@article { author = {Amiri, A. and Ezzati Ghadi, F. and Ramezani Ghara, A. and Rezai Zarchi, S.}, title = {Effects of purslane (Portulaca oleracea L.) on copper sulphate induced hepatic necrosis in rats}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {33}, number = {2}, pages = {208-218}, year = {2017}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2017.106230.1765}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the effects of purslane (Portulaca oleracea L.) on liver necrosis induced by copper sulfate in rats. Twenty-eight male rats were divided into four groups as follows: 1) Normal, 2) Toxicant control (CuSo4 was given orally (200 mg/kg b.w), 3) Purslane was given orally (400 mg/kg b.w) and 4) Toxicant + purslane. At the end of the four weeks, all the rats were sacrificed and some biochemical parameters of serum such as alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and concentrations of alondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPx) in serum were estimated. CuSo4 significantly increased the levels of ALT, AST, and MDA and decreased the levels of CAT, SOD, and GPx in toxicant rats. The toxicant + purslane group restored these changes to normal levels. Histopathological findings are consistent with biochemical findings. Purslane has a hepatoprotective effect on CuSo4-induced hepatic damage in rats and these effects might be contributed to modulation of detoxification enzymes and antioxidant and free radical scavenger effects.}, keywords = {Purslane (Portulaca oleracea L.),Hepatic necrosis,COPPER SULPHATE,Antioxidant}, title_fa = {بررسی اثر خرفه (Portulaca oleracea L.) در برابر نکروز کبدی القاء شده توسط سولفات مس در موش‌های صحرایی}, abstract_fa = {هدف از این پژوهش، بررسی اثرات محافظتی خرفه (Portulaca oleracea L.) بر نکروز کبدی القاء شده توسط سولفات مس در موش‌های صحرایی بود. 28 سر موش‌های صحرایی با وزن تقریبی 180 تا 200 گرم به چهار گروه: گروه 1) کنترل نرمال، گروه 2) گروه مسموم (روزانه میزان 200 میلی‌گرم به‌ازای هر کیلوگرم وزن بدن سولفات مس)، گروه 3) خرفه (روزانه میزان 400 میلی‌گرم به‌ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره گیاه خرفه به‌صورت گاواژ) و گروه 4) گروه مسموم و خرفه تقسیم شدند. طول دوره تیمار یک ماه و در پایان دوره سطوح آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتیت آمینوترانسفراز (AST) و آنتی‌اکسیدان‌های گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دسموتاز (SOD) و پراکسیداسیون چربی (LPO) در سرم بررسی شد. سولفات مس سطوح ALT، AST و LPO را به‌طور معنی‌دار افزایش، سطوح GPx، CAT و SOD را کاهش داد. در گروه مسموم و خرفه سطوح فاکتور‌های مذکور به‌صورت معنی‌دار و نزدیک به نرمال تغییر یافتند. نتایج هیستوپاتولوژیکی با یافته‌های بیوشیمیای مطابقت داشتند. عصاره خرفه، از طریق آنزیم‌های سم‌زدایی‌کننده و فاکتور‌های آنتی‌اکسیدانی و مهار رادیکال‌های آزاد سبب حفاظت کبدی می‌شود.}, keywords_fa = {خرفه (Portulaca oleracea L.),نکروز کبدی,سولفات مس,آنتی‌اکسیدان}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_111464.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_111464_ead4a5ff72d42832657f60e5d147ad6e.pdf} }