In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Tabriz University, Department of Agriculture

2 Research Institute of Forests and Rangelands

Abstract

In order to study the effects of plantation date and irrigation regimes on quantity and quality of herbal essential oil of Cuminum cyminum factorial experiment was carried out on the basis of randomized complete block design by three repetitions in research field of Agricultural Faculty of Tabriz University in 2002-2003. The cuminaldehyde compound which possesses the highest percent of Cuminum cyminum L. oil, was affected significantly (at 0.01 level) by planting date. However, different levels of irrigation did not have significant effect on cuminaldehyde. The p-cymen compound was in the second rank in term of percentage rate in the oil of Cuminum cyminum. Different levels of irrigation had significant effect on the amount of p-cymene (at 0.05 level).

Keywords

- احمدی، ل.، میرزا، م. و کالیراد، ع.، 1380. بررسی تأثیر زمان کشت دیم بر روی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 7: 100-89.
- امین پور، ر. و  موسوی، ف.، 1373. اثرات تعداد دفعات آبیاری بر مراحل نمو, عملکرد و اجزاء عملکرد دانه زیره سبز. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران، 1(1): 7-1.
- جعفرزاده، ع.ا.، 1377. مطالعات تفصیلی 26 هکتار از اراضی و خاکهای ایستگاه تحقیقاتی  کرج. دانشگاه تبریز. 81-1.    
- زهتاب سلماسی، س.، 1380. بررسی اثرات اکوفیزیولژیک آبیاری و تاریخ کاشت بر روی رشد، عملکرد، اسانس، آنتول در گیاه دارویی انیسون. پایان نامه دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
- کاظمی سعید، ف.، 1381. بررسی تأثیر تنش آبی و کود نیتروژنی بر میزان رشد عناصر معدنی محتوی بافت و اسانس در گیاه زیره سبز (Cuminum cyminum L.).  پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، 122 صفحه.
- کافی، م.، 1369. مطالعه اثر دفعات کنترل علف هرز، فاصله ردیف و تراکم بر رشد و عملکرد زیره سبز. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه مشهد، 203 صفحه.
- Furia, T. and Bellanea, N., 1995. Fenurolls Hand Book of Flavor in Ingredients. Vol. 1-3, CRC press, pp. 77.