فیتوشیمی (استخراج، شناسایی و اندازه گیری مواد موثره)
علی اصغر تلافی؛ فرزین عبدالهی؛ علیرضا یاوری
چکیده
درخت انبه با نام علمی Mangifera indica L. به تیره پسته (Anacardiaceae) تعلق دارد. اندامهای مختلف این گیاه، بهویژه برگ، دارای ترکیبهای ارزشمند فلاونوئیدی است که در درمان دیابت کاربرد دارد. در این پژوهش، برای ارزیابی میزان روتین و کوئرستین در برگ ژنوتیپهای مختلف انبه در رویشگاهای جنوب ایران، چهار رویشگاه عمده شامل منوجان، رودان، میناب و بوشهر ...
بیشتر
درخت انبه با نام علمی Mangifera indica L. به تیره پسته (Anacardiaceae) تعلق دارد. اندامهای مختلف این گیاه، بهویژه برگ، دارای ترکیبهای ارزشمند فلاونوئیدی است که در درمان دیابت کاربرد دارد. در این پژوهش، برای ارزیابی میزان روتین و کوئرستین در برگ ژنوتیپهای مختلف انبه در رویشگاهای جنوب ایران، چهار رویشگاه عمده شامل منوجان، رودان، میناب و بوشهر انتخاب گردید. از هر رویشگاه تعداد 10 درخت بالغ و سالم انتخاب و از هر درخت سه دسته نمونه برگ از ارتفاع 2 متری برداشت شد. عصارهگیری از برگ خشک انبه توسط حلال متانول- اسید استیک انجام و برای تجزیه به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) تزریق شد. دادهها در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از نرمافزار آماری SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند و برای گروهبندی جمعیتها و ژنوتیپها، تجزیه خوشهای به روش Ward انجام شد. در بین چهار جمعیت انبه از نظر هر دو ترکیب روتین و کوئرستین، اختلاف معنیدار آماری (0.05>P) وجود داشت. بیشترین میزان روتین و کوئرستین بهترتیب در جمعیتهای منوجان (ppm 124.03) و بوشهر (ppm 6.05) حاصل شد. تجزیه خوشهای، چهار جمعیت را به سه گروه مستقل تقسیم کرد؛ بهطوری که دو جمعیت رودان و میناب در گروه یک، جمعیت بوشهر در گروه دو و جمعیت منوجان در گروه سه قرار گرفتند. ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی موجود، میتواند اطلاعات ارزشمندی را در مدیریت ژرمپلاسم انبه فراهم کند و در شناسایی جمعیتهای مطلوب برای اهداف اصلاحی مختلف در این گونه مفید واقع شود.
صدیقه عسگری؛ غلامعلی نادری؛ نازیلا عسکری
چکیده
فلاونوئیدها ترکیبهایی پلیفنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتیاکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، بهطوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری میکند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدانهای سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی ...
بیشتر
فلاونوئیدها ترکیبهایی پلیفنولیکی هستند که در همه غذاها با سرچشمه گیاهی وجود دارند. آثار آنتیاکسیدانی آنها به اثبات رسیده است، بهطوری که مصرف سبزیجات و گیاهان از بروز سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی نظیر آترواسکلروز جلوگیری میکند. از طرفی امروزه مصرف آنتی اکسیدانهای سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود گشته است و توجه جوامع پزشکی به استفاده و یافتن آنتی اکسیدانهای طبیعی معطوف گشته است. اثرات آنتی اکسیدانی یک ترکیب توسط روشهای مختلف مورد مطالعه قرار میگیرد یکی از آنها بررسی اثرات یک ترکیب بر حفاظت گلبول قرمز از همولیز میباشد.در این مطالعه اثرات فلاونوئیدهای کامفرول،کوئرستین، مورین، روتین بر همولیز گلبولهای قرمز و تأثیر آنها بر ظرفیت -SH غشاء گلبولهای قرمز به عنوان شاخص محافظت از غشاء مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا محلولهای فلاونوئیدی تهیه گردید. میزان همولیز گلبولهای قرمز و نیزظرفیت -SH غشاء گلبولها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید جهت القاء پراکسیداسیون گلبولهای قرمز از2 و'2 آزوبیس (2 آمیدینو پروپان) دیهیدروکلرید (AAPH) استفاده شد. اثرهر فلاونوئید بر همولیز گلبولهای قرمز خون درسه غلظت (10 ، 5 و 0.5) میکروگرم بر میلیلیتر مورد بررسی قرار گرفت. در مورد تأثیر بر میزان گروههای -SH تنها بالاترین غلظت یعنی 10 میکروگرم بر میلیلیتر از هر فلاونوئید استفاده گردید. در تمامی موارد خاصیت آنتیاکسیدانی با افزایش غلظت، افزایش یافته است بیشترین تأثیر بر مهار همولیز گلبول قرمز را روتین به میزان 5/42 درصد داشته است همچنین کامفرول، روتین و مورین باعث حفاظتگروههای -SH به ترتیب به میزان 6 درصد و 233 درصد و 26.4 درصد گردیدهاند. نتایج حاصل نشان میدهد که میتوان از فلاونوئیدهای مزبور و گیاهان حاوی آن به عنوان مواد آنتیاکسیدان طبیعی در پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماریهاییکه پاتوژنز آن پراکسیداسیون لیپید باشد استفاده نمود.