per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
889
901
10.22092/ijmapr.2019.123934.2426
121048
Research Paper
اثر تنش خشکی بر محتوی فنل، فلاونوئید و سیانیدین-3-گلوکوزاید آب میوه و عملکرد میوه در ژنوتیپهای بومی انار (Punica granatum L.)
Effects of drought stress on the phenol, flavonoid and cyanidin 3-glocoside content of juice and fruit yield in native pomegranate genotypes (Punica granatum L.)
سکینه فرجی
s_faraji61@yahoo.com
1
مهدی حدادینژاد
m.hadadinejad@sanru.ac.ir
2
وحید عبدوسی
abdossi@srbiau.ac.ir
3
طیبه بساکی
tbassaki@gmail.com
4
ثریا کرمی
karamisoraya@gmail.com
5
دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی، پژوهشکده فناوریهای زیستی گیاهان دارویی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.889.98.6.1575.41بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی بر ترکیبهای پلیفنولیک آب میوه انار (Punica granatum L.) (محتوی فنل تام، فلاونوئید تام و سیانیدین-3-گلوکوزاید) و همچنین عملکرد میوه، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار (سطوح آبیاری در پلات اصلی و ژنوتیپهای انار در پلات فرعی) اجرا شد. براساس نتایج بدستآمده، تنش خشکی منجر به افزایش محتوی ترکیبهای پلیفنولیک آب میوه (P<0.05) و کاهش عملکرد میوه (P<0.05) در مقایسه با شرایط عدم تنش (FC 5±75%) گردید. باوجوداین اعمال تنش ملایم (FC 5±55%) در مقایسه با تنش شدید (FC 5±35%) منجر به اُفت کمتر در عملکرد میوه شد (P<0.05). همچنین نتایج نشان داد که ارقام مورد بررسی میتوانند بهعنوان منبع غنی از ترکیبهای فنولی مورد توجه قرار گیرند؛ باوجوداین بیشترین تفاوت ارقام در سطوح مختلف آبیاری در محتوی سیانیدین-3-گلوکوزاید بود. از سوی دیگر براساس تجزیه به مؤلفههای اصلی، در شرایط عدم تنش و تنش ملایم، ژنوتیپهای Agha Mohamad Ali (AMA)، Pust Sefid Torsh (PST)، Malas Torshe Saveh (MTS) و Malas Shirine Saveh (MSS) را میتوان بهدلیل عملکرد بالای میوه و ترکیبهای پلیفنولیک بهعنوان ژنوتیپهای برتر و غنی از مواد آنتیاکسیدانی طبیعی در صنایع غذایی و دارویی پیشنهاد نمود. در مجموع، بهدلیل اهمیت قابلیت عملکرد تحت تنش خشکی، تیمار تنش خشکی ملایم (FC 5±55%) را میتوان بهعنوان سطح متعادلی از تنش بهمنظور دستیابی به سطح قابل قبولی از متابولیتهای ثانویه بهویژه سیانیدین-3-گلوکوزاید و عملکرد میوه در منطقه ساوه معرفی کرد.
In order to study the effects of drought stress on polyphenolic compounds of pomegranate juice (Punica granatum L.) (total phenol, total flavonoid and cyanidin 3-glocoside content) as well as fruit yield, an experiment was carried out as split plot based on a randomized complete block design with three replications (irrigation levels in main plots and pomegranate genotypes in subplots). Results showed that drought stress increased the content of juice polyphenolic compounds (P <0.05) and decreased fruit yield (P <0.05) in comparison with non-stress conditions (75±5% FC). However, mild stress (55±5% FC) caused a lower yield loss (P <0.05) compared to severe stress (35±5% FC). The results also showed that the genotypes studied could be considered as a rich source of phenolic compounds; however, the highest difference among the genotypes was found for cyanidin 3-glocoside content at different irrigation levels. On the other hand, based on the principal component analysis, under non-stress and mild stress conditions, genotypes Agha Mohamad Ali (AMA), Pust Sefid Torsh (PST), Malas Torshe Saveh (MTS), and Malas Shirine Saveh (MSS) could be recommended in food and pharmaceutical industries as superior and natural antioxidant-rich genotypes due to the high fruit yield and polyphenolic compounds. Generally, because of the importance of yield potential under drought stress, the mild drought stress treatment (55±5% FC) could be introduced as the optimum condition to obtain acceptable level of secondary metabolites, particularly cyanidin 3-glocoside, and fruit yield in Saveh region.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121048_a8127e28db4d53a5512c36a48065ea54.pdf
تنش آبی
ترکیبهای پلیفنولیک
انار (Punica granatum L.)
عملکرد
Water stress
polyphenolic compounds
Pomegranate (Punica granatum L.)
yield
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
902
913
10.22092/ijmapr.2019.125475.2524
120456
Research Paper
بررسی اثر عصاره هگزانی گیاه دارویی درمنه کوهی (.Artemisia aucheri Boiss) بر ویژگیهای تخمیری، فراسنجههای تولید گاز و تجزیهپذیری در شرایط آزمایشگاهی
Effects of hexane extract of medicinal plant Artemisia aucheri Boiss. on fermentation characteristics, gas production parameters, and degradability under in vitro conditions
محسن کاظمی
phd1388@gmail.com
1
استادیار، گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی تربتجام، تربتجام، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.902.98.6.1576.1610
درمنه کوهی (.Artemisia aucheri Boiss) گیاهی دارویی متعلق به خانواده Asteraceae بوده که اثرهای ضد میکروبی آن به فراوانی بررسی شده است. اطلاعات محدودی در مورد اثر عصاره هگزانی این گیاه بر شرایط تخمیر ایجاد شده توسط میکروارگانیسمهای شکمبهای (باکتریها، قارچها و پروتوزوآ) وجود دارد. ازاینرو، این پژوهش با هدف بررسی عصاره هگزانی استخراج شده از درمنه کوهی با سوکسله (در چهار سطح صفر (شاهد)، 150، 300 و 450 میلیگرم/لیتر) بر ویژگیهای تخمیری، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی یک جیره تهیه شده برای برههای پرواری در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. با افزایش سطح عصاره به محیط کشت، pH و اسیدهای چرب فرّار کل (TVFA) نسبت به تیمار شاهد (بهصورت خطی) بهترتیب کاهش و افزایش یافتند. بیشترین مقدار فراسنجههای تولید گاز (قابلیت تولید گاز، تولید تجمعی گاز در زمانهای 48 و 72 ساعت) و کمترین مقدار ثابت میزان تولید گاز (cgas)، ضریب تفکیکپذیری و بازده سنتز توده میکروبی نیز در سطح 450 میلیگرم/لیتر عصاره مشاهده شد. با توجه به نتایج موجود، بهنظر میرسد که عصاره هگزانی درمنه کوهی تا حدودی توانسته است شرایط تخمیر را در محیط کشت بهویژه با افزایش TVFA بهعنوان مهمترین منبع تولید انرژی در نشخوارکنندگان بهبود بخشد.
Artemisia aucheri Boiss. is a medicinal herb belonging to the Asteraceae family which its antimicrobial effects have been extensively investigated. There is limited information on the effect of hexane extract of this plant on fermentation conditions caused by ruminal microorganisms (bacteria, fungi, and protozoa); therefore, this research aimed to investigate the effect of hexane extract of Artemisia aucheri Boiss. prepared by soxhlet [0 (control), 150, 300 and 450 mgl-1 on fermentation characteristics, gas production parameters and degradability of a diet supplied for fattening lambs under in vitro conditions. By increasing the amount of extract to the culture media, pH and total volatile fatty acids (TVFA) decreased and increased respectively when compared to the control treatment (linearly). The highest amount of gas production parameters (potential gas production, cumulative gas production after 48 and 72 h), and the lowest constant rate of gas production (cgas), partitioning factor (PF) and efficiency of microbial mass synthesis were observed at 450 mgl-1 of the extract. According to the results, it seems that hexane extract of Artemisia aucheri Boiss. has somewhat improved the fermentation conditions in the culture media, especially by the increase of TVFA as the most important source of energy production in ruminants.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120456_12ad0273d9f414578c876ce980d07b9a.pdf
جیره
تجزیهپذیری
میکروارگانیسمهای شکمبهای
ویژگی تخمیری
Diet
degradability
ruminal microorganisms
fermentation characteristics
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
914
924
10.22092/ijmapr.2019.127082.2604
120457
Research Paper
بررسی کمّی و کیفی اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی مورتلخ (Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand.)
A study on the quality and quantity of essential oil from different plant organs of Salvia mirzayanii Rech.F. & Esfand.
صفیه بی نوا
binava.s@yahoo.com
1
علیرضا یاوری
yavari@hormozgan.ac.ir
2
مجید شکرپور
shokrpour@ut.ac.ir
3
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.914.98.6.1576.41 گیاه مورتلخ (Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand.) یکی از گونههای دارویی تیره نعناع (Lamiaceae) است که تنها در ایران بهصورت خودرو رشد میکند. در این پژوهش، اندامهای مختلف (برگ، گل، ساقه و گیاه کامل) گیاه مورتلخ در فروردین سال 1397 از منطقه خُنج استان فارس جمعآوری شده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبهای شیمیایی موجود در آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. اسانس نمونهها به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبهای شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد اسانس اندامهای مختلف برگ، گل، ساقه و گیاه کامل بهترتیب 3.2، 2.6، 0.4 و 2.3 درصد (وزنی به وزنی) بدست آمد. بیشترین اجزای شیمیایی شناسایی شده در گیاه کامل و گل (26 ترکیب) و کمترین آنها در ساقه (23 ترکیب) ملاحظه گردید. نتایج آنالیز ترکیبهای اسانس نشان داد که آلفا- ترپینیل استات، لینالول، 8،1-سینئول، بتا-اودِسمول، دلتا-کادینن و آلفا-ترپینئول اجزای اصلی اسانس برگ بودند. ترکیبهای عمده اسانس گل شامل دلتا-کادینن، آلفا-ترپینیل استات، لینالول، بتا-اودسمول و گاما-کادینن بودند. در اسانس ساقه ترکیبهای آلفا-ترپینیل استات، لینالول، لینالول استات، 8،1-سینئول و آلفا-ترپینئول به فراوانی دیده شد. در اسانس گیاه کامل دلتا-کادینن، آلفا-ترپینیل استات، لینالول، 8،1-سینئول، گاما-کادینن و آلفا-ترپینئول بیشترین ترکیبهای اسانس را به خود اختصاص دادند. وجود تنوع شیمیایی در اسانس گیاه کامل و اندامهای مختلف این گیاه میتواند برای صنایع دارویی، غذایی و آرایشی بهداشتی و نیز بهنژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.
Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand. is one of the medicinal species of the Lamiaceae family, growing wild only in Iran. In this study, different plant organs (leaf, flower, stem and whole plant (=aerial parts)) were collected from the Khonj region of Fars province in March 2018 and studied for their essential oil content and chemical composition. The essential oil of samples was extracted by hydro-distillation and analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The essential oil yield of leaf, flower, stem and aerial parts was obtained to be 3.2, 2.6, 0.4 and 2.3% (w/w), respectively. The highest number of identified chemical components was observed in aerial parts and flowers (26 compounds) and the least in stem (23 compounds). The results of essential oil compound analysis revealed that α-terpinyl acetate, linalool, 1,8-cineol, β-eudesmol, δ-cadinene, and α-terpineol were the main compounds in the leaf essential oil. The main compounds of flower essential oil were included δ-cadinene, α-terpinyl acetate, linalool, β-eudesmol, and γ-cadinene. Compounds α-terpinyl acetate, linalool, linalool acetate, 1,8-cineol, and α-terpineol were abundantly found in the stem essential oil. The main compounds in the essential oil of aerial parts were δ-cadinene, α-terpinyl acetate, linalool, 1,8-cineol, γ-cadinene, and α-terpineol. The presence of chemical diversity in the essential oil of the whole plant and its various organs could be considered for pharmaceutical, food and cosmetic industries as well as for the plant breeders in selecting the appropriate organs for consumption and breeding purposes.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120457_f4213c38e6270edb6793e9945b69ed32.pdf
مورتلخ (Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand.)
اسانس
تنوع شیمیایی
اندام گیاه
آلفا-ترپینیل استات
لینالول
Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand
essential oil
Chemical diversity
Plant organ
α-terpinyl acetate
linalool
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
927
949
10.22092/ijmapr.2019.125157.2493
121079
Research Paper
تنوع ژنتیکی و گروهبندی جمعیتهای متعلق به گونههای مختلف جنس جاشیر (Prangos spp.) با استفاده از روشهای آماری چند متغیره
Genetic diversity and classification of populations from different species of
Prangos spp. using multivariate analysis methods
پیمان اذرکیش
payman_azarkish@yahoo.com
1
محمد مقدم
m.moghadam@um.ac.ir
2
عبدالله قاسمی پیربلوطی
ghasemi955@yahoo.com
3
فاطمه خاکدان
khkdan.biotech@gmail.com
4
دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استاد، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرقدس، ایران
استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.35.927.98.6.1578.1607
جاشیر (Prangos) گیاهی دارویی متعلق به تیره چتریان است که 15 گونه از آن در ایران وجود دارد. بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی بین 80 جمعیت متعلق به هفت گونه P. hausslmechtii، P.lophoptera، P. corymbosa، P. uloptera، P. acaulis، P. platychloena و P. ferulacea در شش استان لرستان، اصفهان، فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری صفات مورفولوژیکی این گیاهان در مرحله گلدهی مطالعه شد. بدینمنظور 10 نمونه گیاهی از هر رویشگاه انتخاب و 22 صفت کمّی بررسی شد. شاخصهای آماری برای صفات مورد بررسی محاسبه و ضریب تغییرات فنوتیپی نیز بهعنوان معیاری از تنوع ژنتیکی تعیین شدند. نتایج حاصل از این تحقیق، تنوع ژنتیکی قابل توجهی را در درون و بین گونهها نشان داد. تجزیه واریانس دادهها اختلاف معنیداری را بین جمعیتها (P<0.01) از نظر برخی صفات مورد مطالعه نشان داد که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین جمعیتهای مورد مطالعه بود. بیشترین ضریب تغییرات در صفات تعداد ساقه فرعی، تعداد چتر در بوته، تعداد چتر در ساقه اصلی، قطر چتر ساقه اصلی، اندازه سوزنک برگ، عرض برگ، قطر ساقه اصلی و قطر انشعاب فرعی مشاهده شد که بیانگر وجود تنوع بالا در صفات مورد بررسی بود. ضرایب همبستگی بین صفات در گونههای مختلف متفاوت و مرتبط با ساختار ژنومی آنها بود. در تجزیه به مؤلفههای اصلی 9 مؤلفه نخست در مجموع 79.98% از تغییرات موجود را در صفات ارزیابی شده توجیه کردند. براساس تجزیه خوشهای، 80 جمعیت مورد مطالعه در چهار گروه قرار گرفتند. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای نشان داد که صفات مورفولوژیکی اندازهگیری شده قادر به تمایز برخی گونهها بودند. بهطور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که سطح بالایی از تنوع ژنتیکی در گونههای مختلف جنس جاشیر وجود دارد.
The Prangos genus is a medicinal plant belonging to the Apiaceae family, of which 15 species are found in Iran. The morphological traits at the flowering stage were studied to study the genetic diversity among 80 populations belonging to seven species P. hausslmechtii, P. lophoptera, P. corymbosa, P. uloptera, P. acaulis, P. platychloena and P. ferulacea from six provinces Lorestan, Esfahan, Fars, Khuzestan, Kohgiluyeh & Buyer-Ahmad, and Chaharmahal & Bakhtiari. For this purpose, 10 plant samples were selected from each habitat and 22 quantitative traits were evaluated. Statistical parameters were calculated for the studied traits and coefficients of phenotypic variation were also determined as a measure of genetic diversity. The results of this study showed significant genetic variation within and between species. The results of ANOVA showed that the populations had significant differences in some of the studied traits (P<0.01), indicating high genetic variation among the populations. The highest coefficient of variance was observed for the number of lateral branches, number of umbels per plant, number of umbels per the main stem, the diameter of umbels per the main stem, leaves needle size, leaf width, main stem diameter, and lateral branches diameter, indicating high variability in the traits studied. Correlation coefficients between traits were different in the studied species and related to their genomic structure. In the principal component analysis, the first nine components explained 79.98% of the total variation in the evaluated traits. Based on cluster analysis, 80 populations were divided into four groups. The dendrogram obtained from cluster analysis revealed that morphological traits studied could differentiate some species from each other. Overall, the results of this research showed that there was a high level of genetic diversity in different species of Prangos spp.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121079_b988e26c1a2464b7a06e40b0d05b99f8.pdf
تجزیه به عاملها
تجزیه چند متغیره
جاشیر (Prangos)
صفات مورفولوژیکی
Principal component analysis
multivariate analysis
Prangos
morphological traits
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
950
966
10.22092/ijmapr.2019.125423.2521
121080
Research Paper
تأثیر کاربرد ورمیکمپوست و اسید هیومیک بر جذب عناصر پرمصرف، عملکرد دانه و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.)
Effects of vermicompost and humic acid application on the uptake of macro-elements, seed, and essential oil yield of cumin (Cuminum cyminum L.)
ویدا ورناصری قندعلی
vidavarnaseri@gmail.com
1
عباس نصیری دهسرخی
abasnasiri110@yahoo.com
2
حسن مکاریان
h.makarian@yahoo.com
3
پرویز حقیقتجو
phjou40@gmail.com
4
دانشجوی دکترای اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشجوی دکترای اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
استادیار، گروه آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.950.98.6.1578.41
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح ورمیکمپوست و اسید هیومیک بر جذب عناصر پرمصرف، عملکرد دانه و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعهای واقع در شهرستان مبارکه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ورمیکمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و محلولپاشی اسید هیومیک روی شاخ و برگ در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 لیتر در هکتار) بود. نتایج نشان داد که کاربرد ورمیکمپوست به میزان 10 تن در هکتار باعث افزایش عملکرد اسانس و محتوای فسفر دانه بهترتیب به میزان 86.7% و 33% نسبت به شاهد گردید. محلولپاشی 4 لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط کاربرد صفر، 5 و 10 تن ورمیکمپوست، باعث افزایش محتوای پتاسیم دانه بهترتیب به میزان 27.8، 9.6 و 9.2 درصد نسبت به شاهد شد. بالاترین درصد نیتروژن دانه در کاربرد توأم اسید هیومیک به میزان 4 لیتر در هکتار و 10 تن ورمیکمپوست مشاهده شد که در مقایسه با شاهد، 11.7% افزایش نشان داد. محلولپاشی 4 و 6 لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط کاربرد 10 تن ورمیکمپوست، باعث افزایش عملکرد دانه بهترتیب به میزان 11.1% و 9.9% نسبت به شاهد گردید. مصرف ترکیبی اسید هیومیک و ورمیکمپوست میتواند نیازهای غذایی زیره سبز را فراهم نموده و ضمن افزایش عملکرد کمّی و کیفی، گامی مؤثر در جهت تحقق اهداف کشاورزی پایدار تلقی گردد.
To study the effects of different levels of vermicompost and humic acid on the seed macro-elements uptake, seed yield, and essential oil of cumin (Cuminum cyminum L.), an experiment was conducted in a field located in Mobarakeh city as factorial based on a randomized complete block design with three replications during the growing season 2016-2017. Experimental treatments included vermicompost at three levels (0, 5 and 10 ton ha-1) and foliar application of humic acid at four levels (0, 2, 4 and 6 lit ha-1). The results showed that the application of 10 ton ha-1vermicompost increased the essential oil yield and seed phosphorus content by 86.7 and 33% as compared to control, respectively. The foliar application of 4 lit ha-1 humic acid along with 0, 5, and 10 ton ha-1vermicompost application increased the seed potassium content by 27.8, 9.6, and 9.2% as compared to control, respectively. The highest percentage of seed nitrogen was observed in the combined application of humic acid at 4 lit ha-1 and vermicompost at 10 ton ha-1, which was 11.7% more than control. The foliar spray of 4 and 6 lit ha-1 humic acid at 10 ton ha-1 vermicompost increased seed yield by 11.1 and 9.9% as compared to control, respectively. The combined use of humic acid and vermicompost could meet the nutritional needs of cumin and could be considered as an effective step towards achieving sustainable agriculture goals while increasing quantitative and qualitative performance.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121080_0f0a1f81ddd87850edbd1e7f82035cbf.pdf
کود آلی
گیاهان دارویی
محلولپاشی
نیتروژن
Organic fertilizer
Medicinal plants
foliar spraying
nitrogen
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
967
976
10.22092/ijmapr.2019.125923.2535
121081
Research Paper
اثر دو رقم خربزه و کشت مخلوط چهار گونه گیاه دارویی بر جمعیت حشرات آفت و عملکرد میوه
Intercropping effect of two melon cultivars and four medicinal plant species on the pest control and fruit yield in melon
آمنه رئیسی
ah.raisi@yahoo.com
1
حسین آروئی
hossain.aroiee@gmail.com
2
سیدمحسن نبوی کلات
sm_nabavikalat@yahoo.com
3
سید حسین نعمتی
hossain.nemati1393@gmail.com
4
دانشجوی دکترای باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.967.98.6.1575.1607 بهمنظور ارزیابی کشت مخلوط افزایشی گیاهان دارویی آویشن، رزماری، اسطوخودوس و نعناع فلفلی با دو رقم خربزه (خاتونی و خاقانی)، بر عملکرد و حشرات آفت با هدف کاهش استفاده از سموم شیمیایی پژوهشی در سال زراعی 1397-1396 در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در 3 تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل دو رقم خربزه خاتونی و خاقانی و کشت مخلوط 4 گونه دارویی آویشن (Thymus vulgaris L.)، رزماری (Rosmarinus officinalis L.)، اسطوخودوس (Lavandula angustifolia Mill.) و نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بود که بهصورت کشت مخلوط افزایشی در بین بوتههای خربزه کشت گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر رقم بر جمعیت سوسکهای سرخرطومی، تعداد میوه سالم و آسیبدیده و وزن میوه، اثر کشت مخلوط بر جمعیت سرخرطومی، سفیدبالک و کنه، تعداد میوه سالم و آسیبدیده و وزن میوه و اثر متقابل دو عامل بر جمعیت سرخرطومی و کنه و تعداد میوه سالم و آسیبدیده در سطح احتمال 5% معنیدار بود. براساس نتایج آزمایش بیشترین تأثیر در کنترل جمعیت آفات در هر دو رقم تحت تأثیر کنترل شیمیایی بدست آمد. در بین تیمارهای کشت مخلوط، بیشترین تأثیر بر کاهش جمعیت سرخرطومی در کشت مخلوط هر دو رقم با نعناع فلفلی حاصل شد. همچنین کشت مخلوط رقم خاتونی با نعناع فلفلی و کشت مخلوط رقم خاقانی با نعناع فلفلی، اسطوخودوس و رزماری تأثیر مثبتی بر کاهش جمعیت کنه داشت. ولی کشت مخلوط هر دو رقم با هر 4 گونه گیاه دارویی تأثیری در کنترل جمعیت سفید بالک نداشت. براساس نتایج این پژوهش و با هدف ایجاد پایداری در بومنظامهای زراعی در صورت تکرار نتایج، کشت مخلوط تعدادی از گیاهان دارویی مانند نعناع فلفلی میتواند برای کاهش جمعیت برخی آفات مورد توجه قرار گیرد.
In order to evaluate the effects of medicinal plants (Thymus vulgaris L., Rosmarinus officinalis L., Lavandula angustifolia Mill., Mentha piperita L.) with melon intercropping on pests control and fruit yield in melon, and to reduce the use of chemical pesticides, a factorial experiment was performed based on a completely block randomized design with three replications in 2017. Experimental factors included two melon cultivars ("Khatoni" and "Khaghani"), chemical control and four medicinal plant species (thyme, rosemary, lavender, and peppermint) that were cultivated as additive intercropping among melon bushes. The ANOVA results showed that the effects of cultivar on weevil (Acythopeus curviostris) population, number of healthy and damaged fruit and fruit weight, the effects of intercropping on weevil, whitefly and aphid population, number of healthy and damaged fruit and fruit weight, and the interaction effects of two factors on weevil and aphid population and number of healthy and damaged fruit were significant at 5% probability level. Based on the results of the experiment, chemical control had the greatest effect on pest population control in both melon cultivars. Among the intercropping treatments, peppermint had the greatest effect in reducing the weevil population in both melon cultivars. Moreover, intercropping of "Khatoni" with peppermint and "Khaghani" with peppermint, lavender, and rosemary had positive effects on reducing the aphid population. However, intercropping of both melon cultivars with all four medicinal plant species had no effect on whitefly population control. Based on the results of this study, and in order to keep the sustainability of crop ecosystems, intercropping of melon with some medicinal plants such as peppermint can be considered to reduce the population of some pests on melon.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121081_ce104f675567c98d100dd473a3c5a004.pdf
خربزه
اسطوخودوس (Lavandula angustifolia Mill.)
آویشن (Thymus vulgaris L.)
رزماری (Rosmarinus officinalis L.)
سفید بالک
نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)
melon
lavender (Lavandula angustifolia Mill.)
Thyme (Thymus vulgaris L.)
rosemary (Rosmarinus officinalis L.)
Pest
peppermint (Mentha piperita L.)
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
977
990
10.22092/ijmapr.2019.125661.2529
121082
Research Paper
تأثیر مواد بافری و آنتیاکسیدانی بر شاخص رشد و خصوصیات بیوشیمیایی ریشههای مویین زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.)
Effects of buffer materials and antioxidants on growth rate and biochemical characteristics of Dracocephalum kotschyi Boiss. hairy roots
فاطمه ناصری
naseri94f19@gmail.com
1
بهمن حسینی
b.hosseini@urmia.ac.ir
2
لطفعلی ناصری
lotfalinaseri@yahoo.com
3
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، پژوهشکده زیستفناوری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.977.98.6.1578.41 اسید رزمارینیک بهعنوان یکی از مهمترین پلیفنلها شناخته شده است که یک استر از کافئیک اسید و 3 و4- دی هیدروکسی فنیل لاکتیک اسید میباشد و بهعنوان آنتیاکسیدان از طریق تأثیر بهوسیله ترکیب ضدسرطانی دوکسوروبیسین، القای آسیب به DNA را بهطور معنیداری کاهش میدهد. ریشههای مویین زرین گیاه حاوی اسید رزمارینیک است که دارای خواص بیولوژیکی و ضدسرطانی میباشد. اما بهدلیل تولید بالای ترکیبهای فنلی در محیط کشت مایع، ریشههای مویین با مشکل قهوهای شدن و مرگ بافتها مواجه میشوند. در این تحقیق تأثیر ترکیبهای آنتیاکسیدانی بر رشد ریشههای مویین زرین گیاه و جلوگیری از قهوهای شدن آنها مطالعه شده است. ریشههای مویین از تلقیح کوتیلدونهای دو هفتهای درون شیشهای زرین گیاه توسط آگروباکتریوم رایزوژنز سویه 15834 القاء شدند. تأیید تراریختی ریشههای مویین توسط PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن rolB انجام گردید. بهمنظور بهینهسازی رشد و جلوگیری از قهوهای شدن ریشهها در محیط کشت پایه ½MS مایع از مواد ضداکسایشی مختلف شامل اسید آسکوربیک (g/L0.1 و 0.05)، MES بافر (g/L5.33 و 2.66)، زغال فعال (g/L3 و 1.5) و پلیوینیل پیرولیدون (PVP) (g/L1.5و 0.5) هر یک در دو غلظت متفاوت استفاده شد. برای بررسی کیفی ریشههای مویین تولیدی تحت تأثیر بافرهای مختلف، خواص فیتوشیمیایی نمونهها (فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی) توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. پس از 21 روز بهترین محیط کشت برای افزایش زیستتوده (g1.64) و جلوگیری از قهوهای شدن ریشههای مویین، محیط کشت ½MS حاوی g/L5/1 زغال فعال بود. پس از زغال فعال بیشترین میزان زیستتوده (g1.36) در دو غلظت PVP و بیشترین میزان قهوهای شدن و کاهش رشد در نمونههای شاهد مشاهده گردید. حداکثر و حداقل میزان فنل و فلاونوئید کل بهترتیب در نمونههای شاهد و تیمار زغال فعال g/L1.5 مشاهده گردید. بیشترین و کمترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای آنزیمهای آنتیاکسیدانی بهترتیب مربوط به زغال فعال g/L1.5 و نمونههای شاهد بود. کنترل pH محیط کشت و همچنین مهار آنزیم PAL از طریق استفاده از مواد ضد اکسایشی مانند زغال فعال و PVP، توان قابل توجهی را برای کاهش بیوسنتز ترکیبهای فنلی و جلوگیری از قهوهای شدن ایجاد میکند.
Rosmarinic acid (RA) is considered as one of the most important polyphenols. It is an ester of 3, 4-dihydroxyphenyl actic and caffeic acids and as an antioxidant significantly reduces the DNA damage induced by the anticancer compound doxorubicin. Hairy roots of Dracocephalum kotschyi Boiss contain rosmarinic acid with biological and anticancer activities. However, due to the high production of phenolic compounds in liquid medium, the hairy roots encounter with tissue browning and death problem. In this study, the effect of antioxidant compounds on growth of D. kotschyi hairy roots and inhibition of tissue browning has been surveyed. In vitro Hairy roots were induced by inoculation of two-weeks-old cotyledons of D. kotschyi via Agrobacterium rhizogenes (15834 strain). Gene transformation confirmed by PCR using rol B gene specific primers. In order to optimize the growth and prevent the tissue browning, hairy roots were cultured in ½MS liquid medium containing different buffers and antioxidants including ascorbic acid (0.05 and 0.1 g/L), MES buffer (2.66 and 5.33 g/L), activated charcoal (1.5 and 3 g/L) and polyvinyl pyrrolidone (0.5 and 1.5 g/L) in two concentrations. In order to record the quality of hairy roots under the influence of different chemicals, the phytochemical properties of samples (total phenol and flavonoid, antioxidant activity and antioxidant enzymes activity) were analyzed by spectrophotometer. Results after 21 days showed that the maximum biomass (1.64 g) and the lowest tissue browning was obtained in ½MS media containing activated charcoal (1.5 g/L). And after AC the highest biomass was observed on both PVP concentrations (1.36 g) and the highest browning and growth loss was observed in the control samples. The maximum and minimum amount of total phenol and flavonoid were observed in control samples and 1.5 g/L of activated charcoal treatment, respectively. The highest and the lowest levels of total antioxidant activity and antioxidant enzymes were related to 1.5 g/L of activated charcoal and control samples, respectively. It is considerable that the inhibition of PAL enzyme by using antioxidants such as activated charcoal and PVP has a potential to reduce biosynthesis of phenolic compounds and prevent the browning.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121082_c569e2b268a0b975f8c28454f1220675.pdf
آگروباکتریوم رایزوژنز
ریشه تراریخت
فنل کل
قهوهای شدن
Agrobactrium rhizogenes
transgenic root
total phenol
browning
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
991
1001
10.22092/ijmapr.2020.125165.2496
121083
Research Paper
بررسی برخی متابولیتهای ثانویه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) در شرایط فصل پاییز و بهار در استان خوزستان
A study on some secondary metabolites of Glycyrrhiza glabra L. in autumn and spring conditions in Khuzestan province
عاطفه خاکپور
atiiii.khakpoor.9094@gmail.com
1
مریم ذوالفقاری
m.zolfaghari@scu.ac.ir
2
کریم سرخه
karimsorkheh@gmail.com
3
دانشآموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.991.98.6.1576.1606 گیاه دارویی شیرینبیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra L. بهدلیل داشتن متابولیتهای ثانویه مهم و طبیعی، مورد استفاده صنایع داروسازی قرار گرفته است. این تحقیق بهمنظور تعیین بهترین زمان برداشت برای بررسی بالاترین میزان عصاره، میزان گلیسیریزین، میزان فنل و فلاونوئید کل و ترکیبهای فنلی در دو فصل پاییز و بهار بر روی ریزوم گیاه شیرینبیان منطقه بهبهان در استان خوزستان انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان عصاره استحصالی از ریزومها در فصل پاییز بیشتر از فصل بهار بوده است، همچنین از نظر تولید گلیسیریزین، فنل و فلاونوئید کل فصل پاییز مقادیر بیشتری را نسبت به فصل بهار به خود اختصاص داده است. آزمون T مستقل برای گلیسیریزین بهعنوان ترکیب ثانویه مهم و با ارزش شیرینبیان اثر معنیداری را بین دو فصل پاییز و بهار نشان داد. در میان ترکیبهای فنلی مورد بررسی فرولیک اسید و کوماریک اسید در فصل پاییز در رتبه بالاتر ترکیبها قرار داشتند و کمترین مقدار در میان ترکیبهای فنلی برای کافئیک اسید در فصل بهار اندازهگیری شد. با توجه به اهمیت این مواد مؤثره در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی و همچنین استفاده وسیع از ترکیبهای فنلی، گلیسیریزین و فلاونوئیدهای شیرینبیان در داروهای گیاهی، نیاز است که بهترین و بیشترین زمان تولید و تجمع آن در ریزوم گیاه مشخص گردد تا با بهرهبرداری بهموقع قدمی مؤثر بهمنظور غنیسازی صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی برداشته شود.
Medicinal plant licorice (Glycyrrhiza glabra L.) has been used by the pharmaceutical industries for its important secondary metabolites. This study was carried out to determine the best harvest time for obtaining the highest content of extract, glycyrrhizin, total phenols, total flavonoids, and phenolic compounds of licorice rhizome of the Behbahan area in Khuzestan province in two seasons of autumn and spring. The results of this study showed that the extract content of rhizomes and also glycyrrhizin, total phenols, and flavonoids content in autumn were higher than those in spring. The results of the independent T-test for glycyrrhizin, as an important and valuable secondary metabolite of licorice, showed a significant difference between autumn and spring seasons. Among the phenolic compounds studied, the highest amount was given to ferulic and coumaric acids in autumn, and the lowest one to caffeic acid in spring. Considering the importance of these secondary metabolites in the pharmaceutical, health and food industries, as well as the widespread use of phenolics, glycyrrhizin, and flavonoids of licorice in herbal drugs, it is necessary to determine the best time for the highest production and accumulation of these metabolites in the licorice rhizomes to take an effective step to enrich the industries mentioned.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121083_1fdf78fb502536402529b2caff027247.pdf
شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.)
متابولیتهای ثانویه
گلیسیریزین
فلاونوئید
ترکیبهای فنلی
licorice (Glycyrrhiza glabra L.)
Secondary metabolites
Glycyrrhizin
flavonoid
Phenolic compounds
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
1002
1016
10.22092/ijmapr.2020.127872.2645
121084
Research Paper
الگوبرداری از رشد گیاه دارویی کَوَر (Capparis spinosa L.) در رویشگاه طبیعی برای کشت در سیستمهای زراعی کمنهاده
Modeling of Capparis spinosa L. growth in natural habitat for cultivation in low input farming systems
فاطمه آگاه
f.agah@stu.sanru.ac.ir
1
محمدعلی اسماعیلی
esmaeili33@gmail.com
2
محمد فرزام
mjankju@um.ac.ir
3
رحمت عباسی
rabasi@ut.ac.ir
4
دانشجوی دکترای زراعت (فیزیولوژی گیاهان زراعی)، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
استاد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استادیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.1002.98.6.1575.1607 پیامد تغییر اقلیم در رویشگاههای طبیعی مناطق خشک و نیمهخشک کاهش تنوع گونهای است که ضرورت اهلیسازی و کشت گونههای عرصههای طبیعی را در سیستمهای کشاورزی آشکار میکند. گیاه دارویی کَوَر (Capparis spinosa L.)، یکی از گیاهان ارزشمند بومی عرصههای طبیعی است که میتوان با شناخت الگوها و مراحل رشد آن در رویشگاههای طبیعی و نسخهبرداری از آن، نسبت به کشت آن اقدام کرد. به همین منظور، برای بررسی نیازهای اکولوژیک، مراحل فنولوژیک و عادات رشدی گیاه دارویی ارزشمند کور، رویشگاه طبیعی این گیاه واقع در بخش مزداوند شهرستان سرخس انتخاب شد و مطالعات در سال 1395 انجام گردید. بهمنظور مطالعه مراحل فنولوژیک گیاه، فاصله زمانی برای هر مرحله فنولوژیک براساس تعداد روز و درجه روز رشد محاسبه و ثبت گردید. ویژگیهای رشد (مساحت کانوپی، طول قطر بزرگ و قطر کوچک کانوپی و تعداد شاخه) اندازهگیری شد و روند تغییرات با مدلهای سیگموئیدی، درجه دو، توانی و خطی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج بررسی اکولوژیک رویشگاه نشان داد که رویشگاه مورد مطالعه بیشتر ماههای سال تحت تأثیرخشکی بوده، همچنین تجزیه خاک نشان داد که بافت خاک، سیلتی لوم و اسیدیته خاک در محدوده قلیایی بوده و مقادیر بالای هدایتالکتریکی خاک در اعماق مختلف نیز نشانگر وجود مقادیر زیاد املاح در خاک بود. خاک رویشگاه از نظر عناصر اصلی (نیتروژن، فسفر و پتاس) و کربن آلی فقیر بوده و مقادیر این عناصر بسیار پایینتر از حد مطلوب خاکهای زراعی برآورد شد. بررسی مراحل فنولوژیک گیاه کور نشان داد که این گیاه برای طی مراحل رشدی خود به 211 روز و 2745.3 درجه روز رشد نیاز دارد. بررسی روند تغییرات رشدی در رویشگاه نشان داد که گیاه در سه ماه اول، سرعت رشد نسبتاً بالایی از نظر گسترش سطح کانوپی داشته و با گذشت زمان از سرعت رشد آن کاسته میشود و مدل سیگموئیدی بهخوبی این الگوی رشدی را پیشبینی میکند. طبق نتایج بررسی عادات رشدی گیاه کور در رویشگاه طبیعی و با الگوبرداری از نحوه گسترش این گیاه در سطح زمین و نیز با توجه به چندساله بودن آن، توصیه میشود آرایش کاشت کور در سیستمهای زراعی به گونهای طراحی شود که بوتهها فضای کافی برای گسترش کانوپی داشته باشند.
The consequence of climate change in the natural habitats of arid and semi-arid regions is the reduction of species diversity which highlights the necessity of domestication and cultivation of wild species in agricultural systems. The medicinal plant caper (Capparis spinosa L.) is one of the valuable native plants in the natural arena that can be cultivated by recognizing patterns and stages of its growth in natural habitats and copying it .For this purpose, in order to study the ecological needs, phenological stages and growth habits of the valuable medicinal plant caper, the natural habitat of this plant in Mazdavand section of Sarakhs was selected and studies were conducted during 2016. The time interval for each phenological stage was calculated based on the number of days and growth degree day. Growth characteristics (canopy area, large and small canopy diameter and number of branches) were measured and the trend of changes was compared with sigmoid, quadratic, power and linear models. The results of ecological study showed that the habitat studied was affected by drought most of the year. Also, soil analysis showed that soil texture was silty loam, and soil acidity was in the alkaline range, and high amounts of EC at different soil depths also indicated high levels of salts in the soil. The habitat soil was poor in terms of macroelements (N, P and K) and organic carbon, and the amount of these elements were much lower than the optimum level in agricultural soils. Results showed that caper needs 211 days and 2745.3 degree days to complete its growth stages. Investigating the trend of growth changes in the habitat showed that the plant had a relatively high growth rate for canopy expansion in the first three months and after that growth rate decreased over time. Its growth pattern was best predicted by the sigmoid model. According to the results of the study on the growth habits of caper in the natural habitat and considering how it is spread on the land surface and its perennial life, it is recommended that the planting arrangement for caper in agricultural systems be designed so that the plants have enough space for canopy expansion.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121084_21093fc8bbf473b170eb096c4a650eb2.pdf
اهلیسازی
درجه روز رشد
فنولوژی
گیاه دارویی
مدلسازی
Domestication
growth degree day
phenology
medicinal plant
modeling
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
1017
1027
10.22092/ijmapr.2020.125999.2542
121085
Research Paper
تأثیر کودهای زیستی و محلولپاشی نانو اکسید آهن بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L.)
Effects of biofertilizers and foliar application of nano iron oxide on quantitative and qualitative yiled of black Cumin (Nigella sativa L.)
مریم برومند سویری
m.bromand68@yahoo.com
1
مصطفی حیدری
haydari2005@googlemail.com
2
احمد غلامی
ahgholami273@gmail.com
3
هادی قربانی
ghorbani1969@yahoo.com
4
دانشجوی دکترای زراعت، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
دانشیار، گروه آب و خاک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.1017.98.6.1578.41 بهمنظور بررسی تأثیر نانو اکسید آهن و انواع مختلفی از کودهای زیستی بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در مزرعه دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نانو اکسید آهن در سه سطح 0، 5/1 و 3 گرم در لیتر آب بهعنوان فاکتور اول و پنج سطح کود زیستی شامل عدم مصرف کود زیستی (شاهد)، G. intraradices، G. mosseae، آزوسپریلیوم و ازتوباکتر بهعنوان فاکتور دوم لحاظ شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد تیمارهای قارچی و باکتریایی منجر به افزایش معنیدار عملکرد دانه، اجزای عملکرد و همچنین غلظت عناصر نیتروژن و آهن دانه شد و در افزایش میزان اسانس، میزان تیموکینون اسانس و روغن دانه نیز تأثیر بهسزایی داشتند که مؤثرترین آن قارچ G. intraradices بود که توانست تمامی صفات اندازهگیری شده را بهطور قابل توجهی بهبود ببخشد. محلولپاشی نانو اکسید آهن تنها بر میزان اسانس، عملکرد بیولوژیک، محتوای آهن و نیتروژن دانه تأثیر مثبت و معنیدار داشت. بهطوری که بیشترین میزان آهن و نیتروژن دانه با مصرف 3 گرم نانو اکسید آهن در یک لیتر آب حاصل شد. این در حالیست که میزان اسانس، درصد تیموکینون اسانس، میزان روغن و همچنین عملکرد بیولوژیک در دو غلظت مصرفی تفاوت معنیداری با هم نداشتند. بنابراین به نظر میرسد که کاربرد غلظت کمتر نانو اکسید آهن (1.5 گرم در یک لیتر آب) با صرفهجویی در مصرف کود بدون کاهش معنیدار در صفات کیفی اندازهگیری شده به همراه قارچ G. intraradices میتواند سبب بهبود عملکرد کمّی و کیفی در گیاه دارویی سیاهدانه شود.
In order to study the effects of nano iron oxide and different biofertilizers on the quantitative and qualitative yield of black cumin (Nigella sativa L.), a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in the research field of Shahrood Industrial University in 2017 growing season. Experimental treatments included the foliar spray of nano iron oxide at three levels of 0, 1.5 and 3 g L-1 as the first factor and five levels of biofertilizer including no biofertilizer (control), Glomus intraradices, G. mosseae, Azospirillum, and Azotobacter as the second factor. The results of this experiment showed that the application of fungal and bacterial treatments significantly increased the grain yield and yield components as well as the concentration of nitrogen and iron in seed, and also had a significant effect on increasing essential oil content, thymoquinone content of the essential oil, and seed oil. The most effective treatment was G. intraradices, which was able to significantly improve all traits measured. The foliar application of nano iron oxide had a significant and positive effect only on the essential oil content, biological yield, and iron and nitrogen content of the seed. The highest amount of iron and nitrogen content of the seed was obtained in nano iron oxide treatment at 3 g L-1 level. However, the essential oil content, essential oil thymoquinone percentage, seed oil content, and also biological yield did not differ significantly between the two concentrations of nano iron oxide. Therefore, it seems that the application of a lower concentration of nano iron oxide (1.5 g L-1) together with G. intraradices can improve the quantitative and qualitative yield in the medicinal plant black cumin by saving fertilizer consumption without a significant decrease in the qualitative traits measured.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121085_8b115322ed183b16eebdec1519d02334.pdf
اسانس
باکتری محرک رشد
تیموکینون
عملکرد دانه
قارچ میکوریزا
essential oil
Growth promoting bacteria
Thymoquinone
seed yield
mycorrhizal fungi
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
1028
1043
10.22092/ijmapr.2020.126308.2561
121086
Research Paper
تأثیر محلولپاشی برگی با کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در طی رشد و نمو بر ویژگیهای کمّی و کیفی گیاه زرشک (Berberis vulgaris L.)
Effects of foliar application with calcium chloride and calcium nitrate during growth and development stages on the quantitative and qualitative characteristics of
barberry fruit (Berberis vulgaris L.)
افسانه حسینی
afsanehosseini@birjand.ac.ir
1
فرید مرادی نژاد
fmn_46@yahoo.com
2
مهدی خیاط
mhdkhayyat@gmail.com
3
محمد حسین امینی فرد
mh.aminifard@birjand.ac.ir
4
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.1028.98.6.1578.41 کلسیم یکی از مهمترین عناصر معدنی است که در تعیین کیفیت میوه دخالت دارد. وجود ضایعات فراوان و اُفت کیفیت زرشک بیدانه در طی مراحل برداشت، پس از برداشت و نگهداری آن یکی از مشکلات مهم در مناطق تولید میباشد. محلولپاشی با عناصر معدنی میتواند از طریق تأمین مواد غذایی باعث افزایش کیفیت، عملکرد، بازارپسندی و کاهش خسارتهای بعد از برداشت گردد. ازاینرو در این مطالعه اثر محلولپاشی برگی کلرید کلسیم و نیترات کلسیم بر ویژگیهای کمّی و کیفی میوه زرشک در قالب طرح بلوک کامل تصادفی اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (آبمقطر)، کلرید کلسیم (0.5%) و نیترات کلسیم (0.5%) بودند. محلولپاشی در چهار مرحله از فصل رشد انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین تعداد خوشه در شاخه، تعداد حبه در خوشه، تعداد حبه در شاخه و عملکرد میوه در شاخه مربوط به تیمار کلرید کلسیم 0.5% و کمترین مقدار آنها در شاهد بود. تیمار کلرید کلسیم مورد مطالعه، منجر به افزایش وزن تَر، قطر و طول شاخه در مقایسه با تیمار شاهد شد. حداکثر مقادیر کلروفیل a، b و کل در برگهای درختان شاهد مشاهده گردید. اثر تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم بر کیفیت ظاهری و بافت میوه زرشک معنیدار بود، اگرچه بر خصوصیات شیمیایی میوه اثری نداشت. بهطور کلی نتایج نشان داد که محلولپاشی برگی با نمکهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم موجب بهبود ویژگیهای کمّی و کیفی میوهها نسبت به شاهد شد.
Calcium is one of the most important minerals involved in determining the quality of the fruit. Excessive waste and quality loss of seedless barberry (Berberis vulgaris L.) during harvesting, post-harvest, and storage are some of the important problems in production areas. Foliar application with minerals can increase the quality, yield, marketability, and reduce post-harvest losses through the provision of plant nutritional needs. Therefore, in this study, the effect of foliar application of calcium chloride and calcium nitrate on the quantitative and qualitative characteristics of barberry fruit was carried out in a randomized complete block design. Treatments included control (distilled water), calcium chloride (0.5%), and calcium nitrate (0.5%). The foliar spray was performed in four stages of the growing season. The results showed that the highest mean number of panicles per branch, the number of berries per panicle, the number of berries per branch, and the fruit yield on the branches belonged to the calcium chloride treatment and the lowest amount in the control. The calcium chloride treatment increased the fresh weight diameter and length of branch compared to the control treatment. The highest amount of chlorophylls a and b and total chlorophyll was observed in the leaves of control trees. The effect of calcium chloride and calcium nitrate treatments on the appearance quality and texture of barberry fruit was significant, although it did not affect the chemical properties of the fruit. In general, the results showed that foliar application with calcium chloride and calcium nitrate salts improved the quantitative and qualitative characteristics of the fruit compared to control.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121086_25053085e07184fe7c3de1d003e7e44b.pdf
حبه
سفتی
عملکرد
کلروفیل
Barberry (Berberis vulgaris L.)
firmness
yield
chlorophyll
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
1044
1057
10.22092/ijmapr.2020.127588.2626
121087
Research Paper
بهبود صفات فیزیولوژیک، عملکرد و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.) با کاربردکودهای زیستی فسفره و آبیاری تکمیلی در شرایط کشت دیم
Improving physiological traits, yield and essential oil of cumin (Cuminum cyminum L.) via application of phosphorus bio-fertilizers and supplementary irrigation under dryland condition
یارمحمد محرابی
yarmohmmadmehrabi@yahoo.com
1
محسن موحدی دهنوی
movahhedi1354@mail.yu.ac.ir
2
امین صالحی
aminsalehi@yu.ac.ir
3
رهام محتشمی
rahammohtashami01@gmail.com
4
محمد حمیدیان
arashhamidian9@gmail.com
5
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
مربی، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
دانشجوی کارشناسی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.1044.98.6.1576.1605 بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری تکمیلی و کودهای زیستی بر برخی صفات فیزیولوژیک عملکرد و درصد اسانس گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) آزمایشی در سال زراعی ۹7-۹6 در مزرعه تحقیقات و آموزش کشاورزی یاسوج اجرا شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل آبیاری تکمیلی (دیم کامل، آبیاری تکمیلی در زمان 50% گلدهی و آبیاری تکمیلی در زمان شروع دانهبندی) و فاکتور فرعی شامل کود زیستی (بدون کود زیستی فسفره، میکوریزا گونه Glomus mosseae، کود زیستی فسفره و تلفیق میکوریزا و کود زیستی فسفره) بود. کاربرد آبیاری تکمیلی همراه با کود زیستی باعث افزایش کلروفیل کل، کاروتنوئید و کاهش مقدار پرولین شد. همچنین استفاده از کود زیستی فسفره باعث افزایش کاتالاز در گیاه گردید. اثر آبیاری تکمیلی و فسفر زیستی بر تعداد چتر در بوته، ارتفاع بوته، وزن هزاردانه و تعداد دانه در چتر معنیدار بود؛ بیشترین وزن هزاردانه (2.55 گرم)، عملکرد دانه (622.4 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد زیستی (1252 کیلوگرم در هکتار) و درصد اسانس (54.86%) مربوط به تیمار مایکوریزا همراه با کود زیستی فسفره بود. در مجموع نتایج حاصل نشان داد که استفاده از کود زیستی فسفره، مایکوریزا و آبیاری تکمیلی میتواند باعث بهبود صفات فیزیولوژیک، عملکرد و اسانس زیره سبز در شرایط دیم شود.
In order to investigate the effects of different levels of supplementary irrigation and bio-fertilizers on some physiological traits, yield, and essential oil percentage of medicinal plant cumin (Cuminum cyminum L.), an experiment was conducted as split-plot in a randomized complete block design with three replications in the research field of Kohgiluyeh and Buyer-Ahmad Agricultural and Natural Resources Research and Training Center in 2017. The main plot included supplementary irrigation (complete rainfed conditions, supplementary irrigation at 50% flowering and at the start of seed formation) and the subplot included bio-fertilizer (no phosphorus bio-fertilizer, mycorrhiza Glomus mosseae, phosphorus bio-fertilizer, and combination of mycorrhiza and phosphorus bio-fertilizer). The application of supplementary irrigation with bio-fertilizer increased the total chlorophyll and carotenoid and decreased the proline content. Phosphorus bio-fertilizer also increased catalase enzyme activity in the plant. The effects of supplementary irrigation and phosphorus bio-fertilizer on the number of umbrella per plant, plant height, 1000-seed weight and the number of seeds per umbrella were significant. The highest amount of 1000-seed weight (2.55 g), seed yield (622.4 kg ha-1), biological yield (1252 kg ha-1), and essential oil percentage (54.86%) was obtained in the mycorrhiza treatment together with the phosphorus bio-fertilizer. In general, the results showed that using phosphorus bio-fertilizer, mycorrhiza, and supplementary irrigation can improve physiological traits, yield, and essential oil of cumin under rainfed conditions.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121087_dd5de75129ec50cdc4b9f4e2a658c40d.pdf
پرولین
کاتالاز
کلروفیل
مایکوریزا
Proline
catalase
chlorophyll
mycorrhiza
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2020-02-20
35
6
1058
1075
10.22092/ijmapr.2020.122860.2368
121088
Research Paper
بررسی اثر تاریخ کاشت و کود شیمیایی بر محتوی فلاونوئید دانه و خصوصیات کمّی وکیفی دانه بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana Benth.)
Effects of sowing date and chemical fertilizer on the flavonoid content and quantitative and qualitative characteristics of lady’s mantle (Lallemantia royleana Benth.) seed
طاهره کریمی جلیله وندی
tahereh.karimi69@gmail.com
1
سعیده ملکی فراهانی
maleki@shahed.ac.ir
2
علیرضا رضازاده
rezazadeh@shahed.ac.ir
3
دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.1058.98.6.1576.41 بهمنظور بررسی تأثیر تاریخ کاشت و کود شیمیایی نیتروژن و فسفر بر محتوای فلاونویید دانه، خصوصیات کیفی و جوانهزنی بذر بالنگوی شیرازی (Lallemantia royleana Benth.)، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در سال زراعی 93-92 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل تاریخ کشت در دو سطح (پاییزه و بهاره) و کود شیمیایی در سه سطح (عدم کود، کاربرد نصف کود مورد نیاز (23 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص + 50.6 کیلوگرم در هکتار P2O5) و کاربرد مقدار کامل کود (46 کیلوگرم در هکتار نیتروژن + 101.2 کیلوگرم در هکتار P2O5)) بود. اندازه گیری فلاونوئید دانه در فواصل یک هفتهای از گلدهی تا رسیدگی دانه انجام گرفت. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی بذر در کشت پاییزه (74.8) با افزایش 11.6 درصدی نسبت به کشت بهاره، و اعمال کود کامل مورد نیاز گیاه (88.6) با افزایش 73.4 درصدی نسبت به تیمار عدم کود، بدست آمد. کاربرد کود شیمیایی و کشت پاییزه بالنگو باعث افزایش معنیدار درصد موسیلاژ بذر نسبت به شاهد شد. 7 روز پس از گلدهی بیشترین میزان فلاونویید در کشت بهاره (0.264 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه) با افزایش 63.97 درصدی نسبت به کشت پاییزه، و تیمار بدون کود (0.282 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه) با افزایش 90.54 درصدی نسبت به تیمار کود کامل (0.148 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه) بدست آمد. 28 روز پس از گلدهی بالاترین میزان فلاونویید (0.554 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه) در کشت بهاره و همچنین تیمار بدون کود (0.629 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه) بدست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که کشت پاییزه و کاربرد مقدار کامل کود باعث افزایش کیفیت دانه به لحاظ درصد موسیلاژ و جوانهزنی می شود، اما کشت بهاره و عدم کاربرد کود شیمیایی باعث افزایش فلاونویید در دانههای بالنگو میشود.
In order to investigate the effect of sowing date and nitrogen and phosphorus fertilizer on the seed flavonoid content, qualitative and germination characteristics of lady’s mantle (Lallemantia royleana Benth.), a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2013-2014 crop year. Experimental factors included sowing date at two levels (autumn and spring) and chemical fertilizer at three levels (without fertilizer, half application of required fertilizer (23 kg ha-1 pure N+ 50.6 kg ha-1 P2O5) and full application of required fertilizer (46 kg ha-1 pure N+ 101.2 kg ha-1 P2O5). Flavonoid measurement of the seeds was performed weekly from flowering to seed ripening. The results of the mean comparison showed that the highest seed germination percentage was obtained at autumn sowing (74.8%) with an increase of 11.6% compared to spring sowing and at the full application of required fertilizer (88.6%) with an increase of 73.4% compared to without fertilizer. The application of chemical fertilizer and autumn cultivation of lallemantia significantly increased the percentage of seed mucilage compared to control. Seven days after flowering, the highest flavonoid content was obtained at spring sowing (0.264 mg quercetin per g sample) with an increase of 63.97% compared to autumn sowing, and at no fertilizer treatment (0.282 mg quercetin per g sample) with an increase of 90.54% compared to the full application of required fertilizer (0.148 mg quercetin per g sample). Twenty-eight days after flowering, the highest flavonoid content was obtained at spring sowing (0.554 mg quercetin per g sample) and no fertilizer treatment (0.629 mg quercetin per g sample). In general, the results showed that the autumn sowing date and full application of required chemical fertilizer increased the seed quality in terms of mucilage percentage and germination, but the spring sowing date and no fertilizer treatment increased the flavonoid content of lallemantia seeds.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_121088_cbe61b6a839f70180ee5dda768077ecf.pdf
بالنگو (Lallemantia royleana Benth.)
جوانهزنی
فعالیت کاتالاز
کود نیتروژن
موسیلاژ بذر
Catalase activity
germination
Lady’s mantle (Lallemantia royleana .Benth.)
seed mucilage
Nitrogen fertilizer