@article { author = {Jamshidi, E. and Ghalavand, A. and Sefidkon, F. and Goltaph, E.}, title = {Effects of different nutrition systems (organic and chemical) on quantitative and qualitative characteristics of Fennel (Foeniculum valgare Mill.) under water deficit stress}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {28}, number = {2}, pages = {309-323}, year = {2012}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2012.3048}, abstract = {In order to study the effects of different nutrition systems (Organic and Chemical) on quantitative and qualitative characteristics of Fennel (Foeniculum valgare Mill.) under water deficit stress, an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications at the field station of Tarbiat Modares University in Peykan Shahr during cropping season of 2009. In this study, the main plots were three irrigation regime levels (Soil water content of 40% as the control treatment (C1), 60% (C2) and 80% (C3)) and sub-plots were different nutrition systems (10 ton/ha cattle manure, 10 ton/ha spent mushroom compost, 5 ton/ha cattle manure + 5 tan/ha spent mushroom compost and chemical fertilizer). Although the result showed that water deficit stress caused an increase in essential oil percentage, grain yield and essential oil yield decreased extremely under water deficit stress. The results showed that different nutrition systems significantly affected grain yield, essential oil yield and fenchone (p ≤ 0.01). Mean comparisons showed that using mushroom compost in favorable irrigation condition resulted in maximum essential oil yield (31.8 Kg.ha-1). This result was confirmed as the higher grain yield (1289.8 Kg.ha-1) obtained in the same treatment.}, keywords = {Fennel (Foeniculum valgare Mill.),different nutrition systems,Water deficit stress,essential oil percentage,essential oil yield,Anethole}, title_fa = {تأثیر سیستم‌های مختلف تغذیه بر صفات کمّی و کیفی گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر تنش کم‌آبی}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی سیستم‌های مختلف تغذیه بر صفات کمّی و کیفی گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) در شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی مزرعه‌ای در سال 1388 به‌صورت طرح کرت‌های خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی تربیت مدرس واقع در پیکان‌شهر اجرا گردید. عامل اصلی شامل 3 رژیم آبیاری (آبیاری پس از مصرف 40% رطوبت قابل استفاده خاک (C1)، (به‌عنوان شاهد)، آبیاری پس از مصرف 60% رطوبت قابل استفاده خاک (C2) و آبیاری پس از مصرف 80% رطوبت قابل استفاده از خاک (C3)) و عامل فرعی شامل سیستم‌های مختلف تغذیه‌ای (10 تن کود دامی، 10 تن کمپوست مصرف شده قارچ، 5 تن کمپوست مصرف شده قارچ همراه با 5 تن کود دامی، 90 کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی نیتروژنه) بود. در این بررسی نتایج نشان داد که اگرچه تنش کم‌آبی باعث افزایش درصد اسانس می‌شود، اما با این حال در اثر تنش کم‌آبی عملکرد دانه و عملکرد اسانس به شدت کاهش یافت. همچنین نتایج بیانگر معنی‌دار بودن اثر سیستم‌های مختلف تغذیه بر عملکرد دانه، عملکرد اسانس و میزان فنکون در سطح احتمال 1% معنی‌دار گردید. مقایسه میانگین‌ها نشان داد که مصرف کمپوست مصرف شده قارچ در شرایط مطلوب آبیاری بیشترین عملکرد اسانس را به میزان 1/38 کیلوگرم در هکتار تولید کرد. این نتیجه با توجه به بیشتر بودن عملکرد دانه (8/1298 کیلوگرم در هکتار) در همین تیمار مورد تأیید قرار گرفت.}, keywords_fa = {رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.),سیستم‌های مختلف تغذیه,تنش کم‌آبی,درصد اسانس,عملکرد اسانس,آنتول}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_3048.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_3048_9b4eb5216ef6b3329da52f1477b5f5d9.pdf} }