In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Training Organization of Agriculture of Khorasan, Iran

2 Agricultural and Natural Resources Research Center of Khorasan Razavi, Iran

Abstract

Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch. is a perennial and aromatic plant from Apiaceae family that distributes in most Iranian habitats. It is used in medicinal, food, cosmetic-hygienic and drinks industries, moreover it is used in traditional medicine. The investigations show, there are suitable conditions to produce this precious plant in Iran and for a better production some studies needs to be done. In order to investigate the effect of planting depth and corm weight on agronomical characteristics Bunium persicum, an experiment was conducted based on factorial design in randomized complete block with three replications. Depths of planting were in 5 levels (5, 10, 15, 20, 25cm) and the corm weights were in 3 levels (≤2, 2-4, 4-6gr) in 2007 and the design was conducted in research farm of training organization of agriculture of Khorasan. The results showed, the effect of depth of planting on the emergence percent, height, the number of umbrella, the yield and the weight of thousand seeds in plant were very significant (≤α99%). The effect of corm weights was significant only on high plants. The interaction of two factors was significant in the high, the number of umbrella and yield characteristics. The most seed yield was related to 10 cm deep and the lowest to 25 cm depth. The highest weight of 1000 seeds and the lowest were related also to these levels (10 and 25 cm). As a result it is recommended in planting the corms of Bunium persicum the depth of planting must be about 10cm and the weight corm must be more than 2 gram.

Keywords

- امیدبیگی، ر.، 1376. رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. جلد دوم، طراحان نشر، تهران، 424 صفحه.
- خسروی، م.، 1372. زیره سیاه گیاهشناسی، اکولوژی و بررسی امکان تولید زراعی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد.
- خسروی، م. و رحیمیان، ح.، 1384. مطالعه ارتباط وزن ریشه غده‌ای با شروع مرحله زایشی، عملکرد و اجزاء آن در زیره سیاه. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 1(19): 118-111.
- رمضانی، ا.، 1379. بررسی اثر وزن پیاز روی عملکرد زعفران در اقلیم نیشابور. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.
- زرگری، ع.، 1369. گیاهان دارویی. جلد دوم، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 942 صفحه.
- صادقی، ب.، 1373. اثر وزن پیاز در گل‌آوری زعفران. خلاصه مقالات دومین گردهمایی زعفران و زراعت گیاهان دارویی، گناباد، 18-17 آبان: 28.
- فراوانی، م. و رحیمیان، ح.، 1379. انتقال غده و تعیین تراکم گیاهی مطلوب زیره سیاه در مزرعه. چکیده مقالات ششمین کنگره زراعت و اصلاح نبات ایران، مازندران، 16-13 شهریور، 365-364.
- لطیفی، ن. و مشایخی، ک.، 1376. بررسی اثر وزن پیاز بر گلدهی زعفران. مجله علوم و صنایع کشاورزی ایران، 1(28)، 105-97.
- میرحیدر، ح.، 1375. کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. جلد ششم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 535 صفحه.