In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Qazvin Agriculture and Natural Resources Research Center, Qazvin, Iran

2 Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran

Abstract

Thymus daenensis Celak. is distributed in some areas of Iran such as Qazvin province. In order to evaluate essential oil yield and composition of T. daenensis an experiment was conducted in research farm of Qazvin Research Station based on randomized complete block design with three replications during 2006-2008. Aerial parts of the plants were dried in shadow and hydro distilled for obtaining their essential oils. Capillary GC and GC/MS analysis were used to determine the volatile profile of the essential oil samples. Fresh and dry herbage yields of T. daenensis were 9124-1568, 10250-2176 and 11337-2750 kg/ha in 2006, 2007 and 2008 respectively. Aerial parts yield were higher in the first cutting and showed decreased trend in latter cutting each year. The yields of fresh and dry biomass were 3498-800 kg/ha for the first cutting, 3015-720 kg/ha for the second cutting, 1947-508 kg/ha for the third cutting and 1976-504 kg/ha for the forth cutting. There was no difference in volatile oil percentage in different years, but there were significant difference between different cuttings. The oil yield was 2.83% at third cutting and 3.07% at first cutting. Thymol, γ-terpinene, ρ-cemene, metyl-eyther carvacrol and carvacrol were the main components of essential oil in all cuttings and years. Thymol percentage was varied from 69% (first cutting) to 76% (second cutting) in the essential oils of T. daenensis.

Keywords

- اکبری‌نیا، ا. و باباخانلو ، پ.، 1381. جمع‌آوری و شناسایی گیاهان دارویی استان قزوین. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر. 16: 41-1.
- اکبری‌نیا، ا.، 1386. شناسایی ترکیب‌های معطر آویشن دنایی در شرایط رویشگاه و کشت شده. چکیده مقالات اولین همایش فیتوشیمی ایران، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، 22-20 آذر، 112.
- امیدبیگی، ر.، 1376. بررسی جنبه‌های تولید آویشن و فرآوری مواد مؤثره آن. پژوهش و سازندگی، 36: 71-67.
- امیدبیگی، ر.، 1379. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی، 424 صفحه.
- باقرزاده، ک.، 1377. بررسی اثر NPK بر روی میزان اسانس و ترکیبات فنلی آویشن (Thymus daenensis subsp. daenensis Celak.) در مرحله گلدهی‌. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم گیاهی، دانشگاه اصفهان.
- برازنده، م.م. و باقرزاده، ک.، 1386. بررسی ترکیبات شیمیایی روغن فرار آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak.) جمع‌آوری شده از چهار منطقه مختلف استان اصفهان. فصلنامه گیاهان دارویی، 6: 19-15.
- جم‌زاد، ز.، 1373. آویشن. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، 17 صفحه.
- نقدی بادی، ح.ع. و مکی‌زاده تفتی، م.، 1382. مروری بر گیاه آویشن (Thymus vulgarisL.). فصلنامه گیاهان دارویی، 2(7): 12-1.
- نوری شرق، د.، بهاروند، ب.، رفتاری، س. و دیهیمی، ف.، 1384. بررسی ترکیب‌های فرار گیاه Thymus daenensis از ایران. مجله علوم پایه (ویژه‌نامه شیمی)، 15(56(: 226-221.
- نیک‌آور، ب. و مجاب، ف.، 1383. بررسی اجزای تشکیل‌دهنده اسانس سرشاخه‌های گلدار آویشن دنایی. فصلنامه گیاهان دارویی، 13: 50-45.
- Adams, R.P., 2001. Identification of essential oil components by Gas Chromatography and Mass Spectrometry. Allured, USA, 750p.
- Akbarinia, A., Sharifi-Ashabadi, A. and Sefidkon, F., 2009. Influence of harvest dynamics on herb and oil yield of Thymus kotschyanus and Thymus daenensis cultivated at two Sites. International workshop on medicinal and aromatic plant, Acta Horticulture, 786: 229-234.
- Askari, F., 2003. Essential oil composition of Thymus daenensis Celak. from Iran. Journal of Essential oil Bearing Plants, 6l(3):123-125.
- Miguel M.G. and Gujerrero, C., 2003. Essential oils of Portuguese Thymus mastichina (L.) L. subsp. mastichina grown on different substrates and harvested on different dates. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 78(3): 358-353.
- Naghdi Badi, H., Darab, H., Yazdani, D., Sajedi, M. and Nazari, F., 2004. Effects of spacing and harvesting time on herbage yield and quality/quantity of oil in thyme, Thymus vulgaris L. Industrial crops and products, 19(3): 231-238.