- احمدی، م.، 1378. کیفیت و کاربرد دانههای روغنی. انتشارات نشر آموزش کشاورزی، تهران، 76 صفحه.
- امیدبیگی، ر. فخر طباطبایی، م. و اکبری، ت.، 1380. اثر کود نیتروژن و آبیاری بر باروری، رشد، عملکرد دانه و مواد ﻣﺆثره کتان روغنی. مجله علوم کشاورزی ایران، 55 (1): 64-53
- اهدایی، ب.، 1365. اصلاح نباتات. انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز، 689 صفحه.
- سیاوش، ب.، کاراپتیان، ژ. و زارع، ص.، 1384. اندازهگیری و مقایسه مقدار روغن و اسیدهای چرب موجود در دانه چند رقم کلزا (Brassica napus L.). مجله پژوهش و سازندگی، 67(2): 101-95.
- شریف نیا، ف. و اسدی، م.، 1379. فلور ایران تیره کتان(Linaceae) . انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، 42 صفحه.
- صمدی، ا.، 1384. بررسی خصوصیات کمی و کیفی مهم در 27 واریته زراعی بزرک (کتان) و بررسی کاریولوژیکی برخی از گونههای کتان (Linum spp.) پایاننامه کارشناسی ارشد، رشته زیستشناسی گیاهی، دانشگاه ارومیه.
- صمدی، ا.، محمودزاده، ا. و حسنزاده، ع.، 1384. بررسی خصوصیات کمی و کیفی تودههای زراعی کتان (Linum usitatissimum L.). مجموعه مقالات اولین سمینار علمی- کاربردی صنعت روغن نباتی ایران، انتشارات مؤسسه کشت دانههای روغنی، تهران، 26 تیر: 240-233
- Berry, E.M. and Hirsch, j., 1986. Does dietary Linolenic acid influence blood pressure? American Society for Clinical Nutrition, 44(3): 336-340.
- Bhatty, R.S. and Cherdkiatgumchai, P., 1990. Compositional analysis of laboratory prepared and commercial samples of linseed meal and of hull isolated from Flax. Journal of Oil Chemistry, 67: 79-84.
- Cunnane, S.C., Ganguli, S., Menard, C., Lied, A.C., Hamadeh, M.J., Wolever, T.M. and Jenkins, T.M., 1993. High-linolenic acid Flaxseed (Linum usitatissimum L.): Some nutritional properties in humans. The British Journal of Nutrition, 69(2): 443-453.
- Cunnane, S.C., Hamadeh, M.J. and Liede, A.C., 1995. Nutritional attributes of traditional Flaxseed in healthy young adults. American Society for Clinical Nutrition, 61(1): 62-68.
- Denis, L., Morton, M.S. and Griffiths, K., 1999. Diet and its preventive role in prostatic disease. European . Urology, 35(6): 377- 387.
- Diederichsen, A., Kusters, D., Kusters, P., Raney, J.P. and Richard, K.W., 2002. Genetic diversity and intraspecific classification in Flax (Linum usitatissimum L.). Plant gene resources of Canada, agriculture and agri-food Canada, Saskatoon research center, Canada, 145p.
- Gordon, M.H., 1990. Principles and application of gas chromatography in food analysis. 11-115. In: Horwood, E. (ed.). Series in Food Science&Technology, New York, 378p.
- Kuskuner, Y. and Karababa, E., 2007. Some physical properties of flaxseed (Linum usitatissimum L.). Journal of Food Engineering, 78(3): 1067-1073.
- Leiboritz, H.E., Benqrson, D.A., Mouqle, P.D. and Simpson K.L., 1987. Effects of Artemia lipid fraction on growth and survival of larval in land liver sides. 469- 476. In: Artemia research and its application, Sorgeloss, P., Begtson, D.A., Deelier, W. and Japers, E. (Eds.). Universa press, wetteven. Belgium, 763p.
- LiD Yee, J.A., Thampson, L.U. and Yan, L.,1999. Dietary supplementation with secoisolariciresinol diglycoside (SDG) reduces experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Letters, 142 (1): 91- 96.
- Lorgeril, M., Salen, P. and Martin, J.L., 1998. Mediterranean dietary Pattern in a randomized trial: Prolonged survival and possible reduced cancer rate. Archives of Internal Medicine, 158(11): 1181-1187.
- Raney, J.P. and Diederichsen, A., 2002. Oil content and composition of the Flax germplasm collection held by Plant gene resources of Canada. Agriculture and agri-food Canada, Saskatoon research center, Canada, 321p.
- Thompson, L.U., Rickard, S.E., Orcheson, L.J. and Seidl, M.M., 1996. Flaxseed and its lignan and components mammary tumor growth at a rate stage of carcinogenesis. Carcinogenesis, 17: 1373- 1376.
- www. flaxcouncil.ca/explanation/guide/info
- www. go-symmetry.com/flax seed oil/facts and information/htm
- Yan, L., Yee, J.A. and Li, D., 1998. Dietary flaxseed supplementation and experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Letters, 124(2): 181-186.