In collaboration with Scientific Association of Iranian Medicinal Plants

Document Type : Research Paper

Authors

1 Research Institute of Forests and Rangelands,Tehran- Iran

2 Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran- Iran

Abstract

Crocus sativus L. is one of the most important plants in Khorasan provience and exported to the whole  world. It is used in food for color and flavour and also in medicine. In this study effects of storage condition of Crocus sativus L. for determining crocin were under investigation in Khorasan Provience. Samples were collected on November 2003. We kept samples for 20 months in three different conditions as light, darkness and refrigerator on zero degree. On November 2005 samples were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) which crocin percentage content in light were 0.032%, dark 0.038% and refrigerator 0.028%. According to the results the best condition to kept stigmata is darkness.

Keywords

- حسینی، ع.، 1376 . فرآوری زعفران. مؤسسه کشاورزی و خدمات زعفران کاری زرگل.
- زرگری، ع .، 1369 . گیاهان دارویی. چاپ پنجم. انتشارات دانشگاه تهران، جلد چهارم، 924 صفحه.  
- صداقت، ن.، 1379. تکنولوژی بسته بندی مواد غذایی. دقت، 232 صفحه.
- عاطفی، م.، 1378 . بررسی اثر خشک کردن انجمادی بر فاکتورهای کیفی زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی.
- فاطمی، ح.، 1380 . شیمی ‌مواد غذایی. شرکت سهامی ‌انتشار، 480 صفحه. 
- مؤمنی، ت.، 1379. عصاره‌های گیاهی. شهید فرهاد رضا. 148 صفحه.
- میرحیدر، ح.، 1372 . معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. دفتر نشر فرهنگ اسلامی ‌تهران، جلد دوم، 535 صفحه.  
- همتی کاخکی، ع.، 1370 . گزارش طرح پژوهشی: بررسی تأثیر روشهای مختلف خشکانیدن در کیفیت زعفران. سازمان پژوهشهای علمی‌و صنعتی ایران ، پژوهشکده خراسان.
- Abdullaev, F.I., 2002. Cancer Chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Experimental Biology and Medicine, 227: 20-25.
- Nair, S.C., Kurumboor, S.K. and Hasegawa, J.H., 1995. Saffron Chemoprevention in biology and medicine: a review. Cancer Biotherapy, 10: 257-264.
- Raina, B.L., Agarwal, S.G., Bhatia, A.K., Gaur, G.S., 1996. Changes in pigments and volatiles of saffron (Crocus sativus L.) during processing and storage. Journal of Science Food and Agriculture, 71: 27-32.
- Tarantilis, P.A., Morjani, H., Polissiou, M. and Manfait, M., 1994. Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus sativus L.. Anticancer Research, 14: 1913-1918.