حمزه امیری؛ حسین لاری یزدی؛ بهروز دوستی؛ فرانک صمصامنیا
چکیده
جنس Oliveria متعلق به تیره چتریان بوده و فقط یک گونه با نام علمی Oliveria decumbens Vent دارد که اندمیک ایران است. از طرف دیگر اسانسها از متابولیتهای ثانویه گیاهی بوده که بهطور وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی و بهعنوان ترکیبهایی با خاصیت ضدمیکروبی مورد استفاده قرار میگیرند. در این تحقیق گیاه Oliveria decumbens Vent. از دامنه کوههای شمال غرب ...
بیشتر
جنس Oliveria متعلق به تیره چتریان بوده و فقط یک گونه با نام علمی Oliveria decumbens Vent دارد که اندمیک ایران است. از طرف دیگر اسانسها از متابولیتهای ثانویه گیاهی بوده که بهطور وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی و بهعنوان ترکیبهایی با خاصیت ضدمیکروبی مورد استفاده قرار میگیرند. در این تحقیق گیاه Oliveria decumbens Vent. از دامنه کوههای شمال غرب شهرستان کوهدشت در منطقه تنگسیاب واقع در استان لرستان جمعآوری گردید و پس از خشککردن گیاه در سایه، اسانسگیری از آن با روش تقطیر با آب انجام شد. شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس به وسیله کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) انجام شد. مطالعات آناتومیکی نیز توسط روش رنگآمیزی مضاعف با استفاده از دو رنگ سبز متیل و قهوهای بیسمارک انجام شد. نتایج این بررسی منجر به شناسایی 16 ترکیب در اسانس این گیاه شد که 5/96% از کل ترکیبهای اسانس را شامل شده و تیمول (3/49%)، گاما-ترپینن (1/23%) و پارا-سیمن (0/10%) ترکیبهای اصلی آن محسوب میشدند. بنابراین بررسی نتایج آناتومیکی نشان داد که در سطح برگهای این گیاه کرکهای غیرترشحی دیده میشوند، در حالی که در قسمتهای درونی پوست ساقه کانالهای ترشحی مشاهده میشوند که محل تشکیل اسانس در این گیاه هستند.
محدثه محبوبی؛ محمدمهدی فیضآبادی؛ قاسم حقی؛ حسین حسینی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، ، صفحه 56-65
چکیده
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها ...
بیشتر
گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوتهای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت میشود. مردم این منطقه بهطور گستردهای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده میکنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم منفی و مثبت، قارچهای رشتهای و مخمرها با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس بهوسیله دستگاه گاز کروماتوگراف(GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (9/26%)، کارواکرول (25/0%)، پاراسیمن (3/13%) و گاما-ترپینن (11%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 86/34 میلیمتر و MIC کوچکتر از l ml-1µ25/0 اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشتهای و مخمر نشان داد. اثر 2 میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از 3/27 میلیمتر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از 17 میلیمتر بیشتر بود. باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساستر بودند (9/21 در برابر 4/18 میلیمتر). باکتریهای تشکیلدهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوسها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از 8 میلیمتر از سایر میکروارگانیسمها نسبت به اسانس مقاومتر بود. میکروارگانیسمها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاومتر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، بهویژه تیمول آن مربوط میشود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس بهعنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.