In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Kerman Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Kerman, Iran

2 Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

Abstract

To investigate the effects of nutrition systems on the yield and some traits of Mentha piperita L., this experiment was carried out in the experimental field of Kerman Agricultural and Natural Resources Research Center, during 2008 to 2010. A combined analysis of variance was performed using Randomized Complete Block Design with three replications by MSTATC statistical software and means were compared by Duncan test. The treatments were consisting of different levels of N, P and K (conventional system), mixture of different levels of NPK and manure (integrated system), different levels of manure (organic system) and control. The results showed that, the effect of nutrition systems on biological yield, economic yield, dry matter percentage, leaf length, leaf width, and plant height were significant. The yield increased with increasing the amount of nitrogen, phosphorus, and potassium. The yield of Mentha piperita in the integrated system was higher than that of other systems. Maximum fresh weight yield (38313 kg/ha)  and maximum economic yield (5634 kg/ha ) were obtained in the first year from integrated system (120kg N, 90kg P, and 120kg K+5 tons manure per hectar). With increasing age of the plant, the fresh weight yield decreased to 15% and 63% in the second and third years, respectively. In the present experiment, the highest yield was obtained with application of 120 kg nitrogen, 90 kg phosphorus, 120 kg potassium, and 5 tons manure per hectare. The use of this plant in a plot of land more than three years will not be cost-effective.

Keywords

- اکبری‌نیا، ا.، قلاوند، ا.، طهماسبی سروستانی، ز.، شریفی عاشورآبادی، ا. و بانج شفیعی، ش.، 1383. تأثیر سیستم‌های مختلف تغذیه بر خواص خاک، جذب و غلظت عناصر توسط گیاه دارویی زنیان و عملکرد آن. پژوهش و سازندگی، 62: 19-11.
- امیدبیگی، ر.، 1386. تولید و فراوری گیاهان دارویی (جلد 2). انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد، 436 صفحه.
- حیدری، ف.، زهتاب سلماسی، س.، جوانشیر، ع.، آلیاری، ه. و دادپور، م.، 1387. تأثیر تراکم بوته بر عملکرد و تولید اسانس گیاهان دارویی نعناع فلفلی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی (علوم آب و خاک)، 12(3): 512-501.
- خاوری‌نژاد، ر. و نیاکان، م.، 1379. بررسی تأثیر سه کود N، P، K بر مقدار و ترکیبات اسانس گیاه نعناع فلفلی در مراحل گلدهی و بعد از گلدهی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 10(38): 2709-2699.
- رسولی، ف. و مفتون، م.، 1389. اثر باقیمانده دو ماده آلی با و یا بدون نیتروژن بر رشد و ترکیب شیمیایی گندم و برخی خصوصیات شیمیایی خاک. آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 24(2): 273-262.
- شریفی عاشورآبادی، ا. و عباس‌زاده، ب.، 1382. تأثیر کودهای آلی و شیمیایی بر قابلیت جذب و کارایی نیتروژن در گیاه دارویی رازیانه (.Foeniculum vulgare Mill). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 19(3): 339-313.
- عصاره، م.ح. و سیداخلاقی، ج.، 1388. سند راهبردی توسعه تحقیقات منابع طبیعی ایران: مبانی، راهبردها و راهکارها. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، 379 صفحه.
- لباسچی، م.ح.، قلاوند، ا.، متین، ا.، امین، غ.ر. و حیدری شریف آبادی، ح.، 1380. تأثیر کودهای آلی و شیمیایی و تراکم بر عملکرد و مواد مؤثر گل‌راعی. پژوهش و سازندگی (در منابع طبیعی)، 14(2): 24-18.
- متین، ا.، 1350. تکنولوژی، فیزیولوژی و طرق استعمال کودهای شیمیایی در مناطق آرید. انتشارات دانشگاه جندی‌شاپور، 339 صفحه.
- ملکوتی، م.ج.، 1375. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه‌سازی مصرف کود در ایران. نشر آموزش کشاورزی، 276 صفحه.
- نوده، ز.، 1385. اثر نوع و مقدار کود نیتروژنه بر روی برخی صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی در سال دوم رشد. پایان‌نامه کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه تبریز.
- نیاکان، م.، خاوری‌نژاد، ر.ع. و رضایی، م.ب.، 1382. تأثیر کودهای شیمیایی بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در مرحله رویشی (برگ) و زایشی (سرشاخه‌های گلدار). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 19(3): 14-1.
- Aflatuni, A., Uusitalo, J., Ek, S. and Hohtola, A., 2005. Variation in the amount of yield and in the extract composition between conventionally produced and micropropagated peppermint and spearmint. Journal of Essential Oil Research, 17: 66-70.
- Alkire, B.H. and Simon, J.E., 1996. Response of midwestern peppermint (Mentha piperita L.) and native spermint (M. spicata L.) to rate and from of nitrogen fertilizer. Acta Horticulturae, 42: 537-549.
- Basu, M., Bhadoria, P.B.S. and Mahapatra, S.C., 2008. Growth, nitrogen fixation, yield and kernel quality of peanut in response to lime, organic and inorganic fertilizer levels. Bioresource Technology, 99(11): 4675-4683.
- Brussaard, L. and Ferrera-Cerrato, R., 1997. Soil Ecology in Sustainable Agricultural Systems. Lewis publishers, New York, U.S.A., 168p.
- Chandrasekar, B.R., Ambrose, G. and Jayabalan, N., 2005. Influence of biofertilizers and nitrogen source level on the growth and yield of Echinochloa frumentacea (Roxb) Link. Journal of Agricultural Technology, 1(2): 223-234.
- Fosters, S., 1996. Peppermint: Mentha piperita. American Botanical Council-Botantical Series, 306: 3-8.
- Francis, C.A., Flora, C.B. and King, L.D., 1990. Sustainable Agriculture in Temperate Zones. John Wiley and Sons, New York, U.S.A., 487p.
- Ghosh, M.L. and Chatterjee, S.K., 1993. Physiological and biochemical indexing of synthesis of essential oil in Mentha spp growth in India. Acta Horticulture, 331: 351-356.
- Kothari, S.K. and Singh, V.B., 1995. The effect of row spacing and nitrogen fertilization on scotch spearmint (Mentha gracilis Sole). Journal Essential Oil Research, 7(3): 287-297.
- Singh, M., Singh, V.P. and Singh, D.V., 1995. Effect of planting time of growth, yield and quality of spearmint (Mentha spicata) under subtropical climate of central ultera pradesh. Journal Essential Oil Research, 7: 621-626.