بهزراعی و بهنژادی
محمد مقدمی راد؛ رمضانعلی خاوری نژاد؛ سارا سعادتمند؛ فرزانه نجفی
چکیده
روناس (Rubia tinctorum L.) گیاهی علفی و پایا است که دارای ترکیبهای فعال زیستی با توان بالای دارویی و رنگی میباشد. کشاورزان محلی معتقدند افزایش آهک خاک سبب افزایش ترکیبهای رنگی در این گیاه میگردد. به منظور بررسی محتوای آلیزارین ریشه روناس و برخی شاخصهای فیزیولوژیک آن تحت تأثیر کربنات کلسیم و کود فسفره، آزمایشی مزرعهای بهصورت فاکتوریل ...
بیشتر
روناس (Rubia tinctorum L.) گیاهی علفی و پایا است که دارای ترکیبهای فعال زیستی با توان بالای دارویی و رنگی میباشد. کشاورزان محلی معتقدند افزایش آهک خاک سبب افزایش ترکیبهای رنگی در این گیاه میگردد. به منظور بررسی محتوای آلیزارین ریشه روناس و برخی شاخصهای فیزیولوژیک آن تحت تأثیر کربنات کلسیم و کود فسفره، آزمایشی مزرعهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کربنات کلسیم در پنج سطح (۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) و سوپرفسفات تریپل در چهار سطح (۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) بودند. مقایسه میانگینها نشان داد که با افزایش مقدار کربنات کلسیم تا ۲۰ کیلوگرم در هکتار و افزایش سوپرفسفات تریپل تا ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار، بیشترین وزن خشک ریشه با افزایش ۷۵% نسبت به شاهد، وزن خشک کل گیاه با افزایش ۵۸% نسبت به شاهد، محتوای آلیزارین ریشه با افزایش ۷۸% نسبت به شاهد و فعالیت کاتالاز ریشه حاصل گردید. بیشترین طول ریشه با افزایش ۵۴% نسبت به شاهد و فعالیت کاتالاز برگ در تیمار ۵۰ کیلوگرم در هکتار کربنات کلسیم و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل مشاهده شد. بیشترین فعالیت پراکسیداز برگ و ریشه در تیمار ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار کربنات کلسیم و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل مشاهده شد. استفاده همزمان این دو کود روی یکدیگر اثر مکمل داشت، بهطوری که، کاربرد ۲۰ و ۵۰ کیلوگرم در هکتار کربنات کلسیم همراه با ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل اثر افزایشی بر محتوای آلیزارین ریشه روناس داشت. این روش میتواند برای توسعه آینده یک آزمایش تحمل غیرمخرب که پاسخ افزایشی روناس به کربنات کلسیم و کود فسفره را نشان میدهد، برای تولید بیشتر ترکیبهای دارویی ریشه روناس بهعنوان یک داروی هدفمند برای درمان سرطان استفاده شود.
فرزانه نجفی؛ صدیقه مهرابیان؛ رمضانعلی خاورینژاد؛ یلدا قربانی
چکیده
در این پژوهش اثر غلظتهای مختلف کلرور سدیم (0، 15،30، 45، 60، 75 و 100 میلیمولار) بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی و خواص ضدباکتریایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. گیاهکهای 10 روزه، به گلدانهای حاوی ماسهی شسته شده منتقل شده و توسط محلول غذایی آبیاری گردیدند. سپس تیماردهی ...
بیشتر
در این پژوهش اثر غلظتهای مختلف کلرور سدیم (0، 15،30، 45، 60، 75 و 100 میلیمولار) بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی و خواص ضدباکتریایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. گیاهکهای 10 روزه، به گلدانهای حاوی ماسهی شسته شده منتقل شده و توسط محلول غذایی آبیاری گردیدند. سپس تیماردهی گیاهان آغاز شد و بعد از طی دوره زمانی لازم، گیاهان برای انجام آنالیزها برداشت شدند. بهمنظور بررسی خواص آنتیباکتریال نیز گیاهان تا مرحله میوهدهی و رسیدن میوهها در گلدانها تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که محتوای پرولین در تمامی تیمارها در مقایسه با نمونه شاهد افزایش داشتهاست. نتایج حاصل از بررسیهای انجام شده بر میزان کلروفیلهای a، b و کاروتنوئیدها نشان داد که میزان رنگیزهها در غلظتهای بالای کلرور سدیم کاهش مییابد. همچنین بررسی پارامترهای رشد نیز حکایت از آن داشت که پارامترهای رشد در گیاه شوید بهصورت معنیدار تحت تأثیر تنش شوری قرار میگیرند و در غلظتهای بالای شوری کاهش نشان میدهند. بررسی خواص ضدباکتریایی عصارههای گیاهان تیماردهی شده نشان داد که در بیشتر موارد همراه با افزایش غلظت عصاره میوه، قطر هاله عدم رشد نیز افزایش پیدا کردهاست و در غلظتهای بالای کلرور سدیم، اثر ضدباکتریایی عصاره قابلتوجه بودهاست. البته انتخاب روش و حلال مناسب برای عصارهگیری بهمنظور بدست آوردن فعالیت بالای آنتیباکتریال مهم است.
فرزانه نجفی؛ زهرا توکلی
چکیده
ترکیبهای اسانس و خواص ضدباکتریایی گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior L.) دو منطقه از ایران، حصارک (کرج) و ونارچ (قم) با یکدیگر مقایسه شد. اسانس گیاهان به روش تقطیر با آب تهیه شد و بعد توسط دستگاههای کروماتوگرافی GC و GC/MS اجزا تشکیلدهنده اسانس مشخص شد. در اسانس گیاهان منطقه حصارک و ونارچ بهترتیب ١٣ و ١٦ ترکیب شیمیایی شناسایی شد. پولگون (٨٥% تا ٨٧%) ...
بیشتر
ترکیبهای اسانس و خواص ضدباکتریایی گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior L.) دو منطقه از ایران، حصارک (کرج) و ونارچ (قم) با یکدیگر مقایسه شد. اسانس گیاهان به روش تقطیر با آب تهیه شد و بعد توسط دستگاههای کروماتوگرافی GC و GC/MS اجزا تشکیلدهنده اسانس مشخص شد. در اسانس گیاهان منطقه حصارک و ونارچ بهترتیب ١٣ و ١٦ ترکیب شیمیایی شناسایی شد. پولگون (٨٥% تا ٨٧%) در هر دو نمونه بالاترین مقدار را نشان داد و تفاوت معنیداری بین آنها مشاهده نشد. ترکیب لیمونن در گیاهان منطقه حصارک (١/٥%) در مقایسه با گیاهان ونارچ (٦٤/٣%) افزایش نشان داد. عصاره اتانولی گیاهان حصارک اثر بازدارندگی بیشتری بر رشد باکتریهای اشریشیاکولی، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوس اورئوس در مقایسه با نمونه ونارچ نشان دادند. غلظت عناصر منگنز، آهن و نیکل در خاک ونارچ (بهترتیب 67/2766، 40333 و 384/0 پیپیام) بیشتر از خاک حصارک (بهترتیب 33/558، 28600 و 25/12 پیپیام) است، ولی غلظت منگنز و آهن محلول در خاک حصارک (بهترتیب 53/6 و 4 پیپیام) بیشتر از غلظت منگنز و آهن محلول در خاک ونارچ (بهترتیب ٦/٤ و 9/1 پیپیام) میباشد. بنابراین با توجه به اینکه غلظت منگنز، آهن و نیکل در اندام هوایی و ریشه گیاهان منطقه ونارچ با غلظت عناصر فوق در اندام هوایی و ریشه گیاهان حصارک تفاوت معنیداری را نشان میدهد، گیاهان کاکوتی مناطق ونارچ و حصارک از نظر خواص ضدباکتریایی تفاوت دارند. با توجه به اینکه غلظت آنتوسیانین و پروتئین در بخش هوایی گیاه کاکوتی منطقه ونارچ در مقایسه با گیاهان منطقه حصارک تفاوت معنیداری ندارد؛ از این رو گیاه کاکوتی منطقه ونارچ به تراکم بالای منگنز سازش یافته است و قابلیت انباشتگی منگنز را دارد. به هر حال، با توجه به تغییرات غلظت عناصر در خاک منطقه، کیفیت اسانس و خواص ضدباکتریایی گیاه کاکوتی نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.