تأثیر نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر میزان کلروفیل، آنتوسیانین، فلاونوئید و عناصر معدنی برگ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط آب و هوایی کرج

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 کارشناس ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر صفات رنگیزه‌‌ای و عناصر مختلف برگ نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با دو عامل کود آهن (نانو‌اکسید آهن) و کود روی (سولفات روی) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال 1392 اجرا شد. کود آهن در 4 سطح (شامل 0، 25/0، 50/0 و 75/0 گرم بر لیتر آب) و کود روی 3 سطح (شامل 0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی) در نظر گرفته شدند و به‌صورت برگ‌پاشی بکار رفتند. صفات رنگیزه‌ای مانند غلظت آنتوسیانین، فلاونوئید (در طول موج 270 نانومتر)، غلظت کلروفیل کل و عناصر (کلسیم، منیزیم، آهن، روی و فسفر) در برگ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح کودهای روی و آهن بر صفات فلاونوئید و کلروفیل کل تأثیر معنی‌داری داشتند، اما بر میزان آنتوسیانین تأثیر معنی‌داری مشاهده نشد. همچنین اثر متقابل نانو‌اکسید آهن و سولفات روی بر تمام صفات مورد بررسی بجز آنتوسیانین در سطح 5% معنی‌دار بودند. بیشترین میزان آهن (57/1363 میلی‌گرم بر کیلوگرم) در برگ نعناع وقتی حاصل شد که از تیمار 75/0 گرم در لیتر آهن استفاده شد و کمترین میزان آن (78/1073 میلی‌گرم بر کیلوگرم) در محلول‌پاشی با غلظت 25/0 گرم در لیتر آهن بدست آمد. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که اثر کاربرد کود سولفات روی (میزان 25 کیلوگرم در هکتار) و کود نانو آهن (سطح 75/0 گرم در لیتر) سبب افزایش آهن برگ و متعاقب آن افزایش کلروفیل برگ شد که از طریق محلول‌پاشی می‌تواند بهینه‌سازی شود.

کلیدواژه‌ها


- Ajasa, A.M.O., Bello, M.O., Ibrahim, A.O., Ogunwande, I.A. and Olawore, N.O., 2004. Heavy trace metals and macronutrients status in herbal plants of Nigeria. Food Chemistry, 85: 67-71.

- Berg, W.A., Hodges, M.E. and Kenezer, E.G., 1993. Iron deficiency in wheat grown on the southern plains. Journal of Plant Nutrition, 16(7): 1241-1248.

- Bhanavase, D.B., Jadhar, B.K., Kshirasager, C.R. and Patil, P.L., 1995. Studies on chlorophyll, nodulation, nitrogen fixation, soybean yield and their correlation as influenced by micronutrient. Madras Agricultural Journal, 81: 325-328.

- Carlos, V.F. and Kelly, S., 2004. Nutrition mineral growth and essential oil content of mint in nutrient solution under different phosphorus concentrations. Horticultural Brasilia, 22(3): 578-573.

- Darvishi, Sh., 1995. Extraction of Peppermint oils and comparison with chemical speriment and pirmint. Ph.D. Thesis in Pharmacy, Pharmacy Faculty, Tabriz Medical Science University.

- Drazic, S. and Pavlovic, S., 2005. Effects of vegetation space on productive traits of peppermint (Mentha piperita L.). Institute for Medicinal Plants Researches, 31(1): 1-4.

- Hart, J.M., Christensen, N.W., Mellbye, M.E. and Gingrich, G.A., 2003. Nutrient and biomass accumulation of peppermint. Proceedings, Western Nutrient Management Conference, 5: 63-70.

- Havlin, J.L., Beaton, J.D., Tisdale, S.L. and Nelson, W.L., 2005. Soil Fertility and Fertilization: An Introduction to Nutrient Management. Upper Saddle River, New Jersey, 515p.

- Krizek, D.T., Britz, S.J. and Mirecki, R.M., 1998. Inhibitory effects of ambient levels of solar UV-A and UV-B radiation on growth of cv. new red fire lettuce. Physiologia Plantarum, 103: 1-7.

- Lewis, K., 1998. Peppermint and Spearmint. The Oxford Review, 1-6.

- Malakooti, M.J. and Tehrani, M.M., 1999. The role of Micronutrients on Yield and Quality of Agricultural Products. Tarbiat Modarres Publication, Tehran, Iran, 328p.

- Mazher, A.A.M. and El-Mesiry, T.A., 2002. Influence of some micronutrients under variable irrigation intervals on growth yield, chemical composition and essential oil productivity of Fennel (Feoniculum vulgare Mill.) plants. Annals of Agricultural Sciences, 38: 773-794.

- Nasiri, Y., Zehtab-Salmasi, S., Nasrollahzadeh, S., Najafi, N. and Ghasemi-Golezani, K., 2010. Effects of foliar application of micronutrients (Fe and Zn) on flower yield and essential oil of chamomile. Journal of Medicinal Plants Research, 4(17): 1733-1737.

- Omid Beige, R., 1997. Approach to the Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 2). Tarahan Nashr Publication, 438p.

- Pande, P., Anwar, M., Chand, S., Yadav, V.K. and Patra, D., 2007. Optimal level of iron and zinc in relation to its influence on herb yield and production of essential oil in menthol mint. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 38: 561-578.

- Panjtan dust, M., 2007. Effect of iron on quality and yield of peanut (Arachis hypogaea L.) in Gilan province. Agriculture Faculty, Tarbiat Modarres University.

- Ravi, S., Channal, H.T., Hebsur, N.S., Patil, B.N. and Dharmatti, P.R., 2008. Effect of sulfur, zinc and iron nutrition on growth, yield, nutrient uptake and quality of Safflower (Carthamus tinctorius L.). Karnataka Journal of Agricultural Science, 21(3): 382-385.

- Rion, B. and Alloway, J., 2004. Fundamental aspects of Zinc in soils and plants. International Zinc Association, 23: 1-128.

- Said-Al Ahl, H.A.H. and Mahmoud, A.A., 2010. Effect of zinc and or iron foliar application and growth and essential oil of sweet basil (Ocimum basilicum L.) under salt stress. Ocean Journal of Applied Sciences, 3(1): 97-111.

- Said-Al Ahl, H.A.H. and Omer, E.A., 2009. Effect of spraying with zinc and / or iron on growth and chemical composition of coriander (Coriandrum sativum L.) harvested at three stages of development. Journal of Medicinal Food Plants, 1: 30-46.

- Sharafi, S., Tajbakhsh, M., Majidi, M. and Pourmirza, A., 2002. Effect of iron and zinc fertilizer on yield and yield components of two forage com cultivars in Urmia. Soil and Water, 12: 85-94.

- Sheykhbaglou, R., Sedghi, M., Tajbakhsh, M. and Seyed Sharifi, R., 2010. Effects of Nano-iron oxide particles on agronomic traits of soybean. Notulae Scientia Biologicae, 2(2): 112-113.

- Tripathi, B.N., Mehta, S.K., Amar, A. and Guar, J.P., 2006. Oxidative stress in Scenedemus sp. during short- and long-term exposure to Cu and Zn. Chemosphere, 62(4): 538-544.

- Wagner, G.J., 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanin in protoplast. Plant Physiology, 64: 88-93.

- Zehtab-salmasi, S., Heidari, F. and Alyari, H., 2008. Effect of microelements and plant density on biomass and essential oil production of peppermint (Mentha piperita L.). Plant Sciences Research, 1(1): 24-26.