@article { author = {Mohammadi, M. and Aelaei, M. and Saidi, M.}, title = {Effects of extract and essential oil of Thymbra spicata L. and Satureja bachtiari L. on improving quality and vase life of cut flower Gerbera jamesoni L.}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {35}, number = {4}, pages = {617-634}, year = {2019}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2019.123581.2406}, abstract = {The vascular obstruction due to the growth of microbial agents, especially bacteria, is one of the most important reasons for reducing the quality and vase life of cut flowers in the postharvest stage. In order to investigate the effect of extract (1 and 2 %) and essential oil (EO) (25 and 50 ppm) of Thymbra spicata L. and Satureja bachtiarica L. on bacterial population and vase life of cut flower Gerbera jamesonii L. var. Pink Elegance, this experiment was designed as a factorial based on a completely randomized design with three replications. The results showed that the experimental treatments, by reducing the bacterial population at the end of flower branch, maintained the quality and increased the vase life of flowers (up to three days in treatment with 50 ppm of S. bachtiarica EO, compared with the control samples. Also, the antibacterial activity and vase life of cut flowers increased by increasing the concentration of EO and extract of both medicinal plants. After eight days of storage, the results showed that the maximum vase life (11 days), relative absorption of vase solution (8.95 ml/g FW per day), and the lowest bacterial population of the end of the flower branch were related to 50 ppm of S. bachtiarica EO treatment. However, in terms of relative fresh weight, total soluble solids, anthocyanin content, ion leakage, malondialdehyde content, and the activity of catalase, and phenylalanine ammonia lyase enzymes, there was no significant difference between two treatments of 50 ppm EO from medicinal plants T. spicata L. and S. bachtiarica L. Therefore, the use of 50 ppm EO of S. bachtiarica, and in the second rank of T. spicata, is recommended as a practical method in the process of postharvest and marketing of gerbera cut flowers.}, keywords = {Post-harvest,Bacterial population,Gerbera jamesoni L,Vase life}, title_fa = {اثر کاربرد عصاره و اسانس آویشن زوفایی و مرزه بختیاری در محلول گلجایی بر بهبود کیفیت و عمر گلجایی گل شاخه بریدنی ژربرا (Gerbera jamesoni L.) رقم Pink Elegance}, abstract_fa = {شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.617.96.4.1575.101 انسداد آوندها به‌دلیل رشد عوامل میکروبی به‌ویژه باکتری‌ها، یکی از مهمترین دلایل کاهش کیفیت و عمر گلجایی گل‌های بریدنی در مرحله پس از برداشت است. به‌منظور بررسی اثر عصاره‌های 1% و 2% و همچنین اسانس‌های ppm25 و ppm50 آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.) و مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica L.) بر جمعیت باکتریایی و عمر گلجایی ژربرا (Gerbera jamesoni L.) رقم Pink Elegance آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش با کاهش جمعیت باکتری انتهای شاخه گل‌ها، باعث حفظ شادابی و افزایش عمر گلجایی گل‌ها تا سه روز (در تیمار اسانس ppm50 مرزه بختیاری) نسبت به نمونه‌های شاهد شدند. همچنین با افزایش غلظت اسانس و عصاره هر دو گیاه دارویی، قدرت ضدباکتریایی و عمر گلجایی افزایش یافت. نتایج پس از هشت روز نگهداری نشان داد که بیشترین عمرگلجایی (11 روز)، جذب نسبی محلول گلجایی (8.95 میلی‌لیتر بر گرم وزن تر در روز) و کمترین جمعیت باکتریایی انتهای شاخه مربوط به تیمار اسانس ppm50 مرزه بختیاری بود. اگرچه از نظر وزن تر نسبی، مواد جامد محلول، محتوایآنتوسیانین، نشت یونی، محتوای مالون دی‌آلدئید، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و فنیل‌آلانین آمونیالیاز با تیمار ppm50 اسانس آویشن زوفایی فاقد اختلاف معنی‌دار بود. بنابراین استفاده از غلظت ppm50 اسانس مرزه بختیاری و در مرتبه بعدی غلظت ppm50 آویشن زوفایی به‌عنوان برنامه‌ای کاربردی در فرایند نگهداری و بازاررسانی گل‌های بریدنی ژربرا توصیه می‌گردد.}, keywords_fa = {پس از برداشت,جمعیت باکتریایی,ژربرا (Gerbera jamesoni L.),عمر گلجایی}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119713.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119713_a042335e7a9134e740c05c999c5aa468.pdf} }