اثر کاربرد عصاره و اسانس آویشن زوفایی و مرزه بختیاری در محلول گلجایی بر بهبود کیفیت و عمر گلجایی گل شاخه بریدنی ژربرا (Gerbera jamesoni L.) رقم Pink Elegance

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای گیاهان زینتی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

3 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.35.617.96.4.1575.101

انسداد آوندها به‌دلیل رشد عوامل میکروبی به‌ویژه باکتری‌ها، یکی از مهمترین دلایل کاهش کیفیت و عمر گلجایی گل‌های بریدنی در مرحله پس از برداشت است. به‌منظور بررسی اثر عصاره‌های 1% و 2% و همچنین اسانس‌های ppm25 و ppm50 آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.) و مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica L.) بر جمعیت باکتریایی و عمر گلجایی ژربرا (Gerbera jamesoni L.) رقم Pink Elegance آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش با کاهش جمعیت باکتری انتهای شاخه گل‌ها، باعث حفظ شادابی و افزایش عمر گلجایی گل‌ها تا سه روز (در تیمار اسانس ppm50 مرزه بختیاری) نسبت به نمونه‌های شاهد شدند. همچنین با افزایش غلظت اسانس و عصاره هر دو گیاه دارویی، قدرت ضدباکتریایی و عمر گلجایی افزایش یافت. نتایج پس از هشت روز نگهداری نشان داد که بیشترین عمرگلجایی (11 روز)، جذب نسبی محلول گلجایی (8.95 میلی‌لیتر بر گرم وزن تر در روز) و کمترین جمعیت باکتریایی انتهای شاخه مربوط به تیمار اسانس ppm50 مرزه بختیاری بود. اگرچه از نظر وزن تر نسبی، مواد جامد محلول، محتوایآنتوسیانین، نشت یونی، محتوای مالون دی‌آلدئید، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و فنیل‌آلانین آمونیالیاز با تیمار ppm50 اسانس آویشن زوفایی فاقد اختلاف معنی‌دار بود. بنابراین استفاده از غلظت ppm50 اسانس مرزه بختیاری و در مرتبه بعدی غلظت ppm50 آویشن زوفایی به‌عنوان برنامه‌ای کاربردی در فرایند نگهداری و بازاررسانی گل‌های بریدنی ژربرا توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


- Arshad, N., Zitterl-Eglseer, K., Hasnain, S. and Hess, M., 2008. Effect of Peganum harmala or its beta-carboline alkaloids on certain antibiotic resistant strains of bacteria and protozoa from poultry. Phytotherapy Research Journal, 22(11): 153-1588.

- Balestra, G.M., Agostini, R., Bellincontro, A., Mencarelli, F. and Varvaro, L., 2005. Bacterial populations related to Gerbera (Gerbera jamesonii L.) stem break. Phytopathologia Mediterranea, 44: 291-299.

- Beckman, C.H., 2000. Phenolic-storing cells: key to programmed cell death and periderm formation in wilt disease resistance and in general defense response in plants. Physiological and Molecular Plant Pathology, 57: 101-110.

- Bharti, A.K. and Khurana, J.P., 1997. Mutant of Arabidopsis as tools to understand the regulation of phenyl propanoids pathway and UV-B protection mechanism. Journal Photochemistry and Photobiology, 65(1): 765-776.

- Chanjirakul, K., Shiow, U.Y., Chien, Y.W. and Siriphanich, J., 2008. Effect of natural volatile compounds on antioxidant capacity and antioxidant enzymes in raspberries. Postharvest Biology and Technology, 40: 106-115.

- Danaee, E., Naderi, R., Kalatejari, S. and Ladan-Moghadam, A.R., 2013. Evaluation the effect of Nanosilver with salicylic acid and benzyladenine on longevity of Gerbera flowers. Journal of Basic and Applied Scientific Research, 3(8): 682-690.

- Dcunha, G.B., Satyanarayan, V. and Nair, P.M., 1996. Purification of phenylalanine ammonialyase from Rhodotorula glutinis. Phytochemistry, 42: 17-20.

- Dhindsa, R.S., Plumb-Dhinds, D. and Thorpe, T.A., 1981. Leaf senescence correlated with increased levels of membrane permeability and lipid peroxidation and decreased levels of superoxide dismutase and catalase. Journal of Experimental Botany, 32: 93-101.

- Gapinska, M., Skodowska, M. and Gabara, B., 2008. Effect of short and long-term salinity on the activities of antioxidative enzymes and lipid peroxidation in tomato roots. Acta Physiologiae Plantarum, 30: 11-18.

- Golamrabbany, A.B.M. and Mizutani, F., 1996. Effect of essential oils on ethylene production and ACC content in apple fruit and peach seed tissues. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 65: 7-13.

- Halevy, A.H. and Mayak, S., 1979. Senescence and post-harvest physiology of cut flowers (Part 1). Horticultural Reviews, 1: 204-236.

- Halevy, A.H. and Mayak, S., 1981. Senescence and postharvest physiology of cut flowers (Part 2). Horticultural Reviews, 3: 59-143.

- Hashemi, M., Mirdehghan, H., Farahmand, H. and Dashti, H., 2012. Effect of salicylic acid and methyl jasmonate on quality and vase- life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Sazu) cut flower. Journal of Horticultural Science, 26(3): 311-330.

- He, S., Joyce, D.C., Irving, D.E. and Faragher, J.D., 2006. Stem end blockage in cut Grevillea ‘Crimson Yul-lo’ inflorescences. Postharvest and Biology Technology, 41: 78-84.

- Ichimura, K., Shimizu, H., Hiraya, T. and Hisamatsu, T., 2002. Effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on the vase life of cut carnation, Delphinium and sweet pea flowers. Bulletin of the National Institute of Floricultural Science, 2: 1-8.

- Jayaprakasha, G.K., Negi, P.S., Jena, B.S. and Rao, L.J.M., 2007 Antioxidant and antimutagenic activities of Cinnamomum zeylanicum fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 330-336.

- Jowkar, M.M., Kafi, M., Khalighi, A. and Hasanzadeh, N., 2012. Postharvest physiological and microbial impact of hydroxy quinoline citrate as ‘Cherry Brandy’ rose vase solution biocide. Annals of Biological Research, 3(5): 2238-2247.

- Kopyra, M. and Gwozdz, E.A., 2003. Nitric oxide stimulates seed germination and counteracts the inhibitory effect of heavy metals and salinity on root growth of Lupinus luteus. Plant Physiology and Biochemistry, 41: 1011-1017.

- Koushesh-Saba, M. and Nazari, F., 2017. Vase life of Gerbera cut flower cv. Pink Power affected by different treatments of plant essential oils and silver nanoparticles. Plant Products Research Journal, 24(2): 43-59.

- Meng, X. and Wang, X., 2004. Relation of flower development and anthocyanin accumulation in Gerbera hybrida. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79: 131-137.

- Mousavi Bazaz, A. and Tehranifar, A., 2011. Effect of ethanol, methanol and essential oils as novel agents to improve vase-life of Alstroemeria flowers. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 5: 41-46.

- Naghdi Badi, H., Omidi, H., Shams, H., Kian, Y., Dehghani Mashkani, M. and Sahandi, M., 2012. Allelopathic effects of harmal (Peganum harmala L.) aqueous extract on seed germination and seedling growth of purslan (Portulaca oleracea L.) and black weed (Chenopodium album L.). Journal of Medicinal Plants Research, 1(33): 116-127.

- Nair, S.A., Singh, V. and Sharma, T.V.R.S., 2003. Effect of chemical preservatives on enhancing vase-life of gerbera flowers. Journal of Tropical Agriculture, 41: 56-58.

- Nazari deljou, M.J., Khalighi, A., Arab, M., KaramiaN, R. and Jaberian Hameda, H., 2015. Effect of postharvest pulse treatment of salicylic acid on phenylalanine ammonia-lyase activity (PAL), lignin formation and stem bending disorder of gerbera cut flowers. Journal of Horticultural Science, 46(2): 279-290.

- Reid, M.S. and Jiang, C.Z., 2012. Postharvest biology and technology of cut flowers and potted plants. Horticultural Reviews, 40(1): 1-54.

- Sairam, R.K., Siiukla, D.S. and Saxsena, D.C., 1997. Stress induced injury and antioxidant enzymes in relation to drought tolerance in wheat genotypes. Biologia Plantarum, 40(3): 357-364.

- Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Valverde, J.M., Zapata, P.J., Castillo, S. and Valero, D., 2008. The addition of essential oils to MAP as a tool to maintain the overall quality of fruits. Trends in Food Science and Technology, 19: 464-471.

- Stewart, R.C. and Beweley, J.D., 1980. Lipid peroxidation associated with accelerated aging of soybean axes. Plant Physiology, 25: 123-136.

- Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R., 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Dune) flowers. Postharvest Biology and Technology, 53: 155-158.

- Tepe, B., Sokmen, M., Akpulat, H.A. and Sokmen, A., 2006. Screening of the antioxidant potentials of six Salvia species from Turkey. Food Chemistry, 95: 200-204.

- Vanholme, R., Demedts, B., Morreel, K., Ralph, J. and Boerjan, W., 2010. lignin biosynthesis and structure. Plant Physiology, 153: 895-905.

- Worlstad, R.E., 1976. Color and Pigment Analysis in Fruit Products. Station Bull. 621. Agricultural Experient Station Oregon State University, 23p.