TY - JOUR ID - 102686 TI - اثرات سطوح مختلف پودر گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum L.) بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار JO - تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران JA - IJMAPR LA - fa SN - 1735-0905 AU - نوبخت, علی AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، مراغه، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 31 IS - 4 SP - 698 EP - 708 KW - خارمریم (Silybum marianum L.) KW - صفات کیفی تخم‌مرغ KW - عملکرد KW - مرغ تخم‌گذار DO - 10.22092/ijmapr.2015.102686 N2 - این آزمایش به‌منظور بررسی اثراتسطوح مختلف پودر قسمت‌های هوایی گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum L.) بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار انجام شد. تعداد 240 قطعه مرغ‌ تخم‌گذار سویه‌‌های-لاین W36، از سن 65 تا 76 هفتگی در پنج تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. پودر گیاه خارمریم مورد استفاده صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد جیره بود. نتایج نشان داد که استفاده از پودر گیاه خارمریم تا 2% نسبت به شاهد موجب افزایش وزن تخم‌مرغ، درصد تولید تخم‌مرغ، توده‌ تخم‌مرغ تولیدی و خوراک مصرفی گردید (05/0>p). در حالی‌که بیشترین وزن مخصوص تخم‌مرغ، در ‌بالاترین درصد پوسته با استفاده از 1% خارمریم مشاهده شد (01/0>p). استفاده از خارمریم موجب کاهش سطح تری‌گلیسرید، کلسترول، آلبومین و پروتئین تام خون مرغ‌ها شد (05/0>p). 2% خارمریم در جیره اثرات افزایشی بر سطح هماتوکریت، هموگلوبین و گلبول‌های سفید خون مرغ‌ها داشت (05/0>p). به‌طور کلی در مرغ‌های تخم‌گذار استفاده از پودر گیاه خارمریم تا سطح 2% جیره، موجب بهبود عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و پارامترهای بیوشیمیایی و سلول‌های خون شد. UR - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102686.html L1 - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102686_8a22037d82f4fc3b1c5e64b214089671.pdf ER -