فاطمه نصرتی؛ براتعلی فاخری؛ محمود سلوکی؛ نفیسه مهدی نژاد؛ محرم ولی زاده
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.68.93.1.1576.1606 گیاه انزروت (Astragalus fasciculifolius Boiss.)، متعلق به خانواده بقولات (Fabaceae) از گیاهان دارویی است که در جنوب استان سیستان و بلوچستان پراکنش دارد و بهدلیل ترکیبهایی مانند فنلها، فلاونوئیدها و پلیساکاریدها دارای نقش مؤثری در درمان بیماریهای قلبی، سرطان، از بین بردن اثرهای شیمی درمانی و افزایش ایمنی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.68.93.1.1576.1606 گیاه انزروت (Astragalus fasciculifolius Boiss.)، متعلق به خانواده بقولات (Fabaceae) از گیاهان دارویی است که در جنوب استان سیستان و بلوچستان پراکنش دارد و بهدلیل ترکیبهایی مانند فنلها، فلاونوئیدها و پلیساکاریدها دارای نقش مؤثری در درمان بیماریهای قلبی، سرطان، از بین بردن اثرهای شیمی درمانی و افزایش ایمنی میباشد. در این پژوهش نمونههای گیاهی هشت توده مختلف گیاه fasciculifolius .A از رویشگاههای مختلف استان سیستان و بلوچستان جمعآوری شده و برخی از خصوصیات فیتوشیمیایی ریشه، برگ (فنل کل، فلاونوئید کل و پلیساکارید) و گل (فنل کل، فلاونوئید کل و آنتوسیانین) بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنیداری بین رویشگاههای مختلف در سطح 0.01 میباشد. بررسیهای فیتوشیمیایی وجود مقادیر قابلتوجهی از ترکیبهای فنلی را در برگ که بیشترین مقدار آن در منطقه پشتکوه (mg GAE/g 32.55-14.62)، ریشه که بیشترین مقدار آن در منطقه انجیرک (mg GAE/g 53.84-20.39) و گل که بیشترین مقدار آن را در منطقه بیرک (mg GAE/g 15.82-5.11) نشان داد؛ همچنین وجود ترکیبهای فلاونوئیدی در برگ که بیشترین مقدار آن در منطقه ناهوک (mgQE/g 12.72-8.76)، در ریشه که بیشترین مقدار آن در منطقه پنجانگشت (mgQE/g 03/1-0.25) و گل که بیشترین مقدار آن در منطقه ناهوک (mgQE/g 9.28-6.35) وجود داشت مشاهده شد. همینطور این بررسی، ترکیبهای پلیساکاریدی را در برگ که بیشترین مقدار در منطقه انجیرک (mg/g 93.29-60.89) و ریشه که بیشترین مقدار در منطقه پنجانگشت (mg/g 209.38-94.33) و آنتوسیانین گل که بیشترین مقدار در منطقه پنجانگشت (mg SG/g 77.58-36.34) دیده شده بود، نشان داد. نتایج این تحقیق حکایت از توانایی رویشگاههای مختلف استان در مورد تولید ترکیبهای با ارزش دارویی دارد. علاوهبر این بالا بودن ترکیبهای فنلی و پلیساکاریدی این گیاه توصیفی از توانمندی قابل توجه این گیاه در بکارگیری در صنایع دارویی و غذایی میباشد.