تأثیر سطوح مختلف پودر گیاه Scandix pecten-veneris L. بر پارامترهای عملکردی، سیستم ایمنی، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

2 استادیار، گروه بیوشیمی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

3 دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

4 دانشیار، گروه آناتومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

5 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

چکیده

این آزمایش به‌منظور تعیین اثر گیاه سوزن چوپان (Scandix pecten-veneris L.) بر صفات عملکردی، سیستم ایمنی، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی انجام شد. در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی ماده از سویه راس 308 در 4 تیمار آزمایشی (4 تکرار با تعداد 15 قطعه جوجه در هر تکرار) در قالب طرح کاملاً تصادفی در سطوح مختلف (صفر، 0.5، 1 و 1.5 درصد جیره) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد از نظر عملکرد رشد، مصرف دان و ضریب تبدیل غذایی در پایان دوره پرورش تفاوت معنی‌داری بین تیمارها وجود داشت، به‌طوری که میانگین وزن و ضریب تبدیل غذایی در تیمار 1.5% به‌طور معنی‌داری بالاتر و کمتر از تیمار کنترل بود (0.05>P). از نظر غلظت گلوکز، تری‌گلیسیرید، کلسترول، HDL و خصوصیات لاشه اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد. ﺗﺤﺮﻳﻚ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻲ ﺑﻪ‌وﺳﻴﻠﻪ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ در دو ﻣﺮﺣﻠﻪ ارزﻳﺎﺑﻲ ﮔﺮدﻳﺪ و ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪ ﻛﻪ ﻋﻴﺎر آﻧﺘﻲ‌ﺑﺎدی ﻋﻠﻴﻪ ﮔﻠﺒﻮل ﻗﺮﻣﺰ ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ در تیمارهای 1 و 1.5 درصد به‌ترتیب در نوبت اول و دوم خونگیری بالاتر از سایر تیمارها بود (0.05>P). اختلاف معنی‌داری بین وزن نسبی لاشه و اندام‌های داخلی جوجه‌های گوشتی در بین تیمارها مشاهده نشد. بیشترین درصد سلول‌های ائوزینوفیل (5.67) در تیمار حاوی 1.5% و کمترین آن (34.4) در تیمار حاوی 5/0% مشاهده شد (0.05>P). به‌طور کلی استفاده از سطح 1.5% گیاه سوزن چوپان در کل دوره پرورشی می‌تواند باعث بهبود صفات عملکردی طیور گردد. از سوی دیگر با توجه به فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی گیاه، می‌توان نتیجه گرفت که این گیاه دارای اثرات مثبتی بر فعالیت و ایمنی بدن طیور باشد.

کلیدواژه‌ها


- A.O.A.C., 1990. Association of Official Analytical Chemist.15th Edition, USA.

- Asadi, M., Mohammadi, M. and Roostaei Alimehr, M., 2014. Effect of alcoholic chicory (Cichorium intybus L.) extract on performance and immune response of broilers. Research on Animal Production, 5(9): 36-49.

- Barreto, M.S.R., Menten, J.F.M., Racanicci, A.M.C., Pereira, P.W.Z. and Rizzo, P.V., 2008. Plant extracts used as groeth promoters in broiler. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 10(2): 109-115.

- Biswas, M.A.H. and Wakita, M., 2001. Effect of dietary green tea powder supplementation on feed utilization and carcass profiles in broilers. Journal Poultry Science, 38: 50-57.

- Cheng, S., Rotschild, M.F. and Lamont, S.J., 1991. Estimates of immunological traits in the chicken. Journal Poultry Science, 70(10): 2023-2027.

- Gross, W.B. and Siegel, H.S., 1983. Evaluation of hetrophil/lymphocyte ratio as measure of stress in chicken. The Journal of Avian Diseases, 27(4): 972-979.

- Guo, F.C., Savelkoul, H.F.J., KwakkcL, R.F., Williams, B.A. and Verstegen, M.W.A., 2003. Immunoactive, medicinal properties of mushroom and herb polysaccharides and their potential use in chicken diets. Journal World's Poultry' Science, 59(4): 427-440.

- Lee, C.G., Silva, C.A., Lee, J.Y., Hart, D. and Elias, J.A., 2008. Chitin regulation of immune responses: An old molecule with new roles. Current Opinion in Immunology, 20: 684-689.

- Lee, J.C. and Lim, K.T., 2000. Effects of cactus and ginger extracts as dietary antioxidants on reactive oxidant and plasma lipid level. Journal of Food Science and Biotechnology, 9(2): 83-88.

- Mehrabadi, M., Shariatmadari, F. and Karimi Torshizi, M.A., 2011. Effect of medical plant antibiogen, probiotic Galipro, and antibiotic virgonamicine in diets containing barley on growth performance, SRBC immune response and cholesterol and triglyceride of blood of broiler Chickens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27: 431-439.

- Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, A. and Bhaskaran, M., 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilisation and serum cholesterol in broilers. Journal of British Poultry Science, 37(2): 395-401.

- Mountzouris, K.C., Paraskevas, V., Tsirtsikos, P., Palamidi, I., Steiner, T., Schatzmayr, G. and Fegeros, K., 2011. Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient, digestibility and caecal microflora composition. Animal Feed Science and Technology, 168(3): 223-231.

- Nobakht, A. and Aghdam Shahriar, H., 2011. Effect of medicinal plants Mallow, camel thorn and mint on performance, carcass quality and blood metabolites in broilers. Journal of Animal Science, 3: 51-63.

- National Research Council (NRC), 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition, National Academy Press, Washington, DC., USA.

- Omar, J.A., Hejazi, A. and Badran, V., 2016. Performance of broilers supplemented with natural herb extract. Open Journal of Animal Sciences, 6: 68-74.

- Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller, J.C.J., 1999. Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy-β-methylbutyrate. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 21(2): 307-330.

- SAS., 2005. SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.12. Edn. SAS Institute Inc.

- Sirohi, S.K., Mehta, M., Goel, N. and Pandey, P., 2012. Effect of herbal lants oil addition in total mixed diets on anti-methanogenic activity, rumen fermentation and gas production kinetics in vitro. The Journal of Natural Product and Plant Resources, 2(1): 73-80.

- Takahashi, K., Mashiko, K. and Akiba, Y., 2000. Effect of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Journal of Poultry Science, 79: 743-747.

- Tsakalidi, A.L., 2014. Scandix pecten-veneris L.: A wild green leafy vegetable. Australian Journal of Crop Science, 8(1): 103-108.

- Vitina, I., Krastina, V., Daugavietis, M., Miculis, J. and Cerina, S., 2011. Applying spruce needle extractives in broiler chicken feeding. Agronomy Research, 9: 509-514.

- Wegmann, T. and Smithies, O., 1966. A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6: 67-75.