محمد علی درّی؛ غلامرضا ناصری
چکیده
بهمنظور تعیین اثر تراکم بوته بر عملکرد و موسیلاژ دانه گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forsk.)، آزمایشی در دو شرایط دیم، در دو ایستگاه تحقیقاتی مراوهتپه (کمباران) و چالکیگرگان (پرباران) انجام شد. این مطالعه در قالب بلوکهای کامل تصادفی اجرا و بهصورت تجزیه مرکب در مکان، تجزیه واریانس شد. کرتهای آزمایشی با تراکمهای 100، 200 و 400 بوته ...
بیشتر
بهمنظور تعیین اثر تراکم بوته بر عملکرد و موسیلاژ دانه گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forsk.)، آزمایشی در دو شرایط دیم، در دو ایستگاه تحقیقاتی مراوهتپه (کمباران) و چالکیگرگان (پرباران) انجام شد. این مطالعه در قالب بلوکهای کامل تصادفی اجرا و بهصورت تجزیه مرکب در مکان، تجزیه واریانس شد. کرتهای آزمایشی با تراکمهای 100، 200 و 400 بوته در مترمربع و با فاصله بین ردیف 20 سانتیمتر کاشته شدند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد اثر تراکم بوته بر طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، درصد موسیلاژ و شاخص برداشت معنیدار نبود، در حالیکه تعداد سنبله، عملکرد دانه و موسیلاژ در سطح 1% معنیدار شدند. تحت تأثیر مکان نیز تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد دانه و موسیلاژ در هکتار در سطح 1% و شاخص برداشت در سطح 5% معنیدار شدند. اثر متقابل تراکم بوته و مکان بر عملکرد دانه و موسیلاژ در هکتار در سطح 1% معنیدار شد و سایر صفات اختلاف معنیداری نداشتند. عملکرد دانه و عملکرد موسیلاژ با افزایش تراکم از 100 بوته به 400 بوته در مترمربع در چالکیگرگان بهترتیب 3/2 و 9/2 برابر و در مراوهتپه بهترتیب 94/1 و 86/1 برابر افزایش یافتند. نتایج این تحقیق نشان داد که عملکرد دانه و موسیلاژ در هکتار در چالکیگرگان بهترتیب 71/1 و 69/1 برابر آن در مراوهتپه میباشد. براساس نتایج، همه صفات اندازهگیری شده در تراکم 400 بوته در مترمربع در چالکیگرگان، نسبت به تراکمهای دیگر، در هر دو مکان برتری داشتند.
سید محمدعلی وکیلی شهر بابکی؛ ناصر نصر
چکیده
بهمنظور بررسی اثر عناصر روی و فسفر بر عملکرد و میزان ماده مؤثره اسفرزه (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در قطعه زمینی به مساحت تقریبی 450 مترمربع در اراضی روستای حمزهای واقع در حومه شهرستان بم اجرا شد. در این آزمایش اثر مقادیر مختلف فسفر در 4 مقدار صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار و روی در 3 مقدار صفر، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار بر صفات ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر عناصر روی و فسفر بر عملکرد و میزان ماده مؤثره اسفرزه (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در قطعه زمینی به مساحت تقریبی 450 مترمربع در اراضی روستای حمزهای واقع در حومه شهرستان بم اجرا شد. در این آزمایش اثر مقادیر مختلف فسفر در 4 مقدار صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار و روی در 3 مقدار صفر، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار بر صفات عملکرد دانه، وزن هزاردانه، ارتفاع بوته، تعداد برگ در هر بوته، طول سنبله، تعداد گل در هر بوته، میزان تورم دانه و درصد موسیلاژ در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر عملکرد دانه گیاه اسفرزه در سطح آماری 1% معنیدار شد و با افزایش مقدار روی تا 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر تا 80 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه نیز روندی افزایشی داشت. اما استفاده از مقدار 120 کیلوگرم در هکتار فسفر از نظر آماری تفاوت معنیداری نسبت به 80 کیلوگرم در هکتار نداشت. البته تأثیر مقادیر مختلف روی و فسفر بر وزن هزاردانه معنیدار نشد. اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر درصد موسیلاژ دانه اسفرزه در سطح آماری 1% معنیدار بود و با افزایش مقدار روی تا 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر تا 120 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش درصد موسیلاژ دانه گردید. همچنین اثر مقادیر مختلف روی و فسفر بر سایر صفات (تعداد برگ، تعداد گل، طول سنبله، ارتفاع گیاه و فاکتور تورم دانه) هم معنیدار بود. با توجه به نتایج آزمایش فوق، مصرف عناصر روی به میزان 40 کیلوگرم در هکتار و فسفر به میزان 80 کیلوگرم در هکتار برای افزایش رشد و عملکرد و تولید هر چه بیشتر موسیلاژ گیاه اسفرزه در منطقه بم بهترین اثر را داشت.
مجید پوریوسف؛ داریوش مظاهری؛ علیرضا یوسفی؛ اصغر رحیمی؛ افشین توکلی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر رژیمهای کمآبیاری و تیمارهای کودی بر صفات کیفی دانهی اسفرزه گوشاسبی (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی در مزرعهی آموزشی و پژوهشی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکدهی علوم زراعی و دامی دانشگاه تهران انجام گردید. این آزمایش بهصورت اسپلیتپلات، بر پایهی بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. رژیمهای آبیاری ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر رژیمهای کمآبیاری و تیمارهای کودی بر صفات کیفی دانهی اسفرزه گوشاسبی (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی در مزرعهی آموزشی و پژوهشی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکدهی علوم زراعی و دامی دانشگاه تهران انجام گردید. این آزمایش بهصورت اسپلیتپلات، بر پایهی بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. رژیمهای آبیاری در چهار سطح شامل رژیم آبیاری کامل، کمآبیاری ملایم، کمآبیاری متوسط و کمآبیاری شدید بهعنوان کرتهای اصلی و تیمارهای کودی در پنج سطح شامل شاهد (بدون کود)، کود شیمیایی خالص، تلفیق کود زیستی فسفات بارور2 و کودهای شیمیایی، کود دامی خالص و تلفیق کودهای دامی و شیمیایی بهعنوان کرتهای فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی بهطور معنیداری (05/0 ≤ p) تحت تأثیر رژیمهای آبیاری قرار گرفتند. با کاهش تعداد و مقدار آبیاری، عملکرد موسیلاژ و دانهی اسفرزه بهطور معنیداری (05/0 ≤ p) کاهش یافت، اما درصد موسیلاژ و فاکتور تورم دانه بهطور معنیداری (05/0 ≤ p) افزایش یافتند. تمامی تیمارهای کودی در مقایسه با شاهد، عملکرد موسیلاژ و دانه را بهطور معنیداری (05/0 ≤ p) افزایش دادند. بیشترین عملکرد موسیلاژ (58/252 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تلفیق کودهای دامی و شیمیایی، تحت رژیم آبیاری کامل بدست آمد. درصد موسیلاژ و فاکتور تورم دانه تحت تیمار کود دامی خالص بهطور معنیداری بیشتر از سایر تیمارهای کودی بود.