگل گیاهی بهشمار میآیند. خسارت این نماتدها در گوجهفرنگی ۲۰% تا ۳۰% محصول ...
بیشتر
نماتدهای ریشهگرهی غالبترین نماتد در میان نماتدهای انگل گیاهی در سبزیجات میباشند. از نظر اهمیت، این نماتدها جزو سه گروه مهم نماتدهای انگل گیاهی تلقی میشوند و از برخی جهات، ازجمله دامنه میزبانی و تعامل با بسیاری از عوامل بیماریزا، از مهمترین نماتدهای انگل گیاهی بهشمار میآیند. خسارت این نماتدها در گوجهفرنگی ۲۰% تا ۳۰% محصول تخمین زده شدهاست. از روشهای نوین در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی و بهویژه در تولید محصولات ارگانیک، استفاده از مواد و ترکیبهای طبیعی با منشأ میکروبی و گیاهیست. در این تحقیق، بهمنظور بررسی اثر بازدارندگی عصاره گیاهی بلوط (Quercus brantii L.) بر نماتد ریشهگرهی گونه M. javanica در گیاه گوجهفرنگی، بهصورت ترکیب تیماری با دو جزء، 1- دو اندام گیاهی شامل: برگ و میوه 2- پنج غلظت عصاره: 1، 2، 3، 5 و 7 درصد وزن به حجم (پودر خشک در آب) در شرایط آزمایشگاهی و پنج نسبت پودر: 0.05، 0.1، 0.15، 0.25 و 0.35 درصد (گرم پودر خشک در 100 گرم خاک) در شرایط گلخانهای، در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در بررسیهای آزمایشگاهی، بیشترین میزان مرگ و میر لارو سن دوم مربوط به غلظتهای 5 و 7 درصد عصاره برگ و میوه بلوط بود که در غلظت 7% عصارهها 100% مرگ و میر لارو سن دوم مشاهده شد. در بررسیهای گلخانهای، از نظر فاکتورهای رشدی گیاه شامل طول، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، هیچیک از تیمارها اثر نامطلوب بر رشد گیاه نداشتند و تیمارهای مایهزنی شده با نسبت 0.35% بیشترین تأثیر را بر شاخصهای نماتدی داشتند.