اثر مقایسه‌ای ژل آلوئه‌ورا و پروبیوتیک (بایومین ایمبو) بر عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ مرغ‌های تخم‌گذار تجاری

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

3 کارشناس، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

4 دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

5 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

چکیده

به‌منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ژل آلوئه‌ورا، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر روی عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ مرغ‌های تخم‌گذار، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش جیره‌ی آزمایشی و چهار تکرار و هر تکرار 12 قطعه، جمعاً بر روی 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ی های‌‌لاین در سن 29 هفتگی به‌مدت 84 روز با جیره‌های متوازن اجرا شد. جیره‌های آزمایشی به‌ترتیب: 1- جیره‌ی شاهد (بدون افزودنی)، 2- جیره‌ی شاهد + آنتی‌بیوتیک (ویرجینیامایسین) 80 میلی‌گرم/کیلوگرم خوراک، 3- جیره‌ی شاهد + 5/1% ژل آلوئه‌ورا، 4- جیره‌ی شاهد + 3% ژل آلوئه‌ورا، 5- جیره‌ی شاهد + 05/0% پروبیوتیک و 6- جیره‌ی شاهد + 1/0% پروبیوتیک بودند. نتایج نشان داد، اثر سطوح مختلف ژل آلوئه‌ورا و پروبیوتیک بر روی ضریب تبدیل غذایی، درصد تولید و وزن توده‌ی تخم‌مرغ در کل دوره معنی‌دار بود (05/0 > p). بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به جیره‌ی آزمایشی حاوی پروبیوتیک بوده که در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنی‌داری بین آنها مشاهده گردید (05/0 > p). در جیره‌های آزمایشی بر روی خصوصیات کیفی تخم‌مرغ (وزن پوسته، استحکام پوسته، رنگ زرده، واحدها، وزن مخصوص تخم‌مرغ و ضخامت پوسته) در مقایسه با گروه شاهد از نظر آماری اختلاف معنی‌داری مشاهده نگردید. جیره‌ی آزمایشی حاوی 1/0% پروبیوتیک در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی سبب کاهش کلسترول خون گردید (05/0 > p). در تیتر آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC)، تیتر آنتی‌بادی علیه بیماری نیوکاسل، ایمنوگلوبیولین‌های IgM و IgG با گروه شاهد اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید (05/0 > p). بالاترین تیتر آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) مربوط به گروه آزمایشی پروبیوتیک بوده، در صورتی‌که بالاترین تیتر آنتی‌بادی بر علیه نیوکاسل مربوط به گروه آزمایشی ژل آلوئه‌ورا بوده که در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنی‌دار بود (05/0 > p). جیره‌ی آزمایشی حاوی 1/0% پروبیوتیک در مقایسه با گروه شاهد سبب کاهش کلسترول خون گردید (05/0 > p).

کلیدواژه‌ها


- دارابی، ق.، 1389. مقایسه تأثیر سطوح مختلف ژل صبر زرد
(Aleo vera) و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد و پاسخ سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج.

- شهسواری، ک.، 1385. بررسی اثرات استفاده از پروبیوتیک بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ مرغ‌های مادر گوشتی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.

- علی‌نژاد، ع.، 1388. اثرات استفاده از پروبیوتیک در جیره بر روی عملکرد و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد، واحد قائم شهر.

- محمدیان، ا.، 1390. بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک (بایومین ایمبو) بر روی سیستم ایمنی، عملکرد و کلسترول تخم‌مرغ تولیدی مرغان تخم‌گذار تجاری. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج.

 

- Ajabnoor, M.A., 1990. Effect of aloes on
blood glucose levels in normal and alloxan diabetic mice. Journal of Ethnopharmacology, 28(2): 215-220.

- Ali, N.A.A., Julish, W.D., Kusnick, C. and Lindequist, U., 2001. Screening of Yemeni medicinal plants for antibacterial and cytotoxic activities. Journal of Ethnopharmacology, 74(2): 173-179.

- Balevi, T., Ucan, U.S., Coskun, B., Kurtoglu, V. and Cetingul, I.S., 2002. Effects of dietary probiotic performance and humoral response in layer hens. British Poultry Science, 42(4): 456-461.

- Bannerman, R.H., Burton, J. and Ch'en, W.C., 1983. Traditional Medicine and Health Care Coverage: a Reader for Health Administrators and Practitioners. Geneva: World Health Organisation, 360p.

- Berrin, K., 2011. Effects of probiotic and prebiotic (mannanoligosaccharide) supplementation on performance, egg quality and hatchability in quai breeders. Ankara University, Veterinary Fakultesi Dergisi, 58(1): 27-32.

- Boudreau, M.D. and Beland, F.A., 2006. An evaluation of the biological and toxicological properties of Aloe barbadensis (miller), Aloe vera. Journal of Environmental Science and Health Part C, 24: 103-154.

- Changkang, W., Hongqiang, J., Jianming, T., Weiwei, T., Renna, S.A. and Qi, Z., 2007. Effect of aloe powder and extract on production performance and immune function of broiler chickens. Journal of Fujian Agriculture and Forestry, 36: 614-617.

- Chen, Y.C., Nakthong, C. and Chen, T.C., 2005. Improvement of laying hen performance by dietary prebiotic chicory oligofructose and inulin. International Journal of Poultry Science, 4(2): 103-108.

- Delhanty, J.J. and Solomon, J.B., 1966. The nature of antibodies to goat erythrocytes in
the developing chickens. Immunology, 11(2): 103-113.

- Dibner, J.J., and Richards, J.D., 2005. Antibiotic growth promoters in agriculture: history and mode action. Poultry Science, 84(4): 634-643.

- Fuller, R., 1997. Probiotics 2: Applications and Practical Aspects. Chapman & Hall, London, 212p.

- Ghaderi Jouybari, M., Rezaei Pour, V., Mohammad Zadeh Nagharchi, M., Taghizadeh, M.R. and Dehpanah, N., 2009. The effect of novel probiotic on blood parameters and performance broiler chickens. Journal of Cell and Animal Biology, 3(8): 141-144.

- Heggers, J.P., Pineless, G.R. and Robson, M.C., 1979. Dermaide aloe/ Aleo vera gel: composition of the antimicrobial effects. Journal of American Medical Association, 41: 293-299.

- Higgins, S.E., Erf, G.F., Higgins, J.P., Henderson, S.N., Wolfenden, A.D., Gaona Ramirez, G. and Hargis, M., 2007. Effect of probiotic treatment in broiler chicks on intestinal macrophage number and phagocytosis of Salmonella enteritidis by abdominal exudates cells. Poultry Science, 86(11): 2315-2321.

- Jin, L.Z., Ho, Y.W., Abdollah, N. and Jalaludin, S., 1997. Probiotic in poultry: modes of action. World Poultry Science, 53(4): 351-368.

- Kabir, S.M.L., 2009. The role of probiotics in poultry industry. International Journal of Molucular Sciences, 10(8): 3532-3546.

- Mahdavi, A.H., Rahmani, H.R. and Pourreza, J., 2005. Effects of probiotic supplements on egg quality and laying hens performance. International Journal of Poultry Science, 4(7): 488-492.

- Mohnl, M., 2006. Benefits from using biomin C-X and biomin imbo in poultry production. Biomin Newsletter, 4(37).

- Moorthy, M., Mehala, C., Saravanan, S. and Edwin, S.C., 2009. Aloe vera in white leghorn layer diet. International Journal of poultry Science, 8(7): 706-709.

- Odo, B.I., Ekenyem, B.U. and Nwamo, A.C., 2010. Effect of Aloe vera as leaf protein concentrate on growth performance of cockerels. International Journal of Poultry Science, 9(5): 426-428.

- Olupona, J.A., Omotoso, O.R., Adeyeye, A.A., Kolawole, O.D., Airemionkhale, A.P. and Adejinmi, O.O., 2009. Effect of Aloe vera juice application through drinking water on performance, carcass characteristics, hematology and organoleptics properties in broilers. Abstract of Proceeding 98th Annual Meeting Poultry Science Association, Raleigh, North Carolina, 20-23 July: 41.

- Panda, A.K., Reddy, M.R., Rama Rao, S.V. and Praharaj, N.K., 2003. Production performance, serum/ yolk cholesterol and Immune competence of white leghorn layers as influenced by dietary supplementation with probiotic. Tropical Animal Health and production, 35: 85-94.

- Panda, A.K., Rama Rao, S.S., Raju, M.V. and Sharma, S.S., 2008. Effect of probiotic (Lactobacillus sporogenes) feeding on egg production and quality, yolk cholesterol and humoral response of with leghorn layer breeder. Journal of the Science of Feed and Agriculture, 88: 43-47.

- Taoufik, E., Tseveleki, V., Euagelidou, M., Emmanouil, M., Voulgari-Kkota, A., Haralambous, S. and Probert, L., 2008. Positive and negative implications of tumor necrosis factor neutralization for the pathogenesis of multiple sclerosis. Neurodegener District, 5: 32-37.

- Waihenya, R.K., Mtambo, M.M.A., Nkwengulila, G. and Minga, U.M., 2002. Efficacy of crude extract of Aloe secundiflora against Salmonella gallinarum in experimentally infected free-range chickens in Tanzania. Journal of Ethnopharmacology, 79(3): 317-323.

- Yoruk, M.A., Gül, M., Hayirli, A. and Macit, M., 2004. The effect of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poultry Science, 83: 84-88.