همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 استادیار، گروه میکروبیولوژی، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد جوجه‌های گوشتی انجام شد. گروه‌های آزمایشی شامل: گروه اول کنترل منفی (غیرآلوده)، گروه دوم کنترل مثبت (آلوده)، گروه‌های سوم، چهارم و پنجم به‌ترتیب شامل عصاره‌های گیاهی آویشن، سیر و بومادران (هر یک به میزان 1/0% در طول دوره)، گروه ششم اسید آلی (Selko-pH به میزان 1/0%، در دو هفته اول به‌صورت 24 ساعت و در ادامه دوره 8-7 ساعت در روز) در آب آشامیدنی و گروه هفتم آنتی‌بیوتیک (اکسی تتراسایکلین به میزان 100 گرم در تن) بودند. در روز 21 تمام گروه‌ها بجز کنترل منفی با باکتری کمپیلو باکتر ژژونی چالش (1 میلی‌لیتر) داده شدند. نتایج در 42 روزگی نشان داد که بالاترین عیار آنتی‌بادی علیه گلبول‌های قرمز خون گوسفند مربوط به تیمار اسید آلی بود که نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنی‌داری داشت (P<0.05). البته تیمارها بر روی ترکیب‌های بیوشیمیایی خون تأثیر معنی‌داری گذاشتند (P<0.05)، به‌طوری که تیمار آویشن باعث کاهش کلسترول سرم و تیمار سیر نیز کمترین میزان تری‌گلیسرید را نشان داد که از لحاظ آماری با تیمار شاهد تفاوت معنی‌داری داشتند (P<0.05). تیمارها تأثیر معنی‌داری بر مورفولوژی روده داشتند، به‌طوری که بالاترین ارتفاع پرز و بیشترین عمق کریپت‌ها به‌ترتیب در تیمارهای سیر و آویشن مشاهده شد که از لحاظ آماری با تیمار شاهد تفاوت معنی‌داری داشت (P<0.05). همچنین تیمارها بر موضعی شدن باکتری کمپیلو باکتر ژژونی تأثیر معنی‌داری داشتند (P<0.05)، به‌طوری که کمترین جمعیت کلونی این باکتری در تیمار آنتی‌بیوتیک مشاهده شد و تیمار بومادران نیز باکتری را نسبت به تیمار شاهد به‌صورت معنی‌داری کاهش داد.

کلیدواژه‌ها

- Akhondzadeh, S., 2000. Encyclopedia of Iranian Medicinal Plants. Iranian Institute of Medicinal Plants, Tehran, 222p.
- Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M., 2004. The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Sciences, 34(4): 217-222.
- Ali, M.N., Hassan, M.S. and El-Ghany, F.A., 2007. Effect of strain, type of natural antioxidant and sulphate ion on productive, physiological and hatching performance of native laying hens. International Journal of Poultry Science, 6(8): 539-554.
- Altekruse, S.F. and Tollefson, L.K., 2003. Human Campylobacteriosis: a challenge for the veterinary profession. Journal of the American Veterinary Medical Association, 223(4): 445-452.
- Aljancic, I., Vajs, V., Menković, N., Karadzić, I., Juranić, N., Milosavljević, S. and Macura, S., 1999. Flavones and sesquiterpene lactones from Achillea atrata subsp. multifida: antimicrobial activity. Journal of Natural Products, 62(6): 909-911.
- Amoozmehr, A. and Dastar, B., 2009. Effects of alcoholic extract of two herbs (garlic and thymus) on the performance and blood lipids of broiler chickens. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 16(1): 342-350.
- Andersen, S.R., Saadbye, P., Shukri, N.M., Rosenquist, H., Nielsen, N.L. and Boel, J., 2006. Antimicrobial resistance among Campylobacter jejuni isolated from raw poultry meat at retail level in DenmarkInternational. Journal of Food Microbiology, 107: 250-255.
- Biggs, P. and Parsons, C.M., 2008. The effects of several organic acids on growth performance, nutrient digestibilities, and cecal microbial populations in young chicks. Poultry Science, 87(12): 2581-2589.
- Block, S.S., 1999. Disinfection, Sterilization and Preservation. Lea Febiger, Philadelphia, 1488p.
- Cook, N.C. and Samman, S., 1996. Flavonoids-chemistry, metabolism, cardio protective effects, and dietary sources. The Journal of Nutritional Biochemistry, 7(2): 66-76.
- Cross, D.E., McDevitt, R.M., Hillman, K. and Acamovic, T., 2007. The effects of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48(4): 496-504.
- Denli, M., Okan, F. and Celik, K., 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 89-91.
- Dianati, B. and Momeni, T., 2002. The Side Effects of Herbal Medicines. Publications of Shahre Ab. Tehran, 261p.
- Horiuchi, J.I., Shimizu, T., Tada, K., Kanno, T. and Kobayashi, M., 2002. Selective production of organic acids in anaerobic acid reactor by pH control. Bioresource Technology, 82(3): 209-213.
- Konjufca, V.H., Pesti, G.M. and Bakalli, R.I., 1997. Modulation of cholesterol levels in broiler meat by dietary garlic and copper. Poultry Science, 76(4): 1264-1271.
- Lee, K.W., Evert, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C., 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44(3): 450-457.
- Mozafarian, V., 2013. Recognition of Iran Medicinal and Aromatic Plants. Farhang Moaser Publication, Tehran, 1444p.
- Mussman, H.C., 1975. Drug and chemical residues in domestic animals. Federation Proceedings, 34(2): 197-201.
- OmidBaigi, R., 2005. Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 1). Astan Godesa Razavei Publication, Mashhad, 346p.
- Qureshi, A.A., Din, Z.Z., Abuirmeileh, N., Burger, W.C., Ahmad, Y. and Elson, C., 1983. Suppression of avian hepatic lipid metabolism by solvent extracts of garlic: impact on serum lipids. Journal of Nutrition, 113(9): 1746-1755.
- Sakine, Y., Ebru, E., Reisli, Z. and Suzan, Y., 2006. Effect of garlic powder on the performance, egg traits and blood parameters of laying hens. Journal of Food Science, 86(9): 1336-1339.
- Samsamshariat, H., 1990. Nurture and Proliferate Medicinal Plants. Publisher of Mani, Esfahan, 420p.
- Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K. and Yildirim, Y., 2005. Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Sciences, 35(1): 61-72.
- Shahriari, H., 1995. Garlic and Heart Disease. Mina Publication, 174p.
- Sharifi, S.D., Khorsandi, S.H., Khadem, A.A., Salehi, A. and Moslehi, H., 2013. The effect of four medicinal plants on the performance, blood biochemical traits and ilealmicroflora of broiler chicks. Veterinarski Arhiv, 83(1): 69-80.
- Shojaadoost, B., Bozorgmehri, M.H. and HassaniTabatabaii, A., 2002. The effect of antibiotics on the performance of broilers. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 1: 33-56.
- Simon, M.S., 1992. The Significance of Campylobacter jejuni infection in poultry: A Review. Avian Pathology, 21(4): 189-213.
- Sokmen, A., Vardar-Unlu, G. and Polissiou, M., 2003. Antimicrobial activity of essential oil and methanol extracts of Achillea sintenisii Hub. Mor. (Asteraceae). Letters in Applied Microbiology, 17(9): 1005-1010.
- Taremi, M., SoltanDallal, M.M., Gachkar, L., MoezArdalan, S., Zolfagharian, K. and Zali, M.R., 2006. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. International Journal of Food Microbiology, 108(3): 401-403.
- Toghyani, M., Toghyani, M., Mohammadrezaei, M., Gheisari, A., Tabeidian S.A. and Ghalamkari, G., 2011. Effect of cocoa and thyme powder alone or in combination on humoral immunity and serum biochemical metabolites of broiler chicks. 2nd International Conference on Agricultural and Animal Science IPCBEE, Singapore, 22: 114-118.
- Tuberoso, C.I.G., Kowalczyk, A. and Coroneo, V., 2005. Chemical composition and antioxidant, antimicrobial, and antifungal activities of the essential oil of Achillea ligustica. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(26): 10148-10153.
- Yu, S.G., Abuirmeileh, N.M., Qureshi, A.A. and Elson, C.E., 1994. Dietary ionone suppresses hepatic 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(7): 1493-1496.
- Zargari, A., 1989. Medicinal Plants (Vol. 4). Tehran University Publications, Tehran, 948p.