TY - JOUR ID - 106565 TI - تأثیر اسانس‌های آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) و اکالیپتوس (Eucalyptus globulus Labill.) بر رشد، گلدهی و فعالیت آنزیم پراکسیداز در گلایول JO - تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران JA - IJMAPR LA - fa SN - 1735-0905 AU - رضوانی‌پور, شیرین AU - حاتم‌زاده, عبدالله AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 32 IS - 2 SP - 309 EP - 321 KW - آنزیم‌های دفاعی KW - اسانس گیاهی KW - پداژه KW - جوانه‌زنی KW - گلایول DO - 10.22092/ijmapr.2016.106565 N2 - گلایول یکی از مهمترین گیاهان زینتی است که تولید آن به‌وسیله بیماری قارچی پوسیدگی فوزاریومی تهدید می‌شود. اسانس گیاهان آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) و اکالیپتوس (Eucalyptus globulus Labill.) به‌عنوان جایگزینی برای قارچ‌کش‌های شیمیایی برای ضدعفونی پداژه‌ها توصیه شده‌اند، اما تاکنون بررسی قابل توجهی در مورد اثرات این اسانس‌ها بر ویژگی‌های رویشی و گلدهی گلایول در شرایط گلخانه یا مزرعه انجام نشده‌است. به این منظور، پداژه‌های گلایول قبل از کاشت در اسانس آویشن باغی در غلظت‌های 1000، 2000 و 3000 پی‌پی‌ام، اسانس اکالیپتوس در غلظت‌های 2000، 4000 و 6000 پی‌پی‌ام و آب مقطر (شاهد) به مدت 14 ساعت خیسانده شدند. نتایج نشان داد که اسانس آویشن باغی در غلظت ppm1000 موجب افزایش تعداد برگ و گلچه، افزایش طول ریشه، تسریع گلدهی و افزایش تولید پداژه و پداژک شد. دیگر تیمارها موجب تأخیر جوانه‌زنی و گلدهی و کاهش معنی‌دار درصد جوانه‌زنی، ارتفاع و تعداد برگ، طول ریشه و کلروفیل شدند. تیمار با اسانس اکالیپتوس در غلظت‌های بیشتر از ppm2000 اثرات منفی بسیاری بر گلایول داشت، به‌طوری که در غلظت ppm6000 مانع جوانه‌زنی پداژه‌ها و در غلظت ppm4000 مانع گلدهی شد. فعالیت آنزیم پراکسیداز پداژه بعد از تیمار با هر دو نوع اسانس افزایش یافت اما با روندی متفاوت ادامه یافت. فعالیت این آنزیم در طول دوره رویشی در پداژه‌های تیمار شده با آویشن همچنان در سطح بالا باقی ماند، اما در پداژه‌های تیمار شده با اکالیپتوس به میزان قابل توجهی کاهش یافت. UR - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106565.html L1 - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106565_6f7a38d7f1d3945d032fd8b2c971152a.pdf ER -