ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) در دوره رشد گیاه و با روشهای مختلف تقطیر
برای اجرای این طرح اندامهای هوایی آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) از یکی از رویشگاههای طبیعی خود در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال، در سه مرحله قبل از گلدهی، اوایل گلدهی و گلدهی کامل جمعآوری گردید و با روشهای مختلف اسانسگیری (تقطیر با آب، تقطیر با آب و بخار آب و نیز تقطیر با بخار آب مستقیم)،اسانس استخراج و بازده اسانس محاسبه شد. سپس اسانسهای بدست آمده با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفت. بدین ترتیب، تأثیر مرحله رشد گیاه و روش اسانسگیری بر کمیت و کیفیت اسانس آویشن کوهی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین بازده اسانس با روش تقطیر با آب و پایینترین بازده به روش تقطیر با بخار آب حاصل شد. بازده اسانس بسته به روش تقطیر و مرحله رشد گیاه بین 0.28% تا 1.80% متغیر بود. ترکیبهای اصلی در تمام اسانسها کارواکرول (61.2%- 46.7%)، تیمول (26.9%-7.5%)، گاماترپینن، پاراسیمن و بورنئول بودند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118190_21e8a233d68d308b07d4a2328f02797d.pdf
2002-12-22
1
22
آویشن کوهی
Thymus kotschyanus
اسانس
روش تقطیر
کارواکرول
تیمول
فاطمه
سفیدکن
sefidkon@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
عباس
رحیمی بیدگلی
2
دانشگاه شهید بهشتی، دانکشده علوم، گروه شیمی
AUTHOR
جمزاد، زیبا، 1373، آویشن، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
1
مظفریان، دکتر ولیالله، 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر،تهران، 740 صفحه.
2
Takashi, H., 1996, JPn.Kokai Tokkyokoho Jp. 8, 104, 615.
3
Kerekes, S. A.; Kerekes, G., 1996, Hung. Telijes HU 63, 322.
4
Lai, Y., 1995, Faming Zhuanli Shenqing Gongkai Shumingshu CN. 1, 98, 643.
5
Dupont, P., 1995, Fr. Demande Fr. 2, 710, 266, 31.
6
Bagley, D.M.; Gardner, J.R.; Holland, G., 1996, Toxical in vitro, 10:1, 1-6.
7
Jalon, J., 1995, Dan. DK. 169,887.
8
Wight, G.R., 1995, Eur. Pat. Appl, EP 684, 37.
9
Pelletier, J., 1994, Fr. Demande FR. 2, 706, 307.
10
Zygadlo, J.A., Lamarque, A.L, 1995, Grasas Aceites, 46(4-5), 285-8.
11
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس Oliveria decumbens vent
گلهای گیاه لعل کوهستان Oliveria decumbens در فصل تابستان از منطقه کرمانشاه جمعآوری گردید و پس از خشک شدن در دمای محیط به روش تقطیر با بخار آب اسانسگیری شد. اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد رنگ با بازده 0.1% بدست آمد. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف گازی (GC) و دستگاه گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفتند. از میان 14 ترکیب شناسایی شده در این اسانس کارواکرول (29.07%)، تیمول (28.11%)، گاماترپینن (20.46%) و پاراسیمن (15.40%) بیشترین غلظت را داشته و در مجموع 93% از اسانس گیاه O.decumbens را تشکیل میدادند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118193_c91d717587d461032d8be23ab55dc495.pdf
2002-12-22
23
31
Oliveria decumbens
کارواکرول
لعل کوهستان و اسانس
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهان دارویی
AUTHOR
مهردخت
نجف پور نوایی
navaei@rifr-ac.ir
2
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهان دارویی
AUTHOR
قهرمان، احمد. فلور رنگی 1377 جلد 18 بشماره 4/22
1
مظفریان، ولی اله، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، 1375 انتشارات فرهنگ معاصر صفحه 371
2
Chang S.S. Kirk- othme, (1966) Encyclopedia of chem, tech, g. 2nd Ed.
3
Davies, N.W., (1998), Gas Chromatographic Retention Index of monoterpenes nd sesquiterpenes on methyl silicon and carbowax 20 Mphases. 503, pp. 1-24
4
Guenther, E. (1986). The essential oils. Vol 2 and 3.
5
Sandra, P. Bicchi, C. (1987). Chromatographic metho, Capillary Gas- Chromatography in Essential oil analysis chapter 8, Retention Indice,. in Essential oil analysis, pp.259-274.
6
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر رویشگاه بر بازده و ترکیبهای شیمیایی اسانس Eucalyptus camaldulensis Dehn
به منظور مقایسه ترکیبهای شیمایی اسانس اوکالیپتوس کامالدولنسیس از سه منطقه مختلف آب هوایی، این گونه گیاهی در بهمن ماه 1378 از سه منطقه نورآبادممسنی (استان فارس)، بهشهر (استان مازندران) و تهران (استان تهران) جمعآوری و پس از انتقال به آزمایشگاه شیمی گیاهی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، از برگ تازه آنها به طور مجزا و به روش تقطیر با آب اسانسگیری شد.
از هر یک از این نمونهها روغن اسانسی به رنگ زرد روشن و به ترتیب با بازده 60/0، 14/0 و 51/0 درصد (براساس وزن برگ خشک) بدست آمد. ترکیبهای شیمیایی این اسانسها به روشهای کاپیلاری گاز کروماتوگرافی متصل به آشکار ساز یونیزاسیون توسط شعله هیدروژن (CGC-FID) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) به طور کمی و کیفی شناسایی شدند. در هر یک از این اسانسها تعداد سیوچهار ترکیب شناسایی شدند که در میان آنها به ترتیب سه ترکیب 1 و 8- سینئول (48.8%، 1.0% و 2.5%)، پاراسیمن (16.3%، 35.5% و23.9%) و اسپاتولنول (3.7%، 20.7 و 15.4%) بالاترین میزان را به خود اختصاص میدهند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118200_abb8bcba62f86a1a8796af168270fd91.pdf
2002-12-22
33
48
اسانس
روغن اسانسی
اوکالیپتوس
1 و 8- سینئول
پاراسیمن
حسین
شاکر
1
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی- دانشکده زیستشناسی
AUTHOR
محمدمهدی
برازنده
m_baraz@hotmail.com
2
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمدباقر
رضایی
mrezaee@irfr-ac.ir
3
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
جوانشیر، کریم و مصدق، احمد، 1371. اوکالیپتوس. دانشگاه تهران، صفحه 134.
1
زرگری، علی، 1363. گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 310.
2
Bignell, C.M., Dunlop, P.J., Brophy, J.J. And Jackson, J.F., 1996. Volatile Leaf Oils of some south- western and southern Australian species of the genus Eucalyptus. Part XII. A. subgenus eudesmia: B. subgenus symphyomyrtus: (a) section excertia; (b) series globulares. Flavour and Fragrance Journal, 11: 145-151.
3
Davies, N.W., 1986. Gas Chromatographic Retention Indices of Monoterpenes and Sesquiterpenes on Methylsilicon and Carbowax 20M Phases. Journal of Chromatography, 503: 1-24.
4
Duke, J.A., 1985. CRC Handbook of Medicinal Herbs, 185-186.
5
Guenther, E., 1949. The Essential Oils, 2:708-711.
6
Jenings, W. and Shibamoto, T. 1980. Qualitative Analysis of Flavour and Fragrance Volatiles by Glass Capillary Gas Chromatography. Academic Press, New york.
7
Milhau, G., Pelissier, Y. and Bessiere, J.M., 1997. Invitro Antimalarial Activity of Eight Essential Oils, The Journal of Essential Oil Research, 9:329-333.
8
Moudachirou, M., Gbenou, J.D., Chalchat, J.C., Chabard, J.L. and Lartigue, C., 1999. Chemical Composition of Essential Oils of eucalyptus from Benin: Eucalyptus citriodora and E. camaldulensis. Influence of Location, Harvest Time, Storage of Plants and Time of Steam Distillation. The Journal of Essential Oil Research, 11:109-118.
9
Samate, A.D., Nacro, M., Menut, C., Lamaty, G. and Bossiere, J.M., 1998. Aromatic Plants of Tropical West Africa. VII. Chemical Composition of the Essential Oils of Two Eucalyptus Species (Myrtaceae) from Burkina Faso: Eucalyptus alba Muell. and E. camaldulensis Dehnardt. The Journal of Essential Oil Research., 10:32-324.
10
Sybil, P., 1984. McGraw- Hill Dictionary of Chemical Terms.
11
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس بومادران کوهستانی Achillea vermicularis Trin.
از اسانس اکثر گونههای بومادران در صنایع مختلف دارویی و بهداشتی استفاده میشود. به علت شرایط اقلیمی مناسب و سایر عوامل خاص جغرافیایی گیاهان متنوع و زیادی در بیشتر مناطق ایران میرویند که اکثرآنها خواص متفاوتی را دارا میباشند. استفاده صحیح از گیاهان دارویی مستلزم شناخت و بررسی دقیق ترکیبهای شیمیایی موجود در آنها است. تجزیه و شناخت کامل چنین گیاهانی از نظر بحث داروشناسی اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق پس از جمعآوری گیاه از شهرستانک به روش تقطیر با آب (نوع کلونجر طبق دارونامه بریتانیا) نمونه مورد آزمایش مورد اسانسگیری قرار گفت که بازده اسانس در گل 0.44 درصد و در برگ 0.71 درصد بدست آمد. نمونههای اسانس گل و برگ توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در گل عبارتند از: Camphor (31.2 درصد)، 1.8-cineole(25.7درصد)، camphor (21.4درصد)، trans- p- menth- 2- en- 1- ol (5.3 درصد) و همچنین در برگ 1.8- cineole (25.4درصد)، camphor (21.4درصد)، trans- p- menth- 2- en- 1—ol (18 درصد) و sabinene (4 درصد) بدست آمد. با توجه به میزان مواد مؤثره موجود در گیاه که عمدهترین آنها ترکیب camphor در گل است به عنوان ترکیبی که دارای خواص ضد جوش، ضد احتقان و ورم، گندزدا، خلطآور و تسکین دهنده سوزش و خارش شناخته شده و همچنین ترکیب 1 و 8- سینئول که دارای خواص بیهوش کنندگی، کرمکش، ضد آلرژی، گندزدا، باکتریکش، خلطآور، مسکن، پایین آورنده فشار خون، عامل درمان التهاب حنجره سرفه و برونشیت است و همچنین ترکیب ترپینئول که دارای خواص ضد آلرژی، گندزدا، ضد سرفه، باکتریکش و عاملی که باعث تحریک انقباضهای کیسه صفرا میشود، شناخته شده است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118201_2a5b048ce41b8f64d323376e699906d6.pdf
2002-12-22
49
58
بومادران کوهستانی
تقطیر با آب
کافور
1و8- سینئول و ترپینئول
کامکار
جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمدباقر
رضایی
mrezaee@irfr-ac.ir
2
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
پارسا، احمد. 1943. فلور ایران، جلد سوم، صفحه 232.
1
رشینگر، کارل هینز. 1986. فلورا ایرانیکا، کمپوزیته 5- آنته میده، نمره 158، صفحه55.
2
قهرمان، احمد. 1368. فلور رنگی ایران. جلد 11، شماره 1258، از انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
3
Brunke, E.J.; Hammerschmidt, F.J. and Aboutabl, A. 1986. Volatile constituents of Achillea wilbelmsii C. Koch. (Syn. Achillea santolina auct. Mult) from Egypt and Turkey. In: Progress in essential oil research. Edit., Brunk, E.J. pp.. 85-95, Walter de Gruyter, Berlin.
4
Cernaj, P.; Liptakova, H., Mohr, G.: Repeak, M. and Honcariv, R. 1983. Variability of the content and composition of essential oil during ontogensis of Achillea collina Bhocker., Herb Hung., 22, 21-27.
5
Chandler, R.F,; Hooper, S.N. and Harvey, m.J. 1982. Ethnobotany and phytochemistry of yattow, Achillea millefolium, Compositae, Econ. Bot., 36, 203-223
6
Clausen, J.; Keck, D.D. and Hiersey, W.M. 1948. “Experimental studies on the nature of species. III Environmental responses of climatic races of Achillea. Carnegia Inst. Washington publ. Washington 581, pp. 132.
7
Davies, N.W. 1998. Gas Chromatographic retention index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl and carbowax 20 M phases., J. Chromatography, 503, 1-24.
8
Eglseer, K.; Jurenitsch, J.; Saukels, J.; Franz, Ch. And Kubelka, W. 1988.
9
Greger, H.; Grenze, M. and Bohlmann, F. 1981. Polyacetylenic compounds, Part 260. Amides from Achillea species and leucocyclus formosus., Phytochemistry, 20, 2579-2581.
10
Hanlidou, E.; Kokkini, S. and Kokkalou, E. 1992. “ Volatile constituents of Achillea abrotanoides in relation to their infragenetic variation”., Biochem. Syst. Ecol., 20, 33-40.
11
Hethelyi, E.; Danos, B. and Tetenyi, P. 1988. “Investigation of the essential oils Of the Achilea genus. 1. The essential oil composition of Achillea distans W. et K. Ex. Willd., Herba Hungarica, 27: 35-42.
12
Hoffmann, L.; Fritz, D.; Nitz, S.; Kollmannsberger, H. and Drawert, F. 1992. “Essential oil composition of theree Polyploids in the Achillea millefolium complex.”, Phytochemistry, 31, 33-40.
13
Mitich, L.W. 1990. Yarrow- The herb of Achilles. Weed Technol., 4, 451-453.
14
Motl, O.; Ochir, G.and Kubeczka, K.H. 1990. Composition of Achillea asiatica Serg. Essential oil., Flav. Fragr. J., 5, 153-155.
15
Plchova, S.; Spurna, B. and Karpfel, Z. 197. Intra- and interspecific differentiation within the Achillea genus., Planta Med., 19, 75-82.
16
Sacco, T.; Nano, G.M. and Frattini, C. 1972. “Ricerche botaniche chimicoessenziere su alcune Achilee montane dell’ acro alpino centro- occidentale, Primo Contributo. Ess. Der. Agrum., 42, 316-324.
17
Sandra, P.; Bicchi, C. 1987. Chromatographic method, capillary gas Chromatography in essential oil analysis., Chapter 8, retention indices in essential oil analysis, P. 259-274.
18
Simon, J.E.; Chadwick, A.F. and Craker, L.E. 1984. Herbs: An indexed bibliography, 1971-1980, pp. 101-102, Elsevier Sci., publ., Amsterdam.
19
Stahl, E. and Wollensah, A. 1985. Observation on the function of the glandular bairs of yarrow Achillea millefolium. 1st report removal of the glandular bairs and growth of the florect., J. Plant Physiol., 121, 83-88.
20
Twaij, H.A.A. 1983. Some pharmacological studies of Achillea santolina L. and Achillea micrantha M.B., Fitoterapia, 54, 25-32.
21
Vergleichende untersuchungen des atherischen oles verschiedener sippen des Achillea millefolium Aggregats., Scientica Pharmaceutica, 56: 15.
22
Yusupov, M.I.: Kasymov, S.Z.; Abdullaev, N.D.; Sidyakin, G.P. Yagudaev, M.R.1977 New isorideniin lactone from Achillea biebersteinii., Khim. Prir. Soedin., 13, 800-802.
23
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی ترکیبهای شیمیایی موجود در اسانس گیاه Dracocephalum kotschy Boiss.
جنس Dracocephalum از تیره نعناعیان در ایران 8 گونه علفی یکساله و چند ساله معطر دارد که گونه D. kotschy یکی از گونههای انحصاری این جنس در ایران محسوب میشود. سرشاخههای گلدار این گیاه از اطراف تونل کندوان در ارتفاع 2600 متری جمعآوری شد و اسانس آن به روش تقطیر با بخار آب با بازده 0.5% (برحسب وزن خشک) استخراج شد. تجزیه و تحلیل اسانس با استفاده از دستگاه GC/MS و GC نشان داد که ترکیبهای (38.2%) Limonene، (24.5%) Perilladehyde، (7.5%) Geraniol، (6.3%) α-Pinene، (6.1%) Neral و (5.2%) cis-β-ocimene در مجموع 87.8% از کل مجموعه ترکیبهای اسانس (29 ترکیب) را تشکیل میدهند. سایر ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس به همراه شاخص کواتس، طیف جرمی و در صد آنها مورد بررسی قرار گرفته است و در جدول شماره 1 آورده شدهاند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118202_e1a86144f8b60af0c0f8545bad1bf9e6.pdf
2002-12-22
59
68
Limonene. Dracocephalum kotschy
Perillaldehyde
اسانس
مهردخت
نجف پور نوایی
navaei@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی بخش گیاهان دارویی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
2
عضو هیئت علمی بخش گیاهان دارویی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
آزادبخت، دکتر محمد، 1378. ردهبندی گیاهان دارویی. نظر طبیب، تعداد صفحه 400
1
قهرمان، دکتراحمد، 1362. فلور رنگی. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
2
Budrug, Mv, 1973. The Biological characteristics and essential oil content of som labiatae in moldavia, poleznye- svoistva- moldavi 62-69
3
Halasz, K. Hornok, L. 1988. Data on the cultivation of Dracocephalum moldavical L. In Hungary. Herba- hHangarica. 27: 1, 49-58;11
4
Holm, y. galambosi, B. 1988. Variation of the main terpenes in dragonhead during growth. Flavour and Fragrance Journal. 3:113- 115
5
Mizra, IN.Shawl, AS. 1988. Volatile constitutents of Dracocephalum nutans. Planta medica. 54: 2 165-166
6
Rechinger, Flora Iranica vol, 150
7
Yaghmai, MS. Taffazoli, R. 1988. The essential oil of Dracocephalum kotschy Boiss. Flavour and Fragrance Journal. 3:1 33-36
8
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی و مقایسه اسانس پونه سرخآبادی Mentha longifolia (L.) Hudson var. chlorodictya Rech.f. در دو رویشگاه مختلف
پونه، گیاهی است از تیره نعنا (Lamiaceae) و دارای گونههای متفاوت، که ترکیبهای موجود در اسانس آنها بر حسب گونه، منطقه جمعآوری، زمان برداشت متغییر است. در این تحقیق گونه پونه سرخ آبادی Mentha longifolia (L.) Hudson var. chlorodictya Rech. f.از دو رویشگاه متفاوت جمعآوری و با روش تقطیر با بخار مورد اسانسگیری و مورد مقایسه قرار گرفت. بازده اسانس در هر مورد در حدود یک درصد میباشد. سپس اسانسها با دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنججرمی (GC/MS) تجزیه شدند. ترکیبهای عمده در نمونه اول شامل: P-menth- 1- en- 9- ol (62.1درصد)، β-caryophyllene (6.3درصد) و Carvacrol (4.8 درصد) و ترکیبهای عمده نمونه دوم شامل: P-menth- 1- en- 9- ol (37.1 درصد)، 1.8- cineole (14.4 درصد)، piperitone (9.7 درصد)، Carvacrol (9.3درصد) و germacrene D (9.1 درصد) میباشند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118203_edf24585300bf790a3e708ba07234831.pdf
2002-12-22
69
81
پونه سرخآبادی
ترکیبهای شیمیایی
پی- منت- 1- ان- 9-ال
کارواکرول
بتا-کاریوفیلن
پیپریتون
معصومه
مازندرانی
dr-mazandarani@yahoo.com
1
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد گرگان
AUTHOR
محمدباقر
رضایی
mrezaee@rifr-ac.ir
2
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
رضایی، م. ب. – جایمند، ک. – جمزاد، ز. 1379. بررسی و مقایسه پونه سرخ آبادی متعلق به سه منطقه مختلف . پژوهش و سازندگی، شماره 48، پاییز 1379.
1
مظفریان، ولیا… . 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، صفحه
2
345-334، انتشارات فرهنگ معاصر
3
Burbott, A. J. and W.D. Loomis, 1967. “Effect of light and temperature on the monoterpenes of peppermint”, Plant physiol., 42, 20-28.
4
Chastrett, M. ; Rallet, E. 1998. Stracture minty odour relationship: Suggestion of an interaction pattern.., Flav. Frag. J., 13, 5 – 18.
5
Lawrence, B. M. 1978. A study of the monoterpene interelationship in the genus menth with spedcial refrence to the origin of pulegone and menthafuran., Ph.D., Thesis, Groningen State University, Gorninger – Karousou, R. et al. 1998, Phytochemistry, 49 , 8, 2273-2277.
6
Kokkinin, S. ; Papageorgiou, V. P. 1988. Constituents of essential oils from Mentha longifolia growing wild in Greece., Planta medica, 59-60.
7
Coon, N. 1979. Using plants for healing. 2…… ed. Emmaus: Rodale press.
8
Duke, J. A. 1985. CRC Handbook of medicinal herbs. 1…..ed. Boca Raton: CRC press.
9
Davies, N. W. 1998. Gas Chromatographic retention index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl and carbowax 20 M phases., J. Chromatography, 503, 1-24.
10
Sandra, P.; Bicchi, C. 1987. Chromatographic method, capillary gas chromatography in essential oil analysis., Chapter 8, Retention indices in essential oil analysis, P. 259-274.
11
Matovc, M.M. and V. Lavadinovic, 1999. “Essential oil composition of Mentha longifolia (L.) Huds. From the Montain Zlatar in Yugoslavia”, Journal of Essential Oil – Bearing plants, 2 (2): 78-81.
12
Souleles, C. and N. Argyriadou, 1988. “Constituents of the essential oil of Mentha longifolia”, Fitoterapia, 59 (3): 239-240.
13
Zhvinene, N. A. 1986. “Quantitative and qualitative characteristics of the essential oil of Mentha longifolia grown in the Lithuanian SSR”, Lekarstvennye Rasteniya- Narodnomu Khozyaistvu. Tezisy Respublikanskogo Soveshchaniya, Kaunas, 16-17 Sentyabr. 36-37.
14
ORIGINAL_ARTICLE
اندازهگیری کربوهیدارتهای محلول در ژل گیاه صبر (Aloe vera (L.) Burm. F)
کربوهیدراتها نخستین موادی هستند که از طریق فتوسنتز در گیاه ساخته شده و یکی از گروههای عمده در مواد تغذیهای محسوب میشوند. همچنین این مواد در داروشناسی و درمان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار میباشند. کربوهیدارتها از جمله گلوکز به طور طبیعی در گیاهان یافت میشوند و مورد توجه هستند. بنابراین بررسی کربوهیدراتهای موجود در ژل گیاه صبر از اهداف مهم این تحقیق میباشد.
پس از جمعآوری برگ گیاه صبر Aloe vera از مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، جداسازی ژل از قسمت سبزینه برگ انجام و درصد قندهای موجود در نمونهها با روش آنترون و به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری مدل 340(HITACHI) در طول موج 625 نانومتر بررسی شد. نتیجه آزمایشها نشان داد که درصد قند کل به ترتیب در ژل برابر 9.49% و در قسمت سبزینه برگ برابر 23.35% میباشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118204_c7277248e26e754c3076c9cd2de46060.pdf
2002-12-22
83
89
کربوهیدراتها
گلوکز
طبیعی
قندها
آنترون و اسپکتروفتومتری
محمدباقر
رضایی
mrezaee@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمود
محمود نادری حاجی
2
کارشناس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمود
معلمی
3
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع- تهران
AUTHOR
Dominic، Dominic W.S.Wong، ترجمه محمد علیزاده خاله آباد، 1380. مکانیسم و تئوری در شیمی مواد غذایی. انتشارات اصلانی. چاپ اول، 481 صفحه.
1
امید بیگی، رضا،1374. رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. انتشارات فکر روز، 283 صفحه.
2
ربانی چادگانی، عذرا ربانی، 1372. مبانی بیوشیمیایی. انتشارت دانشگاه تهران، 312 صفحه.
3
رضایی، محمدباقر، جایمند کامکار و مظفریان ولی الله، 1375. شناخت گیاه صبر و ترکیبهای دارویی و بهداشتی آن. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، 168 صفحه.
4
شریعت، صمصام و معطر، فریبرز،1364. گیاهان دارویی و مفردات پزشکی. انتشارات مشعل اصفهان، چاپ اول، 288 صفحه.
5
فاکس، بیان الله، آلن ج، ترجمه زندی، پروین 13. علوم غذایی از دیدگاه شیمیایی. انتشارات دانشگاه تهران، 402 صفحه.
6
میرحیدر، حسین، 1373. معارف گیاهی. انتشارات فرهنگ اسلام. چاپ اول، 647 صفحه.
7
Canigural. S. and Vila. R, 1993 British Journal of Phytotherpy 3.67. Ross S.A., Elshly M.A. and wiklins. S.P, 1997 Journal fo AoAC International 80,455.
8
Irigoyen, j.j., D.W. Emerrich and M. Sanchez (1992). Water stress induced changes in concentration of prolin and total soluble sugars in nodulated alfalfa. Plant physiol. 84: 55-60.
9
Marshall J.M, 1990 Pharmaceutical Journal, 24,360.
10
Paquin, R. and lechasse ur, p. (1979). Observation sur une methode de dosage de la pvoline libre. Dans les extraits de plantes. Can. J.Bot. 75: 1851-1854.
11