In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Ph.D. Student of Tehran University, Iran

2 Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran

3 Faculty of Agriculture, Tehran University, Iran

Abstract

In order to compare biological yield, essential oil content, composition and phonological stages of moldavian balm in three planting date seasons, a completely randomized design with three replications was conducted in 2006-2007 in Isfahan province.  Biological yield per date and area unit, allocation index, percentage and yield of essential oil, dry matter to fresh matter ratio and essence components and period of sowing to flowering were measured. According to results, the majority of seedlings were injured in autumn planting date (November). Fresh and dry biological yields, essential oil quality per m2 of moldavian balm had significant differences and in spring (March) were 12.7 kg, 10.3cc and 4.1kg and in summer (June) were 4.1, 1 kg and 4.1cc, respectively. Essential oil quantity were significantly higher than summer sowing date (June). 46.7% and 62.2% fresh biological matter changed to dry matter in spring sowing date and summer sowing date, respectively. Sum of five major components (neral, geraniol, geranial, neryl acetate and geranyl acetate) in essence were 92% and 64.4% in spring and summer sowing date and maximum change was seen in geranyl acetate (from 35.3% in spring to 14% in summer). Growth periods from sowing to flowering stage were 122 and 61 days in spring and summer sowing date, respectively. Thus, summer sowing date is comparable with spring sowing date.

Keywords

- آزادبخت، م.، 1378. رده‌بندی گیاهان دارویی. نشر طبیب، شیراز، 401 صفحه.
- اکبری‌نیا، ا. خسروی‌فرد، م. رضایی، م.ب. و عاشورآبادی، ا.، 1384. مقایسه کشت پاییزه و بهاره رازیانه، زنیان، انیسون و سیاه‌دانه در شرایط فاریاب و دیم. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 21(3): 334-319.
- برنا، ف.، امیدبیگی، ر. و سفیدکن، ف.، 1386. اثر زمانهای مختلف کاشت بر رشد، عملکرد پیکر رویشی و مقدار اسانس گیاه دارویی بادرشبویه. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 23(3): 314-307.
- بریمانی. م.، قربانلی، م.، خاوری‌نژاد، م.، باباخانلو، پ. و میرزا، م.، 1376. مطالعه تأثیر کودهای ازته در مراحل مختلف زندگی گیاه بادرشبویه (Dracocephalum moldavica L.) و میزان تولید اسانس آن. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم، دانشگاه تربیت معلم تهران.
- خواجه‌پور، م.ر.، 1383. گیاهان صنعتی. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، 564 صفحه.
- مجنون حسینی، ن. و دوازده امامی، س.، 1386. زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویه‌ای. انتشارات دانشگاه تهران، 300 صفحه.
- مظاهری، د.، 1377. زراعت مخلوط. انتشارات دانشگاه تهران، 262 صفحه.
- مظفریان، و.، 1382. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. ا نتشارات فرهنگ معاصر، تهران، 362 صفحه.
- نجفی، م.، قاسمیان، ا. و گرجانی، ع.، 1386. اثرات محافظتی عصاره تام گیاه بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) بر روی انفارکت سایز قلب ایسکمیک در موش صحرایی. خلاصه مقالات سومین همایش گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، 3-2 آبان: 488.
- Balsubramanian, V. and sekeyange, L., 1990. Area Harvest Equivalency Ratio for meaning efficiency in multi season intercropping. Agronomy Journal, 82: 519-522.
- Chevaller Monimh, A., 1997. The Encyclopedia of Medicinal Plants. Borling Kindersley, London, 335p.
- Dastmalchi, K., Dorman, H.G., Kosar, M. and Hiltunen, R., 2007a. Chemical composition and in vitro antioxidant evaluation of a water soluble Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.) extract. Food Science and Technology, 40(2): 239-248.
- Dastmalchi, K., Dorman, H.G., Laakso, I. and Hiltunen, R., 2007b. Chemical composition and antioxidative activity of Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.) extracts. Food Science and Technology, 40(9): 1655-1663.
- Hyam , R. and Rankurst, R., 1995. Plant and their names. A concise dictionary Oxford University Press Inc., New York, 545p.
- Marotti, M., Dellacecca, V., Piccaglia, R. and Glovanelli, E., 1993. Agronomic and chemical evaluation of three varieaties of Foenieulum valgare. Acta Horticulture, 331: 63-69.
- Mnimh, P.O., 1995. Home herbal. The herb society, London, 144p.
- Venskutionis, P.R., Dapkevicius, A. and Baranuauskiene, M., 1995. Flavour composition of some lemon-like aroma herbs from Lithuania. Development in Food Science, 37(1): 833-847.
- Yadav, B.D. and Khurana, S.C., 1999. Effect of planting methods and sowing dates on the growth and yield of fennel (Foeniculum vulgare) Haryana. Agricultural University Journal Research, 29: 81-87.