موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Extraction, identification and comparison of essential oils of flowers, leaves, stems and flowering shoots of Achillea vermicularis Trin.استخراج، شناسایی و مقایسه ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس گل، برگ، ساقه و سرشاخه گلدار بومادران کوهستانی (Achillea vermicularis Trin.)74375210356810.22092/ijmapr.2015.103568FAمحدثهالسادات محمودزاده حسینیدانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، ایرانفاطمه سفیدکناستاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0001-7170-0002پروین صالحی شانجانیاستادیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایرانغلامرضا نجفیاستادیار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، ایرانJournal Article20130915<em>Achillea vermicularis </em>Trin., belonging to Astraceae family, is distributed at North and North-West Iran. It is used for treatment of arthritis infusion of the leaves, gastritis, asthma, and diseases of the liver in traditional medicine. In this study, for the first time, the seeds of <em>A. vermicularis</em> was collected from West Azarbayjan and cultivated in the field of Alborz research station, Karaj, Iran. In order to comparing the essential oil content and composition, flowering shoots and individual plant parts (flowers, leaves and stems) were collected in full flowering stage. The plant materials were dried at shade and their essential oils were obtained by hydro-distillation. The oils were analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/Mass). The highest oil yields (w/w of dry weight) were obtained from flowers (0.53%) and leaves (0.52%) and the lowest oil yield was obtained from stems (0.24%). The oil yield of total aerial parts was 0.43%. According to these results, the distillation of all aerial parts is more suitable in comparison with oil extraction from the flowers that is common for other <em>Achillea</em> species, resulting in wasting a lot of essential oils in the leaves and stems. Twenty-nine compounds were identified in the essential oils, of which 1,8-cineol, camphor and piperitone were found in all essential oils in significant quantities. The content of camphor varied from 4.1% in stem oil to 19.2% in flower oil. Minimum and maximum content of 1,8-cineol was found in the stem oil (3.3%) and flower oil (23.3%), respectively. The minimum content of piperitone (4.9%) was obtained in stem oil and aerial parts oil was rich in piperitone (26.4%). There were special differences among the essential oils of plant parts. The presence of special compounds such as heptadecane (31.1%) and hexadecanol (18.6%) and n-henei cosine (4.5%) and n-octadecane only in stem oil (3.1%), germacrene D in aerial parts oil (13.6%), were other differences.بومادران کوهستانی با نام علمی <em>Achillea vermicularis</em> Trin. از خانواده Asteraceae است. در طب سنتی ایران دمکرده این گیاه برای درمان بیماریهایی مثل آرتریت، گاستریت، آسم و انواع بیماریهای کبدی مورد استفاده قرار میگیرد. در این تحقیق برای اولین بار، ابتدا بذر بومادران کوهستانی از استان آذربایجانغربی جمعآوری شده و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات البرز واقع در شهرستان کرج وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کشت شد. بهمنظور بررسی و مقایسه کمّی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای آن (گل، برگ و ساقه) بهصورت مجزا، پس از جمعآوری گیاه در زمان اوج گلدهی، جدا کردن اندامها و خشک کردن در سایه، اسانسگیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانسهای حاصل با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه کمّی و کیفی قرار گرفتند. بیشترین بازده اسانس (W/W نسبت به وزن خشک) از گل (53/0%) و برگ (52/0%) و کمترین بازده اسانس از ساقه (24/0%) بدست آمد. بازده اسانس کل سرشاخه گلدار نیز 43/0% بود. طبق این نتایج، اسانسگیری از گلهای بومادران کوهستانی و حذف سایر اندامهای هوایی (که برای برخی گونههای دیگر بومادران مرسوم است) منجر به هدر دادن مقدار زیادی اسانس موجود در برگ و ساقه شد. تعداد 29 ترکیب در اسانسها شناسایی شد که 8،1-سینئول، پیپریتون و کامفور در همه اسانسها به مقدار قابلتوجه وجود داشتند. مقدار کامفور در اسانسها از 1/4% (در اسانس ساقه) تا 2/19% در اسانس سرشاخه گلدار متغیر بود. کمترین مقدار 8،1-سینئول (3/3%) در اسانس ساقه و بیشترین مقدار آن (3/23%) در اسانس گل مشاهده شد. همچنین اسانس ساقه دارای کمترین مقدار پیپریتون (9/4%) و اسانس سرشاخه گلدار دارای حداکثر مقدار پیپریتون (4/26%) بود. همچنین تفاوتهای ویژهای بین اسانس اندامهای مختلف دیده شد. حضور برخی ترکیبها مثل 1/31% هپتادکان، 6/18% هگزادکانول، 5/4% n-هنی کوسان و 1/3% n-اکتادکان فقط در اسانس ساقه، 6/13% جرماکرن D در اسانس سرشاخه گلدار از دیگر تفاوتهای اسانس اندامهای مختلف بومادران کوهستانی بود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effects of foliar application of micronutrients (Fe and Zn) on yield, yield components, and essential oil of fennel (Foeniculum vulgare Mill)تأثیر کاربرد برگی عناصر ریزمغذی (آهن و روی) بر عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)75376210361210.22092/ijmapr.2015.103612FAسمیرا مرادیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانمجید پوریوسفاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانبابک عندلیبیاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران0000-0002-4566-8990Journal Article20131120Foliar application of micronutrients is a useful technique for rapid absorption of minerals in the plants and avoids soil contamination. To evaluate the effect of foliar application of micronutrients (iron and zinc) on yield, yield components, and essential oil of fennel (<em>Foeniculum vulgare</em> Mill.), an experiment was conducted as factorial based on randomized complete blocks design with three replications at the Faculty of Agriculture, University of Zanjan during the growing season of 2012. In this experiment, the effect of foliar application of Fe (using ferrous sulphate) at four concentrations (0, 1, 2 and 3 gr.L<sup>-1</sup>) and foliar application of Zn (using zinc sulphate) at three concentrations (0, 2 and 4 gr.L<sup>-1</sup>) were investigated. Results showed that the majority of measured traits including number of umbels per plant, 1000-seed weight, grain yield, essential oil content and essential oil yield were significantly affected (<em>p</em>≤ 0.01) by combined application of iron and zinc. Therefore, the highest grain yield (2637.96 kg ha<sup>-1</sup>) was obtained in foliar application of Fe + Zn at a concentration of 0.2%. In addition, the highest essential oil content (2.88%) and essential oil yield (75.71 kg ha<sup>-1</sup>) were obtained in combined application of Fe 0.3% and Zn 0.2% and the lowest content of mentioned traits was obtained in control.محلولپاشی با عناصر ریزمغذی یک روش مفید برای جذب سریع عناصر در گیاهان و جلوگیری از آلوده شدن خاک میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر محلولپاشی با عناصر ریزمغذی (آهن و روی) بر عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس رازیانه (<em>Foeniculum vulgare </em>Mill<em>.</em>) آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در بهار سال 1391 انجام شد. در این آزمایش محلولپاشی با آهن در چهار سطح (0، 1، 2 و 3 گرم در لیتر) و محلولپاشی با روی در سه سطح (0، 2 و 4 گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بیشتر صفات مورد بررسی شامل وزن هزاردانه، عملکرد دانه، محتوا و عملکرد اسانس بهطور معنیداری (05/0≥<em>p</em>) تحت تأثیر محلولپاشی با آهن و روی قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه (96/2637 کیلوگرم در هکتار) از محلولپاشی با آهن و روی به میزان 2 گرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین عملکرد اسانس (71/75 کیلوگرم در هکتار) و محتوای اسانس (88/2%) از محلولپاشی با آهن 3 گرم در لیتر و روی 2 گرم در لیتر بدست آمد و کمترین میزان صفات مذکور از تیمار شاهد حاصل شد.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effect of terracottem superabsorbent and Plantago ovata mucilage on some morphological, biological properties, water use efficiency and essential oil in Ocimum basilicum L. var. "Keshkeny levelu"بررسی تأثیر کاربرد سوپرجاذب تراکوتم و موسیلاژ اسفرزه بر برخی ویژگیهای ریختی، زیستی، بازدهی مصرف آب و اسانس گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L. var. Keshkeni luvelou)76377510361310.22092/ijmapr.2015.103613FAسمیه بیگیکارشناس ارشد، علوم باغبانی، گرایش گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانمجید عزیزیاستاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانسید حسین نعمتیاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانوحید روشناستادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایرانJournal Article20131226One of the most important limiting factors in production of medicinal plants in arid and semiarid regions of the world is water shortage or drought stress. Basil (<em>Ocimum basilicum</em> L. var. "Keshkeny levelu") is a valuable medicinal plant and sensitive to water stress. Therefore, the current study was aimed to increase water use efficiency in basil production by conducting a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications. The treatments were two superabsorbent polymers namely Terracottem™ (industrial) and <em>Plantago ovata</em> mucilage (Herbal) at four concentrations (0, 0.1%, 0.2% and 0.3% w/w on the basis of soil weight) with two application methods (mixed with soil only and mixed with soil+roots). The measured traits were morphological: leaf number, leaf area, shoot to root ratio, biological: number of seeds/plant, seed weight/plant, and water use efficiency, as well as two other important characteristics such as essential oil percentage and yield at flowering time. Results showed that the simple effect of treatments and their interaction had significant and positive effects on morphological, biological and biochemical traits, measured in this experiment. The best results in vegetative and generative characteristics were obtained by application of <em>Plantago</em><em>ovata</em> mucilage and the highest essential oil percentage and yield were recorded by using Terracottem superabsorbent. The best results in both compounds were obtained at concentrations of 0.1% and 0.2% with application method in soil+roots and soil only, respectively. In conclusion, both compounds (terracottem™ and <em>Plantago ovata</em>) were able to reduce the adverse effects of drought stress and improved water use efficiency in basil cultivation.یکی از مهمترین عوامل محدودکننده تولید گیاهان دارویی در مناطق خشک و نیمهخشک جهان، کمبود آب و تنش خشکی است. از اینرو، در این پژوهش گیاه ریحان (<em>Ocimum basilicum </em>L. var.Keshkeni luvelou) بهعنوان یکی از گیاهان دارویی با ارزش و حساس به کمآبی انتخاب شد. هدف از این تحقیق افزایش بهرهوری مصرف آب در تولید ریحان بود که بهصورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو پلیمر آبدوست تراکوتم (صنعتی) و اسفرزه (گیاهی)، هر یک در چهار سطح (صفر، 1/0%، 2/0% و 3/0% وزنی/وزنی بر اساس وزن خاک) با دو روش کاربرد (مخلوط با خاک و ریشه و روش مخلوط با خاک) بودند. صفات اندازهگیری شده شامل: صفات ریختی (تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی نسبت به ریشه)، صفات زیستی (تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه در بوته)، بازدهی مصرف آب و دو ویژگی مهم درصد و عملکرد اسانس در زمان گلدهی بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل بین تیمارها تأثیرات مثبت و معنیدار بر صفات ریختی، زیستی و بیوشیمیایی اندازهگیری شده در این آزمایش داشتند. بهطوری که بهترین نتایج برای صفات رویشی و زایشی با کاربرد موسیلاژ اسفرزه و بالاترین درصد و عملکرد اسانس با استفاده از سوپرجاذب تراکوتم بدست آمد. بهترین نتایج برای هر دو ماده در غلظت1/0% و 2/0% بهترتیب با روش کاربرد در خاک و ریشه و روش کاربرد در خاک حاصل شد. در مجموع هر دو ترکیب (تراکوتم و اسفرزه) قادر به کاهش اثرات نامناسب تنش خشکی و بهبود بازدهی مصرف آب در کشت ریحان بودند.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effect of time, temperature and storage condition on the some of phyto-chemical and physicochemical traits of watercress (Nasturtium officinale L.) medicinal plantتأثیر زمان، دما و شرایط نگهداری بر برخی صفات فیتوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی گیاه دارویی علفچشمه (Nasturtium officinale L.)77678810361410.22092/ijmapr.2015.103614FAمحمدرضا حسندختدانشیار، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایرانسجاد جعفریدانشجوی دکترای فیزیولوژی و اصلاح سبزی، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایرانJournal Article20140111The present study was aimed to study the effects of storing temperature (0 and 5<sup>°</sup>C) and packaging type (cellophane and plastic containers with air-gated) on storage life of watercress (<em>Nasturtium officinal</em> L.) leaves during 14 days storing. Changes in ascorbic acid, total phenolics, flavonoids and sugar content as well as antioxidant capacity were traced in this experiment. Storing resulted in a significant decrease in flavonoid content of watercress leaves and its level decreased from 46.4mg/g of dry weight to 36.2mg/g. Similarly, during 7 and 14 days storing, the ascorbic acid content of leaves significantly decreased from 68.1mg/100g of fresh weight to 63.5 and 55.1mg/100g of fresh weight, respectively. In the case of antioxidant capacity, the effects of storing time and packaging type were significant (<em>p</em><0.01). During storage, total phenolics were significantly increased from 11.6 mg/g of fresh weight to 13.6 mg/g of fresh weight. In contrast, the effects of storing temperature and type of packaging on phenolic compounds were not significant. The leaves stored in air-gated containers had the higher water content and, in consequence, the better quality than that of those stored in cellophane containers. It can be concluded that the leaves stored in aerated containers and 0<sup>°</sup>C had the better quality due to the lower respiration.در این پژوهش اثر دو دمای صفر و پنج درجه سانتیگراد و دو نوع بستهبندی دارای تهویه و بدون تهویه بر عمر انباری گیاه دارویی علفچشمه (<em>Nasturtium officinale </em>L.) مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات صفاتی از قبیل محتوای اسیدآسکوربیک، فلاونوئیدها، ظرفیت آنتیاکسیدانی، محتوای ترکیبهای فنلی کل، رنگ و مواد جامد محلول در طول 14 روز اندازهگیری شد. در طول مدت انبار کردن مقدار فلاونوئیدها کاهش معنیداری نشان داد و از 42/46 میلیگرم در گرم وزن خشک قبل از انبار کردن به 19/36 میلیگرم بعد از 14 روز رسید. محتوای اسید آسکوربیک قبل از انبار کردن 1/68 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر بود؛ بهطوری که پس از هفت روز این مقدار به 5/63 میلیگرم و بعد از 14 روز به 08/55 میلیگرم رسید، این تغییرات در سطح 1% معنیدار بود. عامل زمان و نوع بستهبندی اثر معنیداری در سطح 1% بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی علفچشمه در طول انبار کردن داشتند. مقدار ترکیبهای فنلی کل نیز تنها در اثر تیمار زمان افزایش یافت و از 59/11 میلیگرم به 59/13 میلیگرم در 100 گرم وزن تر رسید و نوع بستهبندی و دما تأثیری بر میزان فنلها نداشتند. البته بستهبندی دارای تهویه نسبت به نوع بدون تهویه، آب بافت را بهتر حفظ کرد و نمونههای موجود در آن از کیفیت بهمراتب بهتری برخوردار بودند. در نتیجه بهترین نوع بستهبندی، نوع دارای اندکی تهویه و بهترین دما نیز دمای صفر به دلیل تنفس کمتر و حفظ آب و کیفیت ظاهری بهتر بود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effect of different drying methods on the essential oil content and composition of Anise hyssop (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze)تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر کمّیت و کیفیت اسانس آگاستاکه (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze)78980010361510.22092/ijmapr.2015.103615FAزهرا عظیمزادهدانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایرانعباس حسنیدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران0000-0003-0992-7171محسن اسمعیلیدانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایرانJournal Article20141007Anise hyssop (<em>Agastache foeniculum</em> [Pursh] Kuntze) is a medicinal and perennial herb, belonging to the Lamiaceae family. The essential oil of this plant is a rich source of Methyl Chavicol, giving antifungal and antibacterial properties to this plant. To evaluate the effect of different drying methods on the essential oil content and composition of Anise hyssop, the leaves were harvested at full flowering stage and dried by four methods (shade drying, sun drying, oven drying at 40, 60 and 80°C, and microwave oven drying at 180, 360, 540, 720, and 900W) in a completely randomized design with four replications. The drying process was continued until the moisture content of samples reached around 0.11 based on dry weight. Dried leaves were subjected to hydro-distillation using a Clevenger type apparatus to extract the essential oil. The oil samples were analyzed by GC and GC/MS. Results showed that drying methods had significant effect on the drying time and essential oil content. Minimum <br /> (4 minutes) and maximum (64 hours) drying time were obtained at 900 W microwave power and shade drying, respectively. The highest (1.51%) and the lowest (0.56%) essential oil content were observed in shade drying and microwave drying in 900 W, respectively. The results of essential oil analysis showed Methyl Chavicol was the main component of essential oil ranging from 83.1% (shade drying) to 94.6% (microwave drying at 720W). Overall, the findings of this study showed that shade drying in spite of long drying time was the best drying method. However, oven drying at 40°C or microwave method in low powers is recommended when our goal is fast drying and achieving essential oil with high percentage of methyl chavicol.آگاستاکه (<em>Agastache foeniculum</em> [Pursh] Kuntze) گیاهی دارویی، چندساله و متعلق به خانواده نعناع میباشد. اسانس این گیاه منبع غنی از متیلکاویکول و دارای خواص ضدقارچی و ضدباکتریایی میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر درصد و اجزای تشکیلدهنده اسانس آگاستاکه، برگهای این گیاه در مرحله گلدهی کامل برداشت شده و با چهار روش مختلف (سایه، خورشید، آون با دماهای 40، 60 و 80 درجه سانتیگراد و مایکروویو با توانهای 180، 360، 540، 720 و 900 وات)، در قالب طرح کاملاً تصادفی و با چهار تکرار خشک شدند. فرایند خشک کردن تا زمانی که محتوای رطوبت نمونهها به 11/0 بر پایه وزن خشک رسید، ادامه یافت. اسانس برگهای خشک شده به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. برای شناسایی اجزاء تشکیلدهنده اسانس، نمونههای اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روشهای خشک کردن تأثیر معنیداری بر زمان خشک کردن و درصد اسانس داشتند. بهطوری که کمترین (4 دقیقه) و بیشترین (64 ساعت) زمان خشک کردن بهترتیب مربوط به روشهای خشک کردن در مایکروویو 900 وات و سایه بود. همچنین بیشترین (51/1%) و کمترین (56/0%) درصد اسانس بهترتیب در روشهای سایه و مایکروویو 900 وات مشاهده شد. نتایج آنالیز اسانس نشان داد که متیلکاویکول جزء غالب اسانس این گیاه بود که مقدار آن از 1/83% در روش سایه تا 6/94% در مایکروویو 720 وات متغیر بود. در مجموع یافتههای این تحقیق نشان داد که روش خشک کردن در سایه با وجود طولانی بودن زمان خشک کردن، بهترین تیمار بود. اما اگر هدف خشک کردن سریع و بدست آوردن اسانسی با درصد بالای متیلکاویکول باشد، روش خشک کردن در آون <sup>º</sup>C40 یا مایکروویو در توانهای پایین قابل توصیه است.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effect of Rosmarinus officinalis L. essential oil on growth and enterotoxin A, C and E production of Staphylocuccus aureus ATCC 29213بررسی تأثیر اسانس Rosmarinus officinalis L. بر رشد و بیان ژنی انتروتوکسینهای A، C و E استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 2921380181110361610.22092/ijmapr.2015.103616FAمریم عزیزخانیاستادیار، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، ایرانرزا ازناراستاد، گروه میکروبیولوژی و اکولوژی، دانشگاه والنسیا گروه بیوتکنولوژی، انستیتو اگروشیمی و تکنولوژی مواد غذایی، والنسیا، اسپانیاپاتریسیا الیزاکویویلاستادیار، گروه میکروبیولوژی و اکولوژی دانشگاه والنسیا، والنسیا، اسپانیاJournal Article20140309Staphylococcal food poisoning is resulted from the consumption of a food in which enterotoxigenic staphylococci have grown and produced toxins. Targeting bacterial virulence factors is now gaining interest as an alternative strategy to develop new types of antimicrobial preservatives. The purpose of this study was to determine the effect of <em>R. officianalis </em>L. (Ros) essential oil (EO) on growth and gene expression of enterotoxins A, C, and E in <em>Staphylococcus aureus</em> ATCC 29213. In this study, after determining the minimum inhibitory concentration, the growth and secretion of SEA, SEC, and SEE (detected by ELISA method) by <em>S. aureus</em> treated with graded subinhibitory concentrations of EO was evaluated. In addition, the influence of the EO on the transcription of <em>sea</em>, <em>sec</em> and <em>see</em> (the genes encoding SEA, SEC and SEE, respectively) was analyzed by quantitative RT-PCR. Ros EO at a concentration of 75% MIC, significantly, reduced the growth of<em> S. aureus</em>. EO inhibited the transcription of <em>sea</em>, <em>sec</em> and <em>see</em> in <em>S. aureus</em>, in a dose-dependent manner, resulting in a reduction of SEA, SEC and SEE secretion. These data suggest that the Ros EO may be useful as a natural preservative against the growth and enterotoxin production of <em>S.aureus </em>in food industry.مسمومیت غذایی استافیلوکوکی به علت مصرف مواد غذایی که در آن استافیلوکوکوس انتروتوکسیژنیک رشد و تولید انتروتوکسین کرده است، رخ میدهد. هدف قرار دادن فاکتورهای بیماریزایی باکتریایی، در حال حاضر بهعنوان یک راهبرد جایگزین برای توسعه انواع جدیدی از مواد نگهدارنده ضدمیکروبی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان صنایع غذایی قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی تأثیر اسانس <em>Rosmarinus officinalis </em>L. (رزماری) بر رشد و بیان ژنی انتروتوکسینهای A، C و E استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 29213 میباشد. در این مطالعه پس از تعیین حداقل غلظت بازدارنده رشد، رشد باکتری و ترشح SEA، SEC و SEE تحت تأثیر غلظتهای بازدارنده اسانس رزماری (به روش ELISA) ارزیابی شد. علاوهبر این، تأثیر اسانس بر نسخهبرداری ژنهای <em>sea</em>، <em>sec</em> و <em>see</em> (ژنهای کدکننده SEA، SEC و SEE) با استفاده از PCR نیمه کمّی بررسی شد. اسانس Ros در غلظت MIC 75% رشد باکتری را به میزان قابل ملاحظهای کاهش داد. همچنین، اسانس از نسخهبرداری ژنهای <em>sea</em>، <em>sec</em> و <em>see</em> بازداری نمود و باعث کاهش ترشح SEA، SEC و SEE شد. غلظتهای تحت بازدارنده اسانس تولید انتروتوکسین را در روند وابسته به دوز کاهش دادند. بنابراین دادههای این مطالعه پیشنهاد میکند که اسانس رزماری میتواند بهعنوان نگهدارنده طبیعی بهمنظور بازداری رشد و تولید انتروتوکسین توسط استافیلوکوکوس اورئوس در صنایع غذایی بکار رود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Evaluatiing the protective effect of Hypericum perforatum L. on some blood biochemical parameters in rates exposed to phenolبررسی اثر محافظتی عصاره گیاه گلراعی (Hypericum perforatum L.) بر برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون در رتهای دریافتکننده فنول81282110361710.22092/ijmapr.2015.103617FAمریم مدحجدانشآموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانصالح طباطبائی وکیلیدانشیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمحسن ساریاستادیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانسمیه سالاریاستادیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستاناسرافیل منصوریاستادیار، گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اهوازJournal Article20140417Because of the use of phenol in petrochemical industry and as a disinfectant effect in medicine, this material is widely used. However, the free phenol in the environment is detrimental to the health. The aim of present study was to evaluate the protective effect of <em>Hypericum perforatum L.</em> on some of the blood biochemical parameters in rats with toxicity induced by phenol. For this purpose, a number of 54 male Wistar rats were divided into 9 treatment groups as 3×3 factorial design with two main factors of <em>Hypericum perforatum</em> (at concentrations of 0, 250 and 500 mg/kg.bw) and phenol (at concentrations of 0, 100 and 200mg/kg.bw). Rats received the extract and phenol every other day with gavage method. On days 15 and 30 of experiment, after blood sampling, the concentrations of some blood serum biochemical parameters were evaluated. In first half of experiment, 200 mg/kg.bw of phenol significantly increased the blood serum cholesterol and LDL values and a concentration of 100mg/kg.bw reduced the VLDL level (<em>p</em><0.05). In second half of experiment, the highest level of HDL was observed in treatment 250 and 200 mg/kg.bw <em>Hypericum perforatum </em>and phenol, respectively and its lowest value was recorded at concentrations of 500 and 200 mg/kg.bw <em>Hypericum perforatum </em>and phenol, respectively (<em>p</em><0.05). The other main and interaction effects of treatments were not significant (<em>p</em>>0.05). The findings of present research show that the extract at a concentration of 250 mg/kg could decrease the adverse effect of phenol on HDL biochemical parameter in the long term.با توجه به استفاده از فنول در صنایع پتروشیمی و نیز بهعنوان ضدعفونیکننده در زمینه پزشکی، این ماده به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد. با وجود این، فنول آزاد در محیط برای سلامتی زیانآور میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر محافظتی گیاه گلراعی (<em>Hypericum perforatum </em>L.) بر برخی فراسنجههای بیوشیمیایی خون در رتهای مسموم شده با فنول بود. بدین منظور، تعداد 54 سر رت نر نژاد ویستار در قالب آزمایش فاکتوریل 3×3 با دو فاکتور اصلی گلراعی (سطوح صفر، 250 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) و فنول (سطوح صفر، 100 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) به 9 تیمار آزمایشی تقسیم شدند. فنول و عصاره بهصورت یک روز در میان و به روش گاواژ تجویز شدند. در روزهای 15 و 30 آزمایش، پس از خونگیری، غلظت برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون ارزیابی شد.در نیمه اول آزمایش، سطح 200 میلیگرم بر کیلوگرم فنول افزایش معنیدار کلسترول و LDL و سطح 100 میلیگرم بر کیلوگرم آن کاهش میزان VLDL سرم خون را موجب شدند (05/0><em>p</em>). در نیمه دوم آزمایش، بیشترین مقدار HDL در تیمار دریافتکننده سطوح 250 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم گلراعی و فنول و کمترین آن در تیمار 500 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم گلراعی و فنول مشاهده شد (05/0><em>p</em>). اثرات اصلی و متقابل سایر تیمارها دارای اختلاف آماری معنیداری نبودند (05/0<<em>p</em>). بهطور کلی، یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که سطح 250 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره گیاه گلراعی توانسته از اثر سوء سطح 200 میلیگرم بر کیلوگرم فنول در بلندمدت بر فراسنجه بیوشیمیایی HDL سرم خون بکاهد.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effects of different levels of vermicompost and biofertilizers on essential oil content and uptake of some elements in cumin (Cuminum cyminum L.)اثر سطوح مختلف ورمیکمپوست و کودهای زیستی بر میزان اسانس و جذب برخی عناصر زیره سبز (Cuminum cyminum L.)82283010361810.22092/ijmapr.2015.103618FAستار غلامی گنجهدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانامین صالحیاستادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران0000-0002-1923-4953Journal Article20150119Bio-fertilizers are one of the most useful resources to improve the soil quality and increased yield in different plants. In order to study the effect of different levels of vermicompost and mycorrhizal fungi on essential oil content and uptake of some elements in cumin (<em>Cuminum cyminum </em>L.), a factorial experiment based on randomized complete blocks design with twelve treatments and three replications was conducted at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, Yasouj University, during 2012-2013. Experimental treatments consisted of three levels of vermicompost (0, 5 and 10 tons per hectare), and four levels of mycorrhizal fungi (no application, application of <em>Glomus</em> <em>mossae</em>, application of <em>Glomus</em> <em>intraradices</em> and both species) in the soil. Results indicated that the most content of essential oil was obtained from the application of 10 tons vermicompost and <em>Glomus</em> <em>intraradices</em> (3.13%). In addition, the highest content of grain phosphorus (0.26%) and grain nitrogen (1.43%) belonged to the treatment of 10 tons vermicompost and combined application of <em>Glomus mossae</em> and <em>Glomus intraradices</em>. The highest yield of essential oil was obtained from 10 tons vermicompost and application of <em>Glomus mossae</em>. Overall, the results of this experiment showed that using of vermicompost and mycorrhiza can improve the content and yield of essential oil and uptake of nitrogen, phosphorus and potassium in cumin.کودهای زیستی یکی از منابع بسیار مفید برای بهبود کیفیت خاکهای زراعی و افزایش عملکرد در گیاهان مختلف هستند. بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف ورمیکمپوست و همچنین قارچ مایکوریزا بر میزان اسانس و جذب برخی عناصر در گیاه دارویی زیره سبز (<em>Cuminum cyminum</em> L.) آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل ورمیکمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و قارچ مایکوریزا در چهار سطح (بدون کاربرد، کاربرد گونه <em>Glomus mosseae</em>،گونه <em>Glomus intraradices</em> و هر دو گونه) در خاک بودند. بیشترین درصد اسانس مربوط به تیمار 10 تن ورمیکمپوست و کاربرد قارچ <em>Glomus intraradices</em> با (13/3%)، فسفر دانه (26/0%) و نیتروژن دانه (43/1%) در تیمار 10 تن ورمیکمپوست و کاربرد تلفیقی دو قارچ <em>Glomus mosseae</em><em> </em>و <em>Glomus intraradices</em>، و بیشترین عملکرد اسانس هم مربوط به تیمار 10 تن ورمیکمپوست در هکتار و کاربرد قارچ <em>Glomus mosseae</em><em> </em>بود و در بقیه صفات برهمکنش معنیدار نشد. در مجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از کود ورمیکمپوست و قارچهای مایکوریزا میتواند باعث بهبود اسانس و جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گیاه زیره سبز شود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Efficiency of Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. and Ballota aucheri Boiss. essential oils on nutritional indices of Tribolium castaneum (Col.: Tenebrionidae)تأثیر اسانس چویل (Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss.) و گندنای کوهی (Ballota aucheri Boiss.) بر شاخصهای تغذیه شپشه قرمز آرد Tribolium castaneum (Col.; Tenebrionidae)83184010361910.22092/ijmapr.2015.103619FAنازنین آتشیدانشآموخته کارشناسیارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانمصطفی حقانیاستادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانحجتالله محمدیاستادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانمحمد عبدالهیدانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایرانJournal Article20130729Essential oils are considered as suitable components, which can be used as alternatives for chemical pesticides. In this research, the effects of essential oils of two medicinal plants, <em>Ballota aucheri </em>Boiss. and<em> Ferulago angulate</em> (Schlecht.) Boiss., were studied on nutritional indices of adult insects of <em>Tribolium</em> <em>castaneum</em>, which is one of the most important stored product pests. In this study, Relative Growth Rate (RGR), Relative Consumption Rate (RCR), Efficacy of Conversion of Ingested Food (ECI), and Feeding Deterrence Index (FDI) were evaluated. Different concentrations of each essential oil, including 0, 0.4, 0.6, 1, 2 and 3µl/disk, were examined. In each treatment, 10 adult insects were tested. Insects’ ingested food and weight gained were measured after three days. The experiment was conducted using a completely randomized design with five replications. Results showed that <em>F.</em> <em>angulata</em> was highly effective compared to <em>B.</em> <em>aucheri</em> and significantly decreased the RGR and RCR. The essential oil of <em>F. angulata</em> was more effective than that of <em>B. aucheri</em> on FDI.اسانسهای گیاهی بهعنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی محسوب میشوند. در این تحقیق اثر اسانسهای <em>Ferulago angulata</em> (Schlecht.) Boiss. (Apiaceae) و <em>Ballota aucheri</em> Boiss. (Lamiaceae) بر شاخصهای تغذیهای حشرات کامل شپشه قرمز آرد (<em>Tribolium castaneum</em> (Col.: Tenebrionidae))،کهیکی از آفات مهم محصولات انباری بهشمار میرود، بررسی شد. شاخصهای نرخ رشد نسبی (RGR)، نرخ مصرف نسبی (RCR)، کارآیی تبدیل غذای خورده شده (FDI) و شاخص بازدارندگی تغذیه برای ارزیابی اثر ضدتغذیهای اسانس تعیین شدند. پس از استخراج اسانس از دو گیاه، غلظتهای 0، 4/0، 6/0، 1، 2 و 3 میکرولیتر به دیسکهای آردی اضافه شد و بعد تعداد 10 حشره کامل شپشهی آرد روی هر تیمار قرار داده شد. پس از گذشت سه روز از شروع آزمایش، میزان غذای خورده شده و تغییر وزن حشره اندازهگیری گردید. این تحقیق با استفاده از اسانس دو گیاه <em>F. angulata</em> و <em>B. aucheri</em> در غلظتهای 4/0، 6/0، 1، 2 و 3 میکرولیتر بر دیسک در دو آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس <em>F. angulate</em> دارای اثر بهتری نسبت به گیاه <em>B. aucheri</em> است و RGR و RCR را بهطور معنیداری کاهش میدهد. همچنین اسانس <em>F. angulate</em> کارآیی تبدیل غذای خورده شده را در مقایسه با اسانس <em>B. aucheri</em> بهطور معنیداری کاهش میدهد<em>.</em> البته اسانس <em>F. angulata</em> در غلظتهای بسیار پایین در مقایسه با <em>B. aucheri</em> اثر بازدارندگی تغذیهای خوبی را نشان داد.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effects of seed priming and foliar application of salicylic acid on yield and essence of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) under drought stress conditionتأثیر محلولپاشی و پیشتیمار با سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) در شرایط تنش خشکی84185210362010.22092/ijmapr.2015.103620FAفاطمه محتشمیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانمجید پوریوسفاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانبابک عندلیبیاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران0000-0002-4566-8990فرید شکاریدانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانJournal Article20130721To study the effects of seed priming and foliar application of salicylic acid (SA) on yield and essence of fennel (<em>Foeniculum vulgar</em> Mill.) under drought stress condition, a field experiment was conducted at College of Agriculture, University of Zanjan in the spring of 2012. The experiment was conducted as a split plot based on complete randomized block design with three replications. In this study, drought stress at reproductive stage with control (full irrigation) was assigned to the main plots and different treatments of seed priming and foliar application with SA including dry seeds (without priming), seeds priming with SA at different concentrations (0, 800 and 1600μmol) and foliar application with SA at different concentrations (800 and 1600μmol) were assigned to the subplots. Results showed that the majority of measured traits including number of umbrella in plant, number of seeds in umbrella, seed thousand weight, harvest index, biomass, grain yield, and essential oil yield significantly decreased under drought stress condition and the essential oil content increased vice versa. Therefore, the highest seed (2925.6kg/ha) and essential oil yield (52.88kg/ha) were obtained in control, and the lowest amount of mentioned traits was obtained in drought stress condition. The results also showed that the effect of seed priming and foliar application of SA on the majority of measured traits was significant. There were no differences about seed yield and essential oil yield between foliar application and priming with SA at a concentration of 1600 μmol; however, the highest seed yield (2579.60kg/ha) and essential oil yield (63.15kg/ha) were obtained in foliar application with SA at a concentration of 1600μmol, and the lowest amounts of mentioned traits were obtained in dry seeds (without priming).بهمنظور بررسی تأثیر محلولپاشی و پیشتیمار با سالیسیلیک اسید بر عملکرد دانه و اسانس رازیانه (<em>Foeniculum vulgare </em>Mill.) در شرایط تنش خشکی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در بهار 1391 اجرا شد. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش تنش خشکی در مرحله زایشی با سطح شاهد (آبیاری کامل) در کرتهای اصلی و سطوح مختلف محلولپاشی و پیشتیمار بذر با سالیسیلیک اسید شامل بذرهای خشک (بدون پیشتیمار)، پیشتیمار بذرها با غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید (صفر، 800 و 1600میکرومولار) و محلولپاشی با غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید (800 و 1600 میکرومولار) در کرتهای فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشتر صفات مورد بررسی ازجمله تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، وزن هزاردانه، تعداد چترک در چتر و عملکرد دانه و اسانس تحت تأثیر تنش خشکی در مقایسه با شاهد (آبیاری) بهطور معنیداری کاهش یافتند. اما محتوای اسانس دانه افزایش یافت. بهطوری که بیشترین عملکرد دانه (6/2925 کیلوگرم در هکتار) و اسانس (88/52 کیلوگرم در هکتار) از شاهد (آبیاری کامل) و کمترین میزان صفات مذکور در شرایط تنش خشکی حاصل شد. همچنین نتایج نشان داد که صفات مورد بررسی تحت تأثیر محلولپاشی و پرایم با سالیسیلیک اسید در مقایسه با بذر خشک بهطور معنیداری افزایش یافتند. بهطوری که بین پیشتیمار بذر با سالیسیلیک اسید 1600 میکرومولار و محلولپاشی با سالیسیلیک اسید 1600 میکرومولار تفاوت معنیداری از لحاظ عملکرد دانه و اسانس وجود نداشت، اما بیشترین عملکرد دانه (6/2579 کیلوگرم در هکتار) و اسانس (15/63 کیلوگرم در هکتار) از محلولپاشی با سالیسیلیک اسید 1600 میکرومولار و کمترین میزان صفات مذکور از بذرهای خشک (بدون پیشتیمار) بدست آمد.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Assessment of quantitative and qualitative traits in the pumpkin (Cucurbita pepo L.) under water deficit stress induction and nitrogen fertilizerارزیابی عملکرد کمّی و کیفی کدوی تخم پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) تحت القای تنش کمآبی و کود نیتروژن85386310362110.22092/ijmapr.2015.103621FAسمیرا مالکی خضرلودانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانزینالعابدین طهماسبی سروستانیدانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانسید علیمحمد مدرس ثانویاستاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانJournal Article20140218To study some quantitative and qualitative traits of <em>Cucurbita pepo</em> L. under fertilizer and water deficit stress, a trial was conducted in the research field of Tarbiat Modares University in 2011 and 2012 cropping years. In this study, the experiment was performed in factorial randomized completely block design with three replications. and water deficit at three levels (normal irrigation, withholdingirrigation at milk stage, withholdingirrigation and spraying sodium chlorate at milk stage). Results showed that nitrogen fertilizer treatment significantly affected all traits studied except seed number and stress treatment had significant effects on all traits except seed number, seed length, and stearic acid content at 1% level of significance. In this study, increasing water stress reduced the content of all traits studied except linoleic acid content. In addition, increased levels of nitrogen fertilizer led to the decreased content of all traits studied. The highest values for fruit and seed weight, seed width, seed diameter, oil, linoleic, oleic, palmetic, and stearic acid were obtained at a nitrogen fertilizer level of 60kg.ha<sup>-1</sup>. Totally, nitrogen fertilizer (60kg.ha<sup>-1</sup>) and control irrigation treatments are recommended as the most suitable treatments to gain maximum seed yield.بهمنظور بررسی برخی خصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی کدوی تخم پوست کاغذی (<em>Cucurbita pepo </em>L.) تحت تیمارهای کود نیتروژن و تنش کمآبی، آزمایشی در سال زراعی 1391-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. در این تحقیق که بهصورت آزمایش مزرعهای و در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد، کود نیتروژن در سه سطح (60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع کود اوره) و تیمار تنش کمآبی در سه سطح (شاهد، قطع آبیاری در مرحله شیری دانه و قطع آبیاری و محلولپاشی کلرات سدیم در مرحله شیری دانه) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمار کود نیتروژن بر تمام صفات مورد بررسی غیر از تعداد دانه و تیمار تنش کمآبی بر تمام خصوصیات گیاه غیر از تعداد دانه، طول دانه و محتوای اسید استئاریک در سطح آماری اثر معنیدار داشت. در این مطالعه، افزایش شدت تنش کم آبی موجب کاهش میزان تمام صفات مورد بررسی غیر از محتوای اسید لینولئیک شد. همچنین افزایش سطوح کود نیتروژن موجب کاهش میزان تمام صفات مورد بررسی شد. بیشترین میزان وزن میوه، وزن دانه، عرض دانه، ضخامت دانه، روغن، اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمتیک و اسید استئاریک در سطح کودی 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدست آمد. در مجموع، تیمار کود نیتروژن 60 کیلوگرم در هکتار و آبیاری شاهد مناسبترین تیمار از نظر حصول حداکثر عملکرد دانه توصیه میشود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Study of quality and quantity of essential oil of Thyme species cultivated in national botanic garden of Iranبررسی کمّی و کیفی اسانس گونههای آویشن (Thymus) کاشته شده در باغ گیاهشناسی ملی ایران86488010362210.22092/ijmapr.2015.103622FAمهدی میرزادانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0003-4699-8876ابراهیم شریفی عاشورآبادیدانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0003-4279-2045بهاره الهوردی ممقانیدانشجوی دکتری، رشته فیزیولوژی گیاهی، گروه علوم زیستگیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایرانJournal Article20131014In order to investigate the quality and quantity of essential oil of Thymus species, an experiment was conducted under field condition at Research Institute of Forests and Rangelands. This project was related to national project, entitled extraction, qualitative and quantitative analyses of the essential oil of different Thymus species in some provinces of Iran. For This purpose, seeds of 75 accessions, collected from various provinces, were cultivated under greenhouse condition. Then, seedlings were transferred to the experimental field and cultivated under field condition. Flowering shoots were collected at 50% of flowering stage, dried in shadow and grinded. Essential oil extraction was carried out by hydro distillation method (Clevenger apparatus-Britain pharmacopeia) for three hours. Chemical compounds were identified with GC and GC-MS. According to the results, essential oil yield was between 0.04%-2%. The highest essential oil yield in relation to dry weight belongs to <em>T. kotschyanus</em> (2%), <em>T. daenesis</em> (1.92%) and <em>T. vulgaris</em> (1.69%) from west Azerbaijan province, Lorestan province and Markazi province, respectively. Linalool, geraniol, α-terpineol, Thymol, carvacrol, α-terpinyl acetate and geranyl acetate chemotypes were recognized among accessions. During two years, the highest Thymol (76.6%), carvacrol (82.9%) and geraniol (62.7%) were observed in <em>T. daenesis</em> from Markazi province, <em>T. daenesis</em> from Semnan province and <em>T. lancifolius</em> from Fars province.بهمنظور بررسی کمّی و کیفی اسانس گونههای مختلف آویشن (<em>Thymus</em>) تحقیقاتی طی سالهای 1390-1389 در شرایط زراعی انجام شد. این آزمایش در قالب یکی از زیر طرحهای پروژه ملی استخراج و تجزیه کمّی و کیفی اسانس گونههای مختلف آویشن در برخی از استانهای کشور انجام شد. بدین منظور بذرهای تعداد 74 اکسشن در گلخانه کشت شدند. سپس نشاها به مزرعه تحقیقاتی باغ گیاهشناسی ملی ایران منتقل شدند. سرشاخههای گلدار در زمان حدود50% گلدهی جمعآوری شد. سپس در آزمایشگاه در سایه خشک و آسیاب شد. استخراج اسانس از تمامی اکسشنها به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه طرح کلونجر (فارماکوپه بریتانیا) برای مدت سه ساعت انجام گردید. اسانسهای بدست آمده با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی GC و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنجی جرمی GC/MS آنالیز و ترکیبهای شیمیایی آنها شناسایی شدند. طبق نتایج بدستآمده درصد اسانس بین 04/0% تا 2% متغیر بود. بالاترین بازده تولید اسانس سرشاخه گلدار ژنوتیپهای مورد مطالعه بر حسب وزن خشک متعلق به گونههای <em>T. Kotschyanus</em><em> </em>(2%) از استان آذربایجانغربی، <em>T. daenensis</em> (92/1%) از استان لرستان و <em>T. vulgaris</em> (69/1%) از استان مرکزی بود. در بین ژنوتیپهای مورد بررسی چندین کموتایپ شامل لینالول، ژرانیول، آلفا-ترپینول، تیمول، کارواکرول و آلفا-ترپینیل استاتو ژرانیل استات شناسایی شدند. در طی دو سال بالاترین درصد ترکیب تیمول مربوط به گونههای <em>T. daenensis</em> از استان مرکزی با 6/76% و ترکیب کارواکرول مربوط به <em>T. daenensis</em> از استان سمنان با 9/82% و ژرانیول با 7/62% مربوط به <em>T. lancifolius</em> از استان فارس بود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Anti-proliferative effects of some fractions of Elaeagnus angustifolia L. flower and aerial part of Nepeta crispa L. on K562 leukemic cellsارزیابی اثر ضدتکثیری فراکسیونهای حاصل از عصاره گل سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) و اندام هوایی مفراح (Nepeta crispa L.) بر سلولهای سرطان خون لاین K56288189010362310.22092/ijmapr.2015.103623FAاعظم بدرحدادکارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایرانخسرو پیریدانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایرانکامران منصوریاستادیار، مرکز تحقیقات بیولوژی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی کرمانشاه، کرمانشاه، ایرانJournal Article20120917Previous studies have shown an anti-tumoral effect for different species of plant having similar component with <em>Elaeagnus angustifolia</em> L.and <em>Nepeta crispa</em> L. on cancer cells. This study was performed to evaluate the anti-tumural effects of <em>Elagnus angustifolia</em> and <em>Nepeta crispa</em> extracts on leukemia cancer cells. Cancer cells, grown in DMEM/F12 culture medium, were supplemented with fetal calf serum, 100U/ml penicillin and 100μg/ml streptomycint, then incubation at 37<sup>°</sup>C in a 5% CO<sub>2</sub>. The fractions of Hexane, ethyl acetate, chloroform and aquesse at 10-160 μg/ml concentration were applied on K562 leukemic cells, and their effects were evaluated on proliferation and viability of cells by cell counter and LDH kits, respectively. Result showed that chloroform (chf), ethylacetate (EA) fractions of <em>Elaeagnus</em> <em>angustifolia</em> and <em>Nepeta crispa</em> showed an important cytotoxic effect on K562 cells. Isolated extracts from <em>E</em>. <em>angustifolia</em> flower and <em>N. crispa</em> caused a significant decrease in lukemia cancer cell growth. Therefore, this plant could be candidate for therapeutic or preventive activity against cancer-related disorders. Isolation and purification of effective compound/s from this extract and determination of their mechanisms of action are suggested.در بررسیهای گذشته اثر ضدسرطانی در برخی از گیاهان که دارای ترکیبهای مشابه با عصاره سنجد (<em>Elaeagnus angustifolia </em>L<em>.</em>) و مفراح (<em>Nepeta crispa </em>L<em>.</em>) هستند بر انواع سرطانها انجام و تأیید شدهاست. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر فراکسیونهای مختلف سنجد و مفراح بر سلولهای سرطان خون انسان لاین k562 میباشد. ابتدا سلولهای سرطانی در محیط کشت DMEM/F12 و FCS به همراه آنتیبیوتیک پنیسیلین U/ml100 و استرپتومایسین µg/ml100 کشت داده شده و تکثیر یافتند، سپس غلظتهای 10 تا 160 میکروگرم بر میلیلیتر فراکسیونهای هگزانی، اتیل استاتی، کلروفرمی و آبی حاصل از عصاره گل سنجد و اندام هوایی مفراح بر سلولهای k562 اثر داده شد و پس از 72 ساعت اثر عصارهها بر تکثیر سلولها توسط دستگاه سلکانتر و اثر بر بقاء سلولها بهوسیله کیتهای LDH بررسی شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غلظتهای بالای فراکسیونهای اتیل استاتی و کلروفرمی در هر دو گیاه اثر قابل توجهی در کاهش تکثیر و رشد مناسبی برای انجام تحقیقات بیشتر مربوط به درمان سلولهای سرطانی باشند و جداسازی و خالصسازی ترکیبهای مؤثر این گیاهان و شناسایی مکانیسم عمل آنها توصیه میشود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Effects of phosphorus and zinc on yield and yield components of Plantago ovata Forskبررسی تأثیر فسفر و روی بر عملکرد و اجزاء عملکرد اسفرزه (Plantago ovata Forsk.) در شهرستان بم89190210362410.22092/ijmapr.2015.103624FAسید محمدعلی وکیلی شهر بابکیاستادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، ایرانناصر نصردانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، ایرانJournal Article20120421In order to study the effects of phosphorus and zinc on the yield and the amount of active ingredients of <em>Plantago</em><em>ovata</em> Forsk., an experiment was performed in the Bam city. In this experiment, the effects of phosphorus at four levels:(0, 40, 80 and 120 kg/ha) and zinc at three levels (0, 20, and 40kg/ha) were studied on seed yield, thousand seed weight, plant height, number of leaves per plant, spike length, number of flowers per plant, seed swelling and the percentage of mucilage, in a factorial experiment based on a completely randomized blocks design with three replications. The effects of different levels of zinc and phosphorus on the seed yield of <em>Plantago ovata</em> were significant at 1% level of significance. The seed yield increased by increasing zinc and phosphorus up to 40 kg/ha and 80 kg/ha, respectively. However, phosphorus at a level of 120 kg per hectare had no statistically significant difference compared to phosphorus at 80 kg/ha. The effects of different levels of zinc and phosphorus on the thousand seed weight were not significant. The effects of different levels of zinc and phosphorus on the mucilage percentage of “<em>Plantago ovata</em>” seeds were significant at 1% level of significance. Increasing zinc up to 40 kg/ha and phosphorus up to 120 kg/ha caused an increased seed mucilage percentage. In addition, the effects of different levels of phosphorus and zinc on other traits (number of leaves per plant, number of flowers per plant, spike length, plant height, and seed swelling) were significant. According to the results, the use of zinc at 40 kg/ha and phosphorus at 80 kg/ha showed the best effect in increasing the growth and yield of <em>Plantago ovata</em> as well as increased mucilage production.بهمنظور بررسی اثر عناصر روی و فسفر بر عملکرد و میزان ماده مؤثره اسفرزه (<em>Plantago ovata </em>Forsk.) آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در قطعه زمینی به مساحت تقریبی 450 مترمربع در اراضی روستای حمزهای واقع در حومه شهرستان بم اجرا شد. در این آزمایش اثر مقادیر مختلف فسفر در 4 مقدار صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار و روی در 3 مقدار صفر، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار بر صفات عملکرد دانه، وزن هزاردانه، ارتفاع بوته، تعداد برگ در هر بوته، طول سنبله، تعداد گل در هر بوته، میزان تورم دانه و درصد موسیلاژ در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر عملکرد دانه گیاه اسفرزه در سطح آماری 1% معنیدار شد و با افزایش مقدار روی تا 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر تا 80 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه نیز روندی افزایشی داشت. اما استفاده از مقدار 120 کیلوگرم در هکتار فسفر از نظر آماری تفاوت معنیداری نسبت به 80 کیلوگرم در هکتار نداشت. البته تأثیر مقادیر مختلف روی و فسفر بر وزن هزاردانه معنیدار نشد. اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر درصد موسیلاژ دانه اسفرزه در سطح آماری 1% معنیدار بود و با افزایش مقدار روی تا 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر تا 120 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش درصد موسیلاژ دانه گردید. همچنین اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر سایر صفات (تعداد برگ، تعداد گل، طول سنبله، ارتفاع گیاه و فاکتور تورم دانه) هم معنیدار بود. با توجه به نتایج آزمایش فوق، مصرف عناصر روی به میزان 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر به میزان 80 کیلوگرم در هکتار برای افزایش رشد و عملکرد و تولید هر چه بیشتر موسیلاژ گیاه اسفرزه در منطقه بم بهترین اثر را داشت.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090531520151122Study on Mentha piperita L. yield, under different plant nutrition systems (conventional, organic and integrand)بررسی عملکرد نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت روشهای تغذیه مختلف (متداول، ارگانیک و تلفیقی)90391810362510.22092/ijmapr.2015.103625FAمحمدرضا کدوریمربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایرانابراهیم شریفی عاشورآبادیدانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0003-4279-2045غلامحسین رحمانیمربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایرانJournal Article20131103To investigate the effects of nutrition systems on the yield and some traits of <em>Mentha piperita </em>L., this experiment was carried out in the experimental field of Kerman Agricultural and Natural Resources Research Center, during 2008 to 2010. A combined analysis of variance was performed using Randomized Complete Block Design with three replications by MSTATC statistical software and means were compared by Duncan test. The treatments were consisting of different levels of N, P and K (conventional system), mixture of different levels of NPK and manure (integrated system), different levels of manure (organic system) and control. The results showed that, the effect of nutrition systems on biological yield, economic yield, dry matter percentage, leaf length, leaf width, and plant height were significant. The yield increased with increasing the amount of nitrogen, phosphorus, and potassium. The yield of <em>Mentha piperita</em> in the integrated system was higher than that of other systems. Maximum fresh weight yield (38313 kg/ha) and maximum economic yield (5634 kg/ha ) were obtained in the first year from integrated system (120kg N, 90kg P, and 120kg K+5 tons manure per hectar). With increasing age of the plant, the fresh weight yield decreased to 15% and 63% in the second and third years, respectively. In the present experiment, the highest yield was obtained with application of 120 kg nitrogen, 90 kg phosphorus, 120 kg potassium, and 5 tons manure per hectare. The use of this plant in a plot of land more than three years will not be cost-effective.بهمنظور بررسی تأثیر سیستمهای تغذیه بر عملکرد و تعدادی از ویژگیهای گیاه نعناع فلفلی (<em>Mentha piperita</em> L.)، آزمایشی از سال 90-1387 با طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا و نتایج سه سال یادداشتبرداری و مورد تجزیه و تحلیل مرکب قرار گرفت. تیمارها شامل مقادیر مختلف کود شیمیایی بهعنوان کشاورزی متداول NPK))، مقادیر مختلف کود دامی و کود شیمیایی بهعنوان نظام کشاورزی تلفیقی و مقادیر کود دامی بهعنوان کشاورزی ارگانیک بود. نتایج نشان داد که سیستمهای تغذیه بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد اقتصادی، درصد ماده خشک، طول و عرض برگ و ارتفاع بوته معنیدار میباشد. بیشترین عملکرد وزن تر و عملکرد اقتصادی از سال اول و سیستم تغذیه تلفیقی (نیتروژن 120 کیلوگرم، فسفر 90 کیلوگرم، پتاسیم 120 کیلوگرم در هکتار به همراه 5 تن کود دامی در هکتار) بهترتیب به میزان 38313 و 5634 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. گرچه با افزایش سن گیاه در سال دوم 15% و در سال سوم کاشت 63% کاهش عملکرد وزن تر مشاهده گردید؛ اما در آزمایش حاضر کاربرد نیتروژن 120 کیلوگرم، فسفر 90 کیلوگرم، پتاسیم 120 کیلوگرم در هکتار به همراه 5 تن کود دامی در هکتار دارای بیشترین میزان عملکرد بود. همچنین با توجه به اینکه گیاه نعناع فلفلی گیاهی چندساله بوده استفاده از این گیاه در یک قطعه زمین بیش از سه سال صرفه اقتصادی نخواهد داشت.