آمنه حسینپور؛ رضا مقدسی؛ سعید یزدانی
چکیده
صنعت گلابگیری بهعنوان یک صنعت تکمیلی در منطقه کاشان، منبع درآمد و اشتغالزایی نسبتاً مهمی برای ساکنان شهر و روستاهای این شهرستان است. با توجه به محدودیت منابع تولید و پیشینه غنی ایران در تولید گلاب، در این مقاله با انجام مطالعه و بکارگیری اصول بهینه اقتصادی با کاربرد نهادههای تولید از جانب گلابگیران کارایی فنی این محصول در ...
بیشتر
صنعت گلابگیری بهعنوان یک صنعت تکمیلی در منطقه کاشان، منبع درآمد و اشتغالزایی نسبتاً مهمی برای ساکنان شهر و روستاهای این شهرستان است. با توجه به محدودیت منابع تولید و پیشینه غنی ایران در تولید گلاب، در این مقاله با انجام مطالعه و بکارگیری اصول بهینه اقتصادی با کاربرد نهادههای تولید از جانب گلابگیران کارایی فنی این محصول در سال 1388 در شهرستان کاشان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات و دادهها از طریق تکمیل پرسشنامه از 100 گلابگیر در 5 بخش جمعآوری شد. روش نمونهگیری، طبقهبندی با تخصیص متناسب است. پس از برآورد شکل تابعی ترانسلوگ و انتخاب آن بهعنوان شکل بهینه روابط میان تولید و مصرف نهادهها، کارایی فنی به روش تحلیل مرزی تصادفی بدست آمد. تابع تولید نشان داد که 22% از تولیدکنندگان از نهاده گل بیش از حد بهینه استفاده میکنند و در مورد نهاده آب 28% از تولیدکنندگان در ناحیه اول تولید میکنند، یعنی با افزایش این نهاده میتوانند تولید خود را افزایش دهند. میانگین کارایی فنی در شهرستان 97% است که از کمینه 67% تا بیشینه 99% نوسان داشته است. همچنین عوامل مؤثر بر کارایی سن، تجربه، کسب علوم جدید و ایجاد درآمد جانبی بودند و از طریق افزایش تجربه، ترویج یافتههای نوین و ایجاد درآمد جانبی میتوانند کارایی خود را افزایش دهند.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی؛ سیدرضا طباییعقدایی؛ محمود نادری حاجی باقرکندی؛ سعیده مشکیزاده
چکیده
در این تحقیق به استخراج تانن از گلاب، پسآب و تفاله گلمحمدی (Rosa damascena Mill.) اقدام گردید. از 21 اکسشن گلمحمدی جمعآوری شده از استانهای مختلف کشور و کشت شده در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اسانس، گلاب، تفاله و پسآب تهیه شد و بعد میزان تانن نمونهها به روش رنگسنجی فولین- دنیس و توسط دستگاه اسپکتروفتومتری مدل 340 Hitachi ...
بیشتر
در این تحقیق به استخراج تانن از گلاب، پسآب و تفاله گلمحمدی (Rosa damascena Mill.) اقدام گردید. از 21 اکسشن گلمحمدی جمعآوری شده از استانهای مختلف کشور و کشت شده در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اسانس، گلاب، تفاله و پسآب تهیه شد و بعد میزان تانن نمونهها به روش رنگسنجی فولین- دنیس و توسط دستگاه اسپکتروفتومتری مدل 340 Hitachi در طول موج 760 نانومتر اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که بالاترین میزان تانن در گلاب، بهترتیب در اکسشنهای خوزستان و ایلام (ppm 2163)، قم (ppm 1846)، گیلان (ppm 1432) و در پسآب بهترتیب در اکسشنهای زنجان (ppm 1919)، مازندران (ppm 1895)، قم، گیلان، لرستان و اصفهان 2 (ppm 1871) و در تفاله اکسشنهای گل یزد 1 (ppm 3432)، سیستان و بلوچستان (ppm 3139) و کهکیلویه و بویراحمد (ppm 2993) بدست آمد. بنابراین پیشنهاد میگردد با توجه به نیاز کشور و تولید مواد مذکور توسط افراد گلابگیر سنتی اقدام به جمعآوری و استخراج تانن از نمونهها صورت بگیرد، که این خود از لحاظ اقتصادی برای تولیدکنندگان گلاب نیز مفید میباشد.
مهدی میرزا؛ مهردخت نجفپور نوایی
دوره 23، شماره 3 ، آبان 1386، ، صفحه 375-381
چکیده
Mill.Rosa damascena، یکی از گیاهان معطر و دارویی میباشد که از گل آن به صورت سنتی و صنعتی گلاب گرفته میشود. علاوه بر گلاب حدود 02/0 درصد اسانس نیز در این روش بدست میآید. یکی از روشهای مناسب و کاربردی استخراج ترکیبهای مؤثره از گلاب، استفاده از دستگاه تقطیر مناسب در فشار اتمسفر و همچنین استفاده از تکنولوژی تقطیر در خلاء میباشد که مستلزم در ...
بیشتر
Mill.Rosa damascena، یکی از گیاهان معطر و دارویی میباشد که از گل آن به صورت سنتی و صنعتی گلاب گرفته میشود. علاوه بر گلاب حدود 02/0 درصد اسانس نیز در این روش بدست میآید. یکی از روشهای مناسب و کاربردی استخراج ترکیبهای مؤثره از گلاب، استفاده از دستگاه تقطیر مناسب در فشار اتمسفر و همچنین استفاده از تکنولوژی تقطیر در خلاء میباشد که مستلزم در نظر گرفتن تمام پارامترهای فیزیکو شیمیایی است تا بتوان اسانس مرغوبی تهیه نمود. در این تحقیق ابتدا گلبرگهای گل محمدی از مزرعه تحقیقاتی گل محمدی واقع در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، دستچین شد و با روش استخراج با آب گلابگیری شد. ترکیبهای موجود در گلاب از طریق تقطیر مجدد در فشار معمولی و خلاء استخراج گردید. ترکیبهای تشکیل دهنده با استفاده از دستگاههای آنالیز GC و GC/MS مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفت. مقایسه بازده اسانس استخراج شده از گلاب با دو روش تقطیر در فشار معمولی (اتمسفر) و خلاء نشان میدهد که بازده اسانس در روش تقطیر در خلاء دو برابر روش تقطیر معمولی است. بررسی مقایسهای اجزای اصلی اسانس حاصل از تقطیر مجدد گلاب در فشار اتمسفر و خلاء نشان میدهد که درصد الکلها در روش استخراج در خلاء بطور نسبی افزایش یافته و در نتیجه اسانس با کیفیت مناسبتری حاصل میشود، همچنین فنیل اتیل الکل از 6/5 درصد به 5/7 درصد، سیترونلول از 5/59 به 2/61 درصد و ژرانیول از 2/13 درصد به 3/14 درصد افزایش یافته است .
محمدباقر خدائی؛ ودود صمدی؛ حبیب سلحشور
دوره 22، شماره 4 ، بهمن 1385، ، صفحه 373-385
چکیده
به منظور تعیین نقش صادرات گل محمدی و فرآوردههای جانبی حاصل از آن در اقتصاد ملی و برنامهریزی و سیاستگزاری مطلوبتر در این زمینه، آمار رسمی صادرات گلاب، اسانس، مربا و غنچه گلسرخ ایران به کشورهای آسیایی در یک دوره 6 ساله (از سال 1379 تا 1384) مورد بررسی قرار گرفت و سهم هر یک از این بازارها از صادرات محصولات مذکور طی دوره مورد مطالعه مشخص گردید. ...
بیشتر
به منظور تعیین نقش صادرات گل محمدی و فرآوردههای جانبی حاصل از آن در اقتصاد ملی و برنامهریزی و سیاستگزاری مطلوبتر در این زمینه، آمار رسمی صادرات گلاب، اسانس، مربا و غنچه گلسرخ ایران به کشورهای آسیایی در یک دوره 6 ساله (از سال 1379 تا 1384) مورد بررسی قرار گرفت و سهم هر یک از این بازارها از صادرات محصولات مذکور طی دوره مورد مطالعه مشخص گردید. در طی دوره مورد مطالعه، از ایران به 23 کشور آسیایی گلاب صادر شده که بیش از 55 ٪ آن مربوط به بازار کشورهای شیخنشین حوزه خلیجفارس بوده است و نیز به 7 کشور اسانس صادر شده که مقدار آن از ابتدای دوره تا سال 1382 روند افزایشی داشته، ولی در سال 1382 با نرخ رشد منفی و در سال 1383 با عدم تقاضا از سوی بازارهای هدف مواجه گردیده است. همین طور به 4 کشور صادرات مربا و نیز 3 کشور صادرات غنچه گلسرخ صورت گرفته است. صادرات مربای گلسرخ در انتهای دوره نسبت به ابتدای آن رشدی معادل 9 برابر داشته است. نوسانهای شدید صادرات در طی دوره بیانگر این است که این بازارها قابلیت افزایش صادرات را در سایه برنامهریزی و سیاستگزاری بهتر دارند.