%0 Journal Article %T بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپ‌های چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.) %J تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران %I موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور %Z 1735-0905 %A عرب صالحی, فاطمه %A رحیم ملک, مهدی %A اهتمام, محمدحسین %D 2019 %\ 03/21/2019 %V 35 %N 1 %P 25-43 %! بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپ‌های چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.) %K تنوع ژنتیکی %K چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.) %K چین %K درصد اسانس %R 10.22092/ijmapr.2019.116013.2172 %X شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.25.93.1.1576.41 چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia Vahl. یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و پراکنش زیادی نیز در ایران دارد. به‌منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی و تأثیر چین برداشت در ژنوتیپ‌های چای کوهی، آزمایشی بر روی 41 ژنوتیپ جمع‌آوری شده از چهار منطقه فریدون‌شهر، دامنه، سمیرم و شهرکرد، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. براساس نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی‌داری بین ژنوتیپ‌ها، چین‌ها و اثر متقابل ژنوتیپ و چین برای همه صفات مشاهده شد؛ اما بین تکرارها تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که ژنوتیپ دامنه 7 در چین دوم با 3.33 گرم بیشترین وزن خشک را دارا بود. ژنوتیپ شهرکرد 6 در چین اول با 100 روز بیشترین روز تا گلدهی را داشت. همچنین ژنوتیپ دامنه 20 در چین سوم بیشترین میزان اسانس (3.11%) و ژنوتیپ دامنه 17 در چین اول کمترین میزان اسانس (0.04%) را داشت. به‌طور کلی تنوع قابل ملاحظه‌ای بین ژنوتیپ‌ها و چین‌های مختلف مشاهده شد. براساس تجزیه خوشه‌ای ژنوتیپ‌ها در چین‌های مختلف گروه‌بندی متفاوتی داشتند. %U https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118912_ba036683d1bdc71b6a4e37605ed2489c.pdf