صدیقه اسمعیلی؛ مریم رفیعی؛ مهدی صیدی؛ سیامک بیگی؛ زهرا طهماسبی؛ میثم محمدی؛ مهرداد کهزادیان
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.588.96.4.1576.1610 بیماری لکهموجی ناشی از قارچ Alternaia solani یکی از مهمترین بیماریهای گوجهفرنگی در ایران و سایر نقاط جهان میباشد. بهمنظور بررسی فعالیت ضد قارچی چند گیاه دارویی برای کنترل قارچ Alternaria solani در شرایط درون شیشه و گلخانه آزمایشهایی مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. در آزمایش اول اثر غلظتهای ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.588.96.4.1576.1610 بیماری لکهموجی ناشی از قارچ Alternaia solani یکی از مهمترین بیماریهای گوجهفرنگی در ایران و سایر نقاط جهان میباشد. بهمنظور بررسی فعالیت ضد قارچی چند گیاه دارویی برای کنترل قارچ Alternaria solani در شرایط درون شیشه و گلخانه آزمایشهایی مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. در آزمایش اول اثر غلظتهای 200، 400 و ppm600 عصاره آبی و الکلی آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.)، آویشن کرکآلود (Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas)، مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad) و لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) همراه با شاهد (آب مقطر) در شرایط درون شیشه مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حکایت از مهار کامل رشد پرگنه قارچ در کلیه تیمارها داشت. در آزمایش دوم 72 ساعت پس از آلودهسازی بوتههای گوجهفرنگی با عامل بیماری لکهموجی در داخل گلخانه، محلولپاشی با غلظتهای 200، 400 و ppm600 عصارههای مذکور اعمال و 14 روز بعد مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش سوم نیز اثر حفاظتی تیمارهای فوق مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایشهای دوم و سوم نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، اثر مهارکنندگی و حفاظتی تیمارها نیز افزایش یافت. همچنین، اگرچه همه تیمارها باعث کاهش درصد شدت بیماری نسبت به شاهد (آب مقطر) شدند، ولی غلظت ppm600 عصاره آویشن زوفایی، ppm600 آویشن کرکآلود و ppm400 آویشن زوفایی بهترتیب بیشترین اثر مهارکنندگی و حفاظتی بر رشد قارچ مورد مطالعه داشتند. بنابراین، استفاده از تیمارهای فوق بهعنوان برنامهای کاربردی برای کنترل بیولوژیک قارچ Alternaria solani عامل بیماری لکهموجی گوجهفرنگی توصیه میگردد.
محدثه محبوبی؛ محمدمهدی فیضآبادی؛ قاسم حقی؛ حسین حسینی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، ، صفحه 56-65
چکیده
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها ...
بیشتر
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم منفی و مثبت، قارچهای رشتهای و مخمرها با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس بهوسیله دستگاه گاز کروماتوگراف(GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (9/26%)، کارواکرول (25/0%)، پاراسیمن (3/13%) و گاما-ترپینن (11%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 86/34 میلیمتر و MIC کوچکتر از l ml-1µ25/0 اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشتهای و مخمر نشان داد. اثر 2 میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از 3/27 میلیمتر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از 17 میلیمتر بیشتر بود. باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساستر بودند (9/21 در برابر 4/18 میلیمتر). باکتریهای تشکیلدهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوسها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از 8 میلیمتر از سایر میکروارگانیسمها نسبت به اسانس مقاومتر بود. میکروارگانیسمها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاومتر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، بهویژه تیمول آن مربوط میشود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس بهعنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.