In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Research Center for Agriculture and Natural Resources, Khorasan Razavi Province, Mashhad, Iran

2 Medicinal Plants Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran

Abstract

This research was aimed to evaluate the effect of cultivation and domestication of two thyme (Thymus L.) species, Khorasani (Thymu stranscaspicus) and garden (Thymus vulgaris), on growth and yield components. The study was conducted in different agricultural ecosystems of North Khorasan province during 2005-2009. The main treatments consisted of harvesting time in a randomized complete block design with three replications. Results showed that the number, order and extent of the main chemical compounds in both species of thyme did not differ much. However, the quantitative properties measured in both species were affected by different stages of harvest in each year. The highest dry weight in both species was obtained at the end of flowering stage in all years. Harvesting time had different effects on species composition of essential oil in the studied years. The highest efficiency of essential oil was recorded in mid-flowering stage especially in third year. The quantity of essential oil is the economic indicator of thyme performance. Garden thyme (T. vulgaris) produced more essential oil as compared to Khorasani thyme (T. transcaspicus).

Keywords

- ارجمند تاج‌الدینی، م.ج. و باقری، ر.، 1388. بررسی اثر آللوپاتیک گیاه آویشن کرمانی بر شاخص مهم رویشی بادام کوهی. همایش علمی توسعه صنعت گیاهان دارویی ایران، مرکز آموزش عالی امام خمینی، 28-27 بهمن: 257.
- انصاری‌مود، م. و انصاری‌مود، ا.، 1388. بررسی و کاربرد اسانس گیاه آویشن برگ باریک در دامپزشکی. همایش علمی توسعه صنعت گیاهان دارویی ایران، مرکز آموزش عالی امام خمینی، 28-27 بهمن: 61.
- جمزاد، ز.، 1388. آویشن‌ها و مرزه‌های ایران. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 171 صفحه.
- دبیرسیاقی، م. و محمدی، ا.ر.، 1384. مطالعه اثر ضد قارچی اسانس گیاه آویشن گونه T. daenensis بر روی دو سویه از قارچ آسپرژیلوس و استفاده از خاصیت ضدقارچی این گیاه در صنعت شترمرغ. همایش ملی توسعه پایدار گیاهان دارویی، مشهد مقدس، 7-5 مرداد: 518-517.
- سفیدکن، ف. و رحیمی بیدگلی، ع.، 1381. بررسی تغییرات کمّی و کیفی اسانس آویشن کوهی (T. kotschyanus) در دوره رشد گیاه و با روشهای مختلف تقطیر. تحقیقات گیاهان معطر و دارویی ایران، 15: 21-1.
- غلامی، ب.ت.، باباخانلو، پ.، عسکرزاده، م.ع. و ظریف کتابی، ح.، 1386. بررسی روش و زمان کاشت آویشن خراسانی
(T. transcaspicus) به‌منظور کشت و اهلی کردن و تعیین مواد مؤثره آن در خراسان. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، گزارش نهایی، 75 صفحه.
- مازندرانی، م. و رضایی، م.ب.، 1381. بررسی ترکیبهای شیمیایی روغن اسانسی آویشن کرمانی (T. carmanicus). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 18: 121-111.
- مجنون حسینی، ن. و دوزده امامی، س.، 1386. زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویه‌ای. انتشارات دانشگاه تهران، 300 صفحه.
- مظفریان، و.ا.، 1384. شناخت گیاهان دارویی و مسائل آن. همایش ملی توسعه پایدار گیاهان دارویی مشهد مقدس،7-5 مرداد: 14-13.
- مظفریان، و.ا.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهی ایران. فرهنگ معاصر ایران 584 صفحه.
- موسوی آلاشلو، س.ا.، امیرآبادی‌زاده، ح.، پاریاب، ا.، عباسی، م. و ثقفی خادم، ف.، 1375. جمع‌آوری و شناسایی گیاهان دارویی خراسان. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان، گزارش نهایی، 122 صفحه.
- مهرگان، ه.، کمالی‌نژاد، م.، خوشبین، ر.س. و پورسعید اصفهانی، م.، 1386. اثرات ضدباکتریایی برون‌تن عصاره‌های آبی و استونی پونه (Mentha pulegium) و آویشن شیرازی (Zataria multiform). سومین همایش گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، 3-2 آبان: 464.
- نجف‌پور نوایی، م.، 1384. بررسی تأثیر کودهای فسفر و ازت بر میزان بذردهی گیاه Thymus daenensis. همایش توسعه پایدار گیاهان دارویی، مشهد، 7-5 مرداد: 381.
- نقدی‌بادی، ح.ع.، یزدانی، د.، نظری، ف. و ساجد، م.ع.، 1381. تغییرات فصلی عملکرد و ترکیبات اسانس آویشن
(T. vulgaris L.) در تراکم‌‌های مختلف کاشت. گیاهان دارویی، 2(5): 56-51.
- نوبخت، ع.، 1388. بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی آویشن، نعناع و پونه بر عملکرد و کیفیت تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار. همایش علمی توسعه صنعت گیاهان دارویی ایران، مرکز آموزش عالی امام خمینی، 28-27 بهمن:113.
- هاشمی، ع.، شمس، س.، براتی، م.، صمدانی، ع.، سعید عادلی، ن.، اشرف گنجوئی، ش.، ناصری، س. و منصوری، ش.، 1386. بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره متانولی سه گیاه آویشن شیرازی، مورد و اسپند بر روی پسودوموناس آئروژینوزا. سومین همایش گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، 3-2 آبان: 412.
- یاوری، ع.، ناظری، و.، سفیدکن، ف.، حسنی، م.ا. و بیگدلو، م.، 1388. شناسایی ترکیبات و تیپ‌های شیمیائی در اسانس برخی از جمعیت‌های آویشن آذربایجان (T. migricus). همایش علمی توسعه صنعت گیاهان دارویی ایران، مرکز آموزش عالی امام خمینی، 28-27 بهمن: 26.
- Gupta, A.K., Vates, S.K. and Briji, L., 1998. How cheap can a medicinal plant species be?. Current Science, 74(7): 555-556.
- Hudaib, M., Speroni, E., Di Pietra, A.M. and Cavrini, V., 2002. GC/MS evaluation of thyme (Thymus vulgaris L.) oil composition and variations during the vegetative cycle. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 29(4): 691-700.
- Huxley, A., 1992. The New Royal Horticultural Society dictionary of gardening (Vol. 1-4). Macmillan.
- Ložienė, K., 2008. Selection of fecund and chemically valuable clones of thyme (Thymus) species growing wild in Lithuania. Industrial Crops and Products, 29(2-3): 502-508.
- Macchia, M., Ceccarini, L., Andolfil, L., Flamini, G., Cioni, P.L. and Morelli, I., 2002. Agronomic-productive characteristics, yield and essential oil composition of a chemotype of Thymus vulgaris harvested in various phases of its biological cycle. Agricoltura Mediterranea, 132: 44-50.
- Marshall, N.T., 1998. Searching for a Cure: Conservation of Medicinal Wildlife Resources in East and Southern Africa. Traffic International, 112p.
- Mojab, F., Poursaeed, M., Mehrgan, H. and Pakdaman, Sh., 2008. Antibacterial activity of Thymus daenensis methanolic extract. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 21(3): 210-213.
- Shimoda, M. and Shibamoto, T., 1990. Isolation and identification of headspace volatiles from brewed coffee with an on-column GC/MS method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 38(3): 802-804.
- Ten Kate, K. and Larid, S.A., 1999. The Commercial Use of Biodiversity : Access to Genetic Resources and Benefit Sharing. Earthscan, London, UK, 416p.
- Thappa, R.K., Agrawal, S.G., Sirvastava, T.N. and Kapahi, B.K., 2001. Essential oil of four Himalayan Nepeta species. Journal of Essential Oil Research, 13(3): 189-191.