ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد رازیانه
به منظور بررسی تاثیر روشهای مختلف حاصلخیز کردن خاک بر عملکرد گیاهان دارویی تحقیقی در سالهای زراعی 75 تا پایان 76 در ایستگاه تحقیقات البرز کرج انجام شد. در این تحقیق از گیاهان دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare) استفاده گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل نسبتهای مختلفی از کود شیمیایی خالص به صورت ترکیبی از NPK، مورد استفاده در سیستمهای زراعی رایج و مبتنی بر کودهای شیمیایی و نسبتهای مختلفی از کود دامی، مورد استفاده در سیستمهای زراعی پایدار یا ارگانیک ونیز ترکیبی از نسبتهای مختلف کود دامی و شیمیایی، مورد استفاده در سیستمهای تغذیه تلفیقی در مقایسه با تیمار شاهد بود. این تحقیق بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار به اجرا در آمد. نتایج حاصل از سالهای آزمایش ضمن تجزیه مرکب، با استفاده از آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از سالهای اول و دوم آزمایش مشخص شد که در مجموع بالاترین میزان عملکردهای بذر و کاه در روش تغذیه شیمیایی مربوط به تیمارهای شماره 5 (K=160، P=128، N=160 کیلوگرم در هکتار) و شماره 4 (K=120، P=96، N=120 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب برابر 901.33 و 4326.2 کیلوگرم درهکتار بود. بین تیمارهای روش تغذیه ارگانیک بیشترین عملکردهای بذر و کاه مربوط به تیمار شماره 13 (40 تن کود دامی در هکتار) بود که به ترتیب برابر 947.17 و 5147.2 کیلوگرم در هکتار گردید. این در حالیست که بالاترین میزان این عملکردهای بذر و کاه در روش تغذیه تلفیقی مربوط به تیمار شماره 10 (مخلوط 25 تن کود دامی به همراه K=60، P=48 و N=60 کیلوگرم در هکتار) و به ترتیب برابر 1182.67 و 6627.3 کیلوگرم در هکتار بود. عملکردهای بذر و کاه در روش تغذیه شیمیایی خالص به ترتیب 69.37% و 31.49% در روش تغذیه تلفیقی 122.23% و 101.43% و در روش تغذیه ارگانیک نیز به ترتیب 77.98% و 56.44% افزایش را نسبت به شاهد نشان داد. با توجه به تجزیه مرکب مربوط به دو سال، در مجموع میزان عملکردهای بذر، کاه وبیولوژیک در روش تغذیه تلفیقی نسبت به دو روش شیمیایی خالص و ارگانیک بیشترشده که این افزایش عملکرد در سال دوم نسبت به سال اول مشخص تر بود. بدین ترتیب میتوان به اثر ترکیب کودهای شیمیایی و دامی به عنوان یک منبع تغذیه مناسب برای گیاه و همچنین به عنوان عامل اساسی در اصلاح ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک اشاره نمود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118458_cf17f308ee33f124228905fe2a6af641.pdf
2001-04-21
1
26
رازیانه
عملکرد
ابراهیم
شریفی عاشورآبادی
eshrifi@rifr-ac.ir
1
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
AUTHOR
امیر
قلاوند
amir19521331@ yahoo.com
2
-
AUTHOR
قربان
نورمحمدی
plantstreess@gmail.com
3
-
AUTHOR
ابوالقاسم
متین
4
-
AUTHOR
غلامرضا
امین
amin@tums.ac.ir
5
-
AUTHOR
پرویز
باباخانلو
babakhanlou@rifr-ac.ir
6
-
AUTHOR
محمدحسین
لباسچی
lebaschy@rifr-ac.ir
7
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
AUTHOR
فاطمه
سفیدکن
sefidkon@rifr-ac.ir
8
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
AUTHOR
1- سالاردینی، ع.1. ۱۳۶۶. حاصلخیزی خاک. انتشارات دانشگاه تهران. ۴۴۱ ص
1
2- فرزانه، ه . ۱۳۷۴. اگروشیمی، انتشارات آوای نور. ۳۵۶ ص
2
3- متین، ۱۔ ۱۳۴۸. تغذیه گیاه )وضع عناصر لازمه در خاک و گیاه(. انتشارات دانشگاه جندی شاپور. ۲۰۹ ص.
3
4- متین، ۱. ۱۳۵۰. تکنولوژی، فیزیولوژی و طرق استعمال کودهای شیمیایی در مناطق آرید. انتشارات دانشگاه جندی شاپور. ۳۳۹
4
5- محمدزاده، ع. و میوه چی لنگرودی، ح. ۱۳۷۷. روش مصرف توأم کود حیوانی و فسفره در خاک برای کاهش مصرف کودهای فسفره در خاکهای استان بوشهر. نشریه عملی پژوهشی خاک و آب، ۱۲: ۲۷-۲۰
5
6- ملکوتی، م.ج. ۱۳۷۳. حاصلخیزی خاکهای مناطق خشک، مشکلات و راه حلها. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. ۴۹۴ ص.
6
7- Abdel-Sabour, M. F., Abo-Seoud, M. A. 1996. Effects of organic waste compost addition on sesams growth yield and chemical composition. Agric. Ecosystems Environ., 6: 157-164.
7
8- Afridi, M. A., Afag, SH. S. and Parvaiz, M. 1983. Nitrogen, phosohorus and potasium on the growth and Yield Fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Agric. Science Prog, pp. 63-73.
8
9- Allievi, L., Marchesini, M., Salardi, C., Piano, V. and Ferrari, A. 1993. Plant Quality and soil residual fertility six year after compost treatment. Agric. Tecnology, PP. 85-89.
9
10- Bhati, M. S., Dixit, V. S. and Bhati, D. S. 1988. Effect of nitrogen and stage of umbel picking on yield attributes of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Indian - Perfumer, 32: 306-309.
10
11- Black, C. A. 1992. Soil fertility evaluation and control. New York: Lewis publishers, USA. 746 p.
11
12- Brinton, W. F. Jr. 1979. Effects of organic and inorganic fertilizer on Soil Crops (Result of a long term field expriments in Sweden, translate from Swedish and German of the original work by B. D. pettersson. V. Wistinghaussen.). Misc. Woods and Agric. Inst., Temple, ME
12
13- Buntain, M. and Chung, B. 1994. Effects of irrigation and nitrogen on the yield componenets of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) Australian Journal of Experimental Agriculture. 34: 845-849.
13
14- Carly, J. C. and Than, U. B. 1987. Influence of urea and superphosphate fertilization on microarthropod numbers and fungal activity during short-therm incubation of material from a Pinus radiata D. Don forest floor, plant & soil, 103: 143-46.
14
15- Darmody, R. G., Foss, J. E., McIntosh, M. and Wolf, D. C. 1983. Municipal sewage sludge compost-amended soils: some spatiotemporal treatment effects. Journal Environ. Qual., 12: 231-236.
15
16- Djigma, A., Lairon, D., Nikiema, E. and Ott, p. 1989. Alternative agricoles et autosuffisance alimentaire. Communications de la 7eme conference Scientifigue Internationale der IFOAM. Ouagadougou, 2-5 Janvier 1989.
16
17- Edwards, C. A. 1980. Interactins between agricultural practice and arthworms in: Soil biology as Related to Land Use Practices, Ed. Dindal, D. L, pp. 3-12. Proc. Vll Intl. Soil Zool. olloq, EPA Washington, DC.
17
18- Huhnta, V., Hyvonen, R., Koskennieme, A. and Vilkamaa, P. 1983. Role of pH in the effect of fertilization on Nematoda, Oligochaete, and Microarthropoda. In: new trends in soil Biology, Eds. Lebrun, p., De Medts, H. M. A., Gregoire-ibo, C. and Wauthy, G, pp. 61-73. Dieu Brichart, Louvain la Neuve, Belgium.
18
19- Khan, M. M. A., Afag, S. and Afidi, M. M. R. K. 1992. Yield and 239. quality of fennel (Foeniculum vulgare, Mill) in relation to base and foiler application to nitrogen and phosphorus. Journal of Plant Nutrition, 15(11): 2502-2515.
19
20- Kolata, E., Beresniiewicz, A., Krezel, J., Nowosielski, L. and Slow, 0. 1992. Slow release fertilizers on organic carryiers as the source of N for vegetable crops production in the open field. Acta horticulture, 339: 241-249.
20
21- Leiser, M. 1993. Improving the quality of compost mended peat post for vegetable plantlets in organic farming. Acta horticulture 339: 229-239.
21
22- Lockeretz, W. 1983. Environmentally sound agriculture selected Papers from the 4th International Conference of the IFOAM. Cambridge. Mass. 18-20 August, 1982. Praeger Scientific.
22
23- Mader, L., Pfiffner, U. and Niggli. 1993. Effect of three farming systems (Bio-dynamic, Bio-organic, conventional) on yield and quality of beetroot (Beta vulgar-Risl. var. Esculental) in a seven year crop rotation. Acta Horticulture, 339: 11-31.
23
24- Marechesini, A., Allievi, L., Comotii, E. and Errari, A. 1988. Long term effects of quality-compost treatment on soil. plant & soil, 106: 253-61.
24
25- Marotti, M., Dellacecca, V., Piccaglia, R. and Glovanelli, E. 1993. Agronomic and chemical evaluation of three varieties of Foeniculum vulgare Mill. Acta Horticulture, 331: 63-69.
25
26- Nishio, M. and Kusano, S. 1980. Fluctuation patterns of mocrobial numoers in soil applied with compost. Soil Sci. plant Nutr., 26: 581-93.
26
27- Omidbaigi, R. and Hornoke, L. 1992. Effect of N fertilization on the production of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) Acta Horticulture, 306: 249-252.
27
28- Pera, A., Valini, G., Sireno, I., Bianchin, M. L. and De Bertoldi, M. 1983. Effect of organic matter on rhizosphere micro organisms and root development of Sorghum plants in two different soils. Plant &Soil, 74: 3-18.
28
29- Ravid, U., Putievsky, E., Katzir, I., Ikan, R. 1992. Chiral GC analysis of enantiomerically pure fenchone in essential oils. Flavour and Fragrance Journal, 7(3): 169-172.
29
30- Reichardt, I., Pank, F. 1993. Methode and results breeding a Fennel variety (Foeniculum vulgare Mill.) for annual cultivation. Acta Horticulture, 330: 185-189.
30
31- Schnitzer, M., Khan, S. U. 1989. Soil organic matter. Elsevier Scientific Publishing Company. 319p.
31
32- Sharif, M. F., Chaudhry, M. and Lorho, A. G. 1974. Supperssion of per phosphate-phosphorus fixation by farm yard manure. soil sci. plant Nutr., 20 (4): 395-401.
32
33- Steffen, R. 1979. The value of composted Organic matter in building soil fertility. Compost Sec. & Land Util., 20: 34-37.
33
34- Svab, J. 1978. Problems and results of Foeniculum vulgare cultivation in large scale production in Hungary. Acta Hortic, 73: 297-301.
34
35- Vogtmann, H., Bochncke, E. and Fricke, I. 1986. The Importance of biological agriculture in a world diminishing resource proceeding of the 5th LEOAM International Scientific Conference at the University of Kassel. 27-30 Agu. 1984. Verslagsgruppe. Witzenhausen.
35
36- Wagner, H. 1993. Maximizing seed yield and important components of Fennel (Foeniculum vulgare M.) Wissenschaft Technologie, 95 (3): 114-117.
36
37- Wild, A. 1988. Russel's soil condition & palnt growth. Longman Scientific & Technical. 991 p.
37
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و نیترات ردوکتاز در گیاه .Thymus pubescens Boiss. et kotschy et Celak
گیاه معطر .Thymus pubescens Boiss. et kotschy et Celak یکی از 14 گونه آویشن موجود در ایران می باشد که پراکنش نسبتا وسیعی در شمال و غرب کشور دارد. جهت تعیین فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و نیترات ردوکتاز در شرایط مختلف اکولویک، نمونه برداری از 11 نقطه رویشی در 4 منطقه: دره لار، دماوند، سیراچال و فشم در استان تهران و در دو مرحله رویشی (قبل از گلدهی) و گلدهی انجام شد.فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در برگ گیاهان 4 منطقه با روش درزیوه In vivo تعیین شد. فعالیت آنزیم NR در گیاهان دره لار و سیراچال در مرحله گلدهی بیشتر از مرحله رویشی بود. در گیاهان دماوند تغییرات متفاوتی در فعالیت آنزیم مشاهده شد و در گیاهان فشم فعالیت NR در مرحله گلدهی کمتر از مرحله رویشی بود. گیاهان فشم در مرحله رویشی و گیاهان سیراچال در مرحله گلدهی فعالیت بیشتری نسبت به سایر مناطق نشان دادند. در مجموع گیاهان سیراچال و فشم (شمال غرب استان تهران) نسبت به گیاهان دره لار و دماوند (شرق استان تهران) فعالیت بیشتری نشان دادند.فعالیت آنزیم پراکسیداز در گیاهان سیراچال و فشم و در دو مرحله رویشی و گلدهی پس از عصاره گیری با اندازه گیری میزان جذب آنها تعیین شد. فعالیت آنزیمی تمام نمونه ها در مرحله رویشی بیش از مرحله گلدهی بود. علاوه بر این، گیاهان فشم نسبت به گیاهان سیراچال فعالیت آنزیمی بیشتری نشان دادند. افزایش فعالیت آنزیمی در مرحله رویشی نسبت به گلدهی، براساس تحقیقات انجام شده، می تواند به علت درجه حرارت کمتر در مرحله رویشی باشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118459_6f09e124d125970908d8b51bf54b43db.pdf
2001-04-21
27
53
آنزیم
نیترات ردوکتاز
پراکسیداز
آویشن
گلدهی
رویشی
فاطمه
عسگری
asg.sara@yahoo.com
1
کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
مه لقا
قربانلی
mahlagha.ghorbanli@yahoo.com
2
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت معلم
AUTHOR
1-آئینه چی، یعقوب ، مضرات پزشکی و گیاهان دارویی ایران ، ۱۳65
1
2- شاهرخی، نوبهار ، روشهای کنترل کیفی مواد اولیه داروهای گیاهی ، مرکز انتشارات جهاددانشگاهی شهید بهشتی ، ۱۳۷۵
2
3- شریفی، گلنوش ، ( با راهنمایی دکتر دینا عزیزیان) ، بررسی تاکسونومی گیاه آویشن درایران ، دانشگاه شهید بهشتی،( پایان نامه کارشناسی)، بهمن ماه 1368
3
4- صالحی شانجانی ، پروین ( با راهنمایی حسن ابراهیم زاده ) ، کشت بافت و بررسی اثر عوامل محیطی بر متابولیسم فرآورده های ثانوی و تغییرات کمی و کیفی پروتئینی ، ایزوآنزیمی پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در ارس .Juniperus spp ، دانشگاه تهران، دانشکده علوم ، ( پایان نامه کارشناسی ارشد )، ۱۳۷۵
4
5- طرح جامع آب کشور - حوزه آبریزشور کرج جاجرود ، شرکت مهندسین مشاور جاماب وابسته به وزارت نیرو، ۱۳۹۸
5
6- قهرمان ، احمد ، فلور رنگی ایران ، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ، شماره انتشار۱۱۱۶
6
7- Deans, S.G., Simpson, E., Noble,R.C., MacPherson, A., Penzes, L., Schilcher, H., Phillipson, J.D., Loew, D., "Natural antioxidants from Thymus vulgaris (thyme) Volatile: the beneficial effects upon mammalian lipid metabolism.", Acta-Horticulture, (1993), No.332, 177-182,13 ref
7
8- Edreva, A., Salcheva, G., Georgieva, D. "Stress damage in related to peroxidase induction in wheat plants." ; Plant peroxidase symposium (1993)
8
9- Fonseka, H.D., Asanuma, K.I., Ichii, M., "Changes in nitrate reductases activity of leaf and nitrogen distribution with growth in potato plants "(1997), Japanese Journal of Crop Science, 66:4, 669-674; 15ref
9
10- Li, Xiu-Zhen, Oaks, A., " The effect of light on the nitrate and nitrite reductases in Zea Mays " Plant science (1995), 109, 115-118
10
11- Pinon, D., Sachez, A., " Relationship between the growth of plants and the enzyme activity of peroxidase and nitrate reductase in sugarcane varieties inoculated with mosaic virus."
11
12- Pizelle, G., Thiery, G., "Relationship between nitrite and nitrate reductase activities in leaves of Alnus glutinosa and Robinia pseudoacacia "(1994), 32(6),869-873
12
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مرزه زراعی Satureja hortensis به دو روش تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب
بذر مرزه Satureja hortensis در بهار 77 در ایستگاه تحقیقاتی البرز کشت و در تابستان گیاه برداشت شد. اسانس سرشاخه گیاه در مرحله گلدهی کامل به دو روش تقطیر با بخار آب و تقطیر با (کلونجر) استخراج شد که بازده آن به ترتیب 1.2 و 1.9 درصد بود. پس از تجزیه اسانس با دستگاه GC/MS، 25ترکیب شناسایی شد که در این میان تفاوت قابل ملاحظه ای در دو ترکیب کارواکرول و گاماترپنین با دو روش فوق الذکر مشاهده شد. در روش تقطیر با بخار آب میزان کارواکرول و گاماترپنین 30 و 47 درصد ودر روش تقطیر با آب 45 و 38 درصد به ترتیب ذکر شده محاسبه شد. اختلاف فاحشی در سایر ترکیبهای شناسایی شده در دو روش مشاهده نشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118460_685ab2fb6de6b7b0ffe1d32886441062.pdf
2001-04-21
55
70
مرزه زراعی (Satureja hortensis)
اسانس
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
1
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
لطیفه
احمدی
2
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
1- امین، غلامرضا. ۱۳۷۰. گیاهان دارویی سنتی ایران، جلد اول. معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صفحه ۱۰۴
1
2- زرگری، علی. ۱۳۶۹. گیاهان دارویی، جلد ۴. انتشارات دانشگاه تهران. صفحات ۴۲-۴۵
2
3-مظفریان، ولی اله. ۱۳۷۵. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. فرهنگ معاصر. صفحه ۴۸۳.
3
4- Capone, W; Mascia, C; Melis, M. and spanedda, L. 1988. Determination of terpenic compounds in the essential oil from satureja thymbra growing in sardinia. Journal of chromatography, 457: 427-430.
4
5- Deans, SG. & Svoboda, KP. 1989. Antibacterial activity of summer savory essential oil and its Constituents. Journal of horticultural science, 64 (2): 205-210.
5
6- Guenther, E. 1974. The Essential oils (vol3). Robert E. Krieger pub. Malabar, Florida
6
7-Gora, J. and Lis, A. 1996. Chemical composition of the essential oil of cultivated summer Savory. Journal of Essential oil Research, 8: 427-428.
7
8- Jean, FI; Collin, GI and Lord, D. 1993. Essential oils and microwave extracts of cultivated plants. perfumer & flavorist; 17 (3): 35-41.
8
9. Mnimh, A.C. 1996. Encyclopedia of Medicinal Plants. Dorling & Kindersley, USA
9
10- Oritz, EL. 1996. The Encyclopedia of Herbs, Spices & Flavourings. Dorling & Kinderslej. USA.
10
11- Reineccius, G. 1994. Sourcebook of flavours. Second ed. Chapman & Hall. London, UK.
11
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اسانس اندامهای هوایی و میوه گشنیز .Coriandrum sativum L
اندامهای هوایی گیاه گشنیز Coriandrum sativum در دو مرحله (اوایل گلدهی و گلدهی کامل) و میوه آن از مزرعه گیاهان دارویی واقع در ایستگاه تحقیقاتی البرز (کرج) جمع آوری گردید. از اندامهای هوایی به روش تقطیر با بخار آب و از میوه به روش تقطیر با آب اسانس گیری به عمل آمد. بازده اسانس برای سرشاخه گلدار در اوایل گلدهی 0.43% و در زمان گلدهی کامل 0.18% بود و بازده اسانس حاصل از میوه 0.47% محاسبه گردید.ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. اسانس سرشاخه گلدار بیشتر حاوی آلدئیدهای C10-C16 بود. 20 ترکیب مختلف در اسانس میوه گشنیز شناسایی شد که از میان آنها لینالول به تنهایی 86.5% اسانس را تشکیل می داد. به علاوه اسانس میوه گشنیز 2.8% گاماتر ترپینن، 1.4% آلفا پینن و 1.2% ژرانیل استات داشت.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118461_5a085b49eae06b540c31a8908f425365.pdf
2001-04-21
71
87
گشنیز
Coriandrum sativum
روغن اسانسی
لینالول
فاطمه
سفیدکن
sefidkon@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
LEAD_AUTHOR
1- مظفریان ، ولی اله ،۱۳۷۵ ، فرهنگ نامهای گیاهان ایران ، صفحه 146 ، انتشارات فرهنگ معاصر ، تهران
1
2- زرگری ، دکتر علی ، گیاهان دارویی ، جلد ، صفحه، انتشارات ، تهران .
2
3-Potter, T., 1996, Essential oil composition of cilantro, J. of Agricultural and Food Chemistry, 44:7, 1824-1826.
3
4- Afifi, N., Ramadan, A., Kashoury, E., Banna, H., 1994, Some pharmacological activities of essential oils of certain Umbelliferous fruits, Veterinary Medical J. Giza, 42:3, 85-92.
4
5- Hossein, M., 1995, Response of growth, yield and essential oil of coriander and dill to different nitrogen sources, Egyptian J. of Horticulture, 22:1, 1-10.
5
6- Boselah, N., 1995, Effect of different levels of salinity on the growth, yield and volatile oil constitients of coriander plants, Annals of Agricultural Science, 33:1, 345-358.
6
7- Tiwari, R., Banafar, R., 1995, Application of nitrogen and phosphorus increases seed oil and essential oil of coriander, Indian Cocoa, Arecanut and Species J., 19:2, 51-55.
7
8- Pasquale, R., Rapisarda, A., Germano, M., Ragusa, S., 1995, Effects of cadmium on growth and pharmacologically active constituents of the medicinal plant coriandrum sativum L., Water, Soil and Air Pollution, 84: 1-2, 147-157.
8
9- Potter, T., Fagerson, I., Craker, L., Palevitch, D., Putievsky, E., 1993, Composition of Vietnamese coriander leaf oil, Acta Horticulturae, 344, 305-311.
9
10- Pino, J., Borges, P., Roncal, E., 1993, Compositional differences of coriander fruit oils from various origins, nahrung, 37:2, 119-122.
10
11-Lawrence B., 1987, Progress in essential oils, Perfumer and Flavorist, 12:4, 69-73, 76 80.
11
12- Khan, N., Huq, F., Begum, M., Hussain, B., 1982, Studies on Coriandrum sativum Linn. I. Chemical investigation of the seed, Bangladesh J. of Scientific and Industrial Research, 17: 3/4, 172-174.
12
13- Lawrence B., 1984, Progress in essential oils, Perfumer and Flavorist, 9:2, 23-31.
13
14- Lewis, Y., Nambudiri, E., Krishnamurthy, N., Amma, BSK, 1976, Essential oils in species, Arecanut and Species Bulletin, 8:1, 5-8.
14
15. Dimri, B., Khan, M., Narayana, M., 1976, Some promising selections of Bulgarian coriander for seed and eseential oil with a note on cultivation and distillation of oil, Indian Perfumer, 20: 1A, 13-21.
15
16-Lawrence B., 1980, New trends in essential oils, Perfumer and Flavorist, 5:4, 6, 8, 10, 12-16.
16
17- Lawrence B., 1980, Progress in essential oils, Perfumer and Flavorist, 5:1, 55-58.
17
18- Hilik, L., Moskalenko, V., 1979, Chemical methods of weed control on essential oil plants in USSR, Abstracts of papers, IX International Congress of Plant Protection and 71st Annual meeting of American Phytopathological Society, 487.
18
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر زمان کشت دیم بر روی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس زیره سبز Cuminium cyminium
بذر زیره سبز Cuminium Cyminium در چهار تاریخ جداگانه - اواخر دی تا اواخر اسفند با فواصل ده روزه - در منطقه سیرچ کرمان به روش دیم کاشته شد و در اوایل تیرماه برداشت گردید. بذرهای برداشت شده در اوایل شهریورماه به روش تقطیر با آب (براساس فارماکوپه) اسانس گیری شد و اسانس با بازده 1.5، 3.4،3.4 و 3.1 درصد در چهار نمونه به ترتیب تاریخ کشت ذکر شده بدست آمد. اجزای تشکیل دهنده اسانسها به روش دستگاهی GC/MS مورد شناسایی قرار گرفت. از میان 13 ترکیب شناسایی شده در اسانس به ترتیب مونوترپنهای بدون اکسیژن 57.3، 44.7، 41.6 و 40.2 درصد و مونوترپنهای اکسیژن دار (آلدییدی)42.7، 55.3، 58.4 و 59.8 درصد مجموعه ترکیبهای اسانس را تشکیل داده است که ترکیبهای cuminylaldehyde و P-mentha-1, 4-dien-7-al عمده ترین ترکیبهای بخش آلدییدی اسانس بوده است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118462_7fa9837504c2d9523a4823fdcd481266.pdf
2001-04-21
89
100
زیره سبز
Cuminium cyminium
روغن اسانسی
Cuminylaldehyde
P-mentha-14-dien-7-al
لطیفه
احمدی
1
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
2
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
عهدیه
کالیراد
kalirad@rifr-ac.ir
3
کارشناس مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان کرمان
AUTHOR
1- Atal, C.K. and Kapur, B.M. 1989. Cultivation and Utilization of Aromatic Plants. Regional research Lab. Jammu-Tawi, pp 178-183.
1
2- Agarwal, S. G., Thappa, R. K., Dhar, K. L. and Atal, C. K., 1979. Essential oil of the seeds of Bunium bulbocastanum, Carum garcile and Cuminum cyminium. Indian perfumer. No 1, 34-37.
2
3- Tassan, C. G., and Russell, G. F. 1975. Chemical and sensory studies on cumin. J. Food Sci. vol. 70: 1185-1188.
3
4- Varo, P.T. and Heinz, D.E. 1970. Identification and characterization of 1,4-menthadien-7-al isolated from cumin seeds. J. Agar. Food chem., vol. 18 (No. 2): 239-242.
4
5- Shankaracharja, N. B. and Shankaracharja, M. L. 1988. Research note on the essential oils of Cuminum cyminum and Bunium persicum. Pafai J. Oct. Dec., 33-35.
5
6- Varo, P.T. and Heinz, D.E. 1970. Volatile components of cumin seed oil. J. Agr. Food chem., Vol. 18 (No. 2): 238-238.
6
7- Mahindru, S. N. 1992. Indian plant perfume. Metropolitan, New Delhi, P 138.
7
8- Reinecerious, G. 1996. Source Book of Flavors. pp 238-239.
8
9- Karim, A; Perrez, M. and Bhatty, MK. 1976. Studies on the essential oil of the pakistan species of the family Umbelliferae. Cuminum Cyminium seed oil. Pakistan J. SCI. ind. Res. 19 (5-6) pp 239-242.
9
10- Basser, KHC; Kurkcuoglu, M. and Ozek, T. 1992. Composition of the Turkish Cumin seed oil. J. Essenti. oil Res. 4: 2, 133-138.
10
11- Iiao-yong, J. and Sum IY. 1990. Studies on chemical composition of valatile oil from seeds of Cuminum cyminum. Acta-Botanica-Sinica; 32 (5): 372-375.
11
12- Rechinger, K. H. 1987. Flora Iranica. No 162.
12
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی مقایسه ای مراحل رویشی و سازگاری 5 کولتیوار مختلف وایول (Partenium argentatum)
با توجه به اهمیت گیاهان مولد کائوچو در دنیا، طرح بررسی سازگاری کولتیوارهای مختلف گیاه وایول در ایران تدوین و تحقیق در مورد بهترین روشهای جوانه زنی بذر، زمان و شرایط مناسب کشت آن انجام گرفت و بعد در پی بررسیهای انجام شده، پایه های حاصل از کشت بذر 5 کولتیوار وایول در سال 1375 به بستر زمین انتقال و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار، مطالعات سازگاری در مورد آنها انجام گرفت. بررسی میانگین درصد زندهمانی در کولتیوارهای مختلف در سال اول نشان داد که کولتیوارP6 در سال اول با 100% زنده مانی و در سال دوم با 78.9% حداکثر زنده مانی را داشته است. حداکثر رشد طولی در پایه های یکساله در ارقام P6، P3 به ترتیب برابر 54.50 و 46.25 و در پایه های دو ساله در ارقام P, P3, P6 به ترتیب برابر 63.25 و 59 و 51.75 بوده است. همچنین حداکثر میانگین رشد قطری در سال اول در رقم P3 برابر با 2.3 سانتیمتر و در سال دوم برابر با 2.9 سانتیمتر در ارقام P و P3 بوده است. حداکثر میانگین رشد پیرامونی نهالها در پایه های یکساله در رقم P3 برابر 2035 سانتیمتر مربع بوده است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118463_e9749b90925217245470bd757aaf9c2f.pdf
2001-04-21
101
111
وایول
سازگاری
رشد طولی
رشد قطری
رشد پیرامونی
زهرا
فاکر باهر
1
کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
سید محمود
غفاری
2
استادیار بخش بیوشیمی دانشگاه تهران
AUTHOR
1. فاکر باهر ، زهرا . ۱۳۷۳ . معرفی وایول گیاه مولد کائوچو و بررسی امکان کشت و سازش پذیری آن ، در ایران . سال ۱۰ و جلد ۱ ،۳۲-۳۸.
1
2- Mills, D. and A. Benzioni and M. Forti, 1989. Performance of USDA Guayule linns in the northern negev of Israel. Economic Botany NO: 43:3. 378-385.
2
3- Naqvi, H. H., A. Estilai, and I. P. Ting (eds.) 1992. New Industrial crops and products. Association for the advancement of Industrial crops, Riverside. california. 245 p.
3
4- Rabbani, A., M. H. Bhatti and Z. Ahmad, 1987. Guayule-a potential rubber crop for arid and marginal lands prog. Farming, vol. 7. No. 2:28-30.
4
5- Whitworth, J. W., and E. E. Whitehead (eds.) Guayule Natural Rubber GAMC and USDA-CSRS, office of Arid Lands studies, University of Arizona, Tucson, 445 p.
5
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی ترکیبات متشکله روغن اسانسی گونه برگ بو (.Laurus nobilis L) از دو منطقه مختلف
گونه برگ بو در اواخر اردیبهشت ماه 1377 از باغ ایستگاه تحقیقاتی نوشهر (استان مازندران) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب، اسانس گیری به عمل آمد. راندمان اسانس گیری برابر 0.93% (براساس وزن برگ خشک) بود. همچنین به منظور مقایسه ترکیبات متشکله این گونه گیاهی که از منطقه رویشی دیگری جمع آوری شده باشد، با ترکیبات متشکله همین گونه گیاهی که در ناحیه شمالی کشور روئیده است، گونه برگ بو از محل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع (باغ گیاه شناسی ملی ایران) نیز جمع آوری و از برگ خشک شده آن به همان روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد (راندمان عمل در این مورد 1.6% نسبت به برگ خشک گیاه بود).
ترکیبات متشکله هر دو اسانس به روشهای گاز کروماتوگرافی مویی و گازکروماتوگرافی مویی متصل به طیف سنج جرمی مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. در میان 35 ترکیب شناسایی شده در این دو اسانس که مجموعا 90.1 درصد ازوزن اسانس گونه روئیده شده در نوشهر و 95.2 درصد از وزن اسانس گونه جمع آوری شده از باغ گیاه شناسی ملی ایران (تهران) را تشکیل می دادند، به ترتیب ترکیبات1,8-Cineole (44.0 و 48.5%)،a-Terpinenyl acetatea (15.6 و 12.5%)، Sabinene (10.3 و 9.5%)،a-Pinenea (4.3 و 4.4%)، b-pinene (3.7 و 3.2%)،Linalool (5.2 و 1%) وTerpinen-4-ol (1.9 و 2.5%) بیشترین میزان را به خود اختصاص می دهند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118464_cc91a4aaf272fe7325f22d6397b226a3.pdf
2001-04-21
113
127
روغن اسانسی
برگ بو
1 و 8- سینئول
آلفاترپیننیل
استاتسابینن
محمدمهدی
برازنده
mbaraz@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
AUTHOR
1- زرگری، علی ۱۳۶۹. گیاهان دارویی، جلد چهارم. انتشارات دانشگاه تهران. صفحه
1
2- Fiorini, C.; Fouraste, I; David B. and Bassiere J. M. 1997. Composition of the flower, leaf and stem essential oils from Laurus nobilis L. Flavoua and Fragrance Journal, 12: 91-93.
2
3- Zhengkui L. H, Yingfang, G. 1990. Chemical constituents of the essential oils from the leaves of Laurus nobilis and tendency to changes in the constituents month by month. Res. Inst. Daily-use chem. Ind. Schian Prov., Chung King, Peop. Rep. China, 32 (11): 878-82.
3
4- Kekelidze, N. A. 1987. Essential oils of the bark and wood stem of Laurus nobilis. Inst. Biokhim. Rast, Tbilisi, USSR. Khim Prir. Soedin, 3: 458-9.
4
5- Kekelidze N. A. and Dzhanikash Vili, M. I. 1987, Dynamics of the accumulation and formation of essential oil components in laurel leaves during development. Fizil. Biokhim. Kult. Rast, 19 (6): 606-14.
5
6- Hokwerda, H. and Bos, R. 1982. Composition of essential oils of Laurus nobilis L. var. angustifolia and Laurus azorica. Planta Medica, 44 (2): 116-119.
6
7- Davies, N. W. 1990. Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methylsilicon and carbowax 20M phases. Journal of chromatography, 503: 1-24.
7
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس پوست میوه و برگ بنه Pistacia atlantica subsp. mutica
بنه یا چاتلانقوش با نام علمی Pistacia atlantica subsp. Mutica از انواع پسته وحشی غالب در فلات ایران است. حدود دو میلیون هکتار از زمینهای ایران برای رشد و نمو این گیاه با ارزش مستعد است. چون این گیاه اندامهایی با با ترکیبهای معطر دارد، پوست میوه و برگ بنه جهت شناسایی ترکیبهای شیمیایی آن در سال 1377 از پارک خجیر در شرق تهران جمع آوری گردید. اسانس نمونه پوست میوه به روش تقطیر با آب و نمونه برگ به روش تقطیر با بخار آب، گرفته شده اند. بازده اسانس بر اساس نسبت پوست میوه تر 0.58 و در نمونه های برگ درخت نر 0.07 درصد و برگ درخت ماده 0.04 درصد با وزن تر محاسبه گردیده است.ترکیبهای اسانس با دستگاههای گروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شده اند. بیشترین ترکیبهای در اسانس پوست میوه در مرحله رشد نهایی را ترکیبهای a - pinene (73.6 درصد)، b - pinene (5.3 درصد)، myrcene (3.3 درصد) و camphene (2.3 درصد) تشکیل می دهند، و در نمونه برگ درخت نر بیشترین ترکیبها عبارتند از: a - pinene (36.2 درصد)،y-cadinene (17.9 درصد) و b - pinene (6.3 درصد) و در اسانس برگ درخت ماده a - pinene (21.7 درصد)، y-cadinene (19.3 درصد) و (4.7 درصد) بیشترین را تشکیل میدهند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118465_40472396f09484679635a54d4d77f800.pdf
2001-04-21
129
141
بنه (Pistacia atlantica subsp. mutica)
اسانس
کامکار
جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمد باقر
رضایی
mb.rezaee@gmail.com
2
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
یحیی
دهقانی شورکی
shuraki@yahoo.com
3
-
AUTHOR
1. عمادی، محمدحسین. ۱۳۷۵. بررسی وضعیت موجود پسته وحشی در ایران، گزارش شماره ۲، چاپ اول، وزارت جهاد سازندگی، مرکز تحقیقات و بررسی مسائل روستایی
1
2- میرحیدر، حسین. ۱۳۷۲. معارف گیاهی، جلد دوم، صفحه ۱۰۹ تا ۱۱۱، انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی
2
3- ایران نژاد پاریزی، محمدحسین. ۱۳۷۳. بررسی رویشگاه های طبیعی پسته در ایران، پژوهش و سازندگی، شماره ۱۹، سال 5 تابستان، صفحه ۲۰ تا ۲۹.
3
4- ثابتی، حبیب ا... ۱۳۷۳. جنگلها، درختان و درختچه های ایران، چاپ دوم، ناشر دانشگاه یزد
4
5- موافقی، علی، ۱۳۷۱. بررسی موسیلاژهای تیره بارهنگیان، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران (علوم پایه) (در دست انتشار
5
6- ایزد دوست، محمد. ۱۳۹۳. شیمی گیاهی، صفحه ۲۵ تا ۷۰، از انتشارات دانشگاه تهران.
6
7- آینه چی، یعقوب. ۱۳۷۲. مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران، صفحه ۱۰، از انتشارات دانشگاه تهران
7
8- مراقبی، فرهنگ. ۱۳۷۶. تاثیر پارامترهای زیست محیطی و تیغ زدن درگونه. .Pistacia atlantica Desf در تولید روغن های اسانسی رزین در سه استان کرمانشاه، لرستان و ایلام. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد )واحد شمال تهران(
8
9- Parker. 1993. Editor inchif: Encyclopedia of chemistry -MC Grow, Hill.
9
10- Kusmenoglu, S; Baser, K.H.C. and Ozek, T. 1995. Constiuents of the essential oil from the hulls of Pistacia vera L., J. Essent. Oil ReS., 7,441-442.
10
11- British Pharmacopoeia, 1988. Vol.2, pp. A137-A138, HMSO, London
11
12-Bauer, K.; Garbe, D.,Surburg, H. 1990 Common Fragrance and Flavor Materials. Pub. VCH-Germany.
12
13-Kaiser, G.L. 1976. SCM crop., US 4000 207
13
14-Sandra, P. ; Bicchi, C. 1987. Chromatograpic method, Capillary Gas Chromatography in essential oils Analysis. Chapter8, Retention Indices in Essential oil Analysis, pp 259-274.
14
15-Davies, N.W.1998. Gas Chromatographic Retention Index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicon and Carbowax 20 M phases. J.Chromatography, 503, pp1-24.
15
16-Dictionary of Natural products, 1994. Vol. 4, pp. 4685, Published by Chapman & Hall.
16
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه اسانس رزین درختان بنه در استانهای کرمانشاه، لرستان و ایلام
در این پژوهش سه رویشگاه بنه، به ترتیب از استان کرمانشاه، استان لرستان و استان ایلام به منظور مقایسه اسانس رزین درختان بنه.Pistasia atlantica Desf انتخاب گردیدند. در بررسیها مشخص گردید که مواد استخراج شده از درختان نوعی رزین و ترکیبی لیپیدی بوده است .رزین توسط مجاری اختصاصی بنه به نام Duct منتقل می گردد. رزیندر سه لایه حد فاصل کامبیوم تا پریدرم ذخیره می شود. از رزین درختان بنه استان لرستان اسانس بیشتری بدست می آید.در روغن اسانسی بنه بیش از 20 ترکیب وجود دارد. در رویشگاههای استان لرستان و ایلام 9 ترکیب و در رویشگاه استان کرمانشاه 8 ترکیب آن غلظتی بیش از 3% درصد داشته و ارزش صنعتی دارند. a-Pininea به تنهایی حدود 90% ترکیب را به خود اختصاص داده است. بیشترین حجم تولید روزین مربوط بهP.atlanticasubsp kurdica منطقه نخجیر می باشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118466_5a51b6576739b46209ed03888a404665.pdf
2001-04-21
144
160
بنه
اسانس
فرهنگ
مراقبی
moraghebi@yahoo.com
1
-
AUTHOR
سودابه
علی احمد کروری
2
-
AUTHOR
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
3
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
1- آینه چی، یعقوب: مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران ۱۳۷۲
1
2- ایرانپور - فواد، علامحسین، پورنجف، طرح بهره برداری سقز سری نخجیر - دفتر بهره برداری اداره کل منابع طبیعی ایلام ۱۳۷۱
2
3- ایزد دوست، محمد: تألیف شیمی گیاهی ۱۳۶۳
3
4- بنی جمالی، عاطفه: بررسی فارماگنوزی صمغ سقز ایران حاصل از دو گیاه KHINJUKPISTACIA وPISTACIAATLANTICA -پایان نامه دکترا - داروسازی. دانشگاه آزاد واحد تهران ۱۳۷۲
4
5 - سهرابی، سید رحمان: نقش بهره برداری سقز بر تجدید حیات درختان بنه، مجموعه مقالات اولین سمینار ملی بنه
5
6- صادقی، حمید: بررسی کمی و کیفی ترکیبات رزین در کشت بافت و گیاه کامل کاج: پایان نامه - دانشگاه تهران ۱۳۷۴
6
7- طرح توجیهی احداث کارخانه شیمی گیاهی ایلام، وزارت صنایع ۱۳۶۴.
7
8- فتاحی، محمد: بهره برداری(صمغ )از درختان پسته وحشی در کردستان، مجموعه اولین مقالات اولین سمینار ملی بنه ۱۳۷۴) در دست انتشار)
8
9- گزارش منابع طبیعی استان کرمانشاه، به مناسبت ورود ریاست جمهوری ۱۳۷۳
9
10- موافقی، علی: بررسی موسیلاژهای تیره بارهنگیان، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران (علوم پایه) ۱۳۷۱.
10
11-Coppen.J.J.W. and Robinson J-M: Terpenoid constituents and properties of xylem oleoresin from exotic Pinus radiata, Naval Stores Review Mar./April 1988 12-14.
11
12- Coppen J.J.W and Robinson J.M. and Mullin L.J: Composition of xylemresin from fire Mexican and Central American Pinus species growing in zimbabwe. 1988. Phytochemistry. 27: No 6. 1731. 1734.
12
13- Coppen J.J. W and Robinson J. M and Kaushal A.N: Composition of xylem resin from Pinus wallichiana and poroxburghii. 1988. Phytochemistry 27: No: 2873-2875.
13
14- Coppen J.J.W: First seps in the evaluation of pineresin as a wource of aroma chemicals "The Chemistry of Flavours and Fragrances" Int. conf. univ. Rent. 16-19 July 1991.
14
15- Copeen J.J.W, Gayc., James D.J. Robinson J. M and suprianaN: variability in xylem resin composition amongst natural population of Indonesian Pinus merkusii. 1993. Phytochemistry 33: No. 1: 129-136.
15
16- Coppen J.J.W, Gayc., James D.J., Robinson J.M. and Mullin L-J: xylem resin composition and chemotaxonomy of three verities of Pinus caribaea 1993. Phytochemistry 33: No. 5: 1103-1111
16
17- Guenter-E: The Essentiol oil Volume Two 1982.
17
18-Lewinsonn: E, Savage. J J and CroteauR: Defense mechanisms of Conifers(1991). Plant Physiology: 46: 38-43.
18
19- Parker.S Editor inchief: Encyclopedia of Chemistry-MC Grow, Hill 1993.
19
20- Simpson B.B (1980) Economic Botany: plants in our world Copyright 1986 346-350.
20
21- Tisdale R.A and Nebeker T.E.: Resin flow as a function of height along the bole of loblolly Pine, 1962. Can. J. Bot. 10: 2509-2511.
21
22- Wertheim. 6: new observation ongall-Producing aphidson Pistacia atlantica in Israel. 1955. Bull. Res. Coun, Israel 4(4), (392-4)-8.
22
23- Zazdani-R, Rudin. D, Alden. T, Lindgren. D, Horbom. Bandljung.K. Inheritance pattern of five monoterpenes in scots pine (Pinus sylvestric L.) 1982.97: 261-272.
23