In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 MSc Student, Islamic Azad University, Karaj

2 Pasture and Water Management Department, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

3 Livestock Sciences Department, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

4 Quality Control of Foodstuffs Department, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

Abstract

Due to side effects of chemical drugs, special attention is given to pharmaceutical plants recently. Mountainous celery with scientific name of Kelussia odoratissima Mozzaf., is one of the valuable pharmaceutical plants which is used in Iran seriously and is exposed to danger of extinction. This plant is indigenous of central Zagros Mountains (especially Chahar Mahal Bakhtiari province) and only has been observed in Iran. First, in order to consider the chemical constituents of this plant and discover its pharmaceutical characteristics, three ecotypes have been harvested. The ecotypes contained Kouhrang, Bazoft and Doaab Samsami ecotypes and samples were in 200 meter transact. In growth stage, samples were prepared for each ecotype and their essential oils were obtained by hydro-distillation. The essential oils were analysed by gas choromotography coupled with mass spectrometery and the major components of essential oils of three ecotypes were characterized. 24, 21 and 24 compounds were identified in the samples of Kouhrang, Bazoft and Doaab Samsami, respectively, which indicated 90.4%, 95.6% and 93.6% of total oils. Comparison of essential oils compositions showed the major compounds in all oils were Z-ligustilide, E-ligustilide, 3-n-butyl phthalide, kessane, spathulenol and globulol, which formed about 88.6% of them. The mean percentages of Z-ligustilide and butylidene phetalide in three ecotypes were 39.5% and 19.1%, respectively and these compounds totally presents 58.7% of the celery oil. Phetalid derivatives were 68.6% of celery oil.

Keywords

- بحق، ع.، 1382. اثرات فیبرینولیتیک منتخبی از گیاهان دارویی. دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 31 صفحه.
- پیام سبز، ج.، 1384. کرفس کوهی. انتشارات جمعیت حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست، اصفهان،‌ 39 صفحه.
- روغنی، م.، 1387. اثر تجویز خوراکی و دراز مدت بخش هوایی کرفس کوهی بر یادگیری و حافظه موش صحرایی دیابتی شده. فصلنامه گیاهان دارویی، 27(3): 105-87.
- روغنی، م.، 1386. اثر مصرف مزمن خوراکی بخش هوایی کرفس کوهی (Apium graveolence) بر میزان گلوکز و چربیهای سرم خون در موش سفید بزرگ دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 23(4): 467-458.
- سلطانی، ل.، 1378. بررسی آثار ضد درد و ضد التهاب گیاه Amikabiria odoratissima.. پایان‌نامه دکتری عمومی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
- شهرانی، م.، 1385. اثر عصاره متانولی گیاه کرفس کوهی بر میزان ترشح اسید و پپسین معده در موش صحرایی. مجله علوم پزشکی دانشگاه شهرکرد، 8(4): 95-88.
- صادقی، م.، 1386. بررسی اثر ضد اضطراب و خواب‌آور عصاره تام و اسانس گیاه کرفس کوهی Kelosia odoratissima Mozaf. در موش سوری. پایان‌نامه دکتری عمومی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
- عسگری، ص.، 1383. اثر گیاه کرفس کوهی بر پیدایش و پیشرفت آترواسکلروز در خرگوش تحت رژیم پرکلسترول. مجله دیابت و لیپید ایران، 13: 25-19.
- مظفریان، و.، 1386. چتریان (Umbelliferae) فلور ایران، شماره 54، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، 347 صفحه.
- Adams, R.P., 2002. Identification of essential oil components by Gas Chromatography and Mass Spectrometry. Allured, USA, 750p.
- Jalili, A. and Jamzad, Z., 1999. Red data book of Iran: A preliminary survey of endemic, rare & endangered plant species in Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, 748p.